×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

COVID проверка на фактите: Биологично оръжие ли е вирусът


COVID проверка на фактите: Биологично оръжие ли е вирусът
Защо и защо сега медици, политици и експерти вече не говорят по темата като за „конспирация“, а приемат хипотезата на сериозно
30 Май 2021, Неделя, 21:15 ч.
Автор: Флагман.БГ

Темата подеха след година отричане дори и най-либералните западни медии

Биологично оръжие ли е вирусът SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19 и има ли тази наричана през последните 14 месеца „конспирация“ някаква почва? Въпросът идва в контекста на това, че през изминалите няколко седмици тази теория се прокрадна през дори най-либералните медии на запад и у нас, които цяла година отричаха, че е възможно патогенът да е „изтекъл“ от лаборатория. 

Теорията на конспирацията, която трудно може да се унифицира, защото бе нарицателно на няколко различни хипотези с общ характер, гласи в общи линии следното: Или вирусът произлиза от лаборатория в Китай, където е разработван, като „пускането“ му в света е станало случайно; или е пуснат нарочно от САЩ, за да отслаби Китай. Има ли доказателства за това?
На кратко, не. В Ухан има лаборатория, която специализира в изследването на коронавируси и действително в края на 2019 г. в Ухан е имало около 300 американски военни за Световните военни игри. Но това е всичко.

Интересна е обаче реакцията на медиите и политиците в последната година. Миналата пролет теорията бе категорично наречена „дезинформация“, а медиите масово наричаха всечки, дръзнал да произнесе тази „глупост“ теоритици на конспирацията. Някои, по традиция, обвиниха Русия, а други обявиха за расизъм твърдението за произхода на вируса. 

По този начин въпросната теория послужи добре на статуквото. Обявявайки я за конспирация тя се превърна в почва за яростна атака срещи всички скептици, а допреди няколко месеца продължаваха масово да излизат научни трудове, които разкостваха всяка частица от идеята за лабораторния произход.

На това беше тогава. Сега вече има промяна. Само преди два дни The New Yorker публикува статия, в която твърди: „Учени и политически коментатори вече не отричат възможността COVID-19 да е произлязал от китайска лаборатория“.

BBC също се включи със заглавие: „Произходът на COVID: Защо теорията за „изтичане“ на вируса от лаборатория в Ухан вече се приема насериозно“.

Това обръщане на наратива буквално на 180 градуса не е ограничено само до медии. То вече се наблюдава и в политически контекст. Администрацията на Джо Байдън наскоро поръча независимо проучване, което да установи дали в „теорията на конспирациите“ има някаква истина.

Но каква е причината за тази промяна и защо сега?

Въпросът не може да получи адекватен отговор докато не приключат сегашните процеси. Но докато миналата година отричането на теорията за лабораторен произход на вируса имаше полза в един смисъл, днес тя има такава в друг. Днес, след като пандемията вече отива към своя край, а резултатите са, че вирусът е съвсем малко по-смъртносен от тези, които причиняват сериозните сезонни грипни епидемии веднъж на 10 години, наративът се променя. Защото ако SARS-CoV-2 произлиза от лаборатория или нещо повече – разработван е като биологично оръжие – това придава друг привкус на ситуацията. А именно: все още не е време да спрете да се страхувате. Страхът пък, обоснован или не, е добър инструмент за контрол над популацията.

Но може ли всъщност наистина COVID-19 да е биологично оръжие?

Очевидно тази хипотеза е възможна. Не знаем достатъчно, за да твърдим, че е невъзможно. Но в същото време не е и много възможно.

По думите на говорителят на великобританския кризисен център – огромен процент от хората на планетата никога няма да се заразят с вируса, независимо колко време продължава пандемията.

„Останалите, които могат да се заразят, ще се срещнат с вируса без дори да разберат. От останалите, които получат симптоми, над 80% ще бъдат на легло вкъщи няколко дни и ще оздравеят. Другите 20%, които няма да имат такъв късмет, ще се наложи да бъдат хоспитализирани, ще се нуждаят от кислород и ще оздравеят. Много малка фракция от тези в болница обаче ще бъдат в тежко състояние. Още по-малка от тях ще починат“, казва още говорителят. Вижте повече във видеото горе.

Ако SARS-CoV-2 е биологично оръжие – то е много зле проектирано и много неефективно.

В заключение: Няма директно доказателство за това, че SARS-CoV-2 вирусът е произведен в лаборатория или въобще произведен. Той не е нито толкова заразен, нито толкова смъртоносен, колкото едно биологично оръжие би могло да бъде Целият дебат, който бе подет преди около 2 седмици от западните медии и продължава до днес обаче е много добро отвличане на вниманието.

Източник: Off-Guardian.org

Превод: Георги РУСЧЕВ


В категории: COVID-19


6
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
6
Коментара по темата
6.
до 5
31.05.2021 17:39:05
0
0
и къде точно го е каал това? За ГМО комарите на чичо били няма ли да кажеш нещо? Дай линк за шефа на зенеката само да не е от анонимните :)
5.
несериозно
31.05.2021 16:20:48
0
0
След като не можаха да го изолират пустия му вирус, сега ще го изкарат и биологично оръжие! Казват А, но пропускат Б, лабораторията в Ухан не е 100% китайска, почти 70% е спонсорирана от Европа и ФАЩ, като най-голям дял в плащането има фондацията на Бил Гей с. За да ни убедят, че вируса съществува и е биологично оръжие, да вземат и да го изолират вече, щото с тези фрагменти от някакви си вируси стават смешни! На ваксиниралите се им повтарям това, което каза шефа на Зенека : Живейте, като за последно, няма да е за дълго!
4.
Петър
31.05.2021 07:27:03
1
4
Резултатите са, че това е "грипа", който изчезна в буквалния смисъл!
За България този вирус е причина за смъртта на хиляди животи всяка година, не на 10 години! Но, ваксината не може да промени кривата, докато не започнем да "слушаме" здравето си, така, както слушаме политици да ни убеждават да се ваксинираме.
Няма конспирация, а възможност! Познато още, като стратегия!
3.
Рейтеон
31.05.2021 02:31:16
1
1
Рейтеон бяха едни от първите,които се наместиха в администрацията на Блайндън.Преполагам всичко това е било с цел да опазят световния мир.Предполагам,затова акцията им скочи от $50-на около изборите в САЩ до почти $90 в момента.И продължава да расте,понеже "световния мир" е в кърпа вързан с тях.
2.
Дернев
30.05.2021 21:48:00
15
7
Китай не пречи на света, но света пречи на Китай. И те нвма да се спрат пред нищо, ако ние не ги спрем. СЕЩ, Русия, САЩ и останалият свят. Китай трябва да бъдеизолиран.
1.
Др Иванов
30.05.2021 21:40:56
24
11
COVID-19 Е АБСОЛЮТНА ИЗМАМА.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори