×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Слух: Служебното правителство сменя шефа на БНТ Емил Кошлуков с Лора Крумова
  • 791 секции за гласуване в чужбина разкри ЦИК, в Турция са 121
  • Гордост: Българчета спечелиха 4 медала от олимпиадата по информатика
  • Спипаха марихуана за 200 бона в София
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет


Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет
Новият вътрешен министър Бойко Рашков вероятно ще предложи смяна на главния секретар на МВР Ивайло Иванов
12 Май 2021, Сряда, 19:51 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Мащабни промени в ръководствата на администрацията са малко вероятни заради късия хоризонт на правителството и законовите пречки

От сряда в държавата има ново правителство. Служебният кабинет на Стефан Янев встъпи в длъжност след указа на президента Румен Радев.

Държавният глава пък му постави амбициозни задачи. През последните години Радев влезе в тежък конфликт с кабинета „Борисов 3“. В началото на 2020 г. дори обяви, че снема доверие от него.

На церемонията по представяне структурата, състава и приоритетите на служебното правителство президентът поиска то „да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата и най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността; да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“.

Тези амбициозни цели няма как да се изпълнят самостоятелно от 19-те членове на Министерския съвет. В момента фактически цялото ръководство на държавната администрация под тях е назначено от Бойко Борисов и компания.

Какви кадрови промени можем да очакваме?

Според някои коментатори служебният кабинет би прибегнал до „реваншизъм“ спрямо предната власт. Това е понятие с не много ясно значение, но така или иначе то предполага мащабна смяна на хората на най-високи позиции.

На първо място, със сигурност трябва да се очаква това да засегне заместник-министрите. Сред тях в момента има ярки политически лица, като може би най-емблематичният пример е зам.-регионалният министър Николай Нанков, който се превърна в неизменна част от интериора на прословутата джипка на Бойко Борисов.

По закон зам.-министрите се назначават еднолично от премиера.

При нови правителства се избират, естествено, и нови началници на кабинети от министрите.

И областните управители обикновено са политически лица и подлежат на смяна. Те се определят с решения на Министерския съвет (МС). „Губернаторите“ имат известна роля и в изборния процес, което е допълнителен мотив за новия кабинет да им посегне.

Назначението на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи в кабинета „Янев“ изглежда като много силна заявка за интервенция в това ведомство.

Организацията на изборите и най-вече на реда и законността по време на вота зависи до голяма степен от МВР. Затова и почти сигурна изглежда смяната на най-висшата професионална фигура там – главния секретар. От 2018 г. длъжността се изпълнява от Ивайло Иванов.

Главният секретар по закон се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Той може да бъде сменен лесно при желание, защото не е специално защитен от закона, за разлика от ръководителите на спецслужби.

Иванов на моменти по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през 2020 г. влезе в остра конфронтация, включително с президента, заради действията на силите на реда.

Би могло да се очакват смени и на по-ниските професионални нива в МВР. На първо място, разбира се, говорим за шефовете на областните дирекции. Друг е въпросът с кои могат да бъдат заменени те, така че да се гарантира качествена промяна – все пак говорим за един вид вътрешни рокади.

Дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ в МВР също следва да се наблюдават. 

Показателно е, че още в първия министерски ден на Рашков от пресцентъра му съобщиха, че с негова заповед е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител /поради придобито право на пенсия/.

Може ли обаче президентът и служебното правителство да посегнат и на специалните служби?

Шефът на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се назначава с указ от държавния глава по предложение на МС. Тънкият момент е, че той по закон има петгодишен мандат. За да бъде сменен, е нужен сериозен мотив, свързан с извършени закононарушения, престъпления и т.н. Т.е. можем да очакваме, че преназначеният през 2018 г. Димитър Георгиев ще запази поста си.

Подобна е ситуацията, например, с шефа на Държавна агенция „Технически операции“ (която изпълнява поръчките за регламентирано подслушване в държавата), който също е с петгодишен мандат и има аналогична законова защита. В случая говорим за Цветан Китов, назначен през 2017 г.

По-лесно би могло да се извършат смени в ръководствата на „неспециалните“ държавни агенции, чиито ръководители се назначават от Министерския съвет, както и на изпълнителните агенции и държавните комисии.

Предвид фактическата заявка от президента за ревизия на предното управление важна функция биха могли да имат инспекторатите към ведомствата и техните началници. Директорите на дирекции в министерствата също може да бъдат засегнати.

Друг е въпросът дали министрите ще посмеят да извършват смени на това ниво. От една страна, държавните служители имат специална защита от закона и отстраняването им е трудно, ако не са извършили сериозни нарушения. Така например през февруари 2017 г., при предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев, бе отстранен началникът на Инспектората в МВР. След това обаче по информация на „Флагман“ той осъдил ведомството и бил възстановен на позицията.

От друга страна, при по-мащабни уволнения на кадри политическите сили от досегашната власт, начело с ГЕРБ, вероятно ще скочат и ще започнат да се оплакват от реваншизъм, чистки и т.н. Като се има предвид, че по принцип служебното правителство работи в рамките на три месеца, тези аргументи биха имали тежест и трудно ще бъдат оборени.

Със сигурност обаче правителството не може да кадрува в регулаторите като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това право има само Народното събрание.

В много по-голяма степен това важи за главния прокурор и съдебната власт, където служебното правителство няма как да се меси.

Общо взето, от служебния кабинет не може да се очаква да посегне сериозно на т. нар. калинки от предишната власт. Реалистично е това да се направи от редовно правителство, което по презумпция има далеч по-дълъг хоризонт на действие.

 


В категории: Политика


42
Коментара по темата
42.
До 38
13.05.2021 13:55:32
0
10
"Да не забравите РУО-Бургас..." От РУО Бургас трябва да се започне! Изхвърляне до крак! Там е най-долната измет!
41.
МОРСКИ
13.05.2021 13:10:11
0
6
Няма невъзможни неща за освобождаване на калинки и шефове .При добра воля всичко е възможно Ако ги чакат сами да си подадат заявления и рапорти няма да стане Те всички са назначения на Костов и Цветанов .За сведение всички несамо са придобили право на пенсия но ги ползват и работят като АПЗ .За пояснение Калоянов шефа на ОДП както и Рачев шефа на охр.полиция КАТ също са отдавна АПЗ ..
40.
Доктора
13.05.2021 10:11:41
1
15
Време е да се помисли за смяна на Директора и Зам.директорите в ТД на НАП Бургас от доста време обслужват интересите на ГЕРБ и бранят приближените фирми на ГЕРБ.
39.
Не съм шеф
13.05.2021 09:11:21
2
12
То хубаво, но голямо чистене трябва да падне! Само началниците не е достатъчно. Тази неграмотна измет назначена на работа, кой ще я смени, след като почти всички грамотни напуснаха страната?
38.
Хххх
13.05.2021 08:40:25
4
13
Да не забравите РУО-Бургас...
37.
хаха ГАРАНТИРАМ
13.05.2021 08:07:37
3
7
ЧЕ ДИРЕКТОРА НА ОДМВР И ШЕФА НА ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ ИЗЛИТАТ С 200 В НЕИЗВЕСТНА ПОСОКА /вероятно извън системата ///!!!!!!!!!!!!!!ДА СИ РЕВИЗИРАТ ЧИКМИДЖЕТАТА !!!!!!!!!!!!!ЩОТО ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ППОЛИЦАЙ УМРЯ НА ПОСТА СИ И ОТКРИХА ЧЕ СЛУЖЕБНОТО МУ ЧЕКМИДЖЕ Е ""СЕЙФ"" ПЪЛУН С ПАЧКИ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36.
До 31 Гочо
12.05.2021 22:43:27
2
16
Давай да чистим наред.....
ИАРА, РЗИ, АА, Областно пътно управление.....
35.
Баце
12.05.2021 22:31:20
1
18
Абе някой знае ли в Софийският има ли чекмеджета в килиите и колко са големи? Че си оправям багажа, да знам какво да вземам.
34.
Фикуса
12.05.2021 22:21:59
5
27
Малките, простовати герберчета май така и не разбраха, че Илчовски пусна водата в тоалетната и за всички акита, начело с голямото Лайно единственият път е към мръсният канал!! Жипката остана без водач....
33.
Tsatsata
12.05.2021 22:19:48
5
17
12 години окопаване във властта си е сериозна работа, няма как да бъде "почистено" лесно...
Затова Боко е толкова намахан и не му пука дали някой ще рови из близкото му минало -навсякъде са неговите хора!
Дори и на редовно правителство ще му трябват поне 2 години, докато "изчегърта" наслоеното!
Ако, разбира се, това правителство не е пак неговото ! При всичката замаеност на "Анти ГЕРБ коалицията" , това не е изключено!
32.
Земеделец
12.05.2021 22:18:41
3
19
Имам ДДТ от едно време, с удоволстие ще го дам да наръсяг ГЕРБавите калинки
31.
Гочо
12.05.2021 22:16:19
0
17
Има за чистене и в ИАРА- Бургас. Тодор Иванов-Зойкин е разследван за изнудване, а е все още служител на агенцията. Трябваше отдавна да търка затворническият нар. Ама и държавни служители !
30.
Don Kihot
12.05.2021 22:01:05
7
40
Милите калинки гербави! Как реват че това било чистка. А когато Бойко изгони всички кадърни и честни държавни служители и назначи на тяхно място послушни некадърници? Тогава защо не ревахте?
29.
Dimcho
12.05.2021 21:56:53
10
40
Радев, махай наред, недей да оставяш и един гербераст на държавна длъжност! Тези хора работят срещу страната ни и единствената им цел е пълненето на едни чекмеджетата!
Ако проявиш и най-малкото колебание си спомни кой прати Гешев в Президентството!
28.
Радеви калинки-стръвници
12.05.2021 21:52:32
27
15
Толкова уволнения и назначаване на червени калинки-стръвници, не е имало дори при Виденов!
27.
до 22
12.05.2021 21:50:15
6
27
Твоя Бойко е комунист от 1977г.- ти не си бил още роден герберска мършо.
26.
Пенчо
12.05.2021 21:44:29
7
35
Със старите курви нов бардак няма как да има, така че махайте всички гербаджии докато е време!
25.
мислещ
12.05.2021 21:35:54
9
41
Трябва тотална чистка! С тези уродливи герберски кадри промяна в държавата няма как да има!
24.
уволнение на всички
12.05.2021 21:25:49
13
39
герберугски назначения
- началници на всички държавни агенции
- на меверета и катаджии
- де що се води началник и заместник началник ,вън
- по всички градове и паланки
само така герберугите ще изтекът в канала за винаги от тоя свят
пълна чистка и навсякъде метлата да играе яко
23.
_nib_
12.05.2021 21:07:35
30
10
Тиквуций....ще чистят...ще правят...ще струват...два месеца...Ще се наиграят.После след 12 юли-с обратни назначения отново по местата.
22.
До 20 комунето уродливо
12.05.2021 21:05:11
32
16
Държавата им била виновна, а не дрогата и алкохола и генетичните малформации, и резус фактора и много още субективни фактори!
Бойко за какво ли не е виновен, за спрелия мензис на Нинова, за падналия самолет на Радев, за импо.тенцията в Позитано 20, за бездестността на Слави, абе за всичко все Бойко е виновен! Комунистите, когато са зле си създават враг, явно съвсем са я закъсали!
21.
Ама
12.05.2021 21:01:09
11
19
Разбира се чекмеджето би направил същото
20.
до 19
12.05.2021 20:59:15
16
33
Жалък си ти -питай тия 2 млн. които избягаха от герберския рай.
19.
BTG
12.05.2021 20:55:10
33
26
Стана Преврат през задния ход на президентството, а Българите Спят! Загубихме 32годишна Демокрация! Жалки сме!
18.
Kk
12.05.2021 20:50:51
7
15
Всички аут
17.
Елате мутрите на Батко!
12.05.2021 20:50:29
26
20
На борба другари пенсионери за триумф на Войнстващата Чалгарска Посредственост! Едно е да искаш, друго е да го можеш, а съвсем трето и четвърто е да го направиш!България не е учебна газка, но Радев желае да я направи опитен полигон за леваци, левичари и кьорави чалгари!Радев живее с мисълта,че е непризнат син на Тодор Живков, защото и визуално си приличат, за това мисли че му се полага България по наследство! Славчо се изживява като Баджанака му, значи му се полага и на него :)
16.
Ха ха
12.05.2021 20:50:10
7
37
Да си спомним какво направиха Жгреб през 2011год. смениха всички началници на РУ и ОДМВР....
15.
Асен
12.05.2021 20:42:00
19
37
Служебното правителство трябва да махне всички Гербаджийски къртици, ако иска да не го саботират и да създават изкуствени скандали!
Тези хора освен некадърни, са и тясно свързани с ГЕРБ и оставането им на постовете е равносилно на миниране на крехкото политическо равновесие!
14.
до 13
12.05.2021 20:40:33
13
10
От твоята уста, в Божиите уши-хаерлия да е.
13.
BTG
12.05.2021 20:38:03
26
13
ХАЛАЛ да са ви джендарите и калинките! Тепърва ще ставаме червени! Къде е Демокрацията?! 32 години заминаха! ХАЛАЛ ДА ви е Служебното правителство и червените звезди на реверите!
12.
до 10
12.05.2021 20:34:39
18
24
И кой гербаджия беше избираем срещу аса на българската авиация РР.
11.
Изчисти РЗИ Бургас
12.05.2021 20:34:25
7
30
Незабавно почистване на РЗИ Бургас.
10.
Бургазлия
12.05.2021 20:27:14
8
29
Реално румен радев бе избран от борисов ,който поставя срещу льотчика неизбираемата цецка. Бойко, кажи си.
9.
Кондйо
12.05.2021 20:26:58
8
25
Поздрави на главния секретар от пепи еврото и осемте джуджета скоро ще изчезнат от небосклона
8.
до 5
12.05.2021 20:21:21
13
18
На Баце джипката е тя ли е сред разследваните.
7.
Хунтата на РРадев
12.05.2021 20:20:25
52
29
Рашков вече уволни секретаря на МВР работил по разкриване далаверите на радевия съветник Узунов за джиповете. Утре ще уволнят всички работили по разкриването на агентите на Русия и предавали тайните на НАТО в Масква! До седмица от държавната администрация ще си отидат всички, които нямат на ревера си значка с лика на РРадев!
Хунтата действа! Помните ли препоръката ва Решетников за разчистване на тез които не с Русия!
6.
Не съм от ГЕРБ, ама и от БСП не съм
12.05.2021 20:05:26
15
32
Това хубаво, ама пък могат така да се разровят в помията и да покажат, какви ги върши ха гербопитеците, през годините. Току виж сме узнали за Маги малки тайни, мис гащи от Барселона, нощно шкафче, зайчарника, качествените магистрали, пилета и норки и др. знайни и незнайни подвизи на бибитко шофьор-председателя с швърчащите милиони.
5.
"осветяване" или "замитане"
12.05.2021 20:02:50
32
23
на далаверите на Радевите хора!
Бойко Рашков! Уволненият е основният свидетел по разследване за измама от първия служебен кабинет на Румен Радев. Тогава начело на вътрешното министерство бе президентският съветник Пламен Узунов.

Припомняме, че прокуратурата и ОЛАФ разследват сделката с покупката на джипове "Грейт Уол", за която има съмнения, че е направена именно екипа на Узунов, докато той беше служебен вътрешен министър.
4.
Бургас
12.05.2021 20:00:52
6
33
Началниците Не се наядоха в Бургаското РЗИ.
Има ли банкет или нещо на аванта са там.
Гошо и Кофинова
3.
Всички РЗИ служби
12.05.2021 19:58:47
8
41
Подмяна на всички ръководните позиции.
2.
Tu 154
12.05.2021 19:57:17
3
20
А калинка - бол
1.
Флагман Жиндъри
12.05.2021 19:55:47
7
18
Нека триенето започне сега..... е....ал са ва и джендърите....няма да стане вашта работа. Ще имате много са мечтаете да ви приемем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туризъм, пътища и нова болница, ето как ще се развива Бургас Туризъм, пътища и нова болница, ето как ще се развива Бургас "Не бих казал, че Бургас трябва да излиза от сянката на туризма, напротив - мисля, че трябва да се мисли за разширяване на времевото покритие на туризма и удължаване на сезона", каза Димитър Николов   Откриха голямо количество хероин при спецакция Откриха голямо количество хероин при спецакция Операцията е проведена в село Коняво от служителите на ТЗБОП и ОДМВР-Кюстендил Празник на българския дух и традиции в Поморие Празник на българския дух и традиции в Поморие Традиционният танцов фестивал отново ни събра край брега, за да танцуваме нашите обичани хора́   Стефан Янев загатна за „интересни развития“ в следващите дни Стефан Янев загатна за „интересни развития“ в следващите дни Янев уточни, че служебният кабинет работи за хората, а не прави предизборна кампания, тъй като то е безпартийно Бургаски зевзек се пусна с надуваем дюшек на наводненото кръстовище в кв.“Сарафово“ Бургаски зевзек се пусна с надуваем дюшек на наводненото кръстовище в кв.“Сарафово“ Като не става за море – ще ходим на гьола на кръговото, шегуват се жителите на квартала   16 килограма хероин откриха в кюстендилско село 16 килограма хероин откриха в кюстендилско село Задържани са трима мъже - на 49, 51 и 61 г.   Куц и опърпан плъх-хулиган на ул.“Александровска“ шашна бугазлии Куц и опърпан плъх-хулиган на ул.“Александровска“ шашна бугазлии Гризачът е изключително социален, разхожда се между хората, гони гларусите, а котките го заобикалят   Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина Общо 791 са определените секции в чужбина за предстоящия парламентарен вот, е посочено в решението на ЦИК Гръцки кметове и хотелиери искат отваряне на всички гранични пунктове с България Гръцки кметове и хотелиери искат отваряне на всички гранични пунктове с България Медиите задават въпроси директно към министъра на туризма защо не се отвори граничен пункт „Илинден-Ексохи“, което ще облекчи натоварването на „Кулата-Промахон“   Кацаров: Не дистанцията и маските ще ни предпазят от вируса, а ваксината Кацаров: Не дистанцията и маските ще ни предпазят от вируса, а ваксината Напълно възможно е индийският вариант на вируса вече да се разпространява у нас, посочи здравният министър
След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За денонощие са регистрирани 9120 случая Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Момиченцето се роди на 4 юни Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Още 17 души са ранени при фаталния инцидент в Кемеровска област Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Един човек е загинал, 11 са ранени   Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Властите разследват случая Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 От УЕФА обявиха, че имат план Б Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина В 68 държави ще имат възможност да гласуват българите в чужбина От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт,  които пристигат от  т. нар. зелени държави Кристиан Ериксен е опериран Кристиан Ериксен е опериран Очаква се халфът да бъде изписан от болницата в Копенхаген
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня – Жена ти умее ли да готви?
– За умеене - умее, ама аз не умея да ям, това, което готви.
Виц на деня Виц на деня - И как разбрахте, че трябва да отслабнете?
- Ами когато паднах в една водопроводна шахта и не паднах!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много ходят на фитнес, защото са дебели, но никой не се сеща да ходи в библиотеката, защото е прост!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори