×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се крадат пари за магистралите и за свлачищата


Как се крадат пари за магистралите и за свлачищата
Цената, на която се строят магистралите е пазарна, но количеството на бетона е завишено, каза служебният министър Виолета Комитова
02 Юли 2021, Петък, 09:22 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Министър Комитова разкри т.нар. процедура „инженеринг“, количеството на материалите се надвишава 

Парите за магистралите и за свлачищата, които държавата отпуска, се крадат по т.нар. процедура „инженеринг“. По този механизъм се надписва сметката в строителството. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

„Държавата отделя много пари за пътищата. Фирмите, които изпълняват поръчките, се оплакват обаче от години, че средствата за строителството са малко, а гражданите са недоволни от ниското качество. Защо се случва така?“, каза тя, след като водещият Виктор Николаев я попита как се крадат парите за магистралите.

„При т.нар. процедура „инженеринг“, за един път може да трябват 100 кубика бетон за качествена работа, но се пише, че са използвани 200. Цената е пазарна, но количеството е завишено“, обясни министърът. 

„Има много хора, които проверяват, но регионалният министър за 40 дни няма как да разследва всички безобразия през годините. За свлачищата е същата схема. Представители на фирмата, които искат да подпишат договор с „Автомагистрали“  ЕАД, гледат на око свлачището и написват сметката за количеството бетон, желязо и др. материали. Носят я на Стоян Беличев, стискат си ръцете и подписват договор. Няма конкурс, обществена поръчка, а той сам преценя на кого да даде парите“, добави тя. 

„Докато няма проект, чертежи с изчисления, не може да кажем колко са парите за един строеж.  Няма още такива“, заяви Комитова. 

„Само Алепу го укрепиха“, прекъсна я водещият Виктор Николаев.

„Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”. Важно е обаче кой би могъл да го спре. Първо - могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари“, подчерта служебният министър. 

„Беличев също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители.  Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, Беличев може да се уволни, само ако той сам реши", поясни тя. 

"Не съм съгласна повече да се раздават авансово пари от държавното дружество. Ако обществото подкрепя Беличев, нека да остане! Той е допуснал много други грешки, докато е управлявал „Автомагистрали“ ЕАД. Не се дават пари за нещо, което няма да започне в следващите няколко години“, коментира Комитова

За свлачищата 188 млн. са дадени кеш през 2019 г. на приятелски фирми с мотива, че е много спешно, а нищо не е направено, няма и проекти, добави тя.

Министърът поясни, че строежът на магистрала „Хемус” представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен.

„Това е равно на магистрала „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1.95 млрд. лв, а за участъците 7,8 и 9 сме осигурили 1.8 млрд. лв.”, обясни тя.

„В участъците 1,2 и 3 се извършва строителство с разрешението за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата. В 1,2 и 3 се строи и към този момент, а в другите - няма как да спрем строителство, което не е започнало”, заяви министър Комитова.

По нейните думи средствата за строителство на магистралата не са спрени.

„По първото постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв, се строят само 1,2 и 3, а другите не са започнати. Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество, наречено „Автомагистрали” ЕАД. Това е основната строителна компания, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси”, казва Комитова.

„От тези 2 млрд. на нашето търговско дружество са изплатени 1.38 млрд. – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 процента от магистралата са изпълнени, а с парите сме много по-напред. Въпрос на месеци е километрите по участъци 1,2 и 3 да бъдат завършени”, обясни министър Комитова.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата”, добави тя.

„Ремонтът на магистрала „Тракия“ пък се финансира с други средства. Когато аз дойдох в министерството на 12 май - 3 фирми вече работиха в участъка Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше усилено, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството или да го продължим“, уточни Комитова.  

„Спряното строителство са загубени пари. Грешката е допусната в по-ранното планиране на тези ремонтни дейности”, каза Комитова. Фирмите започнаха да си искат парите. Ние казах, че ще им ги дадено, но след като извършим проверка на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите“, каза още тя. 
 


В категории: Бизнес


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
до 3
02.07.2021 22:15:20
0
1
Автомагистрали вече е с ново ръководство - скоро и ББР!
5.
демократ
02.07.2021 10:43:12
6
3
Ей, не се накраде този Орешарски бре !!! Хайде Бойко идвай си, че Орешарски и Радев ни върнаха години назад. Идвай си Водачо на 11, че жипката плаче за теб !
4.
мислещ
02.07.2021 10:11:29
2
8
ГЕРБ и ДПС да крадат? Абсурд!
3.
Made in Bulgaria
02.07.2021 10:03:33
16
3
Taзи леля не знам какво може да обясни за кражби от магистралите, но със сигурност може да обясни как се вземат кинти от студентчета за изпити.Усещате ли вече как ви клатят и как всичко е долнопробно шоу? Толкова много искат да сменят ръковдоството на ББР и Автмагистрали, че съдът ги спира, заради неграмотна процедура? Случайност? Толкова ли са неграмотни, че не се справят с елементарни процедури по смяна на ръковдство на държавна институция? Не! Просто така им е наредено! Шиши си отива, хората на Шиши остават. Верни на Доган Шаша, който ви подава Слави и Соросоидите от ДБ да ви управляват, барабар с палавото Майче. Естествено без пълно мнозинство, за да е важен вотът на ДъПъСъ. А най-тъжен е Бойко, който, изигра ролята на usefull idiot...както се къпеше в любов народна извенъж изпадна от каруцата и обра парсата.
Доктор Доган наистина понякога не може да повярва, че Има такъв Народ като нашия. Да накараш Черепа, чийто бизнес взе да плати простестите, с които да изриташ ГЕРБ, а ти да си останеш Падишах в сянка, може да мине тук, където Има Такъв Народ!
И за капак най-много ни се смеят във Вашингтон. Никъде по света, дори в банановите републики, смянатаа на правителство не им е коствала само стойността на мастилото за принтера,
с което напечатаха 20-те странички на доклада "Магнитски".
Демократична България могат да ходят да целуват крака и гъз на чичо Васко в Дубай, че плати масрафа миналото лято :)))
2.
DE
02.07.2021 09:37:33
2
3
Ha Dobar den.....Bulgarna obicha da si pokradva.....Oste ot Asparuhovo vreme....koncheta, dobitak.....
1.
DE
02.07.2021 09:37:30
1
5
Ha Dobar den.....Bulgarna obicha da si pokradva.....Oste ot Asparuhovo vreme....koncheta, dobitak.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори