×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Огромна измама с шапа в Средец!


Огромна измама с шапа в Средец!
В тази гора над вилите между Голямо Буково и Кирово е заразеният обор, но ние се разходихме спокойно в него
20 Март 2011, Неделя, 16:38 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

На 13 февруари министър Найденов твърди, че 143-е говеда от обора край Кирово вече са избити
Странно, ветеринар №1 на региона д-р Димитър Германов още не е стъпвал в т.нар. силно заразен район. Ето на какво се натъкна наш екип, който тази сутрин реши да направи собствена проверка дали вдигнатия в медиите шум отговаря на реалността.

Пристигнахме около 11 часа преди обед между селата Кирово и Голямо Буково. Оборът се оказа огромен като площ, стотици хиляди декари. Говеда не успяхме да видим, но без проблем прескочихме огражденията и се разходихме вътре. Никой не ни спря! По пътя след Вълчановското ханче, там където е пунктът  за обичайната паспортна проверка, ни провери граничен полицай, който видя документите ни и попита дали носим мляко или сирене. Неясно защо го вълнуваше преносът в посока Кирово, а не в обратната. Не видяхме никъде в „заразената“ зона дезинфекционен пункт, екипирани санитари, а местните хора твърдяха, че външни лица изобщо наоколо не са се мяркали. Едва когато екипът ни си тръгна, по пътя между хижа „Божура“ и Средец, някъде около 13 часа, засякохме шест коли на областна управа, които се бяха отправили към т.нар. силнозаразен шапен район. Оказа се, че д-р Германов едва сега смята да посети мястото.

Има нещо много гнило около вестта, че 143-е говеда в затворения обор между Голямо Буково и Кирово, община Средец, са дали признаци на заболяването шап едва тези дни. Някой има интерес да се всява паника в района, но все още не можем да разберем откъде идва поръчката.

 Това ни сигнализираха животновъди от засегнатата община днес, веднага след като приключи заседанието на епизоотичната комисия в Областна управа. Настояваме да се знае, че като този закрит обор има още един – в с.Богданово и там животните също нямат контакт с външни себеподобни.  Ето и съпоставката на фактите:

Преди два дни при рутинни прегледи, извършени от специалисти на агенцията за контрол на храните са констатирани признаци, типични за заболяването в региона, в близост до село Кирово. Това е стопанство - заградено, около 4000 дка, където се отглеждат 143 говеда. При взетите кръвни проби се доказа наличието на вируса“, цитат на областния управител на Бургас Константин Гребенаров от днес.

 „Причината за проникване на заболяването най-вероятно според нас е предаване на заболяването от диви животни.Пристигнала е заповед, подписана от главния ветеринарен санитарен инспектор на България. А ние чакахме в понеделник да бъде публикувано решението на ЕК, с което щяха да бъдат вдигнати голяма част от мерките във връзка с шапа”, посочва на заседанието областният шеф на агенцията по храните Димитър Германов, без изобщо да е стъпвал кракът му в Кирово.

На срещата е присъствал и Динко Иванов, зам.-кмет на община Средец, когото интервюирахме вчера (Виж подробности). Той е уверил, че общината разполага с техника за умъртвяване на животни, при необходимост веднага. Създадена е група от десет души, която да помага при провеждане на мероприятията. Направена са и дезинфекциозни площадки, изготвени са табелите за ограничаване на достъпа в района на огнището на шап. В готовност за изпълняване на указанията, които ще бъдат дадени. Но в готовност – защото указания още никой не е дал!

Какво узна besove.com, което останалите медии не знаят:

през лятото на м.г. двамата професори по икономика Никола Великов и Стефан Стоилов, близки до БСП, посещават оборите край Кирово и Богданово и провеждат среща с министър Мирослав Найденов, на която излагат своите становища, че по границата, именно в такъв тип стопанства трябва да се отглеждат животните, за да се предотврати шапната инвазия от турско. На тази среща присъства и журналистът от в.“Земя“ Христо Шарлопов. Той подготвя публикация по темата. Когато гръмна вестта за шапната епидемия в Царевска община, на датата 13 февруари, при зарязването на лозя в Петричко Шарлопов пътува с министър Найденов и провежда следния разговор: „Попитах министъра докъде стигнаха с ограничителните мерки по граничните общини и изказах личното си професионално мнение като дългогодишен специалист в тази област, че трябва да развиваме именно закрити обори като този в Кирово. Отговорът на Найденов ме порази. Той реагира светкавично и заяви, че този обор е заразен и че всичките 140 говеда в него вече са унищожени! Повтарям, че датата беше 13 февруари! Днес е 20 март!  Затова било безсмислено да претендирам, че такъв вид стопанства могат да останат незасегнати. Настръхнах. Веднага, след като се прибрах в столицата, позвъних на зам.кмета Динко Иванов в Средец, защото контактувам с него от години по темата „Животновъдство“. Попитах дали това, което казва министърът, е факт. Иванов отрече и допълни, че всичките проби до този момент са все отрицателни. Затова днес питам, ако министър Найденов е разполагал с положителни шапни проби за Кирово още в началото на февруари, защо едва сега излиза наяве този резултат?“.


В категории: Средец


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
5
Коментара по темата
5.
skif
21.03.2011 09:53:17
0
1
Няма никаква умисъл, просто при ГЕРБ е пълен хаос. А така, има или няма шап, всички клоуни ще изказват мение по медиите колко са загрижени и колко ги боли за бай Иван от с. Кирово.
Добър повод за пиар на позавехналите играчи, пък и да се разсее малко общественото мнение около измамените зърнопроизводители и техния протест.
4.
данакоплатец
21.03.2011 09:52:01
0
3
Този министър Найденов от ГЕРБ е най СКАПАНИЯТ,а неговият поставен регионален директор Германов е хем скапан и отгоре на всичко и ДАЛАВЕРАДЖИЯ.Целия отбор на ГЕРБ са такива МАЙ !!!!!!!!!!
3.
t
20.03.2011 20:51:09
0
1
:)) по-долу не съм го писала аз
2.
razkazvach
20.03.2011 18:01:53
0
1
По непотвърдена информация червената шапчица също е прескочила оградата и е внесла кошница пълна с овесени ядки, но при проверка са и взели млякото и не е могла да си забърка корнфлейкса. Част от червения и е жартиер се е закачил на оградата и пазачите са дали на кучетата да го помиришат, за да я намерят по-бързо. Тя е била в опасност - в тази местност я е дебнел едър див нерез (нерез, коч не знам кое е по-правилно аз съм трето поколение гражданин), болен от шап, който не и е мислил доброто. Кумчо-вълчо (това не е еротичен псевдоним) се опитал да я пресрещне. Излязъл и насреща,а тя се разкрещяла махни се, зараза, помощ. Той си вдигнал лапите и казал, маце чифт са, ама не приличат на копита. (б.а. шапът се предава само от чифтокопитни животни - прасета, овце, хищниците не са опасни). Хайде ела да ти покажа пътя.
А ти защо се разхождаш самичка тук? Баба ти ли е болна? Ами не, казала шапчицата. Ти чу ли за тази мистерия със шапа, какво мислиш? Ами не знам, аз гледам досиетата Х. Истината е някъде там.
1.
analizator
20.03.2011 17:46:05
0
0
Поне това, което чета по другите медии се казва, че екипте ще пристигнат днес на ОБЯД, а вие сте били там в 11 часа, по времето когато както пишете епизоотичната комисия е заседавала, а Германов е бил там. Издадена е заповед животните да не се пускат навън, затова не сте ги видели, а пък и в такова стопанство на 4 000 декара, доста обход е имало. Интересно за Найденов, но шапа, като поръчка, оле дано да не идва чумата :) и в мен живее един малъ бяс, затова ви чета, ама това не го вярвам много
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори