×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

Новата библиотека в Бургас отваря врати на 1 април


Новата библиотека в Бургас отваря врати на 1 април
Библиотека „П.К. Яворов“ разполага с четива за малки и големи посетители
31 Март 2021, Сряда, 16:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Интериорът на сградата е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите

Новата библиотека „П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции от 1 април. Най- нетърпеливите ще могат да разгледат впечатляващия храм на книгата още в 12.00 часа. Сградата ще е отворена до 18.30 часа.

Любезните служители на РБ “П.К. Яворов“ ще очакват посетителите на Рецепцията, където ще ги насочват към различните пространства и ще ги упътват по специалните маршрути, за да се избегне струпването на хора. Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий“ /приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. 

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

 

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.

В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин.

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Двете изложби „Архиви” и „Колекция” са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „Архиви“ ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата „Златна рибка”. Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията „Колекция” – тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред подбраните произведения са творби на проф. д-р Десислава Христова - Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел осигуряване на мерки за безопасност заради епидемията, освен маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички отделни пространства ще има служители, които ще разясняват и следят да няма струпване на хора.

Вижте програмата със събития в библиотеката следващата седмица.

05 - 11 АПРИЛ 2021

05.04.(понеделник) - 11.04.(неделя)

10.00 - 20.00 часа

Експозиционна зала, ет. 1

„Колекция“

Изложба на преподаватели и студенти

Катедра графика - НХА

 

 

Книжарница, ет. 2

Представяне на бургаските издателства:

„Знаци“, „Либра Скорп“, „Божич“, „Димант“

 

Зала на кафенето, ет.2/Коридор, ет. 2

Изложба „Хумор от Бургазъ“

 

Интерактивна зала, ет. 2

ZSpaceStudio

Демонстрации работа на 3D принтер и

3D образователна програма

Пясъчна кутия /Физико-географска интерактивна игра/

 

Детски отдел, ет. 2

Магичен под (за деца до 10 години)

 

Експозиционна зала, ет. 4

„Архиви“

Изложба съвременно изкуство

Венелин Шурелов, Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички,

Симеон Шивачев и Стойко Даскалов

 

 

05.04.(понеделник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Чудото бургаски театър"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Прожекция на филм за живота и творчеството на бургаския художник Румен Статков

"Небето, което целува морето" реж. Росен Петров

гости Румен Статков и Росен Петров

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала, ет. 1

"Братя" - Спомените на Димитър Петканов -

130 години от рождението на Константин Петканов

Представя д-р Добрина Топалова

С участието на Румен Велев

 

06.04.(вторник)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бургас през 80-те години",

 "Илинденско-Преображенското въстание"

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Да се завърнеш в Бургас" документален филм на Артьом Глущук

Отговорник: Лиляна Стоянова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

"Чудно чудо с Чудомир" моноспектакъл на Стоян Памуков

 

07.04.(сряда)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

"Стъргалото на Бургас",

"Утринни плажове"

режисьор Никола Ковачев

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на сборника с разкази "Недоказани убийства"

на Любен Петков и премиера на филма за него, Биньо Иванов и

Рашко Сугарев - "Ние сме болката", режисьор Боян Папазов

Представят: Румяна Емануилиду и Цвета Петкова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет. 2/Изложбена зала, ет. 1

Захари Карабашлиев представя романа „Опашката“

 

08.04.(четвъртък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Бунтът на 43-мата",

"Пролетен празник",

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Хумористични разкази, библиотека "Стършел" -

100 години от рождението на Борис Априлов и

75 години от основаването на "Стършел"

Специални гости:

Михаил Вешим, гл. редактор на вестника и

редакторите Румен Белчев и Сергей Трайков

 

 

 

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Представяне на „Absolvo te“

най-новият роман на Георги Бърдаров

 

09.04.(петък)

14.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Документално кино

"Лято в Отманли", режисьор Никола Ковачев,

"Има ли носталгия по някогашния Бургас"

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Катя Зографова представя своя роман „Хроники на Вазовия род

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/Изложбена зала ет. 1

„Любовта на великите – Ботев, Левски, Паисий“

разговор с писателя Неда Антонова

 

10.04.(събота)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на детска аудио книжка "Капчици смях"

с актьорите и автори Янко Митев и Силвия Предова

 

16.00 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

„Добрият книго-златотърсач е този, който успява да открие скритата в думите истината“

разговор с Искрен Тончев - Искрата

 

 

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Представяне на книгата "Белите и черни клавиши на моя живот"

с автор Стефан Диомов

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Камелия Кучер представя своя трети роман - „Сън“

 

 

11.04.(неделя)

11.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Предпремиера на втория роман на Деметра Дулева

 „Преобърнати съзвездия“

 

16.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Куклен спектакъл - ДКТ

 

17.00 часа

Зрителна зала, ет. 3

Дискусия на тема - „Младостта на България е талантлива“

с писателя Здравка Евтимова

 

18.30 часа

Зала на кафенето, ет.2/изложбена зала ет. 1

Рецитал на бургаска поезия,

вдъхновена от поезията на Пейо Яворов,

по случай откриването на РБ "П. К. Яворов"
В категории: Бургас


Автор
13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Дедо
31.03.2021 19:39:26
1
4
Ами ще отида да пия едно кафе и аз там. И да си погледам телефона. Няма да е зле да обособят едно място за геймъри да си правят e-sport турнири и отборчета. Това искат младите, може даже и тихомълком да им пробутат някой курс по програмиране, информационни технологии, бази данни. Ако искат да са от полза на някой де, ако не ще си е един нелеп анахронистичен музей.
12.
До флагман
31.03.2021 19:36:58
2
6
Защо няма място за коментари под "Заради критичен доклад: НФСБ осъжда опитите за намеса на САЩ във вътрешните работи на България"
БРАВО НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ за позицията му. А къде е министърът на външните работи . Тука защо мълчи .
11.
Гарантирано от ГЕРБ
31.03.2021 19:35:21
4
7
Борисов Отваря държавата нарочно.
Знае че си отива и целта е хаос.
Борисов няма да бъде премиер и иска да строши държавата и идващия нов кабинет да наследu катастрофа.
При Рекорден брой заразени за денонощие – 5176 u Починали за последните 24 часа 155 да се махамт мерките е самоубийство.
Целта е да има хаос за следващия кабинет.
10.
*********
31.03.2021 19:24:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
четене четене четене
31.03.2021 18:38:20
1
8
Дано имат книгите на кандидат ГЕРБ депутат Любен Дилов ''Лято с тъжните курви''
и другия му бестселър''Циганите на Сатурн бомба в парламента,секс с животни и други предизборни идеи''
Както и друг бест селър на ГЕРБ депутата Антон Тодоров ''Шайка-книга1 Бойко ,Росен,Цецо и другите ''
8.
унищожителен доклад
31.03.2021 18:22:26
4
7
Мда, докладът е наистина грозен... Понеже САЩ са бастионът на човешките свободи на днешно време, та тръгнали другите да обсъждат... Но може би наистина искат да махат Боко. Това обаче ме навежда на друга мисъл... Ако те искат да го махат, това сигурно означава че искат да ни натресат нещо още по-лошо... Да не стане "ела, зло, че без теб по-зло". Май си заслужава да се помисли по този въпрос...

Въпреки че короненото положение тук е по-лошо от някои щати на САЩ и някои държави, в интерес на истината има и много по-трагично положение в много други държави и да не вземем да си докараме по-голяма беля на главата гласувайки против Тиквата...
7.
Коко
31.03.2021 18:03:19
2
10
Моля променете датата.
Не е сериозно точно в деня на лъжата това отваряне.
6.
оченик чалгар
31.03.2021 17:58:44
3
11
Ура ще взема настолната книга на вожда от Банкя -''Винету'' и синовете на великата мечка дано не резервирана от младежи Герб
5.
А това симеонофф
31.03.2021 17:53:37
0
6
Корупция, контролиран главен прокурор от Пеевски, контролирани медии и публикации, имитация на борба с корупцията, повсеместна корупция в структурите на властта, лоша медийна среда и недостатъчна свобода на словото, полицейско насилие срещу протестиращи срещу управлението на Борисов и главния прокурор Гешев, нарушаване правата на гражданите и пр. и пр. Това са само част от негативите, посочени в доклада.
4.
555
31.03.2021 17:51:22
1
5
Ще се използва ли старата им сграда, по Богориди?
3.
Гарантирано от ГЕРБ
31.03.2021 17:44:44
4
6
Ако на 1.Март борисоФ не беше заповядал на Щаба за Политическо Предизборно Отваряне на всичко, сега нямаше да има толкова много заболели и толкова много жертви
Повишеният Предизборен рейтинг на борисоф и ГЕРБ,
вече се Плаща със живота и здравето на хората !
2.
Държавният департамент USA
31.03.2021 17:07:50
3
12
България страда от корупция, полицейско насилие и цензура на медиите
Пет дни преди парламентарните избори Държавният департамент на САЩ излезе с унищожителен доклад за
България, рисуващ трагична картина на действителността у нас - тежка корупция, безнаказаност, полицейско насилие и цензура в медиите.
1.
Най-после
31.03.2021 16:58:52
1
8
една свястна новина, но да беше старото ненормално! Много бих искала да я посетя, но за съжаление разглеждането на книги задушавайки се не ми е възможно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето го 38-годишния Динко от  жк. "Възраждане", отглеждал марихуана в хола си Ето го 38-годишния Динко от жк. "Възраждане", отглеждал марихуана в хола си Мъжът бе закопчан при спецакция на криминалисти от ОДМВР-Бургас Разсеяна бургазлийка забрави телефона си в магазин за дрехи, 31-годишната Адрияна го открадна Разсеяна бургазлийка забрави телефона си в магазин за дрехи, 31-годишната Адрияна го открадна Крадлата е заснета от камерите и бързо е арестувана Защо ти си виновна, че мъжът ти ти изневерява Защо ти си виновна, че мъжът ти ти изневерява Ето няколко основни причини 8 признака, че сте много по-привлекателни, отколкото си мислите 8 признака, че сте много по-привлекателни, отколкото си мислите Ето кои са те Според зодията: Най-чаровните и харизматични жени Според зодията: Най-чаровните и харизматични жени В жените Риби има нещо вълшебно и това ги прави неустоими за мъжете Уникална салата с варени яйца, червено цвекло и майонеза Уникална салата с варени яйца, червено цвекло и майонеза Бърза и лесна рецепта за вкусна салата 100 бона за поп фолка по баловете 100 бона за поп фолка по баловете Най-хитовите изпълнители във фолка взимат между 5000 и 8000 лева за участие в празничната вечер Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино" Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино" Решението подлежи на обжалване пред ВКС Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет Мащабни промени в ръководствата на администрацията са малко вероятни заради късия хоризонт на правителството и законовите пречки Владимир Каролев няколко пъти се разминава със смъртта Владимир Каролев няколко пъти се разминава със смъртта Като автентичен търсач на силни усещания Каролев не за първи път се среща очи в очи със смъртта
Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 19-годишният Илназ Галявиев е започнал да мисли за масовото убийство поне от февруари Путин игра хокей с аматьори Путин игра хокей с аматьори Руският президент си тествал антителата, създадени от ваксината срещу коронавирус Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Само един от всеки десет потребители на iOS е съгласен глобалната мрежа да го следи Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Снегът е блокирал местни пътища и достъпа до пасища, важни за поминъка на жителите на района, препитаващи се с животновъдство По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech Медицинска сестра инжектирала целия флакон
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори