×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Слух: Служебното правителство сменя шефа на БНТ Емил Кошлуков с Лора Крумова
  • 791 секции за гласуване в чужбина разкри ЦИК, в Турция са 121
  • Гордост: Българчета спечелиха 4 медала от олимпиадата по информатика
  • Спипаха марихуана за 200 бона в София
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой иска да променя границите на страните на Балканите


Кой иска да променя границите на страните на Балканите
Границите на държавите на Балканите трябва да бъдат преначертани, се посочва в секретният документ
06 Май 2021, Четвъртък, 20:30 ч.
Автор: Флагман

Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред"

 

 

Един мистериозен документ, изтекъл първо в словенските медии, успя за дни да породи толкова напрежение, смут и гняв на Балканите, че някои експерти си припомниха защо на нашия полуостров са му казвали "Барутния погреб на Европа".

Въпросният документ, чиято истинност до момента не е потвърдена от никого, предлага спорни промени на границите на държавите от бившата Югославия, а името, което носи, е "Западни Балкани - път напред".

Според изданието necenzurirano.si, първо публикувало документа, той идва или от премиера Янез Янша, или от някой от приближените му. Самият Янша отрича.

Босненските медии първи съобщиха, че Янша е предал документ с насоки за "окончателното разпадане на бивша Югославия" на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел през февруари или март тази година. Пред Euractiv от екипа на Мишел отказват всякакъв коментар по темата.

В центъра на въпросния документ е Босна и Херцеговина - страна с дълбоки етнически проблеми и различия между мюсюлманското бошняшко мнозинство и християнските си сръбски и хърватски малцинства.

След югославските войни 1991-95 г. и посредничеството на САЩ Босна и Херцеговина се превърна във федерация, разделена на две образувания със значителна независимост: Бошняшко-хърватската федерация и Република Сръбска.

Всяка от тези две зони има свое правителство, законодателна власт и полиция, но двете се обединяват в централно правителство и ротационно тричленно председателство, проведено по равно от бошняк, хърватин и сърбин.

След въздушните удари на НАТО срещу останките на тогавашна Югославия, бившата сръбска провинция Косово е създадена като отделна единица, която едностранно обяви независимост през 2008 г. Северно Косово, съставено от четири общини с мнозинство от етническите косовски сърби, пък до голяма степен избягва контрол на Прищина.

Институциите на ЕС и държавите-членки от време на време споделят поверителни, но неофициални "не-документи", в които се предлагат точки за разговор или възможни рамки за обсъждане на деликатни теми, за да се определи начална база за разговори по тях.

Конкретният "не-документ", цитиран от медиите в Словения и Босна и Херцеговина, предлага "решения", които включват "обединението на Косово и Албания" и като противовес "присъединяване на по-голямата част от територията на Република Сръбска към Сърбия", като по същество преначертават границите по етнически линии.

Също така се посочва, че "хърватският въпрос" в Босна и Херцеговина би могъл да намери решение с директно присъединяването на преобладаващо хърватските райони на страната към Хърватия или чрез предоставяне на специален статут "по модела на Трентино-Южен Тирол" - главно немскоговорящата автономна провинция в Северна Италия. Същият статут се предлага и за "сръбската част на Косово".

На референдум "бошняците могат да избират между бъдещето в ЕС или извън него, като Турция, например", се посочва в не-документа.

Историята с този "не-документ" разпали множество коментари и спекулации за това колко опасно може да се окаже ново преначертаване на границите в Западните Балкани, като някои хърватски политици се изказаха в защита на териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Ситуацията на Балканите и по-специално Западните Балкани продължава обаче да бъде изключително деликатна десетилетия след войните след разпадането на Югославия.

Причината за това е, че страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са затворени в стратегическа ничия земя за четвърт век, в която политическите граници и етническата принадлежност се разминават, предизвиквайки напрежение.

Един възможен начин това напрежение да се облекчи би бил приемането на всички тези страни за членки на ЕС. Въпросът е, че това е един доста бавен процес, който зависи не само от Брюксел, но и от усилията на самите държави, кандидатки за членство.

А Албания и Косово, в които проблемът с организираната престъпност изпъква дори на фона на останалите държави на Балканите, не са най-добрите примери за потенциално присъединяване към Обединена Европа.

Да не говорим, че има ситуации и като тази със спора между България и Северна Македония, в която междусъседските спорове за история надделяват пред общата визия за членство и изкарват на преден план сериозни разделения.

Така в един момент се оказва невъзможно да се пренебрегнат дълбоко залегнали наративи и националистически мечти за експанзия върху чужда територия, каквито например са Велика Сърбия, Велика Хърватия или Велика Албания.

Несигурността относно бъдещето на Западните Балкани пък допълнително отваря вратата за други сили, които имат интерес да установят своя база на Балканите.

От една страна, Турция се е обявила за пазител на исляма и мюсюлманската култура и винаги ще опитва да засилва влиянието си в региони с широко мюсюлманско население.

Друг традиционен играч в региона е Русия, за която повечето от тези страни са стари сателити, които трябва да бъдат привлечени обратно в лоното на руското влияние. Трети фактор е Китай, който с икономическите си инициативи се опитва да засили цялостното си глобално влияние. А не трябва да забравяме и страни като Иран и държавите от Персийския залив, които също търсят своите интереси в задния двор на ЕС, прокарвайки културна политика и сериозни бизнес начинания.

Факт е, че рискът от избухване на открит конфликт със силата на тези през 90-те е сравнително нисък. И все пак трайната нестабилност на Западните Балкани запазва висок градус на напрежението, от което външните сили неминуемо са привлечени и се възползват.

Въпросният "не-документ" не отразява официалната политика на нито едно правителство, нито на ЕК по отношение на Западните Балкани. Но дори всички да се разграничават от него, това не означава, че той не е постигнал своя ефект - да лансира тезите на крайните националисти в региона.

Да вземем например идеята за сливане на контролираната от босненските сърби половина Босна и Херцеговина със Сърбия. Още от 90-те насам сърбите се борят за това.

Нещо повече - тази идея е жива и миналия месец бе лансирана от парламента на Република Сръбска, която прие резолюция с призив за организиране на "преговори за мирен разпад" на Босна и Херцеговина, ако международната общност откаже да премахне Службата на върховния представител в Сараево.

Обитателят на тази Служба, неизменно публична личност от ЕС, наблюдава цивилните аспекти на мирното Дейтънско споразумение, с което се сложи край на босненската война от 1992 до 1995 г.

Другата идея - районите с доминиращо население от босненски хървати на Босна и Херцеговина да бъдат присъединени към Хърватия или поне да им се предостави специален статут - отговаря на целите, които хърватските националисти си поставят от години.

За да стигнем и до идеята за сливане на Албания с Косово, чието население е предимно албанско, което да се балансира с даването на специален статут на района на предимно сръбското Северно Косово.

Някои основни политици и от Албания, и от Косово виждат това като голямата цел на своето собствено присъствие в политиката - неизменната крачка към Велика Албания.

Сръбските националисти в Косово също биха видели в това някаква, макар и дребна победа.

Защо обаче ново разкрояване на границите ще е толкова лоша идея, когато се усеща, че едва ли не всички печелят?

Защото на практика не печелят всички. Големите губещи от този план биха били мюсюлманските бошняци в Босна и Херцеговина. Те ще останат с уязвима мини-държава, точно както босненските сърби и босненски хърватски националисти искаха през 90-те.

Да не говорим, че самата промяна на границите ще отприщи позабравените страсти и ще разпали още повече националистите защо дадено парче земя е отишло при "враговете", а не при тях.

При един по-внимателен прочит на "не-документа" се оказва, че в него са пропуснати външните влияния от Русия и Китай, но е наблегнато в мрачни тонове за повишаващата се намеса на Турция. Вътре също може да се намерят и призиви за действия срещу проникването на радикален ислям в Босна и Херцеговина. С други думи, който го е написал, засяга теми, скъпи за десни популистки кръгове в цяла Европа.

На 1 юли страната предстои да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС и множество погледи са вперени в словенския министър-председател Янша.

Не е трудно да се предположи, че кръговете около премиера, който сам има крайнодесни възгледи и е смятан за един от най-верните съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан, а и липсата на директно отхвърляне на съществуването на подобен документ от страна на Шарл Мишел, говорят за това, че той може и да е истински.

Едно е сигурно, сега все повече погледи ще бъдат отправени към Словения и нейните намерения за лансиране на темата за Западните Балкани като част от своето президентство.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
Джони
08.05.2021 19:17:59
0
1
Цитирам от статията:
"Защото на практика не печелят всички. Големите губещи от този план биха били мюсюлманските бошняци в Босна и Херцеговина. Те ще останат с уязвима мини-държава, точно както босненските сърби и босненски хърватски националисти искаха през 90-те."
Добре, а защо трябва мюсюлманските бошняци да имат държава с по-голяма територия от територията, която обитават?
6.
Кафетерия
07.05.2021 02:34:05
4
0
Ян ша отрича, че и "Ян Бибиян на луната" е от липсващите. Торбалан ги е взел с Приказките на Шарл Перо и с човечето на Мишелин са ги занесли на един пчелин и после като пораста трябва да ги прочета.
Такива пчелини има по бреговете, че само по отровните растения кацат пчеличките.
Какво Шер пяла и жужяла в кошер?
5.
Дернев
07.05.2021 02:10:26
1
0
Не ни интерисува кой или по-точно кои. Те си гонят интереса. Защо ние европейците не си гоним нсшия, а неорентирсни и по инерция стоим зад чуждия. Западните Балкани отдавна трябваше да са в ЕС, външните му граници затворени, вътрешните отворени. Една армия зад един народ, един език. Това се спира от Франция и Гермснив. Те ни водят към катадтрофа с тяхната нерешителност да застанат твърдо и единствено зад интереса и сигурността на Европа. Войната е на прага ни. И не мислете, че Китай отсъстеа, щом Турция е активна.
4.
Дернев
06.05.2021 23:29:22
3
1
Не ни интеридува кой или по-точно кои. Те си гонят интетрса. Защо ние европейците не си гоним нсшия, а неорентирсни и по инррцуя а дваме чуждия. Западните Балкани отдавна твбваше да са в ЕС, външните му граници затеорени, въърешните отворени. Една армия зад един народ, един еьик. Това се спира от Франция и Гермснив. Те ни еодят към катадърофа с тяхната нетешиъелност да застанат твърдо и единствено зад интереса и дигурността на Европа. Войната е на прага ни. И не мидлете, че Китай отсъдтеа, щом Турция е активна.
3.
Основите на журналистиката не познавате
06.05.2021 22:46:06
1
12
Като не е потвърдена истиността, защо пишете статия?
2.
Горски дух
06.05.2021 21:29:18
3
14
Няма да ги огрее сърбите. Мегаломанските им мокри мечти не съответстват на реалната им сила или по-точно - безсилие. Сърбия е страна маргинал, затънала в дългове към Китай и използвана от Русия като шпионска централа за подривни дейности и базиране на ракетни комплекси. Шовинистичните сръбски стремежи са абсолютно неприемливи за България, Унгария, Хърватска, Албания и Косово. ЕС вече показа, че тази абсурдна идея за прекрояване на граници, не интересува съюза. Главният фактор - САЩ няма как да одобри разтурянето на Босна и евентуален нов конфликт, при положение, че те бяха посредник в Дейтън и с двеста зора прекратиха масовите убийства в Босна и геноцида, който сърбите извършваха там. Ако на Сърбия се позволи присъединяване на Република Сръбска, то ще трябва Воеводина - населена с етнически унгарци - да бъде дадена на Унгария, а Поморавието с градовете Ниш, Пирот, Зайчар, Лесковац да бъде върнато на България, тъй като исторически в последните 1 500 години винаги е било българска земя и населено с българи. Самите словенци трябва много да внимават на кого позволяват да говори чрез тях, тъй като много лесно може да им се стъжни положението - те са лимитрофна, маломенрна държавичка, заемаща почти изцяло бивши австрийски територии в Каринтия. Самата словения няма държавна история преди 1991 г., както и няма някаква установена държавническа традиция.
1.
намглаФ
06.05.2021 21:06:36
0
8
Кой, кой? В този случай е дипломатически нон-пейпър от словенците с Белгардски почерк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туризъм, пътища и нова болница, ето как ще се развива Бургас Туризъм, пътища и нова болница, ето как ще се развива Бургас "Не бих казал, че Бургас трябва да излиза от сянката на туризма, напротив - мисля, че трябва да се мисли за разширяване на времевото покритие на туризма и удължаване на сезона", каза Димитър Николов   Откриха голямо количество хероин при спецакция Откриха голямо количество хероин при спецакция Операцията е проведена в село Коняво от служителите на ТЗБОП и ОДМВР-Кюстендил Празник на българския дух и традиции в Поморие Празник на българския дух и традиции в Поморие Традиционният танцов фестивал отново ни събра край брега, за да танцуваме нашите обичани хора́   Стефан Янев загатна за „интересни развития“ в следващите дни Стефан Янев загатна за „интересни развития“ в следващите дни Янев уточни, че служебният кабинет работи за хората, а не прави предизборна кампания, тъй като то е безпартийно Бургаски зевзек се пусна с надуваем дюшек на наводненото кръстовище в кв.“Сарафово“ Бургаски зевзек се пусна с надуваем дюшек на наводненото кръстовище в кв.“Сарафово“ Като не става за море – ще ходим на гьола на кръговото, шегуват се жителите на квартала   16 килограма хероин откриха в кюстендилско село 16 килограма хероин откриха в кюстендилско село Задържани са трима мъже - на 49, 51 и 61 г.   Куц и опърпан плъх-хулиган на ул.“Александровска“ шашна бугазлии Куц и опърпан плъх-хулиган на ул.“Александровска“ шашна бугазлии Гризачът е изключително социален, разхожда се между хората, гони гларусите, а котките го заобикалят   Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина Общо 791 са определените секции в чужбина за предстоящия парламентарен вот, е посочено в решението на ЦИК Гръцки кметове и хотелиери искат отваряне на всички гранични пунктове с България Гръцки кметове и хотелиери искат отваряне на всички гранични пунктове с България Медиите задават въпроси директно към министъра на туризма защо не се отвори граничен пункт „Илинден-Ексохи“, което ще облекчи натоварването на „Кулата-Промахон“   Кацаров: Не дистанцията и маските ще ни предпазят от вируса, а ваксината Кацаров: Не дистанцията и маските ще ни предпазят от вируса, а ваксината Напълно възможно е индийският вариант на вируса вече да се разпространява у нас, посочи здравният министър
След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят След тежки скандали: Нашият Джорджи и тв звездата Дарси Силва се разделят Българинът е сгоден за Дарси от края на миналата година, но сега отношенията им са под голяма въпросителна За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За втори пореден ден Москва постави COVID антирекорд За денонощие са регистрирани 9120 случая Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Астролог предрича каква ще е в бъдеще дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл Момиченцето се роди на 4 юни Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Двама пилоти и 7 парашутисти загинаха в самолетна катастрофа в Русия Още 17 души са ранени при фаталния инцидент в Кемеровска област Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Хеликоптер с избирателни урни се разби в Иран Един човек е загинал, 11 са ранени   Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Мъж е намерил картини на 350 години в кофа за боклук в Германия Властите разследват случая Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 Лондон може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020 От УЕФА обявиха, че имат план Б Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина В 68 държави ще имат възможност да гласуват българите в чужбина От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител От днес влизаме в Гърция и с отрицателен бърз антигенен тест на хартиен носител Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт,  които пристигат от  т. нар. зелени държави Кристиан Ериксен е опериран Кристиан Ериксен е опериран Очаква се халфът да бъде изписан от болницата в Копенхаген
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня – Жена ти умее ли да готви?
– За умеене - умее, ама аз не умея да ям, това, което готви.
Виц на деня Виц на деня - И как разбрахте, че трябва да отслабнете?
- Ами когато паднах в една водопроводна шахта и не паднах!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много ходят на фитнес, защото са дебели, но никой не се сеща да ходи в библиотеката, защото е прост!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори