×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как поехме по пътя към тоталитаризма*


Как поехме по пътя към тоталитаризма*
Изборът е пред вас, на коя страна ще застанете – демокрацията или авторитаризма, пита американският писател и политически сатирик Си Джей Хопкинс
03 Август 2021, Вторник, 20:59 ч.
Автор: C.J. Hopinks – политически сатирик и анализатор

Вече 17 месеца хората си затварят очите за случващото се пред тях, но то идва с всичка сила, дори готвят лагери за неваксинирани

Хората могат да си казват, че изобщо не са разбрали какво се случва пред очите им в последните 17 месеца. Те имаха възможността да виждат всичко това по пътя. Знаците бяха написани в големи, болдирани букви, някои от тях със стар, плашещ немски шрифт.

На тях пишеше образно: ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ ТОТАЛИТАРИЗМА 

Така започва емоционалният коментар на Си Джей Хопкинс. Ето какво е мнението му за събиията, започнали в края на декември 2019 г. и продължаващи до днес:

Няма отново да припомням знаците. Хората като мен ги посочваха и четяха на глас всеки ден в последните 17 месеца. Всеки, който поне малко е запознат с историята на тоталитаризма и това как стъпка по стъпка трансформира обществата в чудовищни техни огледални образи, знае от началото на това, което наричат днес „новото нормално“, какво реално се случва. И знаещите крещяха за това от покривите на къщите.

Наблюдавахме как „новото нормално“ трансформира обществото ни в параноидна, патологизирана, авторитарна антиутопия, в която хората днес трябва да представят документите си, за да отидат на кино, за да си вземат чаша кафе. Те са принудени да показват публично идеологическия си конформизъм, за да си купят зеленчуци от супермаркета.

Аз обаче ще документирам къде сме в момента и как стигнахме дотук, ще го кажа още един път, за да може после хората, които смятат, че са нямали идея накъде отиват нещата, да разберат веднъж завинаги, че вече не им вярваме. Че ги считаме за страхливци, колаборатори и по-зле.
Да, тежко е, рязко е, но такава е играта. Вече не е въпрос на разлика в мненията.  Глобалните капиталисти, които дърпат конците, вече имплементират новата, по-отворена тоталитарна структура на обществото и методите на управлението му. Те ни лишават от конституционните ни и човешки права, прехвърляйки властта от суверенните държави в ръцете на глобални същности, които не са предани на нито една държава и народа й.

Това се случва. Сега, в този момент. Не е телевизионно предаване. Реално се случва.

Времето, в което хората можеха да се „събудят“ вече отмина. На този етап човек е изправен пред избор – да се присъедини към малцинството на тези, които яростно ще отстояват малкото останали им права, или да се предаде на „новото нормално“ – на тоталитаризма. Не ми пука въобще дали вярвате дали има вирус или не, дали сте съгласни да вярвате на опасността от мутантите му и дали сте „ваксъри“ или „антиваксъри“. Ова не е абстрактен аргумент за „науката“, а истински бой – политическа и идеологическа битка. От едната страна е демокрацията, от другата – тоталитаризма. Изберете си страна и живейте с избора си!

През август 2021 г. Германия официално забрани демонстрациите срещу идеологията на „новото нормално“. Други публични демонстрации са позволени. Забраната на политическата опозиция е класическа черта на тоталитаризма. 

В Австралия военните вече са назначени да следят за спазването на реда в новия, пореден локдаун. С други думи – там е въведено военно положение и това е друга класическа черта на тоталитаризма. 

Във Франция ресторантьори и собственици на други бизнеси са заплашени със затовр, ако сервират или обслужват неваксинирани. Демонизацията и сегрегацията на „неваксинираните“ се случва в почти всяка страна в света. Франция просто е екстремен пример. Дехуманизацията на „опозицията“ е друга класическа черта на тоталитаризма.

В Гърция, Италия и Великобритания вече е забранено да влезеш в бар или ресторант без да покажеш ваксинационен „паспорт“. Тази сегрегационна система на практика разделя обществата на „добри хора“ (съгласните) и „лоши хора“ (несъгласните). Раздялата води до омраза на едните към другите и както показва историята – невероятни ескалации. Включително в момента се предлага да има специални лагери за неваксинирани.

Ето тук, приятели, се намираме днес. И до тук не стигнахме за една нощ, но много хора решаваха просто да си затворят очите и да не следят нито случващото се, нито знаците.

 грозни. Екстремно грозни.Малцинство са тези, които искат да запазят правата си и някаква форма на демокрация. Но и те още не са казали последната си дума. 

Трябва да изберете страна. Преди да го направите обаче погледнете пак към историята на тоталитарните системи, които по една или друга причина никога не са работили добре за авторитарните режими. Не съм професионален философ или историк, но предполагам, че това е донякъде свързано с неугасимото желание на хората да са свободни. А някои от тях са готови да се борят със зъби и нокти за това. До смърт.

И моментът днес изглежда точно такъв.

Извинявам се за речта от тип „Смело Сърце“ (филмът с Мел Гибсън, б.р.), но се подготвям. Защото ако днес не избера страна, някой ще я избере вместо мен. Историята е богата на такива примери.

*Заглавието е на редакцията, текстът е на CJ Hopkins – американски драматург, писател, политически сатирист и анализатор

Превод: Георги РУСЧЕВ
 


В категории: Политика


11
Коментара
Стига, бе! Слави се ожени
Стига, бе! Слави се ожени 06/05/2024, Понеделник 17:01 1
11
Коментара по темата
11.
аз
04.08.2021 09:36:04
2
1
Ваксинираните избраха фашизма. Да им е честит! Пожелавам им спокоен сън с чиста съвест, дълъг ваксиниран живот с много екскурзии и средиземноморски плажове. Все пак животеца и кефа са преди всичко, нали!
10.
До 7
04.08.2021 01:37:11
4
6
Направо ме убеди още като прочетох "оФце"....
9.
Авторът
03.08.2021 23:39:10
23
2
Е гледал много филми. Пуснаха ви един вирус без да искат и стана ебати драмата. Спокойно, никой няма да убива жалките ви душици. Само малко безполезни пенсии. Но и на тях самите вече не им се живее.
8.
А пък Си Джей Хопкинс
03.08.2021 23:03:15
14
8
печели популярност на гърба на глупците,които му вярват, само дето той не е от тях и сам знае какви глупости пише!!
7.
Заспалите офце са много
03.08.2021 22:37:29
9
17
Време е за бунт! Време е за отпор! Можем да произвеждаме всичко за да оцелеем и сами! Мислете! Скоро примката ще е толкова затегната, че ще се чудим от къде ни тресна!
6.
Сарая
03.08.2021 22:33:22
6
8
Флагман обичат да им се карат от Жипката и да им викат мисирки !
5.
АТАНАСОВ
03.08.2021 22:08:14
6
9
Заглавието е написано от маниполатор.
4.
АТАНАСОВ
03.08.2021 21:57:01
14
11
Автора е ниско ОбраЗован
3.
АК47
03.08.2021 21:41:34
15
17
ДОКАТО СМЕ В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ......ТАКА ЩЕ Е
2.
Др Иванов
03.08.2021 21:39:37
16
4
КЪМ ТОТАЛИТАРИЗМА,ТРЪГНАХМЕ ПРЕЗ 1989 Г.АКО ОБИЧАТЕ НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ ИДИОТЩИНИ
1.
Дядо Добри
03.08.2021 21:32:59
6
29
Прав е! С всеки изминал ден, все по - силно затягат примката около врата на тези, които отказват да повярват в добрите им намерения.за една година успяха да приключат глобализма и да затворят хората в страните и домовете им. Сега наистина искат да направят лагери за неваксинирани. Да отказват лечение на неваксинирани.
Никой не задава въпроса, защо след като и ваксинираните се разболяват и пренасят зараза като неваксинираните, налагат всички тези репресивни мерки срещу тях. И то за вирус, който все още не е изолиран и описан. Като в роман на Оруел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът
Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори