×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет


Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет
Новият вътрешен министър Бойко Рашков вероятно ще предложи смяна на главния секретар на МВР Ивайло Иванов
12 Май 2021, Сряда, 19:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Мащабни промени в ръководствата на администрацията са малко вероятни заради късия хоризонт на правителството и законовите пречки

От сряда в държавата има ново правителство. Служебният кабинет на Стефан Янев встъпи в длъжност след указа на президента Румен Радев.

Държавният глава пък му постави амбициозни задачи. През последните години Радев влезе в тежък конфликт с кабинета „Борисов 3“. В началото на 2020 г. дори обяви, че снема доверие от него.

На церемонията по представяне структурата, състава и приоритетите на служебното правителство президентът поиска то „да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата и най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността; да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“.

Тези амбициозни цели няма как да се изпълнят самостоятелно от 19-те членове на Министерския съвет. В момента фактически цялото ръководство на държавната администрация под тях е назначено от Бойко Борисов и компания.

Какви кадрови промени можем да очакваме?

Според някои коментатори служебният кабинет би прибегнал до „реваншизъм“ спрямо предната власт. Това е понятие с не много ясно значение, но така или иначе то предполага мащабна смяна на хората на най-високи позиции.

На първо място, със сигурност трябва да се очаква това да засегне заместник-министрите. Сред тях в момента има ярки политически лица, като може би най-емблематичният пример е зам.-регионалният министър Николай Нанков, който се превърна в неизменна част от интериора на прословутата джипка на Бойко Борисов.

По закон зам.-министрите се назначават еднолично от премиера.

При нови правителства се избират, естествено, и нови началници на кабинети от министрите.

И областните управители обикновено са политически лица и подлежат на смяна. Те се определят с решения на Министерския съвет (МС). „Губернаторите“ имат известна роля и в изборния процес, което е допълнителен мотив за новия кабинет да им посегне.

Назначението на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи в кабинета „Янев“ изглежда като много силна заявка за интервенция в това ведомство.

Организацията на изборите и най-вече на реда и законността по време на вота зависи до голяма степен от МВР. Затова и почти сигурна изглежда смяната на най-висшата професионална фигура там – главния секретар. От 2018 г. длъжността се изпълнява от Ивайло Иванов.

Главният секретар по закон се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Той може да бъде сменен лесно при желание, защото не е специално защитен от закона, за разлика от ръководителите на спецслужби.

Иванов на моменти по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през 2020 г. влезе в остра конфронтация, включително с президента, заради действията на силите на реда.

Би могло да се очакват смени и на по-ниските професионални нива в МВР. На първо място, разбира се, говорим за шефовете на областните дирекции. Друг е въпросът с кои могат да бъдат заменени те, така че да се гарантира качествена промяна – все пак говорим за един вид вътрешни рокади.

Дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ в МВР също следва да се наблюдават. 

Показателно е, че още в първия министерски ден на Рашков от пресцентъра му съобщиха, че с негова заповед е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител /поради придобито право на пенсия/.

Може ли обаче президентът и служебното правителство да посегнат и на специалните служби?

Шефът на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се назначава с указ от държавния глава по предложение на МС. Тънкият момент е, че той по закон има петгодишен мандат. За да бъде сменен, е нужен сериозен мотив, свързан с извършени закононарушения, престъпления и т.н. Т.е. можем да очакваме, че преназначеният през 2018 г. Димитър Георгиев ще запази поста си.

Подобна е ситуацията, например, с шефа на Държавна агенция „Технически операции“ (която изпълнява поръчките за регламентирано подслушване в държавата), който също е с петгодишен мандат и има аналогична законова защита. В случая говорим за Цветан Китов, назначен през 2017 г.

По-лесно би могло да се извършат смени в ръководствата на „неспециалните“ държавни агенции, чиито ръководители се назначават от Министерския съвет, както и на изпълнителните агенции и държавните комисии.

Предвид фактическата заявка от президента за ревизия на предното управление важна функция биха могли да имат инспекторатите към ведомствата и техните началници. Директорите на дирекции в министерствата също може да бъдат засегнати.

Друг е въпросът дали министрите ще посмеят да извършват смени на това ниво. От една страна, държавните служители имат специална защита от закона и отстраняването им е трудно, ако не са извършили сериозни нарушения. Така например през февруари 2017 г., при предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев, бе отстранен началникът на Инспектората в МВР. След това обаче по информация на „Флагман“ той осъдил ведомството и бил възстановен на позицията.

От друга страна, при по-мащабни уволнения на кадри политическите сили от досегашната власт, начело с ГЕРБ, вероятно ще скочат и ще започнат да се оплакват от реваншизъм, чистки и т.н. Като се има предвид, че по принцип служебното правителство работи в рамките на три месеца, тези аргументи биха имали тежест и трудно ще бъдат оборени.

Със сигурност обаче правителството не може да кадрува в регулаторите като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това право има само Народното събрание.

В много по-голяма степен това важи за главния прокурор и съдебната власт, където служебното правителство няма как да се меси.

Общо взето, от служебния кабинет не може да се очаква да посегне сериозно на т. нар. калинки от предишната власт. Реалистично е това да се направи от редовно правителство, което по презумпция има далеч по-дълъг хоризонт на действие.

 


В категории: Политика


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
42
Коментара по темата
42.
До 38
13.05.2021 13:55:32
0
10
"Да не забравите РУО-Бургас..." От РУО Бургас трябва да се започне! Изхвърляне до крак! Там е най-долната измет!
41.
МОРСКИ
13.05.2021 13:10:11
0
6
Няма невъзможни неща за освобождаване на калинки и шефове .При добра воля всичко е възможно Ако ги чакат сами да си подадат заявления и рапорти няма да стане Те всички са назначения на Костов и Цветанов .За сведение всички несамо са придобили право на пенсия но ги ползват и работят като АПЗ .За пояснение Калоянов шефа на ОДП както и Рачев шефа на охр.полиция КАТ също са отдавна АПЗ ..
40.
Доктора
13.05.2021 10:11:41
1
15
Време е да се помисли за смяна на Директора и Зам.директорите в ТД на НАП Бургас от доста време обслужват интересите на ГЕРБ и бранят приближените фирми на ГЕРБ.
39.
Не съм шеф
13.05.2021 09:11:21
2
12
То хубаво, но голямо чистене трябва да падне! Само началниците не е достатъчно. Тази неграмотна измет назначена на работа, кой ще я смени, след като почти всички грамотни напуснаха страната?
38.
Хххх
13.05.2021 08:40:25
4
13
Да не забравите РУО-Бургас...
37.
хаха ГАРАНТИРАМ
13.05.2021 08:07:37
3
7
ЧЕ ДИРЕКТОРА НА ОДМВР И ШЕФА НА ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ ИЗЛИТАТ С 200 В НЕИЗВЕСТНА ПОСОКА /вероятно извън системата ///!!!!!!!!!!!!!!ДА СИ РЕВИЗИРАТ ЧИКМИДЖЕТАТА !!!!!!!!!!!!!ЩОТО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ППОЛИЦАЙ УМРЯ НА ПОСТА СИ И ОТКРИХА ЧЕ СЛУЖЕБНОТО МУ ЧЕКМИДЖЕ Е ""СЕЙФ"" ПЪЛУН С ПАЧКИ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36.
До 31 Гочо
12.05.2021 22:43:27
2
16
Давай да чистим наред.....
ИАРА, РЗИ, АА, Областно пътно управление.....
35.
Баце
12.05.2021 22:31:20
1
18
Абе някой знае ли в Софийският има ли чекмеджета в килиите и колко са големи? Че си оправям багажа, да знам какво да вземам.
34.
Фикуса
12.05.2021 22:21:59
5
27
Малките, простовати герберчета май така и не разбраха, че Илчовски пусна водата в тоалетната и за всички акита, начело с голямото Лайно единственият път е към мръсният канал!! Жипката остана без водач....
33.
Tsatsata
12.05.2021 22:19:48
5
17
12 години окопаване във властта си е сериозна работа, няма как да бъде "почистено" лесно...
Затова Боко е толкова намахан и не му пука дали някой ще рови из близкото му минало -навсякъде са неговите хора!
Дори и на редовно правителство ще му трябват поне 2 години, докато "изчегърта" наслоеното!
Ако, разбира се, това правителство не е пак неговото ! При всичката замаеност на "Анти ГЕРБ коалицията" , това не е изключено!
32.
Земеделец
12.05.2021 22:18:41
3
19
Имам ДДТ от едно време, с удоволстие ще го дам да наръсяг ГЕРБавите калинки
31.
Гочо
12.05.2021 22:16:19
0
17
Има за чистене и в ИАРА- Бургас. Тодор Иванов-Зойкин е разследван за изнудване, а е все още служител на агенцията. Трябваше отдавна да търка затворническият нар. Ама и държавни служители !
30.
Don Kihot
12.05.2021 22:01:05
7
40
Милите калинки гербави! Как реват че това било чистка. А когато Бойко изгони всички кадърни и честни държавни служители и назначи на тяхно място послушни некадърници? Тогава защо не ревахте?
29.
Dimcho
12.05.2021 21:56:53
10
40
Радев, махай наред, недей да оставяш и един гербераст на държавна длъжност! Тези хора работят срещу страната ни и единствената им цел е пълненето на едни чекмеджетата!
Ако проявиш и най-малкото колебание си спомни кой прати Гешев в Президентството!
28.
Радеви калинки-стръвници
12.05.2021 21:52:32
27
15
Толкова уволнения и назначаване на червени калинки-стръвници, не е имало дори при Виденов!
27.
до 22
12.05.2021 21:50:15
6
27
Твоя Бойко е комунист от 1977г.- ти не си бил още роден герберска мършо.
26.
Пенчо
12.05.2021 21:44:29
7
35
Със старите курви нов бардак няма как да има, така че махайте всички гербаджии докато е време!
25.
мислещ
12.05.2021 21:35:54
9
41
Трябва тотална чистка! С тези уродливи герберски кадри промяна в държавата няма как да има!
24.
уволнение на всички
12.05.2021 21:25:49
13
39
герберугски назначения
- началници на всички държавни агенции
- на меверета и катаджии
- де що се води началник и заместник началник ,вън
- по всички градове и паланки
само така герберугите ще изтекът в канала за винаги от тоя свят
пълна чистка и навсякъде метлата да играе яко
23.
_nib_
12.05.2021 21:07:35
30
10
Тиквуций....ще чистят...ще правят...ще струват...два месеца...Ще се наиграят.После след 12 юли-с обратни назначения отново по местата.
22.
До 20 комунето уродливо
12.05.2021 21:05:11
32
16
Държавата им била виновна, а не дрогата и алкохола и генетичните малформации, и резус фактора и много още субективни фактори!
Бойко за какво ли не е виновен, за спрелия мензис на Нинова, за падналия самолет на Радев, за импо.тенцията в Позитано 20, за бездестността на Слави, абе за всичко все Бойко е виновен! Комунистите, когато са зле си създават враг, явно съвсем са я закъсали!
21.
Ама
12.05.2021 21:01:09
11
19
Разбира се чекмеджето би направил същото
20.
до 19
12.05.2021 20:59:15
16
33
Жалък си ти -питай тия 2 млн. които избягаха от герберския рай.
19.
BTG
12.05.2021 20:55:10
33
26
Стана Преврат през задния ход на президентството, а Българите Спят! Загубихме 32годишна Демокрация! Жалки сме!
18.
Kk
12.05.2021 20:50:51
7
15
Всички аут
17.
Елате мутрите на Батко!
12.05.2021 20:50:29
26
20
На борба другари пенсионери за триумф на Войнстващата Чалгарска Посредственост! Едно е да искаш, друго е да го можеш, а съвсем трето и четвърто е да го направиш!България не е учебна газка, но Радев желае да я направи опитен полигон за леваци, левичари и кьорави чалгари!Радев живее с мисълта,че е непризнат син на Тодор Живков, защото и визуално си приличат, за това мисли че му се полага България по наследство! Славчо се изживява като Баджанака му, значи му се полага и на него :)
16.
Ха ха
12.05.2021 20:50:10
7
37
Да си спомним какво направиха Жгреб през 2011год. смениха всички началници на РУ и ОДМВР....
15.
Асен
12.05.2021 20:42:00
19
37
Служебното правителство трябва да махне всички Гербаджийски къртици, ако иска да не го саботират и да създават изкуствени скандали!
Тези хора освен некадърни, са и тясно свързани с ГЕРБ и оставането им на постовете е равносилно на миниране на крехкото политическо равновесие!
14.
до 13
12.05.2021 20:40:33
13
10
От твоята уста, в Божиите уши-хаерлия да е.
13.
BTG
12.05.2021 20:38:03
26
13
ХАЛАЛ да са ви джендарите и калинките! Тепърва ще ставаме червени! Къде е Демокрацията?! 32 години заминаха! ХАЛАЛ ДА ви е Служебното правителство и червените звезди на реверите!
12.
до 10
12.05.2021 20:34:39
18
24
И кой гербаджия беше избираем срещу аса на българската авиация РР.
11.
Изчисти РЗИ Бургас
12.05.2021 20:34:25
7
30
Незабавно почистване на РЗИ Бургас.
10.
Бургазлия
12.05.2021 20:27:14
8
29
Реално румен радев бе избран от борисов ,който поставя срещу льотчика неизбираемата цецка. Бойко, кажи си.
9.
Кондйо
12.05.2021 20:26:58
8
25
Поздрави на главния секретар от пепи еврото и осемте джуджета скоро ще изчезнат от небосклона
8.
до 5
12.05.2021 20:21:21
13
18
На Баце джипката е тя ли е сред разследваните.
7.
Хунтата на РРадев
12.05.2021 20:20:25
52
29
Рашков вече уволни секретаря на МВР работил по разкриване далаверите на радевия съветник Узунов за джиповете. Утре ще уволнят всички работили по разкриването на агентите на Русия и предавали тайните на НАТО в Масква! До седмица от държавната администрация ще си отидат всички, които нямат на ревера си значка с лика на РРадев!
Хунтата действа! Помните ли препоръката ва Решетников за разчистване на тез които не с Русия!
6.
Не съм от ГЕРБ, ама и от БСП не съм
12.05.2021 20:05:26
15
32
Това хубаво, ама пък могат така да се разровят в помията и да покажат, какви ги върши ха гербопитеците, през годините. Току виж сме узнали за Маги малки тайни, мис гащи от Барселона, нощно шкафче, зайчарника, качествените магистрали, пилета и норки и др. знайни и незнайни подвизи на бибитко шофьор-председателя с швърчащите милиони.
5.
"осветяване" или "замитане"
12.05.2021 20:02:50
32
23
на далаверите на Радевите хора!
Бойко Рашков! Уволненият е основният свидетел по разследване за измама от първия служебен кабинет на Румен Радев. Тогава начело на вътрешното министерство бе президентският съветник Пламен Узунов.

Припомняме, че прокуратурата и ОЛАФ разследват сделката с покупката на джипове "Грейт Уол", за която има съмнения, че е направена именно екипа на Узунов, докато той беше служебен вътрешен министър.
4.
Бургас
12.05.2021 20:00:52
6
33
Началниците Не се наядоха в Бургаското РЗИ.
Има ли банкет или нещо на аванта са там.
Гошо и Кофинова
3.
Всички РЗИ служби
12.05.2021 19:58:47
8
41
Подмяна на всички ръководните позиции.
2.
Tu 154
12.05.2021 19:57:17
3
20
А калинка - бол
1.
Флагман Жиндъри
12.05.2021 19:55:47
7
18
Нека триенето започне сега..... е....ал са ва и джендърите....няма да стане вашта работа. Ще имате много са мечтаете да ви приемем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Летището в Бургас ще се развива с парите от туристите, каза кметът на Поморие Общинските бюджети няма да бъдат ощетени, добави градоначалникът Иван Алексиев Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Циклон понижава температурите с 8 градуса, очаква се да вали дъжд до уикенда Най-съществените валежи се очакват в сряда и в четвъртък, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Неприятна изненада за пътуващите с влакове Неприятна изненада за пътуващите с влакове Средно с 20% плащаме повече за билет Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка? Поне до изборите в САЩ няма да се променят драстично цените на петрола на световните пазари, прогнозира експерт  Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори