×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работим за нови възможности за висше образование в Бургас


Работим за нови възможности за висше образование в Бургас
Доц. Драгомир Стефанов е национален лидер на Движение "Гергьовден", коалиционен партньор на ГЕРБ-СДС
18 Март 2021, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив

В политиката няма малки и големи. Има отговорни и безотговорни партии

 

Разговаряме с доц. Драгомир Стефанов, председател на Политическа партия „Движение Гергьовден“ и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС. Той е от Бургас, роден през 1980 г.. Завършил е Икономическия техникум в града. Бакалавърската, магистърската и докторската си степен получава в УНСС – София. Там работи като доцент към катедра "Недвижима собственост". Финансист, икономист, инвестиционен консултант. Занимава се с политика от 1997 година от времето на протестите. Женен, с две деца.

-Доц. Стефанов, защо приехте да сте кандидат за народен представител точно от коалиция ГЕРБ-СДС на предстоящите избори?

-На първо място, защото на тези избори няма друга дясно-центристка коалиция, която има шанс да бъде в следващия парламент. В Гергьовден наблюдаваме с тревога задаващият се от ляво Отечествен фронт и сме убедени, че връщането на БСП и нейните разклонения във властта ще се отрази негативно на развитието на страната. Няколко пъти сме се явявали в коалиция със СДС на парламентарни и президентски избори, а единственият път, когато сме имали депутати е било именно в коалиция със СДС през 2005 година. Така че не е изненада нашето участие с Любен Дилов и още няколко колеги от ръководството на партията в листите на коалиция ГЕРБ-СДС.

-Лесни ли бяха преговорите за местата в листите? Все пак, Движение Гергьовден е малка формация, а Ви повериха водаческото място във третия по големина избирателен район в страната?

-За нас няма малки и големи, а отговорни и безотговорни партии. Гергьовден е бутикова организация, в която формално членуват малко хора, но с много експертиза в различни области – образование, култура, журналистика, среден и дребен бизнес, младежки политики. И голяма част от ръководството сме бургазлии. Мисля, че сме и единствената формация, която се изразява като представител най-вече на свободните професии и академичните среди в България. На практика не сме водили преговори – ние не сме такива хора.

-Кои приоритети и политики на управляващите Ви накараха да ги подкрепите?

-Ние не веднъж сме критикували управлението. Винаги през годините сме били коректив на политиката у нас, защото считаме, че това поведение отива на интелигентните и мислещи хора. Критичното мислене е главният двигател не само на политиката, но и на цивилизацията изобщо. Нямаме намерение да спираме да го правим и занапред. В същото време, приоритети като реформата в образованието, повишаването на доходите, бюджетната стабилност и запазването на плоския данък, инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност, умереният патриотизъм и традиционните християнски ценности са важни за нас и ни дават основание да подкрепим предизборната програма на коалицията.

-С какво считате, че бихте били полезен като народен представител от Бургас?

-Моята лична кауза е образованието и по-специално висшето образование. В Бургас има много талантливи деца и през последните години беше направено много за началното и средно образование. Нашите гимназии и техникуми са сред водещите в страната. Градът, обаче, е ощетен по отношение на висши училища и това е основното предизвикателство сега. Много от младите хора, които отиват да следват в чужбина или в София не се връщат обратно. Само в УНСС учат повече от 1400 студенти от Бургас и региона. Това обезкървява града и се превръща в проблем пред навлизането на сериозни инвеститори, тъй като хората са основния ресурс в съвременната икономика на знанието. Задачата е, чрез образовани специалисти да привлечем сериозни стратегически инвестиции в района. Защото пътищата, летището и пристанището са чудесни стартови условия, работещата местна администрация е прекрасно допълнително примамващо условие, но най-важни са хората. Тези, които ще работят в новите бизнеси. И това е задача наднационална дори, защото Бургас и региона за дълги години ще продължават да са Югоизточната порта на ЕС към Азия, към Турция и Русия... Дошло е време да осъзнаем и максимално да се възползваме от геостратегическото си положение.

-Какво може да бъде направено в тази посока? Нали има забрана за създаване на нови университети?

-Някои стъпки вече бяха направени през последните години. Разкриването на медицински факултет в Университет Асен Златаров, както и филиала на НХА са добри примери. Благодарение на активността на общинската администрация и лично на кмета Николов очаквам съвсем скоро още стъпки в тази насока. Трябва да се работи по разкриване на филиали на водещи български университети в града, както и създаване на университетски хъбове в действащите висши училища. По този начин младежите ще могат да получават диплома от престижни български, а защо не и западни университети, без да напускат Бургас. Пандемията от Ковид 19 и Брекзит засилиха още повече тези тенденции за дистанционно обучение, съвместни дуални програми и други форми на коопериране между висшите училища от страната и света.

-Едно усилие в тази посока нямали да създаде нездрава конкуренция с местните висши училища?

-Няма нездрава конкуренция! Всяка конкуренция – особено в полето на знанието и образованието е най-вече идеалната хранителна среда на развитието. Ако успеем да накараме някой от прочутите си художници, например, или театрали да направят майсторски клас в Бургас това ще привлече интерес, хора, инвестиции. Същото е в и областта на бизнеса и на точните науки, на Ай Ти-сектора – още повече. Само един пример ще ви дам: преди 30 години България беше световен център за образоване и развитие на заварчици. Днес внасяме като работници децата на обучавалите се тук специалисти от Виетнам, например… За 30 години никой не се сети да запази и развие това стратегическо предимство, което имахме. Подобен е случаят с машиностроителните ни специалисти. Бургас трябва да положи специални усилия да запазва и развива предимствата, които има в областта на образованието по индустриална химия. Но трябва да търсим и гледаме към нови хоризонти, продиктувани от практиката: туризъм, мениджмънт на недвижими имоти, транспорт и логистика, корабостроене и корабоводене, медицина – с научни центрове, но и с развитие на мрежа от пара-медици и достъпна спешна помощ. Всичко това са задачи на образованието и има поле за изява и на държавните усилия и на частните инвестиции. Вярвате ли, че има нещо по-ценно, заслужаващо инвестицията на средства, усилие и време от собствените ни деца? В крайна сметка те са не само призваните да развиват страната и региона, но и онези, които ще ни плащат пенсиите един ден!

 
Флагман.БГ Заедно ли са Алекс и Виктор от "Ергенът" Заедно ли са Алекс и Виктор от "Ергенът" 21/05/2022, Събота 11:04 2
България Всички новини
Шефката на СЕМ щяла да бори комерсиализма от ефира Шефката на СЕМ щяла да бори комерсиализма от ефира Соня Момчилова не приема нападките за санкциите срещу Би Ти Ви заради пошлото "Ергенът" След победата в „Ергенът“: Смърт в семейството връща Виктория в Русия След победата в „Ергенът“: Смърт в семейството връща Виктория в Русия Виктория не присъства на партито за рождения ден на приятелката й Люси Туроператорите прогнозират 20% инфлация на почивките Туроператорите прогнозират 20% инфлация на почивките Заради икономическата несигурност резервациите се правят в последния момент, коментират агенти Студенти медици представиха научни доклади на висок форум в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Студенти медици представиха научни доклади на висок форум в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ В рамките на ден бяха представени 28 доклада, по които са работили 42-ма студенти и 25 академични наставници Заедно ли са Алекс и Виктор от "Ергенът" Заедно ли са Алекс и Виктор от "Ергенът" Психоложката публикува няколко интересни снимки     Херо Мустафа с новина: Пускат директен полет до САЩ това лято Херо Мустафа с новина: Пускат директен полет до САЩ това лято Вижте какво още разказа посланикът на САЩ у нас Асен Василев: Връщане към „Газпром" няма, освен ако не предложат драматично ниска цена Асен Василев: Връщане към „Газпром" няма, освен ако не предложат драматично ниска цена България ще се откаже от петрола, ако цяла Европа го направи Балабанов, ИТН: Не може така да се изхвърляме за цената на газа от САЩ Балабанов, ИТН: Не може така да се изхвърляме за цената на газа от САЩ Кирил Петков обяви след посещение в САЩ, че той ще е по-евтин от този на „Газпром“ Силвена Роу скочи на "Ергенът" Силвена Роу скочи на "Ергенът" "Една програма, която се прави от българи и за България, не може да промотира коментари като „ти си българско зло“", възмущава се шеф Силвена Роу Екшън в центъра на София: Украинец и българин се сбиха на улицата Екшън в центъра на София: Украинец и българин се сбиха на улицата Двамата си размениха грозни реплики
Русия спря доставките на природен газ за Финландия Русия спря доставките на природен газ за Финландия Не било изпълнено искането за плащане в рубли 80 случая на маймунска шарка регистрирани в 11 държави 80 случая на маймунска шарка регистрирани в 11 държави Пациентите се възстановяват в рамките на няколко седмици Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ Турски самолети провокираха Гърция, прелитайки до база на САЩ Може да е заради несъгласието с влизането на Швеция и Финландия в НАТО Германия и Италия разрешиха сметки в рубли за купуване на руски газ Германия и Италия разрешиха сметки в рубли за купуване на руски газ Австрийската и словашката компания прилагат нов процес на плащане Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал Американски независим журналист от Мариупол: 1700-те бойци на „Азов“ и украинската армия не са евакуирани – предадоха се Американски независим журналист от Мариупол: 1700-те бойци на „Азов“ и украинската армия не са евакуирани – предадоха се Киев досега отказва да потвърди колко всъщност са войниците, които са излезли от завода „Азовстал“ в последните 3 дни Китай отново е основен играч в добива на биткойни Китай отново е основен играч в добива на биткойни Изостава единствено след САЩ, която през миналата година го измести като най-голяма дестинация за този тип дейност В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи В Гърция дават ваучери за туризъм на хора с ниски доходи Предвидената сума за инициативата е над 30 милиона евро ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света ООН: Войната в Украйна задълбочава проблема с глада по света Тя е създала „безпрецедентна криза“ от ескалиращи цени на храните, които са предизвикали протести Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Хуан Карлос се завърна в Испания, разследването срещу него прекратено Крал Фелипе обяви, че докато е в Мадрид, баща му няма да живее в двореца
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Две приятелки си говорят:
- Твоят мъж кара много бързо, не се ли притесняваш за него?
- Не, той е застрохван.
Виц на деня Виц на деня Водих тъщата на терариум. Тя учудено гледаше змиите, яде сладолед, нещо мърмореше...В общи линии, доста добре се правеше, че не не разбира какво си съскат тези същества... Статус във фейсбук Статус във фейсбук След като избра Рускинята, Ергенът се срещна с Митрофанова и обяви проект за нова партия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори