×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работим за нови възможности за висше образование в Бургас


Работим за нови възможности за висше образование в Бургас
Доц. Драгомир Стефанов е национален лидер на Движение "Гергьовден", коалиционен партньор на ГЕРБ-СДС
18 Март 2021, Четвъртък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив

В политиката няма малки и големи. Има отговорни и безотговорни партии

 

Разговаряме с доц. Драгомир Стефанов, председател на Политическа партия „Движение Гергьовден“ и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС. Той е от Бургас, роден през 1980 г.. Завършил е Икономическия техникум в града. Бакалавърската, магистърската и докторската си степен получава в УНСС – София. Там работи като доцент към катедра "Недвижима собственост". Финансист, икономист, инвестиционен консултант. Занимава се с политика от 1997 година от времето на протестите. Женен, с две деца.

-Доц. Стефанов, защо приехте да сте кандидат за народен представител точно от коалиция ГЕРБ-СДС на предстоящите избори?

-На първо място, защото на тези избори няма друга дясно-центристка коалиция, която има шанс да бъде в следващия парламент. В Гергьовден наблюдаваме с тревога задаващият се от ляво Отечествен фронт и сме убедени, че връщането на БСП и нейните разклонения във властта ще се отрази негативно на развитието на страната. Няколко пъти сме се явявали в коалиция със СДС на парламентарни и президентски избори, а единственият път, когато сме имали депутати е било именно в коалиция със СДС през 2005 година. Така че не е изненада нашето участие с Любен Дилов и още няколко колеги от ръководството на партията в листите на коалиция ГЕРБ-СДС.

-Лесни ли бяха преговорите за местата в листите? Все пак, Движение Гергьовден е малка формация, а Ви повериха водаческото място във третия по големина избирателен район в страната?

-За нас няма малки и големи, а отговорни и безотговорни партии. Гергьовден е бутикова организация, в която формално членуват малко хора, но с много експертиза в различни области – образование, култура, журналистика, среден и дребен бизнес, младежки политики. И голяма част от ръководството сме бургазлии. Мисля, че сме и единствената формация, която се изразява като представител най-вече на свободните професии и академичните среди в България. На практика не сме водили преговори – ние не сме такива хора.

-Кои приоритети и политики на управляващите Ви накараха да ги подкрепите?

-Ние не веднъж сме критикували управлението. Винаги през годините сме били коректив на политиката у нас, защото считаме, че това поведение отива на интелигентните и мислещи хора. Критичното мислене е главният двигател не само на политиката, но и на цивилизацията изобщо. Нямаме намерение да спираме да го правим и занапред. В същото време, приоритети като реформата в образованието, повишаването на доходите, бюджетната стабилност и запазването на плоския данък, инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност, умереният патриотизъм и традиционните християнски ценности са важни за нас и ни дават основание да подкрепим предизборната програма на коалицията.

-С какво считате, че бихте били полезен като народен представител от Бургас?

-Моята лична кауза е образованието и по-специално висшето образование. В Бургас има много талантливи деца и през последните години беше направено много за началното и средно образование. Нашите гимназии и техникуми са сред водещите в страната. Градът, обаче, е ощетен по отношение на висши училища и това е основното предизвикателство сега. Много от младите хора, които отиват да следват в чужбина или в София не се връщат обратно. Само в УНСС учат повече от 1400 студенти от Бургас и региона. Това обезкървява града и се превръща в проблем пред навлизането на сериозни инвеститори, тъй като хората са основния ресурс в съвременната икономика на знанието. Задачата е, чрез образовани специалисти да привлечем сериозни стратегически инвестиции в района. Защото пътищата, летището и пристанището са чудесни стартови условия, работещата местна администрация е прекрасно допълнително примамващо условие, но най-важни са хората. Тези, които ще работят в новите бизнеси. И това е задача наднационална дори, защото Бургас и региона за дълги години ще продължават да са Югоизточната порта на ЕС към Азия, към Турция и Русия... Дошло е време да осъзнаем и максимално да се възползваме от геостратегическото си положение.

-Какво може да бъде направено в тази посока? Нали има забрана за създаване на нови университети?

-Някои стъпки вече бяха направени през последните години. Разкриването на медицински факултет в Университет Асен Златаров, както и филиала на НХА са добри примери. Благодарение на активността на общинската администрация и лично на кмета Николов очаквам съвсем скоро още стъпки в тази насока. Трябва да се работи по разкриване на филиали на водещи български университети в града, както и създаване на университетски хъбове в действащите висши училища. По този начин младежите ще могат да получават диплома от престижни български, а защо не и западни университети, без да напускат Бургас. Пандемията от Ковид 19 и Брекзит засилиха още повече тези тенденции за дистанционно обучение, съвместни дуални програми и други форми на коопериране между висшите училища от страната и света.

-Едно усилие в тази посока нямали да създаде нездрава конкуренция с местните висши училища?

-Няма нездрава конкуренция! Всяка конкуренция – особено в полето на знанието и образованието е най-вече идеалната хранителна среда на развитието. Ако успеем да накараме някой от прочутите си художници, например, или театрали да направят майсторски клас в Бургас това ще привлече интерес, хора, инвестиции. Същото е в и областта на бизнеса и на точните науки, на Ай Ти-сектора – още повече. Само един пример ще ви дам: преди 30 години България беше световен център за образоване и развитие на заварчици. Днес внасяме като работници децата на обучавалите се тук специалисти от Виетнам, например… За 30 години никой не се сети да запази и развие това стратегическо предимство, което имахме. Подобен е случаят с машиностроителните ни специалисти. Бургас трябва да положи специални усилия да запазва и развива предимствата, които има в областта на образованието по индустриална химия. Но трябва да търсим и гледаме към нови хоризонти, продиктувани от практиката: туризъм, мениджмънт на недвижими имоти, транспорт и логистика, корабостроене и корабоводене, медицина – с научни центрове, но и с развитие на мрежа от пара-медици и достъпна спешна помощ. Всичко това са задачи на образованието и има поле за изява и на държавните усилия и на частните инвестиции. Вярвате ли, че има нещо по-ценно, заслужаващо инвестицията на средства, усилие и време от собствените ни деца? В крайна сметка те са не само призваните да развиват страната и региона, но и онези, които ще ни плащат пенсиите един ден!

 
5 бона за разузнаване в нета
5 бона за разузнаване в нета 26/09/2022, Понеделник 20:20 0
България Всички новини
Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Защо привличате мъже, които ви правят нещастна Ниското самочувствие ви кара да толерирате мъже, които не се отнасят с уважение към вас, защото това съответства на това, което чувствате към себе си Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Световноизвестният психолог Джордан Питърсън за конфликта в Украйна: Наивно е да се смята, че Русия може да „загуби” Европа се постави в губеща позиция заради моралните си презумпции, че спасява планетата. Ще видим какво ще предпочете да спаси до края на годината – Земята или хората, казва мрачно Питърсън Какво научихме за секса през зрелостта? Какво научихме за секса през зрелостта? Кои са важните неща в леглото Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Мъжете да внимават с тях: 3 фатални зодии при жените Знакът Овен се смята за най-страстният и емоционален сред съзвездията на зодиака Рецепта за вкусни тиквички на тава Рецепта за вкусни тиквички на тава Прекрасна идея за вечеря Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Кметът на Карнобат Георги Димитров с емоционална реч на градския празник Не си ли омръзнахме да си играем на фили и фоби, не си ли омръзнахме да си противодействаме и виждаме в другия враг, каза Георги Димитров 5 бона за разузнаване в нета 5 бона за разузнаване в нета Средната заплата най-висока в София, Хасково на дъното Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Потрес: ВКС отмени доживотния затвор на Викторио, убил бебето Никол и майка му Дарина Килърът ще бъде зад решетките 30 г. РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта РИК-Бургас: Приключи подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес, общо 5333 са регистриралите се за областта Най-много са в Бургас (952), следван от Средец (642), а най-малко са в Руен (91) Моментът настъпи! Лили Иванова спира концертите Моментът настъпи! Лили Иванова спира концертите Примата се отказвала от активната си певческа изява, твърдят от близкото й обкръжение
Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор На 95 г. Джина Лолобриджида не успя да стане сенатор Актрисата направи опит да спечели място в италианския парламент Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Рекорден срив на паундът от 1971 година насам Вижте какви са стойностите Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия Грузия затваря границите си за емигриращи мъже от Русия На изхода от Русия към Грузия са се натрупали 2-3 хиляди коли Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Полша отмени концертите на Роджър Уотърс заради негови изявления за Украйна Градският съвет в Краков трябва да се произнесе тази седмица дали Роджър Уотърс да не бъде обявен за „персона нон грата“
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня - Кажи ми на ушенце, че не съм дебела!
- Не си дебела.
- Сега и на другото ушенце!
- Еее, не ми се обикаля толкова...
Виц на деня Виц на деня - Ще заснемем сцената със скачането от моста! Хайде, скачайте!
- Но аз не мога да плувам!
- Няма значение, ние ще снимаме само скока!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените ме наричат грозен, преди да видят банковата ми сметка. След като я видят ме наричат беден и грозен!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори