×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се изтри паметта за загиналите бургаски деца в авиокатастрофата през 1978 г.


Как се изтри паметта за загиналите бургаски деца в авиокатастрофата през 1978 г.
Безпаметни гробища: алеята на загиналите 15-годишни спортистчета е скрита зад непроходими храсти, а площадката пред нея е раздробена на нови гробищни парцели
26 Май 2021, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, снимки: авторът

Те са били положени на видно място с обособена площадка в гробищния парк, за да се виждат отдалеч, но реалността се оказа безпощадна

Забравени, дълбоко скрити зад нови мраморни гробове. Така нещастно изглеждат днес местата, където са оформени надгробните плочи на няколкото бургаски спортистчета, загинали на по 15 години в самолетната катастрофа край врачанското село Тлачене на 16 март 1978 г. Някой помни ли кои са те? И някога някой запита ли се какво е имало в ковчезите, зарити под тези паметници? Шумата е покрила всичко – и снимките, и имената им, и епитафиите, самите паметни плочи. Два от гробовете са така обрасли, че отдалеч въобще не се виждат.

Някога градската управа, която е поела всички разходи за погребенията им, ги е положила в обща редица на централната алея в бургаските гробища. По замисъл отпред е оставено достатъчно свободно пространство, оформено стъпаловидно, за да се виждат отдалеч и паметта за децата спортисти, тръгнали да прославят страната ни, да остане напред в годините. И днес все още личат остатъците от някога наредените наоколо плочки. 

След края на комунизма, площадката пред последните домове на загиналите деца е премахната и мястото е надробено за нови парцели.  Този процес на „презастрояване“ продължава  и в момента, като сега се запълват и последните пешеходни алеи между изградените някога парцели в рамките на целия парк. 

Само някой изключително запознат с историята на спорта в Бургас може би знае, че това е гробът на учителя и треньор по лека атлетика Васил Карамелски и дъщеричката му, която той е тренирал в същия спорт, Антоанета – и двамата загинали в трагедията.

Преди две години ръководството на гробищата постави информационни насочващи табели към паметниците на поетесата Петя Дубарова и Александър Георгиев Коджакафалията – най-големият дарители на града, но не и към тези на някогашната гордост на бургаското спортно училище и надежда за бъдещи успехи на самата България.

Не само огромните бодливи храсти са скрили имената им. Те на са изписани в страницата за трагедията в Уикипедия. Няма ги споменати в нито един от десетките журналистически материали, телевизионни репортажи и разследвания на инцидента, които се появяват през годините. Памет за тях няма и интернет – понеже никога никой не ги е написал. Когато се говори за катастрофата, неизменно се посочва единствено, че на борда е бил женският ни отбор по художествена гимнастика със своята треньорка Жулиета Шишманова. Но не и че там са били футболистите от българския юношески отбор по футбол, както и състезатели по лека атлетика, сред които са основната част от загиналите бургазлийчета. Те не са споменати и върху мраморния паметник на мястото на катастрофата, самият той в момента обрасъл в бурени и напълно недостъпен, защото дотам вече не водят нито път, нито проходима пътека. На фона на постоянните дебати, подклаждани от либералите в „Демократична България“, за съдбата на съветските паметници, съдбата на много от българските изглежда печална.

Това е гробът на лекоатлета Иван Иванов, 15 годишен. По случайност името и снимката му все още се виждат.

Катастрофата, която е и най-голямата в историята на българската авиация, се случва при странни обстоятелства, които така и не са изяснени до днес. Самолетът „Ту-134“, който 10 минути преди това е излетял от София за спортна надпревара в Полша, задира странично земята и се разбива по гръб, без да има обясними причини. Преди това машината е направила необичаен завой на 180 градуса и е започнала спускането си, като е оставила впечатление у селяните, живеещи наблизо, че смята да каца на военното летище във Враца. Загиват всички 73 души на борда. Преди удара самолетът е летял със 800 км/ч, с почти пълни резервоари - 11 тона реактивно гориво. Разследването не стига до никакви изводи, защото и черните кутии са били разрушени. В първите години на демокрацията близките на загиналите се опитваха да възобновят делото по случая. Но не получиха отговор от прокуратурата.

Гробът на друг млад лекоатлет – 15-годишният Гани Хитров. До него е положена и майка му Ваня

Бързината, с която е забравен случаят и проведеното повърхностно разследване неизменно пораждат десетки версии, някои от които ирационални. Те са подхранвани и от типичната за комунистическите държави тайнственост, в която се държат всички нелицеприятни инциденти на тяхна територия. Полските медии пишат, че една от версиите е за сблъсък на „Ту-134“ с „МиГ-21“ на българските ВВС, който е извършвал боен полет. Друга версия предполага, че самолетът е свален по погрешка от българската зенитна отбрана. Тези твърдения се дължат на факта, пишат полските журналисти, че в района е имало тайна военна база на Варшавския договор.

Паметникът край Тлачене от времената, когато до него все още можеше да се стига. Днес и той е потънал в бурени и драки

Летецът Николай Панайотов, който е сред първите, повикани да помагат, разказва в стар телевизионен репортаж, че всичко е било събрано само в един кратер от около 70 метра „с прилична дълбочина“. „Много рядко се случва остатъците от самолетна катастрофа да не са разхвърляни в огромен периметър“, обяснява той. „В този кратер е цялата тайна на катастрофата. А вътре нямаше почти никакви останки“, казва Панайотов. Той и останалите мъже признават, че са пълнили ковчезите не с реалните останки, защото такива просто не са намерени. Спазвали са само правилото вътре да има толкова килограма различни вещества, колкото реално е тежал загиналия.

 Много полски спортисти от националния им отбор по колоездене, както и министърът на културата и изкуствата на Полша Януш Вилхелми – известен литературен крити и ръководител на Комитета по кинематография, също намират смъртта си в този самолет. На тях е посветена паметна плоча, поставена през 2016 година върху сградата на спортната зала „Арена Прушков“ в едноименния полски град Прушков

„Единствената видима останка бе ръка в ръкав на кожено яке, което я е спасило от огъня. Имаше милиарди късчета, но не и кости. Смъртните актове издадохме по списъчния състав, защото нямаше по какво друго“, припомня в друг стар репортаж съдебният медик, пратен на място, Йордан Калчев.
 


В категории: Ретро Флагман


17
Коментара по темата
17.
Това беше
28.05.2021 21:21:37
0
11
най-черната дата от историята на Спортно училище "Юрий Гагарин". Загинаха деца от набор 62 и 63 г. Бяха страхотни атлети, бегачи на средни и дълги дистанции.
Жалко! Останаха завинаги на 15 и 16 години!
Беше изключително тежко за всички нас да свикнем, че тях ги няма. Почивайте в мир приятели! Не сте забравени!
16.
Де са имената в статията
28.05.2021 13:25:14
3
6
Сред много сълзи, че имената на 15-те спортисти ги нямало написани в Уикипедията и на паметника на катастрофата някой успя ли да открие имената на 15-те в тази сълзлива статия?!? Няма да питам за някакви кратки сведения за постиженията на въпросния спортист.
15.
до Боряна
27.05.2021 17:03:11
4
10
Прави ти впечатление почистени от храсталаци райони на гробищата, защото някой от близките се е погрижил лично или е платил на някого да почисти. Ако очакваш работници от гробщният парк да свършат това има да чакаш до второ пришествие.
14.
Опитват се, ама са зелени
27.05.2021 17:01:22
2
7
Няма как да блокират целият нет. VPN-а работи, за шок и ужас на изтривалките
13.
Do 6.
27.05.2021 14:03:03
0
11
И вие ли сте със забрана за коментиране? Аз също. Те така се прави. По беларуски.
12.
Боряна Димитрова
27.05.2021 13:58:33
3
11
Адмирации към статията на Божидар Божков! Трябва да се напомня за тези хора, прославяли страната ни в някакъв период от време! А не да се забравят завиниги с обяснение, че нямат близки да поддържат гробовете... Затова има работници в гробищния парк, които могат да сторят и това. /Между другото- прави впечатление на доста почистени от храсталаци райони на гробищата./
11.
baihui
27.05.2021 11:46:07
5
20
Повечето майки , бащи и роднини на тези нещастни деца вече са в небитието! Кой да се погрижи за гробовете им ?!
10.
божков
27.05.2021 08:26:28
6
17
изключително хаотично написана статия, едва я дочетах.
9.
Burgas
26.05.2021 22:55:08
11
40
Това е противно.
Да използват паметта на загинали спортисти, за да направят политическа аналогия с Демократична България и съветските паметници.
Цинизъм от най висша класа.
Мутри в журналистиката.
8.
Гражданин
26.05.2021 22:52:53
4
29
Ей, много обичате гробища. Вие господин Божков защо не се запретнахте да почистите гробните места. Парка е пълен със заслужили хора оставили следа в този град. Да се пише е лесно.
7.
набор 65 СПОРТНО УЧИЛИЩЕ
26.05.2021 22:50:42
1
29
ПОМНЯ ОПЕЛОТО БЕШЕ В СПОРНА ЗАЛА ИЗГРЕВ ПРАЗНИ КОВЧЕЗИ СЪС СНИМКИ НА ТЯХ, ТЕ БЯХА ОТ ПЪРВИЯ ИЛИ ВТОРИЯ ВИПУСК НА СПОРТНОТО, КОГА МИНА ТОВА ВРЕМЕ.....
6.
Разсмя ме :-)
26.05.2021 22:45:46
2
21
"Опцията за коментиране, от Вашият IP адрес е преустановена!"

Че и се сърдим? хахаха
5.
*********
26.05.2021 22:22:43
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
цели
26.05.2021 21:45:14
56
3
ебииим майката преди 100 години айй стига еее
3.
има далавери в гробищата
26.05.2021 20:41:18
2
49
защо в пътеките между парцелите се появиха нови гробове
2.
До 1
26.05.2021 20:19:56
1
41
Аплодисменти
1.
Не ставаш за журналист, честно
26.05.2021 20:07:59
5
102
Пич, много си малък и на шумка пикаеш още. Разходи се из гробищата и ще видиш, че има много гробове в това състояние, защото няма грижи за тях, а и гробищата почти се изчерпаха като капацитет. Вместо да пишеш на кой гроба му не се вижда, ти предлагам да се разходиш и да видиш колко много деца от 1 ден до 1 годинка има погребани и гробовете им са като празно място, защото така са оставени. Предлагам ти да направиш статия, какви суми се събират, за да може да се направи погребение и как насреща няма никой... Нито инфраструктурата е оправена, нито има някаква поддръжка. Пиши също и за мутренските фирми, които печелят десетки милиони на година. Пиши и за онази санитарка с трупната линейка, която работи в 3 погребални агенции едновременно и която идва да звъни на вратата ти, когато почине близък, преди да е дошъл още личният лекар на починалия. Ей такива неща пиши, а другото е... това е живота
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори