×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират


Ромите се страхуват, че ваксините ще ги стерилизират
Александър Златанов, служебен зам.-министър на здравеопазването, бе категоричен, че ромите няма да бъдат стимулирани финансово, за да се ваксинират
22 Юни 2021, Вторник, 13:14 ч.
Автор: Флагман

МЗ ще бори митовете в общността с информационна кампания

Първата стъпка за ускоряване на имунизацията срещу коронавирус сред ромското население е информирането на общността за ползите от ваксините и разсейването на митовете за тях. Това каза на брифинг зам.-министърът по здравеопазване Александър Златанов.

Днес в Министерство на здравеопазването се проведе среща с представители на здравните медиатори, чиято цел е да се изведат проблемите за ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки за оптимизирането ѝ. Под 10% са ваксинираните срещу COVID-19 в общността, посочи той, цитиран от Offnews.bg.

Според него моментът е много подходящ, защото заболеваемостта е ниска и има наличност от всички одобрени ваксини.

Изводите, направени на тази среща, са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия, каза Златанов.

Първата стъпка е поднасянето на вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравнонеосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина - категоричен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население - уточни зам.-министърът.

Страх от стерилизиране и чипиране

Сред ромите има страх, че с поставянето на ваксините някой ще ги чипира, ще ги стерилизира, ще ги проследява, коментира ситуацията в кварталите здравният медиатор от СРЗИ Христо Николов.

С това той си обяснява ниския процент ваксинирани в общността. Той подчерта, че сред ромите битува "здравен нихилизъм", че не се интересуват от реалната ситуация с пандемията и от това, че е възможно да има четвърта вълна.

"Срещата беше организирана, за да кажем с какво се сблъскваме на терен. Така е от първия ден, в който тръгнаха ваксините. Нужна е още малко информираност от наша страна, да се включат кметовете по места и личните лекари. Не е тайна, че ромските деца са 5 пъти по-нисък, а възрастните роми с 3 пъти по-нисък здравен статус от останалото население, подчерта Николов.

Той изрази надежда, че ще получат помощ от неформалните лидери на общността, от религиозните водачи, чрез социалните мрежи, за да се преодолее негативното мнение за ваксините.

"Вече шест години съм здравен медиатор към СРЗИ и единственият работещ метод за убеждение е от уста на устна, чрез най-възрастния във фамилията. Обясняваме какъв е рискът при заразяване с коронавирус, какви последствия има от болестта. Само във кв. "Факултета" по неофициални данни живеят над 45 000 души", каза Христо Николов.

"Лекарите трябва да са по-дейни в кампанията."

"Смятам, че лекарите трябва да вземат по-дейно участие в кампанията за ваксинации срещу коронавирус", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него има какво още да се желае по отношение на имунизациите на медицинския персонал и сред служителите в социални заведения.

"Да, в момента сме в една от най-ниските точки, но при наличието на индийски вариант, който е с 60% по-лесно предаване", картината много бързо може да се промени. Виждате какво става в някои европейски страни, където този вариант започва да доминира. Разпространението е изключително бързо", посочи Кунчев.

По повод напомнянето от МЗ, че ваксинациите срещу коронавирус за деца над 12 г. са разрешени от началото на юни, той уточни, че досега няма данни за някакви необичайни странични реакции при по-малките след имунизация. 


В категории: COVID-19


11
Коментара по темата
11.
Българина
23.06.2021 15:53:37
1
0
И Българите се страхуваме...
10.
всички сме равни
22.06.2021 14:56:56
1
9
При комунизма всички бяхме равни..сега сме още по равни щото моят глас тежи колкото на последният циганин...е не ща такова равенство но не се бойте..лошото предстои по естествен път..
9.
Айше
22.06.2021 14:42:37
0
5
На мойто Сали няма да му става фуйчето.
8.
салито
22.06.2021 14:37:31
3
1
Циганите не вярват на служебно правителство че са мушеници
7.
Бай Мангау
22.06.2021 14:36:39
0
15
Анааа, що стана ся
искат да ни стерилизират като краставички и да не можем да имаме нормално семейство с по 15 деца
6.
Палача
22.06.2021 14:35:26
0
9
Ромите доброволно да не се ваксинират поради опасност стерилитет .....какво по хубаво от това. Да мрат от чума урудите дето изнасилват и крадат. Нека бъде СМЪРТ.
5.
Реалист
22.06.2021 14:27:19
1
16
циганка и джанка лоша година нямат!
4.
Az
22.06.2021 14:14:49
0
13
ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СТЕРИЛИЗИРАНИ…..ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
3.
Хахс
22.06.2021 13:42:43
0
11
То ромите подобре наистина дане си слагат ваксина , това е целта .
2.
Гражданин
22.06.2021 13:42:42
1
17
с право се страхуват , но точно на тях им трябва стерилизацията . Уви естествения подбор ще реши в тяхна полза ......
1.
ами айде де
22.06.2021 13:32:27
0
18
де тоз късмет
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори