×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трима фаворити за президент, ама не съвсем


Трима фаворити за президент, ама не съвсем
Румен Радев остава основен претендент, балотаж за Лозан Панов ще е чудо, а победа на Анастас Герджиков сега не изглежда много вероятна
06 Октомври 2021, Сряда, 20:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Партийните кандидати за държавен глава този път ще са маргинални, интрига се очертава при независимите, но тя май не е толкова голяма

12 октомври е последната дата, на която партиите и коалициите имат право да издигат кандидати за президент. За тези избори обаче това май няма да е от особено значение.

Всички очертаващи се фаворити сега явно ще бъдат номинирани от инициативни комитети. А срокът за тях изтече на 4-и.

Настоящият президент Румен Радев логично избра да бъде издигнат като независим. Така бе и през 2016 г., макар че председател на инициативния му комитет бе Стефан Данаилов от БСП. Тогава Радев очевидно бе номиниран от соцпартията и наложен лично от Корнелия Нинова. Пет години по-късно бившият летец от ВВС е много по-еманципиран, а БСП - доста по-слаба. Пък и след мандат като държавен глава някак си не върви да си партиен кандидат.

За тези избори ГЕРБ също реши да застане зад независима номинация. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се оказа спасителен пояс за партията на Борисов в трудна ситуация. ГЕРБ явно не бе в състояние да издигне силен кандидат срещу фаворита Радев. Номинирането на Герджиков през инициативен кабинет, подкрепен от формацията на Бойко Борисов, бе изненада за медиите и анализаторите, които го определиха като силен ход.

Подобно бе положението и с „Демократична България“ (ДБ), които нямаха ресурси да излъчат солиден кандидат, но и не искаха да се включат в лагера зад президента Радев. Техният спасител в случая се оказа Лозан Панов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) също бе издигнат от инициативен комитет, в който обаче изявени партийни фигури няма за разлика от комитетите на Радев и Герджиков.

Тримата независими кандидати се очертават като най-солидните играчи за предстоящите избори. Партийните номинации за президент този път ще дойдат от формации, които нямаха представителство в последните два парламента и са от маргинален порядък, ако изключим ДПС - те обаче също не са в завидна кондиция.

Радев, Герджиков и Панов пък съвсем не тръгват от еднакви позиции.

Настоящият президент продължава да е отчетлив фаворит поради няколко причини. Първо, той натрупа сериозна популярност на „Дондуков“ 2. Главно действащо лице е в българската политика през последната година и половина, особено след избухването на протестите от лятото на 2020-а. Одобрението му се движи между 45 и 65% според различните социологически агенции.

Лозан Панов също доби популярност след избора му за шеф на ВКС през 2015 г., след който изненадващо стана флагман на крехката опозиция срещу статуквото във Висшия съдебен съвет. Макар и наглед сериозна фигура, всъщност той е аутсайдер сред тримата изтъкнати претенденти за „Дондуков“ 2. Панов е твърде нишов играч – магистрат е и е концентриран върху проблемите в съдебната система. От една страна, темата продължава да е актуална след протестите миналото лято и прилива на електорална енергия към „партиите на промяната“, което промени коренно ситуацията в последните два парламента. От друга, обаче, тя продължава да е твърде абстрактна за голяма част от българите, които ходят до урните.

Освен това, Румен Радев вече до голяма степен е заел тази ниша. Лозан Панов с първите си изказвания като кандидат-президент атакува Радев като конюнктурен играч срещу статуквото в съдебната власт, но това едва ли ще му е от особена полза.

От друга страна, Панов е прекалено изтънчен за грубата българска действителност. Той трудно би могъл да впечатли някого отвъд интелектуалния каймак у нас.

Ако пък Лозан Панов прекали с нападките си срещу Румен Радев, това може да нанесе поражения в няколко посоки.

Първо, може да пострада „Демократична България“ - единствената солидна формация, която твърдо застава зад кандидатурата на Панов. Сериозна част от привържениците на ДБ харесват Радев, който все пак се доказа като остър противник на Борисов, Гешев, Пеевски и Доган. Ако Лозан Панов „пресоли манджата“, периферията на ДБ ще има още едно основание да се пренасочи на парламентарния вот към новия хит в българската политика - „Продължаваме промяната“.

Второ, печеливш в крайна сметка може да се окаже стоящият в златната среда проф. Анастас Герджиков - човекът на статуквото, срещу което се борят Радев и Панов.

Ако се стигне до втори тур, ДПС ще подкрепят Герджиков – такава заявка вече бе дадена от партията на Доган. Това не е за пренебрегване, обаче няма да е достатъчно за победа. ДПС отдавна няма ключова роля за избирането на българския президент. От 2001 г. - ако трябва да съм по-точен.

Ректорът на СУ може да надделее само ако Радев допусне груби грешки. Един от рисковете е кампанията на президента да премине рамките на добрия тон и да навлезе в спектъра на черния пиар. Държавният глава ще трябва да запази баланс и самообладание, което не би следвало да е особен проблем за него предвид натрупания политически опит.

Голяма опасност за Румен Радев дебне обаче по линия на изпълнителната власт. Президентът носи отговорност за нея от месец май – той е кадровикът на двете служебни правителства след провалите на 45-я и 46-я парламенти.

А времената съвсем не са безметежни и засягат цялото общество. Цените на енергоносителите растат, а това вещае инфлация във всичко. Правителството не успява да овладее и ковид кризата в достатъчна степен. Различни браншове протестират за пари. Уж временното управление на президента започна да се удължава опасно и това може да се отрази и на неговия вот на 14 ноември.

За Анастас Герджиков обаче също ще е трудно да навакса някои дефицити. Да, той е ректор на СУ, но досега рядко е попадал под светлините на прожекторите – не е популярен. Подобно на Лозан Панов той също ще има проблем да свали риториката си до нивото на широките маси, от които зависи победата му.

За да получи гласовете извън твърдите електорати на ГЕРБ и ДПС, Герджиков ще трябва да успее някак си и да се дистанцира от партиите на Борисов и Доган, които носят тежък корупционен товар. По тази линия той вече е силно атакуван.

В крайна сметка въпреки заформилата се интрига и лека медийна еуфория около тримата независими кандидати отчетлив фаворит остава Румен Радев. Той се очаква да получи бонус и от появата на „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев – служебните министри, които президентът назначи и които за няколко месеца разбъркаха сериозно политическата конюнктура.

Зад Радев е и партията на Слави Трифонов, а и формацията на Мая Манолова.

Класиране на Лозан Панов на балотаж пък би било чудо. Той може да бъде изпреварен дори и от някои от партийните претенденти – примерно Костадин Костадинов от „Възраждане“ или човека на ДПС.

Анастас Герджиков на този етап, изглежда, има шанс за балотаж. Победата за него обаче е трудно постижима, но и не може да бъде изключена.

Любопитно е все пак какво ще кажат първите социологически проучвания по темата идните дни.

 




44
Коментара по темата
44.
Да
09.10.2021 14:25:23
1
2
Този Панов егати балсамираната мутра има, Герджиков жив педал, ама ние вече имахме един такъв, та стигат ни толкова, а цецка къде е да краси
43.
По мое мнение
09.10.2021 12:07:54
0
0
Вторите двама от дясно са излишни.
42.
Мери
08.10.2021 23:46:34
0
3
А Луна къде е?
41.
123
08.10.2021 23:45:28
0
3
Този в десно ми харесва най много, ще гласувам за него и за Луна.
40.
България
08.10.2021 17:47:29
0
5
Чехлъо, не те щем !
39.
ХХ
08.10.2021 00:31:01
1
6
Новината на деня всъщност е, че полският конституционен съд (втори в ес, след немския) постанови, че полските закони са над брюкселските.
38.
Хм...
07.10.2021 21:00:08
3
5
Много повърхностен и слаб анализ на Лисицов. Личи си симпатията му към пРезидента.
37.
Живял и видял
07.10.2021 11:55:50
17
8
Винаги когато през годините се появят на сцената в политиката такива като Радев и партията която го подкрепя след това България не може да излезе от блатото . Тъкмо се види светлина в тунела и ето пак отначало ако им се даде всичко. А Радев иска всичко.
36.
Ние
07.10.2021 10:20:56
12
20
Чехлъо Герджиков -проект на Дпс
35.
XX
07.10.2021 09:49:55
1
7
И тримата са за демократичните ценности и Истанбулската конвенция, и свободно избиране на пола. Но само двама издават с поведението и визията си, че биха се възползвали от това.
34.
Флагман
07.10.2021 06:08:12
26
23
Кажете ми електронната поща, на която мога и аз да ви изпратя моите размишления за изборите! Текстът е спуснат на автора, Флагман ни го спуска на нас. Според мен е написан от стратег на Дондуков 2 . Манипулативен и тенденциозен парцал, от който лъха само Страх. На Радев му предстои свободно падане...
33.
ДБ+БСП = БКП (к)
07.10.2021 02:08:41
13
21
Не трябва да забравяме, че „Демократична България“ ходи да коленичи на Радев да не назначи Иван Гешев за главен прокурор. Целият Инициативен комитет на Лозан Панов бе коленичил пред Радев. И като Радев подписа за Гешев какво стана?
32.
Деса общата
07.10.2021 01:54:31
24
28
Радев има далеч повече неща, за които може да бъде укорен. Например конфликт на интереси за „Грипен“-ите. Не може да си бил до оня ден шеф на ВВС, правиш си служебно правителство и то решава каквото му наредиш. Това е изключително грозно. Да не говорим за неговия съветник по антикорупцията Пламен Узунов какви чатове води с бизнесмени и какви снимки му изкараха, а той го държи. Така че Румен Радев просто няма за какво да критикува Герджиков. И тези критики издават по-скоро някаква слабост или злост. Ако Радев гледа да запали фитила на Бойко Борисов, който лесно се пали и си изпуска нервите - тази стратегия да я прилага на Герджиков е по-скоро глупост или показва някакъв вид притеснение, отколкото самоувереност на човек, който влиза като победител в тази борба.
31.
ДС+Прокопи+Черепа
07.10.2021 01:52:01
23
27
Считаният доскоро за безспорен победител едва ли не на първи тур действащ президент Румен Радев видимо се притесни от кандидатурата на професор Анастас Герджиков. По медиите и в социалните медии плъзнаха грозни нападки срещу професора.
30.
*********
07.10.2021 01:22:34
5
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
29.
XX
07.10.2021 00:11:05
10
8
И тримата са за евроатлантическите ценности и свободното избиране на пол-а.
28.
Разбиращ се с Борисов
07.10.2021 00:08:55
14
8
Тъй, тъй... иде зимата на Урсулата. Нали за това ние про'стити скачааме за евроинтеграцията?!
27.
МВРО
06.10.2021 23:34:07
7
18
Ние, ДС ченгетата от МВРО подкрепяме почетния председател на ДПС - доцент кандидатнафилософскитенауки негово превъзходителство доктор Ахмед До
26.
Радевата зима
06.10.2021 23:08:42
48
48
Вече се усеща!
Повторение на Виденовата зима, която е еманация на БСП, глад,инфлация,убийства и ниска раждаемост!
Масова емиграция за да оцелеят семействата!
Ако се допусне БСП+деривати, чрез Радев пак да ни яхне, наистина ще ликвидира България като население!
Междувременно КацарОФФ е започнал ликвидацията!
Троловете българо ненавистни искат вината на БСП на Бойко да прехвърлят,защото съвсем огладняха,а Чехлю Радев мечтае за червените кхмери, грипени и още нещо!
25.
В
06.10.2021 23:01:12
14
22
Какви са тези тримата измислени? Всички нормални хора ще гласуват за ЛУНА....
24.
Аз ще гласувам
06.10.2021 22:49:27
21
9
За Валери.
23.
Prezedent
06.10.2021 22:33:04
4
5
Toq sredata ain6tain izbiram oba4e trqva po golqma kosa da naprai i o4ila po golemi
22.
Т.
06.10.2021 22:27:40
30
11
Млад,строг и справедлив е Костадинов.Само той може да въдвори ред в съдебната система и да ни откъсне от Европата,която не ни даде нищо друго ,освен корупция и глад.
21.
За Радев не знам
06.10.2021 22:24:27
20
25
Но Йотова е майка на всички варианти на Истанбулската конвенция.
На джендърчетата на Кутев,разбирай тролещите за Радев,честито!
20.
До автора на статията
06.10.2021 22:21:17
19
28
Г-н Лисицов, а къде е статията за писмото на фаворита Ви до КС? Президентът иска напълно да покрие казуса с гражданството на Кирчо... И своя гаф, разбира се! Това ли ще е примера за почтеност?
19.
Защо така бе Мунчо на Прокопи
06.10.2021 22:17:46
16
30
Кирил Петков не бил интересен за медиите.
Президентът го брани от Конституционния съд.
Сякаш не той, а Пеевски се готви да става премиер и корпоративната схема на Иво Прокопиев да вземе цялата власт.
18.
Ами
06.10.2021 22:16:45
21
25
Така,мамин чехлъо,човек на Доган и Боко.Как да гласуваме за него???
17.
XX
06.10.2021 22:10:10
3
18
Единствено некадърните безродни деца на некадърните безродни партийни секретари иссат България да е зависима от чужди сили държава. Защото атлантик е синоним на бивш партиен или дкмс активист. Не е случайно, че атлантикът Соломон Паси спаси БКП от разпад и лустрация.
16.
Бай....Радко Пиратко
06.10.2021 22:07:05
23
37
Ястребовски от Славяново е пътнико свиден,пътнико Офф, ще се окъпеш в народната любоФ :))))
Милиционел,роднина,доносник от ДС,роднина.....ИК на БКП Радев и сие!
Това е политиката на пияндето Радев и компания!
Приятелчетата си ги назначи срещу торби с пари,събирани от Узунов, следващите са роднините им.
Подрежда ДС доносници и роднини на приятели!
15.
15.
06.10.2021 22:05:57
3
33
Не подкрепям ,Панов.Особено след получен отговор от обективна проверка на съд,извършена от него.И аз мислех,че е против корупцията,но вече силно се съмнявам.
14.
Бай....do Радев е юмрука на мафията
06.10.2021 22:02:02
28
9
Направи си една пердашка и си лягай, маймун!
13.
Бат Енчо от БНТ1
06.10.2021 22:01:27
20
43
Тока поскъпва, водата ще поскъпва, дървата поскъпват, горивото поскъпва.....хляба поскъпна.
Резултат от управлението на Радев и ПП-ПП,
които обещават че ще оправят тази бъркотия, която е създадоха!
Вер Су стана Вера Му(нчо)
Радев стана фалшив капитан на потънал кораб!
12.
РАДЕВ И КОМПАНИЯ
06.10.2021 21:56:26
20
33
АСЕН ВАСИЛЕВ С ОФШОРКА НА БРИТАНСКИТЕ И ВИРДЖИНСКИТЕ ОСТРОВИ! ЕДИНИЯТ РАДЕВ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, ДРУГИЯТ РАДЕВ – С ОФШОРКИ! ХАЛАЛ ДА СА МУ ОСТАПБЕНДЕРОВЦИТЕ!
11.
Радев е юмрука на мафията
06.10.2021 21:50:05
24
32
Фалшивият герой остава без имунитет и на Военен Съд!
Минеков също подсъдим!
Най-накрая Прокопи ще бъде окончателно осъден и ще прави компания на Черепа,ако избяга скоропостижно!
Кой ще плаща на Кутевите тролове,които защитават клиента на Черепа и Прокопи?
10.
до 7
06.10.2021 21:30:58
10
29
И аз така !
Не че ще наделеем ама да препотим Херо Мустафата и прокурор Ким !
Да им покажем, че не всичко са купили.
Лозан Панов пусна убиеца Фрийман. Мръсен човек !
9.
Тодор Ангелов
06.10.2021 21:13:32
8
9
Аз ще гласувам за Ахмед Доган .
8.
Спд
06.10.2021 21:03:37
33
26
Герджиков -човекът на Дпс.
7.
XX
06.10.2021 21:02:41
35
19
Ще гласувам за този, който е ЗА излизане от ЕС и НАТО.
6.
XX
06.10.2021 21:00:40
29
34
"Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се оказа спасителен пояс за партията на Борисов в трудна ситуация" - всъщност само за другаря Борисов, който не можейки да намери 2 топки в цялата си партия, се скри под тогата му.
5.
Бат Енчо от БНТ
06.10.2021 20:59:06
31
23
Тока поскъпва, водата ще поскъпва, дървата поскъпват, горивото поскъпва.....хляба поскъпна. Само Радев и ПП ще оправят тази бъркотия!
4.
Запознат.
06.10.2021 20:57:06
18
24
Герджиков е кандидат на ДПС подкрепен от ГЕРБ.ДПС няма да изкарат свой кандидат просто лавират.Поткрепят ли сега Герджиков ще го удавят на старта.Ще го направят на втори тур.
3.
Фокси
06.10.2021 20:52:39
38
16
Панов е човек доказал се в борбата с мафията ГЕРБ-ДПС. Радев се правеше на луд докато не му влязоха в президентството и не арестуваха касичката му.
2.
Карчев
06.10.2021 20:48:17
5
18
Този е много готин . Мяза на Чикатило. Кандидат президент психопат.
1.
3 мърши
06.10.2021 20:34:43
24
8
3 мърши!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори