×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трус и цунами удариха Япония


11 Март 2011, Петък, 18:34 ч.
Източник: Всеки ден

10-метрови вълни парализираха страната, Борисов праща пожарникари

Североизточното крайбрежие на Япония днес сутринта беше разтърсено от мощно земетресение с магнитуд 8,9 – най-силното в страната от 140 години, предадоха световните агенции. Броят на загиналите расте непрекъснато. 10-метрови вълни пък опустошиха пристанищата на редица градове в Япония и пометоха всичко по пътя си, включително къщи и автомобили.

Земетресението и предизвиканото от него цунами са причинили смъртта на най-малко 288 души, докато 349 души са все още в неизвестност, предаде АФП, позовавайки се на данни от японската полиция осем часа след силния трус. Властите съобщиха за стотици ранени.

Предупреждение за опасност от цунами беше издадено за повечето територии в района на Тихия океан, от Източна Азия до Южна и Северна Америка, съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Червеният кръст съобщи, че някои острови, които се намират на пътя на чудовищните вълни, са по-ниски от тях и могат да бъдат залети изцяло.

Между 200 и 300 тела са намерени днес на плаж в Сендай, префектура Мияги, предаде АФП. Според полицията откритите тела са на местни жители, попаднали в капана на 10-метровата вълна, която заля зоната. Според японските власти около 1200 семейства са станали жертва на огромната вълна в Сендай. В същото време пътнически влак е бил повлечен от придошлата вода в префектура Мияги. Не се знае каква е съдбата на пътниците.

Кораб със стотина души на борда е бил отнесен от цунами в префектурата Мияги, съобщават медиите, без да уточняват съдбата на пътниците. Плавателното средство принадлежало на корабостроителна фирма в пристанището Ишиномаки, посочи полицията, цитирана от местните издания.

Борисов изпраща пожарникари в Япония

По информация на българското посолство в Токио към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на силното земетресение в Япония тази сутрин. В страната живеят постоянно около 600 български граждани. Външно министерство поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка поради нарушените комуникации в Япония.

Премиерът Бойко Борисов декларира готовност за незабавно изпращане на 20 български пожарникари в Япония, за да помогнат при преодоляване на последиците от силното земетресение, съобщиха от правителствената пресслужба. В момента с японското посолство в София се уточняват техническите детайли по изпращането. Това стана ясно по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, където бе приетата съвместна декларация във връзка с трагичния случай от лидерите на 27-те държави-членки. В нея те изразяват дълбока загриженост по повод разрушителното земетресение и цунами, засегнали Япония и Тихоокеанския регион.

Лидерите изказват съболезнования и подкрепа на правителствата и народите, които са засегнати от бедствието. Освен съдействието по линия на отделните държави, Европейският съвет помоли Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и Европейската комисия да мобилизират цялото необходимо съдействие.

Трагедията

Епицентърът на земетресението, последвано от вторични трусове, бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие. Първият трус e почувстван в 14:46 часа местно време (05:46 по Гринуич).

Сгради се люлееха и в Токио в продължение на 2 минути и обитателите им панически се изсипваха по улиците. На няколко места в столицата горяха сгради. Десетки хора бяха ранени, след като покрив се срути по време на церемония по завършването на средно образование в зала в източно Токио, съобщиха от пожарната служба на града.

Минути след първия трус са последвали още няколко вторични, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център – в 06.06 североизточното крайбрежие на Япония е разлюляно от трус със сила 6,3, в 06.15 – нов трус със сила 6,9 и в 06.25 – 7,3 по Рихтер.

Съобщава се за многобройни разрушения, десетки автомобили са отнесени в океана. Според агенциите най-малко 4 милиона семейства са останали без ток в Токио и околностите.

Цунами заля и паркинга на „Дисниленд“ в Токио. Вълни с височина над 4 метра причиниха големи разрушения в крайбрежните райони на префектура Фукушима. Преди това беше обявено предупреждение за шестметрова вълна цунами, която се е насочила към бреговете на префектура Мияги в североизточната част на остров Хоншу.

Премиерът на Япония Наото Кан проведе извънредно заседание на правителството, на което бяха обсъдени спасителни мерки. Обявена бе максимална тревога за опасност от цунами с вълни до 6 метра височина, съобщи Японската метеорологична служба. Въздушният, железопътен и шосеен транспорт бе прекъснат в голяма част от Япония, предаде японската осведомителна агенция Киодо.

На токийското летище „Нарита“ полетите бяха спрени и компетентните служби провериха състоянието на пистите. Веднага след труса бяха спрени високоскоростните влакове „Шинкансен“ в североизточната част на архипелага, а само минути след труса са били затворени за движение няколко автомагистрали в района на Токио.

Затвориха успешно четири ядрени централи, които се намират в най-голяма близост до епицентъра на земетресението в Япония, предаде АФП. В изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не се споменават конкретни имена на местоположението на централите.

Агенцията съобщава, че е влязла във връзка с японското икономическо министерство, за да получи подробности около ситуацията в страната след мощното земетресение. Изпратено е предложение на МААЕ за оказване на помощ на Япония, ако тя отправи подобно искане. По-рано японският премиер Наото Кан заяви, че няма изтичане на радиация след земетресението с магнитуд от 8,9 по Рихтер.

Според АФП пожар е избухнал в АЕЦ Онагава в японската префектура Мияги след днешното разрушително земетресение. Все още няма информация дали има опасност от изтичане на радиация заради пожара.

Курсът на йената спрямо долара падна от 82,75 на 83,30 йени за един долар само минути след земетресението.

Един българин в Япония

Проблем с мобилните комуникациите в страната явно няма, защото анализаторът Стефан Гамизов, който се намира в японската столица, успя да публикува в профила си във Фейсбук впечатления от преживяното и снимки. “Земетресението в Япония наистина беше страшно. Аз съм в Токио и ме застигна на улицата. Ако не се държах за едно дърво, нямаше да остана на крака…”, пише развълнувано той преди около два часа.

“Всички са на улицата, а шокиращото е, че се наложи да успокоявам японци – момче и момиче…”, разказва още Гамизов. Той потвърждава, че метрото и градският транспорт са спрели. “Полицията е на всеки ъгъл… телевизията излъчва кадри от най-тежко засегнатата префектура и някои хора плачат”, допълва той.

“Спокойно… това ми е съдбата… 30 мин преди труса се черкувах в православната църква… както каза един мой служител, който е с мен: Шефе днес си готов да умреш като истински джентълмен-черкуван, идеално облечен…само скоч не раздават :)”, успокоява той приятелите си в социалната мрежа.

Заплаха от цунами

Цунами представлява серия от вълни, предизвикани от мощна сеизмична дейност и първата може да не е най-високата. Заплахата може да продължи няколко часа, докато преминат всички вълни.

Сред страните, за които бе издадено предупреждение, са Русия, САЩ (Хавай и цялото западно крайбрежие, включително Аляска), Канада, Тайван, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас, Чили, Еквадор, Колумбия и Перу.

Сутринта Министерството на извънредните ситуации на Русия проведе евакуация на Курилските острови. От крайбрежните райони бяха изведени стотици хора, съобщи РИА “Новости”. Руските власти на остров Сахалин и в околните територии евакуираха около 11 000 души от крайбрежните райони. Очаква се вълните цунами да залеят няколко села. Няма съобщения за щети на острова, причинени от земетресението в Япония. Властите на полуостров Камчатка твърдят, че няма опасност от цунами в техния регион.

Бреговата охрана в Тайван евакуира някои жители на източното крайбрежие. Очаква се вълни с височина 50 сантиметра да достигнат северните и източните брегове на острова.

Евакуират се и хората във Филипините, където се очаква вълна с височина един метър. На жителите на провинция Албай, югоизточно от Манила, е наредено да се изтеглят на специални места за евакуация, които се намират на най-малко пет метра над морското равнище.

Предупреждение за цунами бе издадено за индонезийските провинции Северно Сулавеси, Папуа и Молукските острови.




Коментари
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване
Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори