×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министерството на здравеопазването с нови данни за Делта, да проверим обаче фактите


Министерството на здравеопазването с нови данни за Делта, да проверим обаче фактите
Публикувано днес прессъобщение от ведомството изнася интересна информация, но и не отговаря на редица изключително важни въпроси
17 Август 2021, Вторник, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

От ведомството правилно изтъкват, че вариантът е по-заразен, но по-опасен ли е?

От управляваното от проф. Стойчо Кацаров Министерство на здравеопазването изнесоха информация относно това какво трябва да знаем за Делта варианта на коронавируса SARS-CoV-2.

Текстът, публикуван на фейсбук страницата на ведомството, е интересен както за лаици, така и за експерти, които са чели последните проучвания и научни трудове по темите, защото идва от най-високо ниво – именно МЗ, където се предполага, че има цялата необходима информация. 

Ако се направи разбивка на текста обаче, точка по точка могат лесно да се намерят несъответствия между изнесената информация и данните от света. Тъкмо такава разбивка, с линкове към източниците, ще можете да откриете тук. 

COVID проверка на фактите: Биологично оръжие ли е вирусът

  • "Делта вариантът е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2."

Това твърдение се потвърждава от редица изследвания, както и от наблюдавания досега еволюционен път на всички вируси. В изнесената от МЗ информация обаче не се споменава нищо за това дали новият щам е не само по-заразен (контагиозен) от предишните, но и по-смъртоносен. Всъщност този пропуск вероятно е умишлен, тъй като данните от света сочат, че броят на хоспитализациите заради Делта са по-малко от предишните вълни. Самият проф. Кантарджиев преди дни обясни клиничната картина на въпросния щам, като подчерта, че той атакува по-скоро горните дихателни пътища, а не белите дробове.

Колко опасен всъщност е индийският щам, има ли причина за притеснение

  • "Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Две различни проучвания, от Канада и от Шотландия, показват, че пациентите с доказан Делта вариант на SARS-CoV-2 по-често стигат до хоспитализация, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса."

„Предполагат“ и „може“ са ключовите думи още в първото изречение. Засега обаче няма данни, потвърждаващи нито първата, нито втората част на изречението. От МЗ цитират две различни проучвания без да ги обвържат с линкове, за това как “пациентите с доказан Делта вариант по-често стигат до хоспитализация, в сравнение с лицата, при които е установен базовият вариант Алфа на вируса”. Първо, че Алфа не е „базовият“ вариант, а английския щам, известен още като B.1.1.7. Второ, че данните засега показват, че той спазва еволюционния процес на вирусите – от малко заразни и много смъртоносни до много заразни и малко смъртоносни. Това става ясно от ТОВА и ТОВА изследване, за които обаче не се говори в прессъобщението на МЗ.

  • "Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните хора. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив."

Ваксинираните с две дози могат да се заразят и разболеят от новите щамове на SARS-CoV-2 (Част 1)

За това твърдение е нужен източник.  Нещо повече – при информацията от Израел, че над 60% от хоспитализираните са ваксинирани с две дози, това изречение се превръща в нонсенс. 

Редно е да се даде светлина и върху факта, че се говори само за неваксинирани без да се включи към тях и големият брой неваксинирани, но преболедували и вече изградили траен имунитет към болестта под формата на B и T клетки, а не антитела – такива, каквито произвеждат срещу спайк протеина ваксините и за които от последни данни става ясно, че са крайно недостатъчни. 

Преоткриване на истината: Преболедувалите COVID-19 развиват траен клетъчен имунитет

  • "От Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ посочват: „Въпреки това количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това означава, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време."

Нормално е количеството на вируса да намалява по-бързо при наличие на антитела, придобити изкуствено чрез ваксини. Абсолютно същото обаче може да се каже и за неваксинираните, които са преболедували. По думите на самия проф. Кантарджиев: „Ваксинираните с две дози получават почти доживотен имунитет. Такъв обаче получават и преболедувалите го леко, при които не се е наложила хоспитализация“. 

В този смисъл да продължава да се говори за разлика между протичането на заболяването при ваксинирани и неваксинирани без да се уточнява здравния им статус е безсмислено.

  • "Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу Делта варианта на SARS-CoV-2. Те предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация."

Кои от тях? Векторните или иРНК? Защото по последни данни от юли, ваксината на Pfizer например е едва 40% ефективна срещу Делта варианта, което наложи т.нар. „бустър шот“ или трета доза за населението на Израел. Също така твърдението, че ваксинираните са предпазени от тежко протичане на заболяването и хоспитализация противоречи са данните от същата държава, именно където 70% от хоспитализираните са ваксинирани с двете дози (подчертаваме хоспитализирани, а не болни или само положителни – термини, които по последни данни са различни)

  • "У нас, в периода 08 - 28 юли 2021 г., чрез метода на целогеномното секвениране, са изследвани 85 клинични проби. При всички проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (99%) са Делта вариант и 1 е Алфа."

Ирелевантни данни. Не само такива, но и предвид изнесените факти, това говори за крайно недостатъчен брой изследвани проби. Делта вариантът в момента се разпространява по целия свят и е абсолютно логично , след като е по-заразен, да е обхванал масово и България. Особено предвид факта, че в момента е летен сезон и страната буквално гъмжи от чуждестранни туристи.

  • "!!!Ваксинирайте се, за да предпазите себе си и своите близки!!!"

Няма да коментираме дали подобни призиви имат място в прессъобщение на официално ведомство, при все, че клиничните изпитания на четирите ваксини, достъпни в България, прикючват в средата на 2023 г. (Виж ТУК (Moderna), ТУК (Pfizer), ТУК (AstraZeneca) и ТУК(Johnson&Johnson

Изборът за това дали някой ще се, или няма да се ваксинира е личен. Особено предвид огромния брой преболедували вируса, нуждата от използване на имунизации, които към момента са със спорна ефективност против новите варианти също оставяме без коментар. 

Ваксинационните паспорти във Франция вдигнаха ваксъри и антиваксъри на протест срещу дискриминацията

Как поехме по пътя към тоталитаризма*


В категории: COVID-19


29
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
29
Коментара по темата
29.
от 11 до 26
18.08.2021 17:37:20
0
0
Забелязала съм... *дълбока въздишка*... Нали знаеш, надеждата умира последна... Все се надяваш, че някой може да прояви любопитство поне, да прочете нещо...
28.
ER_Dr
18.08.2021 16:21:12
1
0
22, какво да ми говорят звездите? Звездите са нарисувани в небето от юдеорептилите за заблуда на хуманогоите.
Откакто има 5G, Ционисткото окупационно правителство държи директна връзка с всеки свой сътрудник. Имунизираните служат за тракъри. На всяко дежурство, след като приспим болните с хипнокемтрейлс и им източим здравните каси, на кардиомонитира ни се явява лично билгейц и ни казва кво да правим, кво да говорим. Той вече не е човек, а облачна операционна система и блокчейн за криптошекели едновременно. За благодарност пък ние му пращаме кръв от български младенци, казва много е полезна. Сега ще питаш как операционна система може да пие кръв, ама пък няма да ти издаваме всичко, нали така.
27.
мама ви мръсна
18.08.2021 14:28:31
0
2
Прекарах ковид неофициално, заради тъпата фирма. Натряскан съм с антитела. Сори, ама няма да ви издадем сертификат, кво като сте наблъскан с антитела, трябва ваксинка! Майка ви мръсна дайба!!!
26.
до 11
18.08.2021 14:13:43
0
2
Братле, как да забележат??? Ти пък не си ли забелязал, че масово хората са неспособни да мислят на елементарно ниво??!!
25.
до 14
18.08.2021 12:32:00
0
5
Пропуснал си само да ни напишеш колко струва ковид пътеката, за да ни стане ясно и защо са пълни ковид отделенията. Защото ние всички знаем, че болниците са търговски предприятия и печалбата е приоритет. Смъртността наистина пак ще удари нов връх, щом ковид пътеките са с приоритет. Истински болните хора ще бъдат неглижирани, подмятани, унижавани под претекста, че лекарите се "борят" с модерната настинка.
24.
?
18.08.2021 10:58:30
0
1
И защо трябва да вярваме на вашите"факти", а не на официалната информация на министерството?
Пак всявате разкол и недоверие сред хората!
23.
Трол
18.08.2021 10:09:07
1
2
Вие в качеството си на какви ги правите тези заключения?
22.
До 14. ER_Dr
18.08.2021 09:19:42
0
2
Някакви документи и неопровержими факти ли имаш относно изнесеното или звездите ти го говорят?
21.
До 13. kvk
18.08.2021 09:18:08
0
1
Е как няма да е зле, след като е лекувана минимум с 4 антибиотика и два кортикостероида, а и не знаем с какви още боклуци е тъпкана в болницата за да се тестват! Сега да се стреснем и да се фъксинираме ли?
20.
Мен
18.08.2021 09:07:46
1
0
Написали сте една кофа глупости!
До алфа не е базовият вариант и какво сочат данните за хоспитализации просто четенето спря!
19.
Мен
18.08.2021 09:06:24
1
0
Ама сте написали една кофа глупости!
18.
пак този
18.08.2021 08:56:11
1
1
Най-после една истинска стария. Че с това ваксиниране се забиха много дълбоко в л...ата.
17.
гражданин
18.08.2021 06:56:52
0
4
Искаме ЗАТВАРЯНЕ на ВСИЧКИ заведения! МОМЕНТАЛНО!
16.
Троловете имат медия
18.08.2021 06:32:54
12
6
Как пък успяхте всички тролски опорки да курдисате в тази "статия". А фактите са прости в Англия много ваксинирани много по-малко умрели и в болница от досега. В Русия малко ваксинирани и много в болница и до една трета повече починали отколкото от предните вълни. Това е делтата. А сега си направете сметка ние като Англия или като Русия сме и ще се сетите какво ни предстои.
15.
*********
17.08.2021 23:59:22
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
14.
ER_Dr
17.08.2021 23:29:11
11
13
Много букви, много мисъл, но някак не става ясно какво иска да каже авторът.
Ето "какви са фактите" за Бургас:
- откриха се отново ковид отделенията в ГЕО на УМБАЛ, Бургасмед, Дева Мария, КОЦ, ДББ, Поморие, Айтос, Карнобат, и се разшири наличното в ИО. В момента всички са пълни.
- през ковид изолатора на УМБАЛ от началото на юли са минали не повече от 1-2% със завършена имунизация, което в брой е 4-5 човека, чужденци или живеещи в чужбина българи. Не се знае дали сертификатите им не са фалшиви. Израел и Русия се очертават като страни с голям брой фалшиви сертификати, а отделно от това ваксината Спутник изглежда има действие не повече от дестилирана вода.
- абсолютно всеки боледувал поне четири дни от делта има вирусна пневмония, вярно не толкова лоша като предишните щамове
- смъртността като че засега е по-ниска. Което може да се дължи на факта, че предишните вълни "обраха" най-застрашените, или пък че е още рано за пълно разгръщане на усложненията
- застрашените групи си истават същите. Излишни килограми, диабет, сърдечни и белодробни заболявания и отказ от ваксина е особено губеща комбинация.
- все повече се разболяват младежи от 18-19 нагоре и съвсем малки деца, а 8-18 г. засега държат
- смъртността засега не е висока като %, обаче се покачва

И те така.
13.
kvk
17.08.2021 23:24:18
2
1
https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/08/17/s-post-covid-sindrom-zagubih-18-meseca-ot-jivota-si.500634
12.
Bai до 1
17.08.2021 23:02:51
2
10
Днес са починали 32-ма от ковид или по принцип?
11.
Мама му мечка!
17.08.2021 22:56:28
3
24
Вземете прочетете нещо за Хегеловата диалектика! Да ви я обясня с думи прости! Някои може да си спомнят играта "див петел". Точно на диви петли ви правят! Подмятат кухите ви глави между противоположни неща (теза/антитеза) през цялото време с цел да ви объркат, стресират и подлудят, докато накрая постигнат предварително подготвената си СИНТЕЗА! Как пък не забелязахте, че това се прави непрекъснато!
10.
бай Драгой
17.08.2021 22:37:49
2
11
A има ли статистика , колко нашенци умират дневно от удар защото примерно е щат да ядът гъби.
9.
манипулатор
17.08.2021 22:27:41
3
15
Има ли статистика , колко нашенци умират дневно / катастрофа, рак ,инсулт ,инфаркт , трудова злополука ,удавяне ,сърдечна недостатъчност, убийство,самоубийство,отравяне примерно гъби, от предозиране на наркотици сигурно има и други!
8.
Възмутен
17.08.2021 22:26:41
16
16
Лошо написана антиваксърска агитация!
Този път стигнахте дъното!
7.
Фляг, коментара е за вас, подлоги
17.08.2021 22:24:55
11
16
Във Великобритания на 70 милиона население, днес имат 26 починали, а ние с 6 милиона 32!
6.
До Флагман
17.08.2021 22:21:12
15
16
Аматьорски написан материал!
Кой е авторът на тази статия,по чия поръчка е и какво целите с нея? Да засилите недоверието на хората към здравните власти или да компрометирате ваксинирането,което и без това буксува? Изнасяте непроверена информация и съмнителни факти! Имунизациите били "със спорна ефективност",а преболедувалите били"огромен брой"!По какво съдите,когато данните показват,че много малка част от населението ни е с някаква защита?Чиста манипулация!
5.
Гражданин
17.08.2021 22:19:06
13
18
Еи депресирани ковид идиоти ходете се боцкайте отзад! Стига с тез ковидни простотии
4.
Гошо
17.08.2021 21:55:38
6
17
Много "хлъзгав" анализ. Покрай истината са пробутани доста манипулативни твърдения. Само за пример: клиничните изпитания и на 4-те цитирани ваксини са приключени преди допускането им на пазара. Цитираните линкове са към допълнителни клинични проучвания, които са поръчани от самите производители за събиране на допълнителна информация. Например Модерна проследяват влиянието специално върху бременни жени, а Пфайзер тестват ефекта от бустерни дози.
Тълкуването на научни статии е работа на компетентни учени, каквито в България не са на почит. Отделно за разбиране на резултатите и значимостта им е необходимо образование, което в нашите университети почти отсъства. Нещата са прекалено сложни - хора, които са имали тройки по математика и природни науки в средното училище и след това са избутали някакво хуманитарно "вишу" не могат да проумеят колко е комплексна материята и колко задълбочаване иска за да могат да се вадят обективни изводи.
В текущия случай и министерството, и манипулиращият журналист са много далече от реалното състояние на проблема.
3.
до 1
17.08.2021 21:45:38
9
8
Че да не би лятото да е забранено да се умира от друго освен от катастрофи по пътищата?
2.
Кондйо
17.08.2021 21:22:39
4
24
Аз как да приема статията докато беше баце в този сайт ежедневно ни облъчвахте с лоши статистики и подкрепяхте ваксинацията сега обръщаме ли палачинката или какво то мисирките са по опастни и от политиците
1.
Флегми
17.08.2021 21:11:10
19
26
Фактите са, че днес и то през лятото са починали 32 - ма човека, а теориите, вероятностите и тем подобен булшит оставям на вас, вие сте царе в което.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори