×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радев и Рашков по-деликатно да чистят обора, че белият кон на Борисов пак дебне зад ъгъла


Радев и Рашков по-деликатно да чистят обора, че белият кон на Борисов пак дебне зад ъгъла
Президентът и министрите от служебния кабинет трябва да внимават с кадровите смени, защото те могат да нанесат сериозни имиджови щети
18 Май 2021, Вторник, 19:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Президентът и служебният кабинет като че ли пренебрегват имиджовия ефект от някои свои действия

За втори път през последните 12 години в България, изглежда, тече сериозен процес по отстраняването на ГЕРБ и Бойко Борисов от власт.

През 2013 г. Борисов подаде оставка като премиер с надеждата, че ще се завърне „на бял кон“ след предсрочни избори. Според неофициални канали тогава имало договорка за съдружие с ДПС. Партията на Доган и Пеевски обаче се отметнала и така дойде правителството на Орешарски с мандата на БСП.

То обаче се самовзриви още на 17-я ден от съществуването си. Тогава бе предложен и избран за кратко Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Последваха бурни протести и макар властта да не падна веднага, то доверието бе сринато в зародиш. Борисов се завърна на бял кон година по-късно, след като ДПС сложи край на кабинета „Орешарски“.

Понастоящем у нас отново тече кампания по „изчегъртване“ на ГЕРБ от властта.

Да, ситуацията изглежда много по-различна. Борисов вече има три премиерски мандата зад гърба си. Последният бе първият му пълен, но той бе белязан от перманентни корупционни скандали. Нетърпимостта към него днес е много по-голяма. На политическата сцена имаме нови силни играчи в лицето на т.нар. протестни партии. БСП и ДПС нямат водеща роля.

След невъзможността да се състави правителство, обаче, се стигна до безпрецедентната ситуация да отидем на предсрочни избори веднага след преминалите.

Президентът Румен Радев пък назначи служебно правителство. Държавният глава е тежък антипод на Бойко Борисов. През последните две години конфликтът стана яростен, което вероятно е породено от наложената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор и последвалите противоречиви действия и бездействия на държавното обвинение. Гешев е подозиран като задкулисен изпълнител на поръчки на Борисов и Пеевски.

Миналата седмица Радев назначи кабинета с премиер Стефан Янев. Той обаче има кратък мандат за действие – два-три месеца.

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие“, заяви Румен Радев.

„В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността; да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно", добави президентът.

Служебното правителство обединява фигури от целия политически спектър, подчерта още Румен Радев, като посочи това като пример, който е добре да следват партиите от парламента, за да могат да се разберат за общо управление.

Назначените министри изглеждаха доста прилично. Дотук добре. Но веднага след това започна бърза поредица от имиджови грешки.

За началник на политическия си кабинет вътрешният министър Бойко Рашков назначи Елена Фичерова. Още в първия си ден. Дамата има опит в МВР, може и да е качествен служител, но се оказа, че е била в ръководството на новата партия на бизнесмена Васил Божков „Българско лято“. Да, в това няма нищо незаконно. Божков обаче е с тежко „досие“ от целия преход след падането на тоталитарния режим. През последната година и половина му бяха повдигнати около 20 обвинения. Наричан е Черепа и стои в „изгнание“ в Дубай, за да не бъде арестуван у нас.

За шеф на ключовата данъчна агенция пък бе назначен културистът Румен Спецов. Да, и той има опит в НАП. Може да има и качества. За него обаче също излязоха данни за притежание на фирма, натрупала огромни дългове след прехвърлянето й на „сламен човек“. Спецов не си бил плащал и здравните осигуровки дълго време.

Финансовият министър Асен Василев при представянето на екипа си във ведомството пък отказа да даде думата на новия шеф на НАП след опити на репортери да му зададат въпрос.

За шеф на Агенция „Митници“ бе назначен Павел Тонев. Той ръководил агенцията и по времето на Орешарски. Да, не всеки висш ръководител от тогава е престъпник, но точно митниците едва ли биха били дадени на който да е. Тонев може и по изключение да е качествен и почтен кадър, но съмнението остава.

Във вторник вътрешният министър Бойко Рашков пък предизвика скандал с изказване пред БНР. Той обяви, че ако им е шеф, би изгонил водещите от bTV Биляна Гавазова и Златимир Йовчев по повод интервю, дадено пред тях предния ден.

Рашков чувал как в ушите им диктуват настоятелно какво точно да го питат. В интерес на истината звукът в слушалките на водещите бе наистина доста силен – чуваше се и от зрителите.

Въпреки това критиката на Бойко Рашков към двамата журналисти и към самата телевизия е доста непремерена. Тя в някои отношения надминава и емблематични атаки от страна на политици по времето на кабинета „Борисов 3“.

Да влизаш в открита война с една от най-големите медии у нас пък едва ли е най-разумното за един политик.

Начинът на отстраняване на шефката на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов също предизвика логична реакция. Трифонова се оплака, че била буквално изритана от кабинета от новозастъпилия директор. Иванов пък научил за отстраняването си от медиите.

Смяната на двамата е логична, но агресията, с която се прави, води до имиджови щети. Това се подклажда допълнително от много от водещите медии, в които ГЕРБ продължава да има силно влияние. Този факт не може да се пренебрегва, колкото и да е неприятен.

Служебното правителство на Румен Радев олицетворява донякъде евентуалното бъдещо сътрудничество на новите политически формации - „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, с евентуалната гарнитура от БСП.

Тези партии засега явно подкрепят кабинета „Янев“.

Румен Радев и служебното правителство обаче трябва да овладеят гнева си към Борисов и компания. Да, вероятно са нужни решителни действия спрямо предишната власт и техните кадри. Едновременно с това обаче те следва да се правят внимателно и умно, без излишни емоции.

Ако Радев, Рашков и компания „пренавият пружинката“, това може да породи ефекта „Пеевски“ от 2013 г. А белият кон на Борисов чака зад ъгъла. Пък дори и да е яхнат от някой друг.


В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
ХХ
21.05.2021 14:25:19
1
0
Трябва здраво да се чегърта... после забрана на герб и лустрация.
Не трябва да се повтаря 1990та, когато атлантиците Соломон Паси и Александър Йорданов спасиха БКП/БСП на луканов от разпад и лустрация.
31.
паткан
19.05.2021 22:47:33
2
1
Не е изкарал пълен мандат. Просто не се съобрази с желанието на хората, и не подаде оставка. Нарича се наглост.
30.
Червени заблудени б.....и
19.05.2021 10:58:26
7
5
Огладняха червените, сега трябва да напълнят кесиите. И после, тези които ги подкрепят ще се чудят, откъде да напълнят техните. Как може да сте толкова слепи, не
по-скоро ви се плаща, за да пишете глупости! Иначе Ви е хубаво, като си карате колите новите и ремонтирани пътища, до морето....Не забравяйте, че има карма, и тя е като бумеранг!
29.
тито
19.05.2021 09:10:11
9
10
Чврвените бабички на Божков се активираха
28.
мнение
19.05.2021 08:50:38
6
5
ВСИЧКИ ТОР ЖУРНАЛИСТИ ДА СИ ОТИВАТ ОТ МЕДИЙНАТА СЦЕНА !!!
27.
Може и краста да хване
19.05.2021 08:40:49
5
15
Дръгливото магаре на Боко и да гледа зад ъгъла е все тая. Санчо Панса искал да е Дон Кихот
26.
Поглед
19.05.2021 08:10:39
2
11
В Бургас сме закопнели за обективна журналистика.Прекаленото изкривяване на информация ни прави бананова република с вожд на джип и свобода на словото- на ”престижно ” 111 нясто ,преди Уганда.
25.
Хитър Петър
19.05.2021 00:28:25
8
35
След приказката за лисицата и гроздето вече имаме и за тиквата и белия кон.Тиквата освен на депесарко прасе няма на какво друго да се върне.
24.
Аз
18.05.2021 23:52:53
8
34
Нека голямата чистка започне с платените жълти медии викам аз.Ко ши кажете?
23.
димо
18.05.2021 22:39:47
47
27
Рашков отвсякъде е комунист та дрънка, Действа по Сталиниски - хайде да ги няма че да не ни създават ядове, С БКП напред към прогрес и репресии,
22.
Флагман,
18.05.2021 22:37:58
18
51
КОЙ ви плати леко-леко,уж не по темата, да се опитвате да вдигате мъртвеца ГРОБ?? Въпросът е риторичен, разбира се! Не се хабете, а обръщайте палачинката, че даже сте закъснели!!! Съвет,де...ако го искате...
21.
Е на тва
18.05.2021 22:31:13
37
26
Колко акъл търсите от военни и ченгета?
Естествено че ще осерат мерата.
20.
*********
18.05.2021 21:28:37
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
Бяло конче
18.05.2021 21:07:16
48
71
Флагман, вие сте големи мечтатели.Какъв Борисов, какъв бял кон.Неговия път е друг.Ще посети една сграда, която не успя с джипката.Много го е страх.От каквото те е страх, от него си патиш.По добре продължавайте с рекламите за баровете.Наздраве!!!
18.
Мартин
18.05.2021 21:05:33
42
69
Флагман пак пишат небивалици , самоче не е 2013 а 2021 , я кажете колко ви плаща ГЕРБ да ги обслужвате с тези статий , Вашите статий много се доближанат до журналистиката на Беновска и Ива Николова .... вие сте срам за професията
17.
Читател
18.05.2021 21:04:45
29
30
"Журналистче" можем да наречем автора. Явно под "шлифовката" на тия с изчезналите досиета, назначени от тоталитарно време си пише упражненията. Те оглупелите не допускат непослушни да им пишат под диктовки статии.
16.
Пионерче,
18.05.2021 20:53:29
20
44
Ама как ги изгонихте само...няма лустрация, няма осъдени политици за НИЩО. Всички пак са на софрата. Колкото до Радев- всичко на този, пък и на онзи свят, се връща.
15.
Pidal
18.05.2021 20:47:46
35
50
За пореден път Лисицов показва, че е единствения който може да се нарече журналист в тази иначе куха медия. Анализа му е много добър, без капка политически пристрастия да се набиват на очи. Пожелавам му да намери наистина добра и стойностна медия в която да развие професионалните си умения
14.
Да да
18.05.2021 20:42:13
38
50
Ще се върне на магаре с к.... в г...за
13.
Ха, Ха
18.05.2021 20:39:48
39
55
Ще се върне на бяло магаре!
12.
Смях
18.05.2021 20:23:47
32
72
Близачите реват като вдовица за х.....Не знам какъв бял кон им се привижда хаххаха
11.
546Y569
18.05.2021 20:18:55
26
65
Такъв вой, рев и сополи помня само когато се чистеха авигиевите обори на комунистическата държава след 1989 г. . Тогава всеки изгонен некадърник и крадец се защитаваше отчаяно и до последен дъх. Нерешителноста и криворазбраната цивилизованост доведоха до кривия преход в България и всичките неблагополучия по -късно . Сега и тези - окопали се като къртици.
10.
бивш симпатизант на нфсб
18.05.2021 20:10:50
33
65
флагман ама вие сериозно ли мислите че Борисов ще се върне на бял кон жестоко се лъжете ако ментепатриотите влязат в парламента може и да го върнат но Валери Симеонов разбра що за стока са Герб и каза че ерата Герб и Борисов свърши
9.
я
18.05.2021 20:10:43
53
57
И кои протестни партии ще управляват, ИТН дето не искат щото нямат мнозинство ами те никога няма да имат, Мутрите е съмнително дали ще влязат и остава Христо Иванов с 20 депутата, Радко с това правителство почти си е ритнал канчето да продължава със заповедите от Дубай, Само реваншизъм отмъстителност и стари муцуни от БСП и Орешарски, Да ти имам правителството Радев един читав няма, Всички омазани с л,,,,,,,,,,,а, Ако това трябва да не управлява да се замислим накъде в неделя,
8.
Смешен плач
18.05.2021 20:07:48
38
63
Орешарски падна след като не намери решителност да изгони гербаджийската сган от ръководните позиции в държавата. Пък и министрите му бяха много по слаби
7.
_nib_
18.05.2021 20:03:05
39
40
А под опашката на коня....мръсните мазни чалгари,друсаняци и престъпници.....ще помиришат на 12.07....боклуците.
6.
Даа
18.05.2021 20:03:00
22
80
Отчаянието на гъзоблизците на ГЕРБ е забележително. "Бял кон" им се привиждал?! Обаче само умрели лисици се виждат!!!
5.
Кой е.ал, е.ал
18.05.2021 20:02:47
19
72
Иска ви се много, но реалността е доста по различна, това нищожество е минало свършено барабар с ортаците от дпс, патреоте и цялата паплач. Идва нов етап и то за добро, няма връщане назад.
4.
тито
18.05.2021 19:55:42
57
27
Радев и Рашков след изборите ще яхнат метлата
3.
дебили бургас
18.05.2021 19:55:16
86
41
Хунтата на Череп РРадев се издъни жестоко. Некадърност, озверял реваншизъм, законотворчество в интерес на знакови мафиоти! Дано хората прогледнат как ги яхна хунтата на Мафията!
2.
Лъчо
18.05.2021 19:51:59
16
61
Само в мечтите Ви.
1.
Нищо чудно...
18.05.2021 19:51:04
23
17
На подобен панаир намирисва и в САЩ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори