×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой иска да променя границите на страните на Балканите


Кой иска да променя границите на страните на Балканите
Границите на държавите на Балканите трябва да бъдат преначертани, се посочва в секретният документ
06 Май 2021, Четвъртък, 20:30 ч.
Автор: Флагман

Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред"

 

 

Един мистериозен документ, изтекъл първо в словенските медии, успя за дни да породи толкова напрежение, смут и гняв на Балканите, че някои експерти си припомниха защо на нашия полуостров са му казвали "Барутния погреб на Европа".

Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред".

Според изданието necenzurirano.si, първо публикувало документа, той идва или от премиера Янез Янша, или от някой от приближените му. Самият Янша отрича.

Босненските медии първи съобщиха, че Янша е предал документ с насоки за "окончателното разпадане на бивша Югославия" на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел през февруари или март тази година. Пред Euractiv от екипа на Мишел отказват всякакъв коментар по темата.

В центъра на въпросния документ е Босна и Херцеговина - страна с дълбоки етнически проблеми и различия между мюсюлманското бошняшко мнозинство и християнските си сръбски и хърватски малцинства.

След югославските войни 1991-95 г. и посредничеството на САЩ Босна и Херцеговина се превърна във федерация, разделена на две образувания със значителна независимост: Бошняшко-хърватската федерация и Република Сръбска.

Всяка от тези две зони има свое правителство, законодателна власт и полиция, но двете се обединяват в централно правителство и ротационно тричленно председателство, проведено по равно от бошняк, хърватин и сърбин.

След въздушните удари на НАТО срещу останките на тогавашна Югославия, бившата сръбска провинция Косово е създадена като отделна единица, която едностранно обяви независимост през 2008 г. Северно Косово, съставено от четири общини с мнозинство от етническите косовски сърби, пък до голяма степен избягва контрол на Прищина.

Институциите на ЕС и държавите-членки от време на време споделят поверителни, но неофициални "не-документи", в които се предлагат точки за разговор или възможни рамки за обсъждане на деликатни теми, за да се определи начална база за разговори по тях.

Конкретният "не-документ", цитиран от медиите в Словения и Босна и Херцеговина, предлага "решения", които включват "обединението на Косово и Албания" и като противовес "присъединяване на по-голямата част от територията на Република Сръбска към Сърбия", като по същество преначертават границите по етнически линии.

Също така се посочва, че "хърватският въпрос" в Босна и Херцеговина би могъл да намери решение с директно присъединяването на преобладаващо хърватските райони на страната към Хърватия или чрез предоставяне на специален статут "по модела на Трентино-Южен Тирол" - главно немскоговорящата автономна провинция в Северна Италия. Същият статут се предлага и за "сръбската част на Косово".

На референдум "бошняците могат да избират между бъдещето в ЕС или извън него, като Турция, например", се посочва в не-документа.

Историята с този "не-документ" разпали множество коментари и спекулации за това колко опасно може да се окаже ново преначертаване на границите в Западните Балкани, като някои хърватски политици се изказаха в защита на териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Ситуацията на Балканите и по-специално Западните Балкани продължава обаче да бъде изключително деликатна десетилетия след войните след разпадането на Югославия.

Причината за това е, че страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са затворени в стратегическа ничия земя за четвърт век, в която политическите граници и етническата принадлежност се разминават, предизвиквайки напрежение.

Един възможен начин това напрежение да се облекчи би бил приемането на всички тези страни за членки на ЕС. Въпросът е, че това е един доста бавен процес, който зависи не само от Брюксел, но и от усилията на самите държави, кандидатки за членство.

А Албания и Косово, в които проблемът с организираната престъпност изпъква дори на фона на останалите държави на Балканите, не са най-добрите примери за потенциално присъединяване към Обединена Европа.

Да не говорим, че има ситуации и като тази със спора между България и Северна Македония, в която междусъседските спорове за история надделяват пред общата визия за членство и изкарват на преден план сериозни разделения.

Така в един момент се оказва невъзможно да се пренебрегнат дълбоко залегнали наративи и националистически мечти за експанзия върху чужда територия, каквито например са Велика Сърбия, Велика Хърватия или Велика Албания.

Несигурността относно бъдещето на Западните Балкани пък допълнително отваря вратата за други сили, които имат интерес да установят своя база на Балканите.

От една страна, Турция се е обявила за пазител на исляма и мюсюлманската култура и винаги ще опитва да засилва влиянието си в региони с широко мюсюлманско население.

Друг традиционен играч в региона е Русия, за която повечето от тези страни са стари сателити, които трябва да бъдат привлечени обратно в лоното на руското влияние. Трети фактор е Китай, който с икономическите си инициативи се опитва да засили цялостното си глобално влияние. А не трябва да забравяме и страни като Иран и държавите от Персийския залив, които също търсят своите интереси в задния двор на ЕС, прокарвайки културна политика и сериозни бизнес начинания.

Факт е, че рискът от избухване на открит конфликт със силата на тези през 90-те е сравнително нисък. И все пак трайната нестабилност на Западните Балкани запазва висок градус на напрежението, от което външните сили неминуемо са привлечени и се възползват.

Въпросният "не-документ" не отразява официалната политика на нито едно правителство, нито на ЕК по отношение на Западните Балкани. Но дори всички да се разграничават от него, това не означава, че той не е постигнал своя ефект - да лансира тезите на крайните националисти в региона.

Да вземем например идеята за сливане на контролираната от босненските сърби половина Босна и Херцеговина със Сърбия. Още от 90-те насам сърбите се борят за това.

Нещо повече - тази идея е жива и миналия месец бе лансирана от парламента на Република Сръбска, която прие резолюция с призив за организиране на "преговори за мирен разпад" на Босна и Херцеговина, ако международната общност откаже да премахне Службата на върховния представител в Сараево.

Обитателят на тази Служба, неизменно публична личност от ЕС, наблюдава цивилните аспекти на мирното Дейтънско споразумение, с което се сложи край на босненската война от 1992 до 1995 г.

Другата идея - районите с доминиращо население от босненски хървати на Босна и Херцеговина да бъдат присъединени към Хърватия или поне да им се предостави специален статут - отговаря на целите, които хърватските националисти си поставят от години.

За да стигнем и до идеята за сливане на Албания с Косово, чието население е предимно албанско, което да се балансира с даването на специален статут на района на предимно сръбското Северно Косово.

Някои основни политици и от Албания, и от Косово виждат това като голямата цел на своето собствено присъствие в политиката - неизменната крачка към Велика Албания.

Сръбските националисти в Косово също биха видели в това някаква, макар и дребна победа.

Защо обаче ново разкрояване на границите ще е толкова лоша идея, когато се усеща, че едва ли не всички печелят?

Защото на практика не печелят всички. Големите губещи от този план биха били мюсюлманските бошняци в Босна и Херцеговина. Те ще останат с уязвима мини-държава, точно както босненските сърби и босненски хърватски националисти искаха през 90-те.

Да не говорим, че самата промяна на границите ще отприщи позабравените страсти и ще разпали още повече националистите защо дадено парче земя е отишло при "враговете", а не при тях.

При един по-внимателен прочит на "не-документа" се оказва, че в него са пропуснати външните влияния от Русия и Китай, но е наблегнато в мрачни тонове за повишаващата се намеса на Турция. Вътре също може да се намерят и призиви за действия срещу проникването на радикален ислям в Босна и Херцеговина. С други думи, който го е написал, засяга теми, скъпи за десни популистки кръгове в цяла Европа.

На 1 юли страната предстои да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС и множество погледи са вперени в словенския министър-председател Янша.

Не е трудно да се предположи, че кръговете около премиера, който сам има крайнодесни възгледи и е смятан за един от най-верните съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан, а и липсата на директно отхвърляне на съществуването на подобен документ от страна на Шарл Мишел, говорят за това, че той може и да е истински.

Едно е сигурно, сега все повече погледи ще бъдат отправени към Словения и нейните намерения за лансиране на темата за Западните Балкани като част от своето президентство.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Политика


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
7
Коментара по темата
7.
Джони
08.05.2021 19:17:59
0
1
Цитирам от статията:
"Защото на практика не печелят всички. Големите губещи от този план биха били мюсюлманските бошняци в Босна и Херцеговина. Те ще останат с уязвима мини-държава, точно както босненските сърби и босненски хърватски националисти искаха през 90-те."
Добре, а защо трябва мюсюлманските бошняци да имат държава с по-голяма територия от територията, която обитават?
6.
Кафетерия
07.05.2021 02:34:05
4
0
Ян ша отрича, че и "Ян Бибиян на луната" е от липсващите. Торбалан ги е взел с Приказките на Шарл Перо и с човечето на Мишелин са ги занесли на един пчелин и после като пораста трябва да ги прочета.
Такива пчелини има по бреговете, че само по отровните растения кацат пчеличките.
Какво Шер пяла и жужяла в кошер?
5.
Дернев
07.05.2021 02:10:26
1
0
Не ни интерисува кой или по-точно кои. Те си гонят интереса. Защо ние европейците не си гоним нсшия, а неорентирсни и по инерция стоим зад чуждия. Западните Балкани отдавна трябваше да са в ЕС, външните му граници затворени, вътрешните отворени. Една армия зад един народ, един език. Това се спира от Франция и Гермснив. Те ни водят към катадтрофа с тяхната нерешителност да застанат твърдо и единствено зад интереса и сигурността на Европа. Войната е на прага ни. И не мислете, че Китай отсъстеа, щом Турция е активна.
4.
Дернев
06.05.2021 23:29:22
3
1
Не ни интеридува кой или по-точно кои. Те си гонят интетрса. Защо ние европейците не си гоним нсшия, а неорентирсни и по инррцуя а дваме чуждия. Западните Балкани отдавна твбваше да са в ЕС, външните му граници затеорени, въърешните отворени. Една армия зад един народ, един еьик. Това се спира от Франция и Гермснив. Те ни еодят към катадърофа с тяхната нетешиъелност да застанат твърдо и единствено зад интереса и дигурността на Европа. Войната е на прага ни. И не мидлете, че Китай отсъдтеа, щом Турция е активна.
3.
Основите на журналистиката не познавате
06.05.2021 22:46:06
1
12
Като не е потвърдена истиността, защо пишете статия?
2.
Горски дух
06.05.2021 21:29:18
3
14
Няма да ги огрее сърбите. Мегаломанските им мокри мечти не съответстват на реалната им сила или по-точно - безсилие. Сърбия е страна маргинал, затънала в дългове към Китай и използвана от Русия като шпионска централа за подривни дейности и базиране на ракетни комплекси. Шовинистичните сръбски стремежи са абсолютно неприемливи за България, Унгария, Хърватска, Албания и Косово. ЕС вече показа, че тази абсурдна идея за прекрояване на граници, не интересува съюза. Главният фактор - САЩ няма как да одобри разтурянето на Босна и евентуален нов конфликт, при положение, че те бяха посредник в Дейтън и с двеста зора прекратиха масовите убийства в Босна и геноцида, който сърбите извършваха там. Ако на Сърбия се позволи присъединяване на Република Сръбска, то ще трябва Воеводина - населена с етнически унгарци - да бъде дадена на Унгария, а Поморавието с градовете Ниш, Пирот, Зайчар, Лесковац да бъде върнато на България, тъй като исторически в последните 1 500 години винаги е било българска земя и населено с българи. Самите словенци трябва много да внимават на кого позволяват да говори чрез тях, тъй като много лесно може да им се стъжни положението - те са лимитрофна, маломенрна държавичка, заемаща почти изцяло бивши австрийски територии в Каринтия. Самата словения няма държавна история преди 1991 г., както и няма някаква установена държавническа традиция.
1.
намглаФ
06.05.2021 21:06:36
0
8
Кой, кой? В този случай е дипломатически нон-пейпър от словенците с Белгардски почерк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Пежо се заби в мантинелата на пътя Поморие-Бургас Водачът на автомобила твърди, че гумата му се е спукала Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица
Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори