×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правила за пътуване: Защо България не е в зеления списък на Великобритания


Правила за пътуване: Защо България не е в зеления списък на Великобритания
Нашите сънародници, които живеят в Англия, трябва да представят негативен тест или да са ваксинирани, същото важи и за туристите, посещаващи страната ни
26 Юни 2021, Събота, 19:00 ч.
Автор: Inews.co.uk, превод: Красимира СЛАВЧЕВА

У нас ваксинираните срещу коронавирус са малко над 1 млн. души, което е около 11,1 % от населението

Сега, когато зеленият списък на Великобритания излезе след седмици чакане, много ще се запитат колко страни отварят. Великобритания е мултикултурна държава и много емигранти не са се прибирали у дома дълго време.
Това включва и над 100 000 българи, живеещи в Обединеното кралство, които безсъмнено искат да знаят кога ще са възможни пътуванията.

Ето цялата необходима информация:

Защо България не е в зеления списък?
Долупосочените критерии се вземат предвид при разпределянето на държавите в съответните списъци.
•    Процентът ваксинирано население в страната
•    Ръстът на инфекцията
•    Преобладаващите варианти 
•    Достъпът на страната до надеждни научни проучвания и геномно секвениране

Към момента в България малко над един милион души са ваксинирани, което е около 11,1 % от населението според Worldometer.

По данни на Reuters през изминалата седмица в страната средно са използвани 11 412 дози на ден, което означава, че ще са необходими 123 дни, за да се достигнат следващите 10 процента.

Въпреки това инфектирането с Covid-19 намалява. Според Reuters средно около 84 нови случаи се обявяват дневно. Това прави осем инфекции на 100 000 души дневно през последните 7 дни.

Налице са 421 339 заболели и 18 013 смъртни случая, свързани с коронавируса в страната, откакто е започнала пандемията.

Може ли да се пътува от Великобритания до България?

Да, може.

Великобритания не фигурира в зеления списък на ЕС за безопасните държави поради разпространението на варианта Делта, но този списък не е обвързващ и всяка страна-членка сама определя граничния си контрол.

Не е необходима карантина за гражданите на Великобритания, ако са напълно ваксинирани минимум 14 дни преди пътуването.

Това важи и в случаите, когато представите негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането или от бърз анигенен тест, взет до 48 часа преди влизането. Документът трябва да съдържа името на лицето, данни на медицинското заведение, дата на извършване на теста и надпис „Negative“ с латински букви.

Децата под пет години, които са граждани на България, Великобритания, страна-еврочленка, страни от Шенген и някои други държави, фигуриращи в наредбата са освободени от изискването да представят негативен PCR или антиген тест при пристигането си в България.

Ако сте с българско гражданство или със законен статут, може да влезете в страната без всичко това, но трябва да се съгласите на 10-дневна карантина.

Какви са правилата при завръщане?

България е все още в жълтия списък на Обединеното кралство, т.е. има допълнителни изисквания при завръщане във Великобритания. Преди да напуснете страна от жълтия списък в посока Великобритания, трябва да представите негативен Covid тест.

Когато пристигнете в Обединеното кралство, вие влизате в 10-дневна карантина, правейки PCR тест на ден 2 и ден 8.

Може да си направите допълнителен PCR тест на ден 5 и ако тестът е негативен, може да се освободите от карантина по-рано. Ограниченията за дестинациите от жълтия списък не забраняват изрично почивките.
Освен това, паралелно с карантинната мярка, която предизвиква голямо объркване, министрите препоръчват да не се пътува до страните, извън зеления списък без сериозна причина.

Министърът на транспорта Грант Шапс сподели: „Докато Мат Ханок настоятелно заявява, че не трябва да се пътува до страни от жълтия или червения списък, освен ако е абсолютно наложително и разбира се, не с цел почивка“. Той каза пред радио Times: “Държавите от червения и жълтия списък са места, които не трябва да посещавате, освен ако нямате абсолютно убедителна причина".

Официалният говорител на премиера бе запитан защо почивките до дестинациите от жълтия списък не са, въпреки всичко, обявени за незаконни и той отговори: "Нашият съвет е никой да не пътува до жълтите държави, това е в интерес на общественото здраве“.

„Може да има неизбежни, съществени причини, поради които на човек, все пак, се налага да пътува, затова и правилата са такива“.

„Правилно е да има тристепенен подход, защото има някои изключения (например неизбежно служебно пътуване), при които е необходимо да се пътува до държави от жълтия списък и за които знаем, че е налице несигурна обстановка, но липсват специфични варианти на инфекцията".

Списъците са съставени въз основа на следните критерии.

Ето правилата за останалите категории.
•    Зелен - пристигащите трябва да си правят тест преди заминаване или PCR тест на ден втори или два дни преди пристигането си във Великобритания, но не е необходима карантина при завръщане или правенето на допълнителни тестове.
•    Червен - предвидени са ограничения за пристигащите, т.е. 10-дневен престой в специален карантиен хотел, тест преди заминаване и задължителен PCR на ден втори и осми.
PCR тестовете се резервират при одобрени от правителството оператори.

Източник: inews.co.uk
 


В категории: COVID-19


11
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
11
Коментара по темата
11.
До номер 10.
27.06.2021 17:57:31
1
1
Вируса във Великобритания е много разпространен само по българските новини. Следващия месец там извънредното положение приключва.
Доколкото знам в България извънредното положение няма скоро да бъде приключено даже и да няма и един починал. Просто така по-лесно се краде!!!
Аман от малоумници които повтарят като папагали медии на които и те самите не вярват!!!
10.
и какво от това
26.06.2021 23:28:17
1
6
Въпросът е Великобритания да е в нашия червен списък. Там вирусът е много разпространен. Какво като имат ваксини? Задължително трябва тест.
9.
...
26.06.2021 23:26:14
2
3
Разбира се,че ще ни заобикалят.След като сме такива простаци,че не щем да се ваксинираме като всички цивилизовани страни...
8.
Що
26.06.2021 22:25:33
2
4
Щото бациликус говедарикус отрича науката, те затова...
7.
Хан Кур Бан
26.06.2021 21:24:36
0
10
Аз ли не смятам правилно!?!... Ако 1 милион сме 11.1%, колко ни е цялото население?... Някой не може да смята и май не съм аз... Определено не сме 9 милиона!
6.
Бай
26.06.2021 20:58:44
2
4
Бай Ганьо е страхливец и ще го духа яко.
5.
Имам човек
26.06.2021 20:50:59
8
4
Няма да влезем в зелената зона, защото кратуните на малоумния електорат са промити със съветска пропаганда и не искат да се ваксинират. Затова и туристи ще гледаме през крив макарон. Ще идват дебеловратите селяндури на ГЕРБ/ДПС, дето опъват евросубсидиите и до там. Умните и красивите отдавна са в Гърция.
4.
Xxxx
26.06.2021 19:45:03
0
7
А бе вие няма ли вече да научите малко английски бе? Пак някакви свободни съченения, ето какво пише по отношение на пср теста при завръщане от страна от ЗЕЛЕНИЯ лист:
On arrival in England You must take a COVID-19 test on or before day 2 after you arrive - т.е имате задължителен тест при пристигането си в Англия, който трябва да се направи в рамките на първите 2 дни.
3.
Jjj
26.06.2021 19:39:08
0
5
Пълна простотия с негативен тест карантина и още 3 теста за пари ,get the f.uck out of here
2.
Ко каза?
26.06.2021 19:32:25
0
15
Не мога да разбера защо пишете, че българите във Великобритания са 100 000 след като тамошните власти обявиха, че повече от 270 000 българи са подали заявления за уседналост след Брекзит.
Тази цифра не включва българи които вече имат британски гражданство което се взима само след 5 години престой.
Таке, че бройката надхвърля 400 000 най-вероятно като се прибавят и тези с двойно гражданство!!!
Има няма разлика 300 000!!! Така се смята по герберски!!!
1.
А ся
26.06.2021 19:28:30
5
2
Боли ма фара
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори