×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проучване: Преболедували Испанския грип през 1918 г. запазили антителата си в следващите 90 години


Проучване: Преболедували Испанския грип през 1918 г. запазили антителата си в следващите 90 години
Инфлуенцата в началото на миналия век отнела в рамките на година и половина животите на между 17 и 100 млн. човека – засегнала е основно млади, под 5-годишни, между 20 и 40-годишни и над 65-годишни
04 Октомври 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Интернет архив

През 2008 г. са изследвани 32-ма пациенти на възраст между 91 и 101 г., чиито организми все още „помнели“ случилото се в началото на миналия век

Колко време се запазват антителата в организма на човек след преболедуване на определно заболяване, причинено от вирус? За отговора на този въпрос ще се върнем през 2008 г., когато Националния институт по здравеопазване в САЩ е провел проучване за Испанския грип от 1918 г. То е било ориентирано към изследването на кръвта на възрастни хора, преболедували страшната грипна епидемия, а резултатите са поразителни.

Те са публикувани в списания „Нейчър“ на 17 август. Ученит, които са провели проучването са били от различни институции – Университетът Вандербилд, Синайското училище по медицина, Медицинския и стоматоложки университет в Ню Джърси, Центърът за заразни и паразитни болести (CDC), и Изследователския институт „Скрипс“.

Проведения своеобразен експеримент е получил вдъхновението си от необичаен източник – епизод от стар медицински телевизионен сериал, в който цял град е защитил себе си по време на инфлуенцата от 1918 г. като използвал кръвта на един единствен възрастен преболедувал. Тъкмо този сюжет е провокирал д-р Ерик Алтшулер – професор по медицина и рехабилитация, да поиска от Министерството на здравеопазването грант, за да изследва хора над 90-годишна възраст, оцелели след пандемията, за това дали все още имат антитела. Екипът от специалисти след това е събрал проби от 32-ма пациенти на възраст между 91 и 101 г., а целите са били както следва:

  • Да се провери дали оцелелите все още имат антитела срещу вируса;
  • Да се види дали Б-клетките – тези, които прозивеждат антителата – могат да продължат да произвеждат такива в изолирана среда;
  • Да опитат да „съединят“ тези клетки, които проявяват най-висока активност към миеломни клетки, за да създадат хибридна клетъчна линия, която секретира моноклонални антитела;
  • Да проверят дали въпросните антитела могат да предпазят мишки, заразени с вируса от 1918 г.

32-мата участници в експеримента са били на възраст между 2 и 12 години през 1918 г., като много от тях си спомняли тежкоболните си роднини по това време. Това означава, че те са имали директен контакт с болни и съответно са се срещали с вируса. Ето ги и резултатите:

100% от участвалите в експеримента са имали серум-неутрализираща активност срещу „Испанския грип“. 94% пък са демонстрирали серологична реактивност към хемаглутинина от 1918 г. 

„Резултатите са изненадващи. Б-клетките са чакали поне 60, ако не и 90 години вирусът да се появи отново, за да могат да се активизират. Това е невероятно, защото демонстрира нагледно колко дълго „помни“ имунната система“, каза д-р Джеймс Кроу – един от учените, провели експеримента от 2008 г.

От Б-клетките на трима от пациентите, групата от изследователи е успяла да генерира пет моноклонални антитела, които не само силно неутрализирали патогена от 1918 г., но и реагирал на протеини, свързани със свинския грип от 1930 г. Те обаче не реагирали към по-нови щамове (не варианти) на инфлуенцата.

В последната част от изследването учените заразили мишки с реконструирания вирус на Испанския грип от 1918 г. На следващия ден те инжектирали моноклоналните антитела у гризачите в различни дози. Тези от тях, които получили най-малката доза и тези, които били инжетирани с „плацебо“ (физиологичен разтвор), умрели. Докато тези, които получили най-високите дози оцелели. „Тези открития могат да послужат за откриване на потенциална терапия срещу други, подобни на грипа от 1918 г. вируси“, пишат учените, провели експеримента през 2008 г.

И тук прекъсва статията от 2008 г., когато тя за първи път е публикувана в списание Nature. Следва изказване на д-р Антъни Фаучи – водещият „епидемиолог“ в САЩ срещу коронавируса, който още тогава казва: „Имунитетът (след преболедуване) трае няколко десетилетия. Това проучване е „майката на имунологията“, казва той пред Associated Press.

Ще припомним и изказванията на проф. Тодор Кантарджиев, който обясни, че ваксинираните с две дози срещу коронавируса придобиват траен имунитет с продължителност не по-малко от няколко десетилетия – същият, който придобиват и сравнително леко преболедувалите вируса. А дали науката през 2008 г. е била същата тази, която сега трябва да следваме? Този въпрос оставяме отворен. 


В категории: Здраве


11
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
11
Коментара по темата
11.
До 9
05.10.2021 12:38:26
1
0
ПЛАНдемия през 1918 та ехаааа,ти си бил голям капацитет
10.
До 5
05.10.2021 12:35:24
0
0
Защото не е покосявал деца от 5до 20г възраст и възрастни от 40 до 65г; поне не толкова често.Стана ли ти ясно?
9.
до 8
05.10.2021 12:25:38
1
1
Напротив! Имало я е и точно тя е започнала и тази ПЛАНдемия, чрез задължителна "ваксинация" в армията.
8.
_nib_
05.10.2021 10:40:28
1
3
Имали са по 90 години имунитет,защото е нямало пфайзер,модерна....абе нямало я е фармацевтичната мафия да ,,мисли" за здравето на хората.
7.
до 6
05.10.2021 10:23:29
1
5
"Целта на информацията в медиите не е да дообърква и без туй обърканите главити на сънародниците"

Напротив! Точно това е целта! Крайно време е всеки на поне под-пенсионна възраст да го разбере.
6.
Уффф,
05.10.2021 07:49:41
7
1
Целта на информацията в медиите не е да дообърква и без туй обърканите главити на сънародниците: СРАВНЕНИЯТА МЕЖДУ ГРИПНА И КОВИДНА ПАНДЕМИЯ СА НЕСЪСТОЯТЕЛНИ И БЕЗОТГОВОРНИ, ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА ДВЕ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ ВИРУСИ. Четете, преди да пишете, господа. За да не сравнявате ябълки с круши.
5.
Ашколсун! Машалла! Дилайла
05.10.2021 07:17:41
2
12
"засегнала е основно млади, под 5-годишни, между 20 и 40-годишни и над 65-годишни"

Що не написахте от 0 до 100 ?
Чудя се дали не се срамувате от неграмотността си
4.
животите
04.10.2021 21:29:58
2
11
А това нескопосано превеждане и подражаване на английския ме вбесява! Едно време "живот" си беше единствено и само в единствено число и това звучи нормално на български!
3.
Това ми напомня
04.10.2021 21:26:57
8
20
за идиотщината която видях на Туитър оня ден. 105-годишна баба била "трагично" "покосена" от Ковид!!!;-)) Наистина животът на горката женица почнал и свършил в ПЛАНдемии, но внучката и раздуваше как още щяла да си поживее с орлите ако не бил пустият му Ковид!;-)) И сума ти малоумници я подкрепяха!
2.
!:
04.10.2021 21:18:31
12
9
Без да чета друго, освен заглавието, знам кое е авторчето.....Не се спря, пусти импресии! Тоя покрай статиите наистина ще стане специализант инфекционист. Кидерова е Хорейшо, тоя ще е д-р Хаус.
1.
Ежко
04.10.2021 21:05:33
5
31
О! Чудо! Откриха топлата вода! Мангърооооов - президент!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори