×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министрите Петков и Комитова отказват да се извинят на съдия Вранеску


Министрите Петков и Комитова отказват да се извинят на съдия Вранеску
"Каква е тази практика, какви са тези закони", чуди се министър Комитова (вляво)
Ключови думи: правителство, СГС, ССБ
30 Юни 2021, Сряда, 17:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Вероятността делата за "Автомагистрали" и ББР да се паднат на нея била 1%, но въпреки това станало точно така

Министрите Виолета Комитова и Кирил Петков отказаха да се извинят за изявленията си срещу съдията от Софийски градски съд (СГС) Мария Вранеску. Двамата я атакуваха през последните дни заради нейни решения, които блокират кадрови промени в ръководствата на държавната фирма „Автомагистрали“ и Българска банка за развитие (ББР).

Последваха гневни позиции на СГС, както и на Съюза на съдиите в България (ССБ).

На днешната пресконференция в Министерския съвет – след въпрос на „Флагман“ дали ще се извинят, регионалната министърка и министърът на икономиката фактически защитиха вече изразените си мнения.

Кирил Петков обяви, че пет седмици вече не могат да влязат в ББР, която раздавала неправомерно средства.

Уволненият надзор продължавал по съдебен ред да обжалва, а банката все още нямала управляващ орган.

„Новина от днес – ще заведем иск срещу г-н Димитров и г-жа Бурска, че техните легални начини да спрат тяхното си уволнение в момента наистина създава вреди на Българската банка за развитие“, каза икономическият министър.

Ситуацията била много фрустрираща, защото се блокирало финансирането на малки и средни бизнеси от страна на ББР.

Кирил Петков все пак поднесе извинение за думите си от предаването „Панорама“, но то бе по-скоро безадресно.

„Искам да се извиня на всеки, който си мисли, че съм се изказал с идеята да се намесвам в работата на съда. В една правова държава една съдебна власт трябва да е абсолютно независима. Абсолютно независима! Но тук интересното е, че докато емоционалният ми изказ за търсене на причини - защо това се беше случило, може би не беше правилен, и тук се съгласявам с тяхната критика, фактите – какво се случва по тези процеси, според мен е мой дълг да ги обявя в общественото пространство“, заяви министър Петков.

Той добави: „Наистина съдебната система трябва да е напълно независима по всичките възможни начини, но, нали, вероятността четири дела да отидат при един съдия, дори когато са само три възможни съдии, при които да отидат, - ако сложите 33% на четвърта (степен – б.а.), - това е равно на малко над един процент. С други думи – да, има вероятност това да е просто статистика и четирите дела да са отишли – и „Автомагистрали“, и Българската банка за развитие, при един човек, но вероятността това да се случи е един процент. Така че, извинявам се, ако моята емоционална реакция е била такава, че някой се е почувствал, че искам да повлияя на съда, защото аз не ща.“

Виолета Комитова пък се позова на изречение от позицията на ССБ, в което се признава, че по казусите съществува „противоречива съдебна практика“.

„Аз няма да коментирам решенията на Софийски градски съд, но не разбирам как Регионалното министерство, което притежава 100% от акциите на търговското дружество „Автомагистрали“ - държавна собственост, не може да смени изпълнителния директор на това търговско дружество. Това е въпросът, който виси във въздуха. Защо принципалът, който е собственик на това дружество, не може да си смени изпълнителния директор? Каква е тази практика, какви са тези закони, какви са тези събития, които се случват, защото това не е частно акционерно дружество“, попита министър Комитова.

Тя продължи да недоумява: „Министърът не може да смени своя изпълнителен директор. Ако този изпълнителен директор случайно се разболее или се случат някакви извънредни ситуации да не може да управлява това търговско дружество, министърът не може временно да си назначи друг изпълнителен директор, за което аз претендирам в момента. Значи ние при всички случаи за целия живот ще работим с г-н Беличев в това дружество, нямаме друга опция. Единствената опция е той сам да се откаже.“

Припомняме, че изпълнителният директор на „Автомагистрали“, от който министър Комитова не може да се отърве, се казва Стоян Беличев.

 


В категории: Темида , Политика


9
Коментара по темата
9.
Чалгаджиите са кухи и тъпи лейки
30.06.2021 21:16:28
23
2
Гелосания Кире мангала и Деменция Комитова са кухи и тъпи,но лакоми и злобни!
Един свестен няма,като се почне от Мунчо Радев и се завърши с Канибал Рашков!
Ще плачете за Бойко,ама ще е късно,тези кърлежи не може ги махнеш!
8.
Муахахаха
30.06.2021 19:14:21
10
5
Кво става ве , живот си живеят служебните хора?
Журналята не отразяват думите военният смотаняк от служебните хора, сектата на скопците.
7.
Симеон
30.06.2021 19:04:48
5
24
Много повече от 8 милярда са раздадените без поръчки на приближените до ГЕРБ фирми. Нека да поразровят още по-дълбоко и ще видят още схеми в общините и държавните администрации. За обвързаности на държавните калинки, окопани с Власт няма да коментирам, то се знае.
КОНПИ да се активизират и ще открият много служители на държавна хранилка, обвързани с фирмите на които дават милярди.
6.
Troa
30.06.2021 18:41:00
4
25
Над 8млр. усвоени без обществени поръчки само през последните две години,а обществените поръчки се печелят само от седем фирми.Имало е много работа,работа,работа
5.
На Беличев бедна му е фантазията за след изборите
30.06.2021 18:32:41
6
23
Тия дето са се окопали сега не знам какво ще правят и как ще кършат пръсти, ако след изборите Герб се окаже пак в изолация и не може да се меси активно в изпълнителната власт. Тогава тия ще понесат цялата отговорност, защото съм убеден, че има какво да се огласи като нередности навсякъде където Герб е имала назначени кадри
4.
Българин
30.06.2021 18:17:04
3
18
Както винаги флегмите са задали най-глупавия въпрос
3.
демократ
30.06.2021 18:11:34
8
33
ГЕРБ са инатят като магарета на мост, надявайки се на някой фокус от Борисов и пак да се завърне във властта. Откраднали милиярди и вместо да са вече в кауша те седмици дори не могат да бъдат уволнени !
2.
Банкянеца
30.06.2021 18:09:21
8
42
Само като и видиш чутурата на съдийката и става кристално ясно, че е от пеевската квота боклуци. И случайно всички дела за покриване на корумпирани калинки от ГРОБ/ДПС все на нея се падат...
1.
Далавери Демир Борисов
30.06.2021 18:07:17
7
41
ГЕРБавите до последно ще бранят подопечните си калинки, защото новите хора ще разкрият всички далавери на гербодепесарите и как точно са източени милиарди левове от нашите пари към фирми на Борисов о Пеевски.
Да си го кажем честно- това е мафия и борбата с нея е много трудна!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори