×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Комитова: В 6 участъка на "Хемус" сме си купили магистрала "на зелено"


02 Юли 2021, Петък, 20:20 ч.

"Нямаме интерес да спираме строителството на магистралата, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството

1,38 млрд. лв. са платени авансово от Агенция „Пътна инфраструктура“ на „Автомагистрали“ ЕАД за строителството на първите 6 участъка от магистрала „Хемус“. Това са 71% от общата стойност на договора за тези отсечки, възлизаща на 1,95 млрд. лв., като от проекта са завършени само 4%. 675 млн. лв. са платени авансово от „Автомагистрали“ ЕАД в периода юни-август 2020 г. за участъци от автомагистралата, за които няма издадени строителни книжа. 

Това стана ясно на пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във връзка с изграждането на магистралата. На нея бяха обявени резултатите от назначената през месец юни от регионалния министър проверка в държавната компания.

В участъци от 4 до 9 данъкоплатците сме си купили магистрала „на зелено“, каза министър Комитова. Тя обясни, че строителство се извършва само в първите три от общо девет участъка, на които е разделено непостроеното трасе с обща дължина 237 км на аутобана. За участъци 4, 5 и 6 има влезли в сила подробни устройствени планове. За тях остава да бъдат проведени отчуждителни процедури, да се направи проектиране, след което да се издаде разрешение за строеж. За последните три участъка проектирането не е започнало. Строителство се извършва само в участъците, за които има издадени строителни книжа, подчерта министърът.

Зам.-министър Тодор Анастасов коментира, че договорите между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на АМ „Хемус“ включват изискване за гарантиране на авансовите плащания. Такова се съдържа и в договорите между дружеството и неговите контрагенти. В повечето случаи обаче не са издадени банкови гаранции, а средствата са застраховани в няколко застрахователни дружества. „Заради грешно проектиране, завършването на АМ „Хемус“ през 2024 г., както обещаваше бившият премиер Бойко Борисов, е химера“, посочи г-н Анастасов и уточни, че няма как да се прогнозира кога ще е готов аутобанът, при положение, че от 9 участъка се работи само по три, които са с обща дължина 51,5 км от общо 237 км.

Фирмите, които работят в участъци 1, 2 и 3, не са спирали да строят, защото те имат разрешения за строеж, имат пари, имат и договори. Те са получили много повече пари, отколкото е необходимо. Не бих спряла строеж без причина. Никой от нас няма интерес и досега не съм издала нито един акт, с който да наложа спиране, заяви министър Комитова. 

Няма как да се спрат участъци 4, 5 и 6 (които имат само подробен устройствен план), нито 7, 8 и 9, които пък нямат нищо). Т.е. във всички тези участъци – 4, 5, 6, 7, 8 и 9, няма как да се спре строителство, което не е започвало, допълни Комитова.

Министърът подчерта няколко пъти, че най-скъпото строителство е недовършеното и тя и министерството нямат никакво намерение да спират магистрала „Хемус“, която е на всички данъкоплатци и хората от Северна България очакват тя да се случи.

В отговор на въпрос дали ще бъде спазен срокът за завършване на магистралата арх. Иван Шишков – съветник на регионалния министър, каза, че проектирането не е започнало навреме. Според него нищо не е пречело да се направят проект и подробен устройствен план за цялата магистрала. Предвид това никой не може да каже кога ще бъде завършена, допълни той.

Началникът на ДНСК Влади Калинов информира, че в участъци 3 и 4 на магистралата са увредени около 84 декара горски площи. Там са извършени изкопи, след което не са спазени изискванията за депониране на земна маса, като тя не е извозена. ДНСК работи по получените сигнали. Те ще бъдат предадени и на Министерството на околната среда и водите.

В пресконференцията онлайн се включиха и представителите на вече вписаното в Търговския регистър ново ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, които заявиха, че дружеството ще работи по нов начин. Проектите ще се изпълняват прозрачно, законосъобразно и в срок.

Освен възложената от МРРБ, проверка в държавната компания вече направи Сметната палата, напомни министър Комитова. Такава се извършва и от Националната агенция по приходи. От 3 юни е започнала и прокурорска проверка.


В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
6
Коментара по темата
6.
виц на деня
04.07.2021 08:08:06
0
0
Партия Герб се готви да отпразнува "победата" на предстоящите парламентарни избори в новооткритата зала Арена Бургас......
5.
Това им е практика
03.07.2021 09:45:16
1
5
Така работят Герб. А днес в Бургас е пристигнал големия толуп и питал кое ще му изчегъртат. Ами като начало ще те изчехъртат теб и корупционните ви практики, а след това ще изгрее слънце над България. Флагман услужливо са забранили коментари по статии за Герб
4.
Стоян
03.07.2021 01:25:02
1
8
БРАВО, Комитова! Направо ги разби! Само така! Мачкай...........
3.
трт
02.07.2021 21:34:39
1
6
до 1 еми ходи да строиш ти бе герберско тролче не се крий като мишка зад компа
2.
дебили бургас
02.07.2021 21:02:37
8
1
Крадлата Комитова е по-нагла от Маямата, по-лъжлива от Нинова, по-вредна от Гечев, по-злобна от Милийончева!
1.
идва „Радева зима“
02.07.2021 20:44:21
7
2
Мажоретката Комитова, с бодита и сцепени дънки, която не знае откъде се строи магистрала „Хемус“!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Движението в посока към жилищния квартал е затруднено Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Рискът е, когато се превърне в постоянен и хроничен проблем
Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори