×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Потулила разследване срещу полицаите под колоните е наградена – вече е европрокурор, твърди Рашков


Потулила разследване срещу полицаите под колоните е наградена – вече е европрокурор, твърди Рашков
Вероника Трифонова като обвинител в Софийска районна прокуратура не открила данни за престъпление
17 Август 2021, Вторник, 12:48 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Дано не съм прав, обяви вътрешният министър

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини настояща европрокурорка за замитането на разследването срещу полицаите, малтретирали протестиращи под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г. Припомняме, че миналата седмица в парламента за първи път бяха излъчени видеокадри от непремерената репресия срещу демонстрантите.

Днес министър Рашков бе изслушан в Народното събрание (НС) по този повод. Той подчерта, че има данни, че един от протестиращите е изпаднал в безсъзнание, което се смята, че е опасност за живота. Водело се средна телесна повреда. 

Дисциплинарни проверки срещу част от полицаите завършили с несъразмерно ниски наказания. 

Вътрешният министър каза обаче, че и държавното обвинение е знаело за случая, но не образувало наказателно производство.

Районната прокуратура (в София) получила материали от Столичната дирекция на вътрешните работи. Сред тях бил и дискът с кадрите, които шокираха обществото тези дни. 

На общодостъпен сайт можело да се види, че преписката е прекратена от прокуратурата. 

"Преписката, не наказателното дело. Ние до момента нямаме данни изобщо прокуратурата да е образувала наказателно производство срещу полицаите", обясни Бойко Рашков.

След този случай прокурорката, която се занимавала с това, станала член на Европейската прокуратура. 

"Може би има някаква връзка, не мога да твърдя това. Но тя вече е там. Освен това е благодарила на служителите от дирекция "Вътрешна сигурност" за перфектно свършената проверочна дейност. Т.е. тя няма претенции към тази служба - те са събрали всички необходими данни във връзка с побоищата, предоставили й са материалите и тя се е справила прекрасно, прекратила е производството, защото не е видяла в тези материали, че има данни за престъпление. Дано да не съм прав за това, че тя така си е заслужила мястото на делегиран прокурор към Европейската прокуратура", добави Рашков. 

По-късно той обясни, че става въпрос за прокурор Трифонова. 

Проверка показва, че министърът визира Вероника Трифонова, която преди да стане европрокурор, е работила в Софийската районна прокуратура.

Бойко Рашков каза от трибуната на парламента, че чак сега държавното обвинение се сезирало – една година по-късно, за побоя под колоните на Министерския съвет. Дори било обявено, че са повдигнати обвинения. 

Една година след събитията обаче това било удобно, защото свидетели щели да обясняват, че не си спомнят какво се е случило.

 


В категории: Политика


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 0
Флагман.БГ Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско Задържаха близо 400 г наркотици в Софийско 23/05/2024, Четвъртък 18:24 0
12
Коментара по темата
12.
Дяволът носи Прада
17.08.2021 23:21:43
0
1
Мдааа
11.
KOKO
17.08.2021 15:57:48
2
2
VINAGI SAM BIL PODOZRITELEN KAM ,,TOGI,,- POD TJAH VINAGI SE KRIE ,,ROGATIJAT,,
10.
KOKO
17.08.2021 15:54:38
3
1
NA NJAKOI HOEA IM E IZPISANO NA LIZETO-LAZATA I LIZEMERIETO. ZJALATA NI ,,ZAKONODATELNA VLAST,, SLUGUVASHE NA GERB,KATO V SEVERNA KOREJA. AKO NA TAJA KU4KA,BJAHA BILI POLIZAITE DETETO I-SHTESHE LI DA SKRIE VSI4KO.....MOZE,TAKIVA SA SPOSOBNI NA VSI4KO. NA SAD,ZA UKRIVANE NA POKAZANIJA...
9.
Пецата
17.08.2021 14:57:38
6
1
Колкото по бързо изчезне тази земя и тази нация толкова по добре
8.
Даа
17.08.2021 14:53:44
3
12
По физиономията и си личи що да морал има тази прокурора. А иначе, Рашков е прав в догадките си-какъв опит има районен прокурор в дела с измами с еврофондове!?Те са с друга подсъдност!
7.
Емигрант
17.08.2021 14:31:58
4
15
Мн ясно, че ще я повишат. Нали е вършила услуги на тогавашната власт. Гешев стана главен прокурор благодарение на делото КТБ.
6.
Наско Ментата
17.08.2021 14:28:54
5
12
Аве,Бахура5,специални поздрави. Както се пее в една песен “Учи буквите,да пишеш актове„Началника знае ли че пишеш докато си на дежурство в тая жега.Разбирам,тегава работа,друго си е да те закарат у София да пориташ малки сладки дечица за кеф,ей така щото на село така правите !
5.
Бахура
17.08.2021 13:52:30
24
10
Какво са търсили протестърската мафия под колоните , мажоретки на пилон пендели с нетрадиционна сексуална ориентация?
Що не са им дали да ближат кочана и нямаше да се оплакват, само това са търсили да лапат бахура.
Жълтурковци от паветата, улични долнопробни платени на повикване от миналото лято, с долни леви убеждения.
4.
Наско Ментата
17.08.2021 13:38:23
3
25
Тва е от тези сладурани в тоги пред които готвача-разфасовчик е като пионерче.Каква мила,съвестна жена !
3.
От старите ленти
17.08.2021 13:08:15
2
1
Търси в Справочник и Форум
Начало
Новини
Интервю
Хроники
Видео
Галерия
Научни и практически публикации
Преглед на печата
Днес празнуват
Форум
Връзки
Контакти
Реклама
Условия за ползване

Електронно издание ISSN 2682-9606
Към Десктоп версията
Прокурорската колегия хареса и съдия сред десетимата кандидати на България за европейски делегирани прокурори
LEX NEWS 13 ФЕВРУАРИ 2021, 17:43 4216 19

Шестима прокурори, трима следователи и един съдия са десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще бъдат предложени от България.

Това стана ясно след днешното гласуване на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сред общо 31 кандидати, които бяха изслушвани през седмицата, десетимата, които получиха най-много гласове днес са:

Светлана Шопова-Колева – 8 гласа
Божидара Ганева-Димова – 7 гласа
Бойко Калфин – 7 гласа
Вероника Трифонова – 7 гласа
Бисерка Стоянова – 6 гласа
Венцислав Фердинандов – 6 гласа
Димитър Беличев – 6 гласа
Мая Ковачева – 6 гласа
Преслава Петкова – 6 гласа
Христо Крачунов – 6 гласа
Европейските делегирани прокурори се назначават с мандат от 5 години с възможност за втори последователен, но процедурата по избора им не приключва с гласуването днес. След него Прокурорската колегия ще уведоми европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за излъчените кандидати, а тя ще предложи на колегията на европейските прокурори да ги назначи. Колегията може да отхвърли кандидат, ако не отговаря на критериите по регламента.

Съдия Христо Крачунов е от Софийския районен съд и беше последният изслушан днес от прокурорската колегия. За него се застъпиха няколко от членовете ѝ, включително и главният прокурор Иван Гешев, като се мотивираха, че ще е полезен и съдийският поглед сред прокурорите.

За него Гешев каза, че му е било най-трудно да го избере, защото е бил притеснен на изслушването, но опитът му с граждански и търговски дела, както и предишната му работа като юрисконсулт в Държавен фонд „Земеделие“ и ИАРА щели да са от полза при много разследвания на Европейската прокуратура, особено за обществени поръчки.

Тримата следователи, които колегията подкрепи са Бисерка Стоянова от Националната следствена служба, Мая Ковачева от следствения отдел към градската прокуратура и Светлана Петкова от следствения отдел към Специализираната прокуратура.

Най-много гласове (осем) получи пък Светлана Шопова-Колева от градската прокуратура, като за нея не гласува единствено Евгени Иванов. Класираните Божидара Ганева-Димова и Вероника Трифонова са от Софийската районна прокуратура, като за тях членовете на колегията отбелязаха изключително доброто им представяне на изслушването. За Димова главният прокурор каза, че е чул отлични отзиви от колегите ѝ, а за Трифонова отбеляза изрично:

„Това беше една от най-добрите презентации. Представи се много стегнато, въздействащо, както съм си записал – супер презентация“.

Още преди гласуването членовете на колегията няколко пъти подчертаха, че почти всички кандидати са се представили добре и отрицателният вот не трябва да бъде приеман като оценка за качествата им. Главният прокурор напомни, че колегията излъчва само кандидати, а оценката ще е на Европейската прокуратура, но също отбеляза, че изборът е бил много труден
2.
*********
17.08.2021 13:02:05
1
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Кьовеши (Неновините)
17.08.2021 12:54:21
2
17
Ей ся ще я викна да я поразпитам. Ако се издъни, ще я върна на Гешев
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип Банките затягат ипотечното кредитиране Банките затягат ипотечното кредитиране От АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Популярните бургазлии, които изпращат абитуриенти своите деца от Випуск 2024 Сред тях има бъдещи лекари, прависти, криминалисти и IT специалисти За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас За екипа ми няма задна скорост, отсече Иван Гешев и представи листата на КП „Граждански блок” в Бургас Партии в България няма, те са търговски дружества, които целят само едно - търговия с власт и влияние, каза лидерът на Коалицията Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Акад. Николай Денков, ПП-ДБ: За 3 години напреднахме 3 пъти по-бързо, отколкото за 12 г. с ГЕРБ и Борисов Делян Пеевски и Бойко Борисов "дръпнаха ръчната спирачка" на държавата и затова отиваме на избори. България може да се управлява и без ГЕРБ, категоричен е доскорошният премиер След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша След няколко часа скандали: СОС няма решение за рестарта на лифтовете на Витоша Скандалът започна, след като преди дни собственикът им обяви, че и последният работещ доскоро лифт на Витоша- Симеоновският, окончателно спира работа
Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори