×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

791 инвалиди у нас получават най-висока пенсия


03 Април 2021, Събота, 17:39 ч.
Автор: Флагман.бг

НОИ плаща пари на близо половин милион

Едва 791 са инвалидите, които получават максималната възможна пенсия. Масовата пенсия за човек с увреждания е 315 лв., всеки четвърти получава между 400 и 450 лв. Едва 787 души получават 1440 лв., колкото е таванът, пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Това са инвалидни пенсии, но за хора, които имат известен осигурителен стаж. Още четирима получават максимална пенсия, но за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Средната лична инвалидна пенсия към април е 314,61 лв., показва справка в системата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Пенсии за инвалидност поради общо заболяване получават общо 440 692 души. От тях 367 238 са лични, а останалите наследствени. 6382 са пенсионерите с увреждане заради трудова злополука или професионална болест. За инвалидните пенсии за общо заболяване има минимални прагове, които са обвързани с процента на изгубената работоспособност и минималната пенсия. От 1 януари инвалидните пенсии също бяха увеличени и минималната за хората с 90% увреждане вече е 345 лв. Най-ниската сума за хората с инвалидност между 71 до 90% е 315 лв.

Докато за тези с ТЕЛК решение между 50 и 70,99% е 255 лв. Последната група оказва най-силно влияние върху размера на средната инвалидна пенсия, защото в нея е почти всеки втори с инвалидна пенсия. Високи инвалидни пенсии - между 1000 и 1440 лв., получават още 2259 души. Всеки четвърти взема пенсия между 400,01 и 450 лв. Над 135 хил. пък са тези, чиято пенсия е в границата 350,01 и 400 лв. Тези, които живеят с пенсия до 300 лв., са 1416 хора с инвалидност. Жените с инвалидни пенсии са 258 717, докато мъжете са 181 978. Няма нито една област в страната, където този тренд да е обърнат. Мъжете обаче получават с 32 лв. повече. Най-високата средна инвалидна се взима от хората над 80 г., като при тях тя достига до 340,78 лв.

Най-високите инвалидни пенсии за общо заболяване получават мъжете в София, които са на възраст над 80 г. При тях средната пенсия е 458, 29 лв. Докато най-малките са в Благоевград - 263,73 лв., при пенсионерите на възраст до 44 г. При жените най-високата средна сума отново взимат в София, но при възрастовата група между 50 и 54 г. Те получават 355,85 лв., докато жените в Сливен на възраст до 44 г. са с пенсия около 257 лв. През последните години заради реформите в ТЕЛК намаляват новите инвалидни пенсии.

Така през първите шест месеца на миналата година новите пенсионери с инвалидни пенсии са били 10 867. За същия период на 2019 г. те са - 12 420, а през 2018 г. - 13 906. За намаляване на броя на инвалидните пенсии обаче роля има и пандемията. Заради коронавируса всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, които изтичат преди 30 април, са удължени служебно до 30 юли 2021 г. Принципно всяко представяне на решение с изменена инвалидност в НОИ се води ново отпускане на инвалидна пенсия. Служебно се удължава и срокът на издадените направления за включване в механизма за лична помощ, както и изготвените индивидуални оценки. Ползвателите на личен асистент, чиито експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК изтичат преди 30 април, ще продължат да ползват услугата при същите условия. Ако имате насрочена дата за освидетелстване/преосвидетелстване от ТЕЛК/НЕЛК, необходимо е да се явите, напомнят от социалното министерство. Така гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории.

4314 пък са социалните пенсии за старост, показва статистиката на НОИ. Те са фиксирани на 141,63 лв. От 1 юли сумата ще се вдигне с 5% и ще стигне 148,71 лв. Социална пенсия получават хората над 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70 г. и след изтичане на 2-месечния срок по чл. 94 от КСО, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.

Над 64 хил. са разпределени служебно към частните пенсионни фондове. Само 5% от младите избират сами 70 594 души са започнали да внасят за първи път вноски към частните пенсионни фондове през миналата година. Над 64 490 от тях са разпределени служебно, защото не са направили сами своя избор къде да отиват парите им за втора пенсия. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор. Когато човек започне работа за първи път, има 3 месеца, в които може да изберете своя пенсионен фонд. След като изтекат трите месеца, а работникът не е направил избор, вноските се разпределят служебно в зависимост от доходността и броя на осигурените лица в различните пенсионни фондове.

Ако човек е разпределен служебно към някой пенсионен фонд, той трябва да получи писмо от компанията за това, за да е наясно къде отиват парите му за пенсия. Често обаче поради подадена остаряла, невалидна или погрешна информация те не стигат до хората. Всеки може да провери къде е разпределен, като подаде молба до Националната агенция за приходите или с ПИК на страницата им.


В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Боклук
06.01.2024 10:37:59
0
0
Не замьрсявай и нтернета
4.
ДО 2 бургазлийка
04.04.2021 08:31:15
0
2
Ами......?? По- скоро,на никой не му пука,никой не проверява и е така си я карат.....
3.
...
03.04.2021 20:13:59
1
1
Къв е извода в България 10% от метното население инвалиди.
Реално сме под 7 милиона, знаем че над 2,5 милиона са в чужбина, а онези с инвалидност обикновенно са си в България. От там идва сметка че на 4 милиона реално живеещи в бг има 400 000 инвалида, което си е 10%
2.
бургазлийка
03.04.2021 18:59:31
2
9
Познавам един такъв, който получава над 500 лева пенсия от ТЕЛК и работи на още две места. Как е възможно такова нещо? Хич ни ми обяснявайте, че не може да се засече това! Човекът явно си плаща където трябва!
1.
Чекмедже войвода
03.04.2021 18:30:52
0
4
Ей комунистическата паплач осакатихме матряла
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори