×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Винаги ще помня Английската гимназия с това, че ми отвори очите за света и изкуството


Винаги ще помня Английската гимназия с това, че ми отвори очите за света и изкуството
Проф. Илиян Иванов, чийто късометражен филм “Feeling Through” бе номиниран за „Оскар“ бе на концерта на АЕГ „Гео Милев“ по случай изпращането на абитуриентите и 50-годишнината от основаването на гимназията
14 Май 2021, Петък, 19:21 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

За живота, кариерата, изкуството и спомените говори пред Флагман.БГ проф. Илиян Иванов, чиято продукция „Feeling Through” бе номинирана за „Оскар“

Проф. Илиян Иванов е продуцентът на  късометражния филм „Feeling Through”, който тази година бе номиниран за Оскар. Той е психиатър по професия, но човек на изкуството по сърце. Днес той бе в Бургас по случай 50-годишнината от основаването на Английската гимназия и дори ще вземе участие с група от ученическите си години на концерта, с който ще бъдат изпратени абитуриентите на елитното училище. Срещаме се с него край Летния театър в Морската  градина, за да проведем кратък разговор.

-Проф. Иванов, днес е 50-годишнината от основаването на Английската гимназия в Бургас, където Вие сте завършил. Какви са Ви спомените от училището в онези години?

-Много неща са се променили от тогава. Ние започнахме образованието си в сградата на Реалната гимназия, после бяхме една година в сградата на Икономическия техникум. Съзнавам с времето, че годината, когато бях 9-и клас, почти съм я блокирал от съзнанието си. Ще запомня Английската гимназия най-вече с приятелствата. Допреди малко бяхме с Емил Марков (звездата от „Откраднат живот“, бел.а.), с когото бяхме съученици и сме останали приятели от тогава. С него бяхме заедно и в казармата. Ще я запомня и с контактите, които успяхме да създадем през онова време. С няколко съученици, включително с Емил, посещавахме един кръжок в ученическите си години. Той за първи път ни отвори за света и ни показа, че можем да имаме собствено виждане за изкуството. Винаги съм се интересувал от рисуване, музика – това са интереси, които получих в Английската гимназия. 

-Вие сте професор, психиатър, но станахте популярен с номинацията Ви за „Оскар“ заради вашият късометражен филм „Feeling Through”. Това е интересна прогресия, очевидно сте широкоскроена личност. Разкажете малко за житейския Ви път, как психиатър продуцира филм?

-Завърших медицина във Варнененския университет между 84 и 90 г. Там останах асистент по вътрешни болести и онкология. Работих четири години в Терапевтичен блок-Варна. В края на 80-те в България започна да навлиза все повече информация отвън. Имах колеги, които бяха заминали за САЩ за специализации. Тогава разбрах, че има абсолютно легални начини, по които да се замине – вземат се изпити, подаваш апликация за позиция и т.н. На 24 декември 1994 г. пристигнах в Ню Йорк, където имах интервю в една от болниците. Но разбира се нещата никога не се случват така както очакваме и прекарах първите си две години в т.нар. „Midwest” в Щатите – Индиана и Нешвил, където работех в различни докторски офиси като асистент. Беше време на климатизация за мен, но и беше период, в който се опитвах да бъде по-конкурентоспособен. Идеята ми беше да се развивам в специалностите „Вътрешна медицина“ и „Онкология“, но се случи така, че кандидатствах за „Психиатрия и вътрешни болести“. Но винаги съм имал страст към изкуството.

-Как бихте представили филма Ви на човек, който никога не го е гледал?

-Кратък филм – 18 минути. Представя среща между двама непознати – тийнейджър, който във вечерта на събитията просто търси място, където да пренощува. На спирка от градския транспорт той попада на глухоням човек, който го моли за помощ – да му обясни къде се намира, за да може да хване автобуса. Докато създават тази връзка помежду си за това кратко време, те установяват, че човек не е необходимо да даде много от себе си. Че дори най-малкото деяние на доброта може да има огромно значение. Двамата герои създават персонален контакт, но всеки от тях открива нещо за себе си. Тийнейджърът разбира, че човекът срещу него, въпреки че е инвалид, притежава в себе си много добрина, топлина, благородност. 

-Често ли се връщате в родния Бургас?

-Бях за последно тук преди 6 месеца. Тогава пристигнах за един фестивал на късометражното кино, където нашият филм откри събитието. Майка ми и баща ми живеят тук. Най-дълго се е случвало да не се прибирам в родния си град в периода между 1995 и 2005 г. 

-Какво ви е виждането за града, за развитието му през последните години?

-Това, което чувам от много хора го виждам и аз самият. Всички имаме отношение към Бургас  като град, който за последните 10 години се е развил много по отношение на социалната структура, инфраструктурата, поддържането. За мен лично много неща тук изглеждат така, както ги помня от младините си. Например тази част на Морската градина (около Летния театър, бел.а.) е останал в спомените ми като мястото, където тренирахме лека атлетика с приятели. Познавам всички алеи тук, включително статуите. Това не е променено от 70-те години, което носи приятна носталгия. Градът изглежда по-модерен. Но не е желателно да се сравнява даден град с друг. Например със съпругата ми живеем в Ню Йорк от двадесет и няколко години и това са съвсем различни структури. Има неща, които не са се променили в Бургас, има и такива, които са неузнаваеми.

-Какво ви е участието днес на концерта на Английската гимназия?

-Нашият клас беше създал рок група преди да завършим. Подготвили сме две песни, за да поздравим колеги, учители и ученици. С Емил Марков и с останалата част от групата ще се качим на сцената и ще участваме. Иначе съм основател на джаз група в Ню Йорк. Казва се “The Shrinks” (Shrink -  разговорно за психиатър от англ., бел.а.). Тя съществува от 20 години и всички в нея сме психиатри.
 


В категории: Бургас


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори