×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Компютърът на Мирослав Найденов е отрязъл субсидиите на земеделците


Компютърът на Мирослав Найденов е отрязъл субсидиите на земеделците
Белите площи са реално изораните, а червените линии са на компютъра, който реже с прави линии за "удобство"
Тема в развитие
виж още
скрий
22 Март 2011, Вторник, 12:45 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: Видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Зърнопроизводителите още не са разбрали как ще бъдат прецакани с декларираните площи, скандалът ще се разрази в следващите дни

Компютърът на разплащателната агенция в държавния фонд „Земеделие“  ще отреже в буквалния смисъл на думата стотици ползватели на земеделска земя като не признае част от  обработваемите площи и така ще намали субсидиите, които те очакват от ЕС и от националното доплащане. В момента държавата е обхваната от стачката на зърнопроизводителите и животновъдите, които искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради последователната неадекватна политика на правителството в бранша, но повечето от протестиращите изобщо не допускат в следващите седмици каква „изненада“ са им приготвили управляващите. Едва когато видят преведените суми за субсидиите, те ще установят, че са орязани защото са взети под внимание стари самолетни снимки от 2005-2006 г. и очакваните суми нямат да имат нищо общо с декларираното от тях пред общинските служби по земеделие миналата година по това време.

„Причината е, че две години аграрното министерство не успя да организира навреме полет на самолет, който да заснеме актуалното състояние на обработваемите площи по простата причина, че вътрешно не се споразумяха кой да получи комисионата от 20-е милиона лв., които бяха приготвени за снимките. Принудиха ни сами, чрез джипиеси, да заснемем площите и да ги декларираме. Вината не е наша, защото съвестно изпълнихме задълженията си“, заяви в края на миналата седмица зърнопроизводител от Карнобатския регион, който вече имаше постъпила сума в банковата си сметка, но човекът не можеше да проумее защо парите му са с около 20% по-малко от очакваното. Ние направихме наша проверка по случая като първо се обърнахме към председателя на сдружението на крупните зърнопроизводители Ангел Ангелов. Оказа се, че в сряда следобед той е получил европейската и национална помощ за обработваеми от него земи в община Средец и се е  оказало, че също е „отрязан“. Той обработва 694 декара край село Варовник, близо до границата, пръснати в 14 блока, отглежда пшеница, царевица и ръж.

„Не ми признават 97,6 декара, което е 17 % от площите, намалили са ми общо с 8 630 лв. сумата по европейската субсидия и националното доплащане. Ще кажете, че това не е кой знае какъв удар за производител като мене, но си представете, че колеги с такива площи са стотици в страната, ако те очакват примерно по 30 хиляди лева, а получат 20 хиляди лева – по неясни причини, това означава, че нещо много сериозно е сбъркано в системата. Алармирам всички в бранша да потърсят правата си“, заяви Ангелов. Той се занимава със земеделие от 1993 г. - има стотици хиляди декари земи в Бургаска област, произвежда и търгува със зърно. Веднага, след като установил, че е „измамен“, Ангелов позвънил в разплащателната агенция в Бургас, след това и в столицата,  поставил остро въпроса. Оттам го успокоили с думите, че не са виновни, просто „компютърът изрязал част от земята“, вече било късно да си търси правата, догодина неточностите щели да бъдат поправени, тъй като самолетните снимки вече били дешифрирани в центровете им в Разград и Враца и щели да ги приложат оттук-нататък.

Наш екип реши да разплете случая докрай. Затова тръгнахме от самото начало – посетихме общинската служба по земеделие в Средец, за да разговаряме с нейната началничка Янка Чанкова. Причината е, че всички зърнопроизводители от общината подават декларациите и молбите си при нея всяка година от началото на март до края на април, за да получат субсидията си на следващата година по това време. Така е постъпил и Ангелов, изпълнявайки всички изисквания на настоящия министър. „Очаквам поне още 20-30 зърнопроизводители от нашата община да дойдат със същия проблем и не знам какво да отговарям, аз съм само един служител – изпълнявам каквото ми се нареди, не аз определям кой слой е подходящ за подпомагане и кой не“, каза г-жа Чанкова. От нея за пръв път чухме понятията „слой“ за подпомагане и видяхме в компютърната система как точно са отрязани земеделците (виж видеоматериала). От нея Ангелов разбра и за съществуването на мистичните центрове за дешифриране на самолетните снимки, намиращи се във Враца и Разград.

В петък Ангел Ангелов, в качеството си на управител на „Агрокорн“ООД,  входира жалба до министър Найденов, до Светослав Симеонов – изпълнителен директор на разплащателната агенция на ДФ “Земеделие“ и до Янка Чанкова – началник на общинската служба „Земеделие и гори“ в община Средец. В нея той описва как е кандидатствал със заявление за подпомагане на 30 март 2010 г. за площта 69,34 хектара – по схемата за единно доплащане, по схемата за националните доплащания, за природни ограничения за земеделски стопани в райони, различни от планинските. Човекът описва как при подаването на заявлението м.г. не са констатирани  площи, неподходящи за подпомагане. Както и че не по негова вина след подаване на заявлението не е извършена проверка на площите от техническия инспекторат на агенцията. „Преведената европейска субсидия е 4 850 лв. по-малко – моля да получа мотивиран отговор за наложената санкция“, пише Ангелов, но не очаква смислен отговор.



В категории: Бизнес


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 2
11
Коментара по темата
11.
agro
29.04.2011 19:00:25
0
0
Не трябва да подашаме жалби а да съдим разплащателната агенция и министерството което променя постоянно изискванията към нас.Аз в момента имам договор за наем с министерството за държавен имот,който се оказва че дори не е във физически блок.Това ако не е олигофрения здраве му кажи.
10.
Nervak
22.03.2011 11:19:03
0
0
Аз викам всички на протест за животновъдите и за зърнопроизвдителите. Много осраха работата с псевдо шапа в Средец. Я гкедахте кфо правят във Франция и Гърция за най-малкото нещо и протест, а ние тука за основен поминък говорим.. Я се събудете бе хора!
9.
Ribar
22.03.2011 11:05:03
0
0
Ae sharan nqma malki, golemi ve kato sa te cakali shte si gonish pravata do dupka inache sha prodyljavat da ta machkat. Evalla na choveka che se e usetil i si e podal jalbata. Vsichki tr da sa taka!
8.
Въпрос
22.03.2011 11:04:41
0
0
Добре де само зърно и тютюн ли трябва да се произвежда в тази страна.Ами животновъдите,зеленчукопроизводството??Нали трябва и те да вземат нещо, стига сме яли ирландско говеждо от втората световна война.Хората в Малко Търновско шапа ги разби нали и на тях трябва да се даде
7.
Гневен
22.03.2011 11:01:12
0
1
Шаранче!Не ги разбираш работите моето момче а пишеш глупости!!!! Искате да ядете евтин и хубав хляб пък земеделието да не взема пари?Как да стане тази работа бе моето момче. Всички нормални държани дотират селското си стопанство,само ние оставихме нашите хора да се блъскат в жега,сняг,дъжд и не им помагаме.Протести до дупка казвам аз......
6.
бай Иван
22.03.2011 11:00:15
0
0
Браво на Ангелов, точно така се прави. И другите дето са ги прецакали и те да подадт жалби. Ще вземем да им спретнем един протест и да им гледам сеира на тез мизерници управляващите дето само си седят в офисите и се подиграват с труда на хората
5.
Шаран
22.03.2011 10:58:17
0
0
А бе всичко е лъжа и измама. Днес разбрах, че 3% от производителите на зърно лапали 80% от субсидиите, които са 1 милиард лева годишно. Значи пак едрите риби хванаха дребните шаранчета да протестират и да им пълнят гушките. И аз да съм министър, няма да им дам пари, докато зърномафията не си изчисти бакиите.
4.
kukuruku
22.03.2011 08:26:15
0
0
не можело всякак година да правят снимки?!? какви са тия простотии бе! от всичките тея милиарди субсидии не може да заделят някава там смешна сума да нащракат терените.
жалка държава с необратимо повредено управление.
3.
Нахалитет
21.03.2011 16:50:04
0
0
Ей от такива неволни грешки някои хора си пълнят мазните гуши - нещастници
2.
spoko
21.03.2011 16:43:34
0
0
Причината е ,че във всички земеделски служби назначиха некомпетентни хора от ГЕРБ, които на всичко отгоре са и безхаберници.
Ами идете да видите каква "дейност" развива новата земеделска шефка в Созопол.
1.
найденов
21.03.2011 15:57:16
1
3
Много приказки бе Г-н Ангелов, много приказки приказвате, ама като дойда при вас на проверка в другите ви фирми дали всичко ще ви е вред?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите  Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Майка ми винаги е имала мнение за всяко едно нещо, което се случва около мен, обяви той 
Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори