×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поискаха оставката на Фандъкова, тя отговори за детските градини


20 Май 2021, Четвъртък, 16:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

В Столичния общински съвет стана горещо

Кметът на София Йорданка Фандъкова да поеме вината "за провала с детските градини". Това поиска лидерът на БСП - София Калоян Паргов в изказване от името на групата общински съветници по време на заседанието на Столичния общински съвет.

Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване, заяви Паргов. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък, от своя страна, не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици.

По думите на Паргов, когато са излезли резултатите от първото класиране, е станало ясно, че 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина. С 2341 повече от миналата година. Това, според Паргов, е тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава.

По думите му, комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице "пълен провал в политиката на Столичната община в тази изключително важна сфера - отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст".

От групата на БСП в СОС попитаха кмета Фандъкова дали лично ще поеме вината за този провал и ще подаде оставка така, както е постъпила през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини.
Според Паргов това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

Общинските съветници от "Демократична България" също поискаха оставката на Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. Това се посочва в декларация на групата в Столичния общински съвет /СОС/, представена на сесията на съвета.

"За голямо съжаление, за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение", се казва в декларацията на съветниците. Те също припомнят, че през 2008 г. Фандъкова, като зам.-кмет по образованието, е подала веднъж оставка поради проблемите с детските градини. А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов е обещал решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столичната община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците.

"Демократична България", която иска да управлява София, управлява една трета от столицата - районите, в които има най-голям недостиг на детски градини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг след проверка на строителството на новата детска градина в район "Лозенец", съобщи агенция „Фокус“.

Фанъдкова коментира поисканата ѝ оставка заради недостига на места в детските градини. "Това е моят отговор – да дойдат тук, да видят как управлява "Демократична България", защото тук управлява "Демократична България". Те искат да управляват или не могат или не искат да работят. Постигат се резултатите наистина с работа и затова ви поканих да видите на място как се работи", каза още Йорданка Фандъкова в район "Лозенец".

Попитана дали недостигът на места е отговорност на "Демократична България", Йорданка Фандъкова отговори: "Искам да кажа, че за да решим този проблем, трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност. Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането, ако те трябваше да осигуряват и финансирането. Не казвам, че го забавят нарочно, защото никой няма интерес да го направи. Казвам, че това е капацитетът", допълни още кметът на София.

"2008 г. при въвеждането на първата информационна система със забавяне около 3-4 часа заради пренатоварване подадох своята оставка като знак на отговорност за това неудобство на родителите, но аз искам всеки да може да носи своята отговорност. Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото съм майка и баба и разбирам какво означава това за семейството. Знаете, че София непрекъснато се
разраства, идват много млади семейства. Този процес ще продължи. Това означава, че всички трябва да работим, за да ускоряваме и увеличаваме местата", каза още Йорданка Фандъкова.

От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет също предоставиха декларация по темата на сесията на съвета.

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 - за детски градини, и шест - за ясли, се казва в декларацията. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнессгради. Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места, уверяват от групата.

„Ние, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, кметът на София и екипът ѝ, си даваме сметка колко е важна подкрепата при отглеждането на децата. Детската градина е важна не само за развитието на детето, но и дава възможности за развитие и растеж и на родителите. Особено на жените, които имат желанието да се развиват професионално и които често поемат по-голямата част от грижата за децата, семейството и дома. Даваме си сметка и че по този начин много по-трудно могат да постигнат баланс между кариерата и семейството, в сравнение с партньорите си“, се посочва в декларацията.

„Даваме си и сметка, че всичко, което направихме, е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите, нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива, е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници“, казват още от групата. По думите им нито за момент кметът на София и съветниците не са отстъпили от ангажимента си да увеличават подсигуряването на места за всички деца в детските градини. „И никой от нас не е спокоен, че дете от "Стрелбище" ходи на детска градина в Илиянци. И големият въпрос тук е никой да не бъде спокоен“, отбелязват от ГЕРБ-СДС.

В декларацията се казва още: „Със Закона за предучилищно и училищното образование въведохме в образователна степен поетапно 5- и 4-годишните, като тенденцията е и 3-годишните - и така да достигнем европейски образователни стандарти. Дотогава правителството "Борисов 3" осигури ежемесечни ваучери за подкрепа на семействата, чиито деца не са приети. С държавно финансиране към настоящата година изграждаме 45 нови сгради. Към момента се изграждат 16 детски заведения.“

До септември се предвижда да бъдат готови четири нови детски градини в районите "Изгрев", "Подуяне", "Овча купел" и "Лозенец". До края на годината ще бъдат готови още четири сгради на детски градини, които са в районите "Люлин", "Студентски", "Триадица" и "Кремиковци", както и три преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в "Илинден", "Връбница" и "Триадица".

Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи, се посочва в декларацията.

Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата гарантира прозрачност при класирането, слага край на нередностите при приема, които бяха възможни преди години, спестява време, усилия и пари на родителите. Тази система е стъпка в посока дигитализиране на процесите в общината и предлагане на качествени електронни услуги. Да, когато се променя една електронна услуга или когато се предлага нова, трябва да се вземат предвид няколко задължителни елемента - сигурност на системата и данните в нея, адекватен потребителски интерфейс и дизайн, различните нива на дигитални умения на потребителите, посочват от ГЕРБ-СДС.


В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
2
Коментара по темата
2.
тито
20.05.2021 17:49:46
0
1
Колко детски градини направиха БСП по време на техния мандат?
1.
*********
20.05.2021 17:16:10
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори