×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата библиотека в Бургас отваря врати на 1 април


Новата библиотека в Бургас отваря врати на 1 април
Библиотека „П.К. Яворов“ разполага с четива за малки и големи посетители
31 Март 2021, Сряда, 16:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Интериорът на сградата е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите

Новата библиотека „П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции от 1 април. Най- нетърпеливите ще могат да разгледат впечатляващия храм на книгата още в 12.00 часа. Сградата ще е отворена до 18.30 часа.

Любезните служители на РБ “П.К. Яворов“ ще очакват посетителите на Рецепцията, където ще ги насочват към различните пространства и ще ги упътват по специалните маршрути, за да се избегне струпването на хора. Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий“ /приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. 

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

 

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.

В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин.

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Двете изложби „Архиви” и „Колекция” са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „Архиви“ ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата „Златна рибка”. Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията „Колекция” – тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред подбраните произведения са творби на проф. д-р Десислава Христова - Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел осигуряване на мерки за безопасност заради епидемията, освен маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички отделни пространства ще има служители, които ще разясняват и следят да няма струпване на хора.

Вижте програмата със събития в библиотеката следващата седмица.

05 - 11 АПРИЛ 2021

05.04.(понеделник) - 11.04.(неделя)

10.00 - 20.00 часа

Експозиционна зала, ет. 1

„Колекция“

Изложба на преподаватели и студенти

Катедра графика - НХА

 

 

Книжарница, ет. 2

Представяне на бургаските издателства:

„Знаци“, „Либра Скорп“, „Божич“, „Димант“

 

Зала на кафенето, ет.2/Коридор, ет. 2

Изложба „Хумор от Бургазъ“

 

Интерактивна зала, ет. 2

ZSpaceStudio

Демонстрации работа на 3D принтер и

3D образователна програма

Пясъчна кутия /Физико-географска интерактивна игра/

 

Детски отдел, ет. 2

Магичен под (за деца до 10 години)

 

Експозиционна зала, ет. 4

„Архиви“

Изложба съвременно изкуство

Венелин Шурелов, Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички,

Симеон Шивачев и Стойко Даскалов

 

 

05.04.(понеделник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Чудото бургаски театър"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Прожекция на филм за живота и творчеството на бургаския художник Румен Статков

"Небето, което целува морето" реж. Росен Петров

гости Румен Статков и Росен Петров

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала, ет. 1

"Братя" - Спомените на Димитър Петканов -

130 години от рождението на Константин Петканов

Представя д-р Добрина Топалова

С участието на Румен Велев

 

06.04.(вторник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бургас през 80-те години",

 "Илинденско-Преображенското въстание"

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Да се завърнеш в Бургас" документален филм на Артьом Глущук

Отговорник: Лиляна Стоянова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

"Чудно чудо с Чудомир" моноспектакъл на Стоян Памуков

 

07.04.(сряда)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Стъргалото на Бургас",

"Утринни плажове"

режисьор Никола Ковачев

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на сборника с разкази "Недоказани убийства"

на Любен Петков и премиера на филма за него, Биньо Иванов и

Рашко Сугарев - "Ние сме болката", режисьор Боян Папазов

Представят: Румяна Емануилиду и Цвета Петкова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет. 2/Изложбена зала, ет. 1

Захари Карабашлиев представя романа „Опашката“

 

08.04.(четвъртък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бунтът на 43-мата",

"Пролетен празник",

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Хумористични разкази, библиотека "Стършел" -

100 години от рождението на Борис Априлов и

75 години от основаването на "Стършел"

Специални гости:

Михаил Вешим, гл. редактор на вестника и

редакторите Румен Белчев и Сергей Трайков

 

 

 

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Представяне на „Absolvo te“

най-новият роман на Георги Бърдаров

 

09.04.(петък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Лято в Отманли", режисьор Никола Ковачев,

"Има ли носталгия по някогашния Бургас"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Катя Зографова представя своя роман „Хроники на Вазовия род

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала ет. 1

„Любовта на великите – Ботев, Левски, Паисий“

разговор с писателя Неда Антонова

 

10.04.(събота)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на детска аудио книжка "Капчици смях"

с актьорите и автори Янко Митев и Силвия Предова

 

16.00 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

„Добрият книго-златотърсач е този, който успява да открие скритата в думите истината“

разговор с Искрен Тончев - Искрата

 

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на книгата "Белите и черни клавиши на моя живот"

с автор Стефан Диомов

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Камелия Кучер представя своя трети роман - „Сън“

 

 

11.04.(неделя)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Предпремиера на втория роман на Деметра Дулева

 „Преобърнати съзвездия“

 

16.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Куклен спектакъл - ДКТ

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Дискусия на тема - „Младостта на България е талантлива“

с писателя Здравка Евтимова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Рецитал на бургаска поезия,

вдъхновена от поезията на Пейо Яворов,

по случай откриването на РБ "П. К. Яворов"




В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
Дедо
31.03.2021 19:39:26
1
4
Ами ще отида да пия едно кафе и аз там. И да си погледам телефона. Няма да е зле да обособят едно място за геймъри да си правят e-sport турнири и отборчета. Това искат младите, може даже и тихомълком да им пробутат някой курс по програмиране, информационни технологии, бази данни. Ако искат да са от полза на някой де, ако не ще си е един нелеп анахронистичен музей.
12.
До флагман
31.03.2021 19:36:58
2
6
Защо няма място за коментари под "Заради критичен доклад: НФСБ осъжда опитите за намеса на САЩ във вътрешните работи на България"
БРАВО НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ за позицията му. А къде е министърът на външните работи . Тука защо мълчи .
11.
Гарантирано от ГЕРБ
31.03.2021 19:35:21
4
7
Борисов Отваря държавата нарочно.
Знае че си отива и целта е хаос.
Борисов няма да бъде премиер и иска да строши държавата и идващия нов кабинет да наследu катастрофа.
При Рекорден брой заразени за денонощие – 5176 u Починали за последните 24 часа 155 да се махамт мерките е самоубийство.
Целта е да има хаос за следващия кабинет.
10.
*********
31.03.2021 19:24:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
четене четене четене
31.03.2021 18:38:20
1
8
Дано имат книгите на кандидат ГЕРБ депутат Любен Дилов ''Лято с тъжните курви''
и другия му бестселър''Циганите на Сатурн бомба в парламента,секс с животни и други предизборни идеи''
Както и друг бест селър на ГЕРБ депутата Антон Тодоров ''Шайка-книга1 Бойко ,Росен,Цецо и другите ''
8.
унищожителен доклад
31.03.2021 18:22:26
4
7
Мда, докладът е наистина грозен... Понеже САЩ са бастионът на човешките свободи на днешно време, та тръгнали другите да обсъждат... Но може би наистина искат да махат Боко. Това обаче ме навежда на друга мисъл... Ако те искат да го махат, това сигурно означава че искат да ни натресат нещо още по-лошо... Да не стане "ела, зло, че без теб по-зло". Май си заслужава да се помисли по този въпрос...

Въпреки че короненото положение тук е по-лошо от някои щати на САЩ и някои държави, в интерес на истината има и много по-трагично положение в много други държави и да не вземем да си докараме по-голяма беля на главата гласувайки против Тиквата...
7.
Коко
31.03.2021 18:03:19
2
10
Моля променете датата.
Не е сериозно точно в деня на лъжата това отваряне.
6.
оченик чалгар
31.03.2021 17:58:44
3
11
Ура ще взема настолната книга на вожда от Банкя -''Винету'' и синовете на великата мечка дано не резервирана от младежи Герб
5.
А това симеонофф
31.03.2021 17:53:37
0
6
Корупция, контролиран главен прокурор от Пеевски, контролирани медии и публикации, имитация на борба с корупцията, повсеместна корупция в структурите на властта, лоша медийна среда и недостатъчна свобода на словото, полицейско насилие срещу протестиращи срещу управлението на Борисов и главния прокурор Гешев, нарушаване правата на гражданите и пр. и пр. Това са само част от негативите, посочени в доклада.
4.
555
31.03.2021 17:51:22
1
5
Ще се използва ли старата им сграда, по Богориди?
3.
Гарантирано от ГЕРБ
31.03.2021 17:44:44
4
6
Ако на 1.Март борисоФ не беше заповядал на Щаба за Политическо Предизборно Отваряне на всичко, сега нямаше да има толкова много заболели и толкова много жертви
Повишеният Предизборен рейтинг на борисоф и ГЕРБ,
вече се Плаща със живота и здравето на хората !
2.
Държавният департамент USA
31.03.2021 17:07:50
3
12
България страда от корупция, полицейско насилие и цензура на медиите
Пет дни преди парламентарните избори Държавният департамент на САЩ излезе с унищожителен доклад за
България, рисуващ трагична картина на действителността у нас - тежка корупция, безнаказаност, полицейско насилие и цензура в медиите.
1.
Най-после
31.03.2021 16:58:52
1
8
една свястна новина, но да беше старото ненормално! Много бих искала да я посетя, но за съжаление разглеждането на книги задушавайки се не ми е възможно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори