×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Нови наводнения заляха части от Белгия, ситуацията е кошмарна
  • Днес почитаме Св.Анна
  • 600 000 души по-малко са гласували на 11 юли спрямо април, съобщи математикът проф. Михаил Константинов,
  • Ваксинират 12-годишните деца в Йордания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любен Дилов-син: Бургас е България, но за жалост България все още не е Бургас!


Любен Дилов-син: Бургас е България, но за жалост България все още не е Бургас!
Морският град е локомотивът на регионалната икономика, убеден е кандидатът за народен представител
08 Март 2021, Понеделник, 10:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Кандидатът за народен представител залага на бял, открит лобизъм за повече инвестиции в морския град

Като география, като природни дадености, като икономика и етнически състав на населението, Бургас е една умалена България. За жалост, България все още не е Бургас. Като предприемчивост на хората, като местно самоуправление и съгласие около общи цели. Затова има много още да работим и за България, и за Бургас. Това написа кандидатът за депутат и първи в листата на ГЕРБ за Бургас на предстоящите парламентарни избори Любен Дилов-син. Той представи програмата си за това върху какво ще работи в следващите четири години, ако бъде избран за народен представител. Ето какво предлага Дилов-син.

РАЦИОНАЛНОСТ, ДОБРОНАМЕРЕНОСТ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР

Това са ръководните ми принципи. Както би казал бат Петьо Пандира, дали русалката е жена или риба зависи само от това колко си гладен! Бургас е гладен за успехи, защото вече ги вкуси и разбра, че може, отдават му се и ги заслужава!

След 4 април няма да има значение кой какво е говорил в изборната битка и какви тези е защитавал. Ще има само една кауза и тя ще зависи от нуждите на Бургас и региона. Всеки е добре дошъл да работи за нея!

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА: Култура и Туризъм – Образование – Бял, открит лобизъм за повече инвестиции в Бургас!

Задава се изключително интересно време, когато Бургас трябва да запази своя темп на растеж и развитие в конкуренция с другите големи градове на България. Време е да осъзнаем, че Бургас е най-големият и успешно развиващ се град на Югоизточния Европейски Съюз и това положение за дълго ще бъде така. От нас зависи да го превърнем в световен търговски, културен и туристически център.

Представете си го като Европейско първенство по лека атлетика в новата зала „Арена“. И в различните коридори на пистата тичат всички големи градове на България. В такова състезание аз винаги викам за Бургас. Но сега за втори път получавам възможността не само да съм част от неговите фенове в публиката, но и да работя за неговата подготовка, да съм част от успеха. Това е голямо и завладяващо предизвикателство за мен! И както несломимият Цанко Цанков обмисля кое да е следващото смайващо света предизвикателство, което да преодолее след световния рекорд в басейна на „Флората“ и преплуването на Бургаския залив от Емине до Маслен нос, така и ние трябва да обмислим внимателно, спокойно да посрещнем и решително да преодолеем предизвикателствата, които интересните времена ни отправят.

В 40-то Обикновено Народно събрание аз представях Бургас като представител на Гергьовден в ОДС. Тогава успяхме да направим истинска бургаска коалиция, независимо от политическите ни различия. С непрежалимия Тодор Батилов внесохме над 100 поправки в Закона за Черноморското крайбрежие, почти изцяло променихме духа и смисъла на Закона за опазване историческото и археологическо наследство на България. Направихме за наша сметка разяснителна кампания, която да обясни на хората в бургаските общини смисъла на Натура 2000 и да им помогне да реализират стопанските си идеи, без да влизат в конфликт с екологичните норми. При това не бяхме управляващи. Съвсем естествено е днес да продължим пътя си със СДС и с ГЕРБ, като реални представители на онова, което може да бъде назовано истинска народна партия. Дължим го на себе си, дължим го и на паметта на истински бургаски патриоти като Тодор Батилов!

Но стига обща политика: има съвсем конкретни цели за преследване и моята сила, като бургаски народен представител ще бъдат културата и туризма, образованието и най-вече открития, бял лобизъм за повече инвестиции в града и региона.

Лобизмът не е лоша дума. Съвсем естествено е точно ние от Гергьовден да го прокламираме, защото три пъти сме внасяли в различните народни събрания проектозакон за Публичност на лобизма…

КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ

Няма да изреждам имената на знаменитите местни творци в литературата, живописта и музиката, които всеки българин знае. Искам да съм част от усилието Бургас отново да бъде най-артистичното и привлекателно за творци място в България! Ще положа лични и институционални усилия за популяризиране и развиване на новата ви библиотека. Съвсем скоро тя ще е готова официално да отвори вратите си за всички четящи хора в града и региона. Лично аз не съм чувал през последните няколко десетилетия някъде на Балканския полуостров да е строена нова библиотека. Това е страхотно завоевание, което заедно трябва да пазим и развиваме!

Книгата е един от символите на Бургас. Не съм влизал в бургаски дом без библиотека и книги в него, а една от най-успешните книжарски вериги в страната – Хеликон – стартира именно оттук и до днес е символ на качество, добър вкус и предприемчивост!

И като заговорих за бургаските домове, надявам се и следващите четири години да виждам в града все повече санирани в красиви и свежи цветове, панелни блокове. Те и сега не са малко и правят прекрасно впечатление. Но съм наясно, че има още много желаещи да се включат в Националната програма за саниране.

Бургаската опера и театър са част от изключителната традиция тук да се раждат някои от най-големите театрални, оперни и поп звезди на България. Тази традиция също се нуждае от институционална подкрепа. Бургас е град на музиката и модерните шлагери, а от близо десет години – благодарение на инициативността на местни ентусиасти като Маруся Русева – вън от съмнение е една от най-динамичните и богати театрални сцени в страната.

ПОСОКАТА Е ЯСНА: По-пълното обвързване на култура и туризъм в общ, силно конкурентен продукт и за българския, и за международния пазар.

Всички видяхме, че тази формула работи прекрасно на местно ниво. Миналото лято, когато останалите кметове се чудеха какво да правят, Бургас се рекламира като съхранена от Ковид дестинация с богата културна програма и тематични уикенди с разнообразни атрактивни събития. Градът и областта бяха хитът на годината. При ограничените пътувания зад граница, половин България се извървя да почива и да похарчи пари в Бургас и околните общини. И това на фона на изключително малко случаи на заразени с К-19, което даде време и въздух на местното здравеопазване да се подготви за втората вълна през есента на миналата година. Лятото на 2021-а изглежда, че ще бъде още по-силно, защото много българи преоткриха магията на Бургаското Черноморие, а това, което знам за предстоящия културен афиш, ме кара да го чакам с нетърпение: нова постоянна сцена в Царево, която да конкурира благородно Аполония, богата културна програма в амфитеатъра в Свети Влас, динамична културна програма в Несебър, а самият Бургас вече е наредил впечатляващи театрални и музикални събития в програмата за новия сезон.

Осланяй се на Аллах, но си вържи камилата, казват нашите братя мюсюлмани. И ние трябва да положим институционални усилия да се възползваме максимално, превръщайки неблагополучията от пандемията през идващите години в изключително предимство за Бургас и региона.

Тук е моментът да спомена нашата богата, не неразкрита и непоказана в пълнота археология. Божидар Димитров, вечна му памет, също представляваше колоритно и последователно Бургас в предишните парламенти на Република България. Той беше неумолим радетел за държавни инвестиции в археологията по Южното Черноморие. Мечтата на Божидар за музей на морските цивилизации изобщо не е изоставена. Работим по нея тихо, без да вдигаме шум, но съм сигурен, че един ден ще имаме в областта на археологията музей, сравним с Пергамон и Бритиш музеум и то точно на територията на Бургаски окръг.

Регионът крие невероятни богатства и предпоставки за културен туризъм – по-малко от една десета от Странджа е проучена и разкрита, Бегликташ спокойно може да конкурира Стоунхендж в бъдеще със съвсем малка институционална подкрепа, а Бургаските минерални бани, например, са удивително място, сравнимо с най-прочутите терми по света. Само си представете как императори, султани и везири, европейски благородници и всякакви хора от три континента са пътували понякога с месеци, за да стигнат до Бургас и да се изкъпят в неговата лечебна минерална вода. Уви, към момента са разкрити само около 20 % от археологията на това вълшебно място – „Акве Калиде“!

Като човек, прекарващ много от личното си време под водата, мога с часове да говоря за перспективите пред водолазния и археологически туризъм. Миналогодишните подводни проучвания край нос Чироза, близо до рибарското селище Ченгене скеле, са изключително вълнуващи, а още колко подобни места чакат!

Поради ниската кислородност и намалената соленост, водите на Черно море са изключително благосклонни към артефакти с давност дори повече от 3000 години! Нашето море крие находки, с които наистина можем да смаем света!

Божидар Димитров казваше, че Варна е Царицата на морето, но Царят е Бургас. Според мен конкуренцията между двата града е благородна и те всъщност много си помагат, образувайки заедно един нов икономически полюс, в какъвто се превръща Източна България. Но няма как да го скрия: Тези, които помнят пресконференциите ми тук като депутат от 40-то ОНС, ще се сетят как обичах да дразня местните журналисти със сравнения между Бургас и Варна. Тогава обвинявах местната власт за изоставането. И се оказа, че съм бил прав. Днес това сравнение е категорично в полза на Бургас – факт, дължащ се изключително на местните усилия и на очевидния факт, че намерят ли се правилните хора, решенията са въпрос на време и въпрос на организация.

ОБРАЗОВАНИЕ

По тази тема няма да бъда многословен, защото за направеното в този сектор тук знаете добре и вие, и всички хора в България. Бургас е номер 1 в предучилищното и училищното образование. Нужен е обаче следващ ъпгрейд на висшето образование. В исторически план Бургас е ощетен от държавната власт по отношение на висшите учебни заведения. Тук може и трябва да се разкрият още филиали на големи университети. За да продължат инвестициите в ИТ и Аутсорсинг секторите – браншове, за които Бургас напоследък стана особено привлекателна дестинация – градът трябва да увеличи броя на кадрите, които подготвя за тях.

Балансът между държавно участие и частна инициатива във висшето образование трябва да бъде намерен в интерес не само на бургазлии, но и на целият Югоизточен регион. Това наистина е държавна задача – да изградим високо образование като технологично, културно и образователно предмостие на връзките на ЕС с Азия.

Филиалът на медицинския университет е само една малка крачка в правилната посока. Нуждаем се още от инженерни и стопански науки, IT и хуманитаристика, насочена към националната култура, но и към културите на най-близките съседи на региона – Гърция, Турция, Близкия и Далечен Изток. Това е бъдещето, което няма как да посрещнем само с носталгичните „бургаски вечери, рибарски мрежи“. Трябват държавни инвестиции и лични усилия в секторното висше образование в региона!

БЯЛ, ОТКРИТ ЛОБИЗЪМ ЗА ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ

Познавам добре Димитър Николов, неговата амбиция и визия за бъдещето на Бургас. Възхищавам се на хъса и постигнатото от него и екипа му дотук. Гордея се, че имам малък принос в годините, когато в Гергьовден и СДС твърдяхме, че това е човекът, с когото Бургас ще дръпне напред. Но потенциалът на града изобщо не е изчерпан и самите бургазлии го доказват всеки ден.

Инвестициите в Бургас трябва да продължат. През последните няколко години напълнихте с десетки малки и средни предприятия новата индустриална зона, но това не стига. Географското положение предполага да привлечем наистина стратегически инвеститори в следващите 4 години, които да разкрият стотици нови работни места за млади и образовани бургазлии. Най-готова да посреща инвеститори е новата зона край легендарния комплекс „Меден рудник“, пълен с млади хора с компетенции, с желание да работят и да се доказват.

Да си бургаски лобист нито е срамно, нито е незащитимо дори и по сега действащото законодателство! Защото един от най-важните стратегически интереси на България е да има икономически мощен, просветен и притегателен за туристи от цял свят европейски Югоизток! Това в известна степен дори е наднационална задача!

Искам да направя едно важно уточнение. Бургас е локомотивът на регионалната икономика. Но своя голям потенциал имат и останалите 12 общини в областта. Мисля че обединени около регионалния интерес, хората от Бургас, Созопол, Несебър, Карнобат, Айтос, Малко Търново и т.н., могат да привлекат още повече внимание, инвеститори и финансиране за значими общи инфраструктурни проекти. Те има наистина с какво да смаят света като природни, исторически и архитектурни богатства, но най-вече с уникалния местен генофонд – онзи Лактобацилус булгарикус, който от Великото преселение на народите помага да се скваси световното кисело мляко! Може би е справедливо спрямо предприемчивостта на местните хора да го наричаме LACTOBACILUS BURGASICUS!

В заключение

На много от вас е известно, че се гмуркам от десетилетия. Макар да съм роден в София, това ме прави и морски човек. Защото три са солените води, в които човешката душа се пречиства: сълзи, пот и морска вода! Политиката е дълбока вода, но аз умея да плувам и да оцелявам на такива места. И да върша работа. Знаете, че не влизам в грозни конфликти със своите опоненти. Старая се в отношенията си с хората да строя мостове, не да ги руша. Смятам за най-силно оръжие хумора, не обидата. Това са полезни качества в политиката. Защото онзи, който се изпокара с всички, не може да е полезен на хората, които са го избрали.

Така че от мен можете да очаквате нито повече, нито по-малко от това да защитавам национални каузи, бургаски каузи и да работя за реални резултати – отговорно, отворен към всички, независимо от политическите им възгледи и с усмивка.

Наистина Бургас е в мащаб географско, етническо и културно копие на България. През последните години е и пример за бурно развитие, дължащо се на едно единствено нещо: местните хора! Защото природата и геополитическите особености са си все същите от преди Христа, но хората се промениха и това, което виждаме днес, го дължим на тях.

Така че бъдете хората на Бургас и не оставайте безразлични към тези избори! Проучвайте програми, сравнявайте идеи и хора. И най-вече – гласувайте за собственото си, за бургаското и националното бъдеще!

Както казваме водолазите: И за равен брой!

Ваш, Любо Дилов-син
България Всички новини
Телецът да се пази, авантюрите са нежелателни Телецът да се пази, авантюрите са нежелателни Хороскоп за деня – 26 юли 2021, понеделник Десетки хиляди излязоха на COVID протести по света Десетки хиляди излязоха на COVID протести по света 161 000 души демонстрираха във Франция   Южното Черноморие се радва на един от най-силните си сезони от 10 години, но... Южното Черноморие се радва на един от най-силните си сезони от 10 години, но... Идва новата ковид вълна, която може да промени ситуацията драстично   Борисов се извини за голото дупе и таралежа Борисов се извини за голото дупе и таралежа Вчера си изпуснах и съжалявам, обяви бившият премиер Есил Дюран живее втори живот: Лекари в Норвегия са я „сглобявали“ два месеца със 7 операции Есил Дюран живее втори живот: Лекари в Норвегия са я „сглобявали“ два месеца със 7 операции Преди 31 години, когато е в началото на кариерата си, Есил преживяла зверска катастрофа в Норвегия Банка запорира фирма на Хилда Казасян Банка запорира фирма на Хилда Казасян В прoдължeниe нa дeceтинa гoдинa певицата въртeшe уcпeшнo aрмeнcки зaвeдeния, нo нaкрaя ce нaлoжи дa  зaтвoри някои от тях   Доц. Кунчев: Идва нова ковид вълна, ще си платим за глупостта Доц. Кунчев: Идва нова ковид вълна, ще си платим за глупостта Да сме най-невярващите и най-назад в Европа, с малко имунизации, не е никак добре, подчерта главният държавен инспектор   Звезда от „София ден и нощ“ 4 часа се бори за живота си Звезда от „София ден и нощ“ 4 часа се бори за живота си Без да е имала проблеми с алергии, изненадващо Елена изпаднала в тежък алергичен шок     Извънредно! Пожар гори до ул."Крайезерна" в Бургас Извънредно! Пожар гори до ул."Крайезерна" в Бургас Вероятната причина е хвърлен фас   Поли Генова изнудила мъжа си за брак Поли Генова изнудила мъжа си за брак Преди месец певицата включи Джоузеф Шардън в снимките на видеоклипа към новата си песен  
Безплатен секс за спортисти Безплатен секс за спортисти Ако докажете, че сте номер 1, някой от нашите модели ще ви покаже специалните си умения, обяви сайт за възрастни Девет арестувани на протест срещу задължителната ваксинация във Франция Девет арестувани на протест срещу задължителната ваксинация във Франция Подобни демонстрации се проведоха още в Гърция, Великобритания и Италия Стойка Кръстева надви Нгуен на Олимпиадата, ще се боксира с американка в Токио Стойка Кръстева надви Нгуен на Олимпиадата, ще се боксира с американка в Токио Тя победи с 3-2 съдийски гласа 10 загинали при катастрофа в Хърватия 10 загинали при катастрофа в Хърватия 30 души са ранени Ще забранят ли на неваксинирани да влизат в магазините в Гърция? Ще забранят ли на неваксинирани да влизат в магазините в Гърция? Забранено е да се провеждат всякакви събития с физическо присъствие на тълпа от над 20 души в частно, непрофесионално пространство Нов удар за Меган Маркъл заради Арчи и Лилибет Нов удар за Меган Маркъл заради Арчи и Лилибет Баща й ще я съди Хеликоптерът на Ердоган кацна принудително заради силните дъждове в Турция Хеликоптерът на Ердоган кацна принудително заради силните дъждове в Турция Анджелина Джоли с победа в съдебната битка срещу Брад Пит Анджелина Джоли с победа в съдебната битка срещу Брад Пит Джоли и Пит, които имат шест деца и някога бяха най-горещата двойка на Холивуд, са в процес на развод от 2016 г. Вашингтон отпуска 100 млн. долара за афганистанските бежанци и мигранти Вашингтон отпуска 100 млн. долара за афганистанските бежанци и мигранти Очаква се американските войски да приключат изтеглянето си от Афганистан в края на август Колумбия разреши износа на канабис за медицински цели Колумбия разреши износа на канабис за медицински цели Производството на марихуана за медицински цели е разрешено в Колумбия от 2016 г.
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ От бюджета се краде в особено големи размери Виц на деня Виц на деня - Ванче, защо плачеш?
- Ядох бонбони "Рафаело" и не станах щастлива!
- Те се ядат в Италия, за да си щастлива, а не на село под навеса!
Виц на деня Виц на деня - Пешо, щастлив ли си от женитбата си?
- Наполовина.
- Не те разбирам!
- Ами аз съм женен, а тя е щастлива.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Зад всяко едно грозно име стои по една щастлива баба.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори