×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ловни олигарси обсебват горите


Ловни олигарси обсебват горите
Вместо държавата да търси решение на тези проблеми, тя е изцяло ангажирана да подпомага тайната феодализация на българските гори от ловни олигарси
04 Май 2021, Вторник, 09:08 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Заради феодализация на земите и дивеча се стига понякога до саморазправата

Ловни олигарси заграбват българските гори. Няма турист, който да не е бил спиран по туристическите пътеки от ловни дружинки с пушки или табели „Частно ловно стопанство – достъпът е забранен!“, съобщават от природозащитници, ангажирани с инициативата “Зелени закони”.

Над 470 000 декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна - повечето контролирани от 50 частни фирми, сред които тези на Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други, разкриха природозащитниците.

Според тях, изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите.

По искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите. 

В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност.

Процесът на обсебване и феодализация на горите и дивеча от ловни олигарси може да бъде прекъснат единствено чрез пълна прозрачност и пренаписване на правилата за отдаване на ловните територии.

Във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от ловни олигарси, от Инициатива „Зелени закони“ започнаха кампания по осветяване на причините за този процес. 

Първа част от анализа им е посветена на ловните огради и произтичащите от тях конфликти, засягащи ловци, туристи, колоездачи, мотористи, гъбари, дървосекачи и други обществени групи, имащи интерес към българската гора. За разлика от конфликтите, произтичащи от дърводобива, то за проблемите в ловното стопанство почти нищо не се знае. 

Едно нещо е добре известно и това е, че България разполага с уникални условия за развитието на ловното стопанство и не са малко ловните деятели, които полагат сериозни грижи за българския дивеч. За тях най-голям проблем са лошото състояние на горските пътища след дърводобив, бракониерството, обсебването на цели ловни участъци от частни лица, както и преминаването на шумни мотористи по време на лов. 

В същото време, няма турист, който да не е бил спиран по туристическите пътеки от ловни дружинки с пушки или табели „Частно ловно стопанство – достъпът е забранен!“. Не малко са конфликтите и между ловци, колоездачи и водачи на високопроходими машини, ползващи едни и същи горски пътища, като досега саморазправата се ограничава до опъване на жици и залагане на шипове, разказват природозащитниците. 

Оказва се, че вместо държавата да търси решение на тези проблеми, тя е изцяло ангажирана да подпомага тайната феодализация на българските гори от ловни олигарси, за което ловни специалисти предупреждават от години. Индикация за това е ограждането на цели планини като „частни ловни стопанства“, приватизирането на ловни домове от ловните концесионери, и дори незаконното строителство на частни ловни резиденции върху държавни имоти, като например в ловно стопанство Искър. Процеси, които според предходен анализ на “Зелени закони” предвещават поетапната приватизацията на шестте държавни горски предприятия.

Съгласно чл. 8, ал. 4 от Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД) в Натура 2000 се допуска изграждане на оградени площи за развъждане на дивеч единствено след писмено разрешение на ИАГ и след оценка за зоните по Натура 2000. Обособяването на оградените площи по предложение на лицата, които ги стопанисват, се извършва със заповед на МЗХГ по реда на чл. 10, т.2 от ЗЛОД.

Според справка на МЗХГ към днешна дата чрез ловни огради са затворени за граждани 470 000 дка земи и гори (виж прил. А), което е повече от площта на Национален парк „Пирин“. Преобладаваща част от оградите са под контрола на 50 частни фирми, а останалите се стопанисват от десетина стопанства и десетина ловни дружинки. 

Ловната ограда в ДУ Каркария, ограничаваща достъпа до тракийското светилище „Гарванов камък“, разкриха от „Зелени закони“.

За изграждането на тези ловни огради, обаче не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на ИАГ, нито заповеди на МЗХГ по чл. 10, т. 2 от ЗЛОД, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен. От това произтича и най-големият проблем – при изграждането на ловни огради изобщо не се отчитат интересите на собствениците на земи и останалите заинтересовани страни, което води до последващите конфликти. 

От една страна, емблематични са примерите с преграждането на туристически пътеки в Етрополския Балкан (над с. Ямна), в Еленския Балкан (до хижа Буковец), в Ропотамо (до поддържан резерват „Вельов вир“), в Родопите (при тракийското светилище „Гарванов камък“, над с. Забърдо) и други, коментираха природозащитниците. 

Има и много сигнали от ловци, че частните концесионери не са адекватно контролирани от горските институции и често използват ловните огради не само с цел обсебване на горите, но и на дивеча, като го улавят извън оградите и го пускат после в тях, за да си подпомагат неправомерно ловния бизнес. Такива случаи станаха известни в Кърджали и в родопските села Късак, Дорково и Забърдо. Световен скандал предизвика и новината за отстрелян световен рекорд от благороден елен в Етрополския Балкан, който се оказал пуснато в оградата австрийско животно. 

От друга страна, за да спести пари на ловните олигарси държавата изрично не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, за да се създадат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до днес в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов. Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите. Естествено нищо не може да направи срещу това, защото тези огради принадлежат на най-влиятелните хора в България. 

Съгласно чл. 69а от ЗЛОД достъпът до цели дивечовъдни участъци (имащи площ между 10000 и 100000 дка) може да бъде ограничаван „временно“ със заповед на директорите на регионалните дирекции по горите (РДГ) по искане на лицата стопанисващи дивеча (например ловни стопанства, ловни концесионери или ловни дружини), когато е необходимо „опазване на биотехнически съоръжения и в интерес на здравето и безопасността на гражданите“. Отделно, по реда на чл. 146 от Закона за горите (ЗГ) директорите на регионалните дирекции по горите могат да ограничат достъпа до горските територии, в срок до 3 месеца, при нужда от „опазването на горските територии и дивеча“, както и „в интерес на здравето и безопасността на гражданите“.  

Емблематични примери за „обсебването“ на горските територии от частни концесионери са ДДУ „Герзовица“ от фирма „Красин“ ООД и ДДУ „Омана“ от „Интерагро Сливен“ ЕООД в Родопите, ДЛС „Мазалат“ от Вавона ООД и ДДУ Буковец от „Гимел“ АД в Стара планина, ДДУ Дъбрава от Кондор ЕООД, в Бургаско, ДУ Дяк от Каро трейдинг ООД в Рила и други, съобщават от „Зелени закони“. 

По сигнали на туристи и ловци е събрана информация за малкото налични в интернет заповеди на РДГ за ограничаване на достъпа до част от тези ловни участъци. Основните проблеми, които намираме в тези заповеди са по отношение на мотивите, сроковете, липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и ограничената публичност. 

Процесът на обсебване и феодализация на горите и дивеча от ловни олигарси може да бъде прекъснат единствено чрез пълна прозрачност на всички договори и документи, свързани с отдаването, управлението и контрола на ловните територии и изграждането на ловни огради.

Правата на собствениците на гори и земи, както и на останалите заинтересовани страни, трябва да се зачитат и всички огради, ограждащи терени, чиито собственици не са съгласни с това, или препречващи достъпа до обекти с обществено значение, трябва да бъдат демонтирани.
 


В категории: Животът


Ани Салич слиза от екран
Ани Салич слиза от екран 15/05/2021, Събота 18:49 1
21
Коментара по темата
21.
До 20-я
09.05.2021 15:00:22
0
0
неграмотник,
Тия стопанства са създадени по времето когато не беше възстановена собствеността върху земеделските земи. Насажденията по тия земеделски земи не са собственост на наследниците на собствениците с възстановено право.
Можеш да си обработиш една художествена творба с материали от арт-книжарница и да си желаеш примерно птички да се загнездят в гората ти. Явно, че в държавните дивечовъдни стопанства няма хищници.
20.
До 16
04.05.2021 20:59:03
0
0
До Читателю/ Рабирателю, дори и да са 20 наследника никой няма право да загражда гори! Второ, рента няма как да получават освен ако някой не ги обработва или съответно не им сече гората. А гори никой не обработва, само искат да ги секат! Много гори има които са оставени така включително и моята, която не желая да се сече!
19.
До 18
04.05.2021 15:28:45
0
0
Уди кълвача
18.
Пейчо Върбанов
04.05.2021 13:59:10
0
2
Агент "Гора" ;)
17.
Читател
04.05.2021 13:21:58
3
2
И никъде няма понятие"собственик на гора".
Това са земеделски земи с категории и начин на трайно ползване.
16.
Читател
04.05.2021 13:16:35
6
0
На мене що не ми пречат оградите на ловните стопанства?
Какви са тия собственици на земи, попадащи в ловно стопанство, дето ще искат да се премахнат оградите на ловното стопанство. Те, ако са собственици с възстановено право на собственост си получават наем или ще си направят в съседство друго стопанство- по двеста човека са наследници на тия възстановени земи.
15.
Хаша
04.05.2021 11:52:57
0
13
Обърнете внимание на хората, които работят в горските и ловни стопанства.
Голяма част от тях са некомпетентни, зависими от алкохол или някои местни тарикати, които се възползват от тях.
Тарифите са смешно ниски с оглед на щетите които се нанасят на природата.
14.
........
04.05.2021 11:27:46
2
23
Направете една статия и за Пенчо Върбанов , там какви милиони се усукват не е истина. Гората от Несебър до Обзор е отдадена на концесия на Валентин Златев. Никой не може да стъпи там щото първо бият после питат. Дървовозите не спират да правят пълни курсове. По високите места останаха само поляни , на мястото на дърветата. Единственото ловно стопанство в България в което се наливат едно огромно количество евро пари . Цялата система е направена така , че да се въртиш е един порочен кръг. Искат тези документи , онези документи и накрая нищо. Министрите на ГЕРБ ги е страх дори да кажат името на Валентин Златев, Пейо Върбанов назначава и маха министри. Публична тайна е за купоните който организира Пейо, наркотици , проститутки, голи хора, на масите от пиле мляко.
13.
Ганчо от Несебър
04.05.2021 10:52:41
11
3
Хората си плащат да имат, другите да зяпат .имаш чичо владика и си правиш квото си знаеш
12.
До 11
04.05.2021 10:43:08
1
23
Не е само до дърветата ! Частниците унищожават всичко до което се докопат. Цялата природа, избиват и нас. Отровиха водите, изсякоха горите, избиха животните, унищожиха и морското дъно с траловете си, заводи, болници, училища. Тровят ни с отрови за да им излиза по на печалба. Избиват и унищожават всичко, само за да богатеят и си пълнят ненаядените търбуси. Така са всички частници, капиталисти. Не е само при Герб. БСП, ДПС, " патриоти " " демократи " слави трифоновци, всички са капиталисти, крадци, убийци, бандити. Всички са за частната собственост, грабят, влачат, продават, мачкат, избиват
11.
До 8
04.05.2021 10:22:51
0
17
Ще стане много по-зле, ако не се вземат крути мерки. Дървесината е на безпрецедетно скъпи нива за последните 100 години.
10.
демократ
04.05.2021 10:08:23
10
17
Видимите Му Резултати след 12 години еднолично управление. Но в Банкянските Му монолози таквиз проблеми отсъстват ! Да Му дадем още 4 години и освен футбола ще аправи и лова и рибарството. Само още 4 години !
9.
НОВ НАРОДЕН СЪД
04.05.2021 10:07:53
9
28
Отваряне на лагерите, връщане на смъртното наказание, връщане всичко заграбено на народа български. Нов 9ти септември. До стенатааа ! ЗАРЕЕЕЕДИ........
8.
Дървобрад
04.05.2021 09:58:15
4
27
Като цяло по времето на Герб-Дпс се изсече най-много дървесина,справка Странджа,Родопите,Стара Планина.Сече се безогледно.То и в Бургас е така.
7.
yako
04.05.2021 09:52:05
1
1
raklinovo imat gora i sobstvenika na hlyab desiy
ot aytos...
6.
Случаеност?
04.05.2021 09:50:53
0
26
Манев що липсва в списъка?
5.
Пак счупи тъпометъра
04.05.2021 09:47:06
20
11
Няма такова чудо като "ловен олигарх". Мише, отде ги измисляш такива простотии?
4.
Ахмед Доган
04.05.2021 09:40:04
0
20
Аз вече разпределих порциите
3.
Българския народ
04.05.2021 09:29:17
7
43
Концесионер ли е, частник ли е, дали ще е на плаж, гора, вода, земя все е за трепане. Целия частен сектор, всички капиталисти трябва да са в затворите, лагерите, гробищните паркове.
2.
Jorin
04.05.2021 09:21:16
1
19
Премахнете лрд лебед.
Постоянно са в издънка и нарушения, които прикриват.
Безразборно избиване на животни и безконтролно раздаване на разрешителни за ловци.
Това се говори в целия град....
1.
а де...
04.05.2021 09:17:36
17
11
Флагман, такива статии клатят стабилността!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Известна улица в Бургас носела името на терорист, общински съветници искат да я преименуват Те предлагат бул. „Янко Комитов“ да се преименува на бул. „Даме Груев“ – легендарният основател на ВМОРО Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Стотици посетиха изложбата в памет на слънчевата Лора Янева още в първия ден Тя ще остане в Морското казино до 30 май, не я пропускайте   Ани Салич слиза от екран Ани Салич слиза от екран Новинарката обмисляла оттегляне от телевизията Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Как първият гей прайд запали Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Около 400 души се включиха в контра шествието, политици подкрепиха бургаската ЛГБТ общност   Петър Вучков оцеля след поредна операция Петър Вучков оцеля след поредна операция Мистър „Минута е много“ закъсал и с жлъчката, има 4 байпаса на сърцето   Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Бившият на Мария Бакалова я заличи от живота си, лъсна в клип на близначките Алекс и Влади Младежът също е от Бургас, а двамата са учили в едно училище Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Аптекари: Спре ли интернет, няма рецепта Няма "План Б", ако системата за електронни рецепти се срине, предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи Нови условия за приложение от днес, ако не ги приемете – няма да работи WhatsApp ще задължи потребителите си да споделят лични данни с Facebook Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Вземала ли е уволнената Десислава Трифонова 38 000 лева заплата и каква е ролята на Макрон Грозен фейк разпространява малоумни твърдение във ФБ, хиляди наивници се вързват В кой сектор работната заплата е най-висока? В кой сектор работната заплата е най-висока? Средното брутно възнаграждение за цялата страна достига 1462 лв/месечно
Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” Гърция отвори за туристи, има опашка от коли на „Кулата” В южната ни съседка отпаднаха редица ограничения, наложени заради коронавируса Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Непознат се опита да проникне в имението на Бен Афлек Актьорът наскоро се завърна от романтична почивка в Монтата с бившата си годеница Дженифър Лопес Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между Принц Хари в ново интервю: Животът ми бе смесица между В интервюто стана ясно, че Хари се отнася силно критично към начина, по който баща му принц Чарлз го е отгледал   Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Коронавирус в Индия: Дори адвокатите нямат какво да ядат: еднократна помощ от хранителни продукти за адвокати от Делхи Общо в Индия адвокате наброяват около два милиона, а средния им доход е от 500 до 750 щ.д. на месец  
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори