×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спектър: „Воля и НФСБ“ с 4% на старта на кампанията, ГЕРБ води с 5 пункта пред БСП


Спектър: „Воля и НФСБ“ с 4% на старта на кампанията, ГЕРБ води с 5 пункта пред БСП
Синергията между организационния потенциал на „Воля“ и твърдия електорат, с който разполага НФСБ, би могла да им даде предимство в хода на кампанията
05 Март 2021, Петък, 20:01 ч.
Автор: Флагман

„Има такъв народ“ е с 12.10%, но с аморфни избиратели, сочи агенцията

В периода 27 февруари - 4 март е проведено експресно социологическо проучване за регистриране на нагласите в началото на официалната предизборна кампания за изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. Става въпрос за доклад с резултати на електоралните нагласи в началото на предизборната кампания, осъществено от Изследователски център "Спектър" с ръководител д-р Петко Петков, по поръчка на Института за модерна политика, информира novini.bg.

На основата на получените данни, могат да се откроят следните основни тенденции и характеристики:

НА СТАРТА НА КАМПАНИЯТА – ПО-МАЛКО ОТ 50% СА ТВЪРДО РЕШИЛИТЕ ДА ГЛАСУВАТ

Голям е броят на решилите, че няма да отидат до урните в изборния ден - 22%. Основна причина, която мотивира респондентите да вземат такова решение, е поведението на основните политически субекти, което досега е фокусирано главно върху скандалите и негативизма, а не върху съдържателни дебати и реални послания към избирателите. Част от деклариращите, че няма да гласуват, са мотивирани и от ограниченията на коронакризата. Предизвикателството пред политическите формации е да мотивират големия брой колебаещи се.

В началото на предизборната кампания отговорилите, че се колебаят дали да гласуват, са 20%, а отговорилите с "не знам" - 8,20%. Това показва, че всеки трети имащ правото да гласува, е под въпрос дали ще го направи на 4 април.

ГЕРБ СТАРТИРА С ОТЧЕТЛИВА ПРЕДНИНА

ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 27.5%. Това е повече от 5 процента начална преднина пред основната опозиционна партия – БСП, която получава 22.10%. Този резултат на ГЕРБ се дължи на мобилизацията на твърдия партиен електорат, която се постига и благодарение на „риалити кампанията“ на Бойко Борисов с видеорепортажи на живо „от джипката“. Инспекциите и посещенията на премиера по строителни обекти и срещите му с хората там допринасят за опазване на доверието към ГЕРБ от ерозия, въпреки спорното управление на пандемията от COVID-19, сигналите за некачествено изпълнение на наскоро открити обекти и пр.

Лидерът на ГЕРБ комуникира по модерен начин, чрез социалните мрежи, но това не му пречи да бъде „като народа“. Този негов, вече утвърден народняшки стил, е толериран в българската народопсихология и носи положителни електорални резултати. Обстоятелството, че първата седмица на кампанията съвпадна с националния празник 3 март, донесе и поредния епизод от сблъсъка между президента и премиера.

От една страна този сблъсък, често сведен до персонални квалификации и нападки, размива сериозния разговор за програми и идеи за бъдещото развитие на страната. Но от друга страна допринася за мобилизацията на избирателите на ГЕРБ.

БСП Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПОЗИЦИОННА СИЛА, НО НЕ УСПЯВА ДА ПРЕДИЗВИКА АНТИ-ГЕРБ ВЪЛНА

БСП се ползва с доверието на 22.10% от българските избиратели на старта на официалната предизборна кампания. Изоставането с повече от 5% от основния им конкурент ГЕРБ може да се навакса само при значителна мобилизация на твърдото ядро на БСП и привличане на значима част от центристкия вот. Към момента такъв процес не се наблюдава. Вътрешните сътресения в БСП прекомерно съсредоточиха енергията на партията върху вътрешните проблеми. Извън лидерското присъствие на Корнелия Нинова, липсват ярки партийни и граждански фигури и лидери на обществено мнение, които да придават необходимата плътност на заявката на БСП за властта. Все пак, дори и в такава кондиция, БСП има шансове да предизвика обрат, при рязко задълбочаване на коронакризата и неадекватни мерки на управляващите в хода на кампанията.

ОСТРА КОНКУРЕНЦИЯ ЗА ПАТРИОТИЧНИЯ ВОТ

В патриотично-националистическия сектор се изостря конкуренцията между ВМРО и Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“. Обединението на формациите на Веселин Марешки и Валери Симеонов е лоша новина за Каракачанов. Настоящето проучване беше проведено след обявяването на този нов коалиционен формат. Синергията между организационния потенциал на „Воля“ и твърдия електорат, с който разполага НФСБ, би могла да им даде предимство в хода на кампанията. На старта Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“ регистрира 4% подкрепа, което се дължи и на активната медийна кампания, подета от Марешки. Той първи се включи в предизборната реклама вече няколко седмици. Социалните послания, като безплатни лекарства за деца и възрастни хора, трупа определени дивиденти.

ВМРО от своя страна регистрира стартова подкрепа от 3.8% и очевидно ще се стреми да разширява влиянието си с атрактивна предиборна кампания и любопитни лица в листите. Освен принципната си позиция за защита на българските интереси спрямо Северна Македония, партията на Красимир Каракачанов обаче трябва да потърси и други съдържателни политически теми, за да разчита на успешно представяне.

ДПС Е ВЪВ ВЪЗХОД

ДПС със своите 11.20% се очертава като трета или четвърта политическа сила на тези избори. Движението е в много добра кондиция след отпадането на ДОСТ от политическата карта на България и преодоляването на откритите атаки на Ердоган към елита на ДПС. Допълнителен стимул за привържениците на движението е вкарването на много от младежките лидери на избираеми места дори като водачи на листи (Сезгин Мехмед в Хасково, Севим Али в Бургас). Солидните и доказани през годините организационни възможности на ДПС могат да доведат и до по-висок резултат на 4 април.

В десния сектор „Демократична България“ е с 5.5% на старта на кампанията. Формацията на т.нар. „градска десница“ на този етап успява да мобилизира своите твърди избиратели. За партията на Цветан Цветанов “Републиканци за България“ декларират подкрепа едва 0.9%, но при по-ниска избирателна активност е възможно тази формация да преодолее нужните да получаване на партийна субсидия 1% подкрепа.

КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА ПРОТЕСТНИЯ ВОТ?

Раздробяването на протестния вот изначално лишава този политически сегмент от потенциал за постигане на значимо и доближаващо се до мнозинство присъствие в следващия парламент. В най-голяма степен протестен вот в началото на кампанията се концентрира около „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – 12.10% от декларираното доверие на гласоподавателите. Трябва да се подчертае обаче, че има висока степен на несигурност дали тази декларативна подкрепа ще се трансформира в реални гласове в избирателните урни. В хода на кампанията ще стане ясно и по какъв начин ще се отразят и скандалите от последните дни, свързани с предизборните листи на партията и напускането на активисти в някои региони. Неясен е на този етап и организационният капацитет на формацията да проведе пълноценна национална предизборна кампания на терен, а не само в медиите и социалните мрежи.

Липсата на ясна политическа и идеологическа физиономия на „Има такъв народ“ предопределя и аморфния характер на потенциалните й избиратели - част от тях по-скоро са фенове на артистичната дейност на Слави Трифонов и неговите колеги и все още е трудно да се прогнозира дали партията ще може да ги мобилизира за гласуване на 4 април. До момента „Има такъв народ“ запазва пълно медийно мълчание, което е нож с две остриета - може да помогне за превръщането ѝ в притегателен център за протестен вот, но може да се окаже, че няма да има време за разясняване на политическата платформа, което ще доведе до срив в гласуването за Трифонов.

Данните показват, че за всеки четвърти предстоящите избори ще бъдат честни. 41% допускат, че ще има нарушения, но те няма да повлияят на вота, докато 26.3% очакват нечестни избори. Това е доста висок процент, който българските институции, ангажирани с изборния процес, трябва да опровергаят с дейността си. В противен случай може да се стигне до обществено настроение, че изборите са били нечестни, което е доста взривоопасно в сегашната политическа обстановка.

ОЧАКВАНИЯ ЗА ОТРАЖЕНИЕТО НА COVID-19 ВЪРХУ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ

Мнението на респодентите относно влиянието на пандемията върху избирателната активност са поляризирани. За 44% избирателната активност заради COVID-19 ще бъде по-ниска, докато 37% смятат, че тя ще бъде по-висока. И двата сценария са вероятни поради неяснотата с развитието на пандемията до 4 април. Хората са объркани и мислят и в двете посоки на развитие.

 




31
Коментара по темата
31.
Животно
20.03.2021 13:12:20
0
1
Загорчев ще го наглася в претоварната станция.
Ще си се бара и ще свирка.
Поне в това е добър.
Една колежка ми се оплака от тоя.
30.
Строг и Справедлив
15.03.2021 09:33:56
0
4
Цял ден обикаля, държи се за оная работа и сега в листа за депутат.
Това може да се случи само в Бг.
Кух и непотребен.
Сложили го на 15 място.
Питам кой го вкара в листата този ?
Какъв ще го играе ?
Да.
Става за приятелка на някой от колегите.
29.
Жоро
14.03.2021 19:37:43
0
6
Като гледам какви хора има в листата на Воля и НФСБ......?
Александър Загорчев е един разносвач на лекарства.
С какво ще допринесе за развитието на България.
Не разбирам как сформират листите.
28.
*********
14.03.2021 10:32:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
Кой е кукловодът?
06.03.2021 14:59:57
0
8
Марешки плю в лицето на Валерката 4 години, но он си изъбрса плювнята и се "сгодиха" по парламентарному. И партията на Софиянски влезе в коалиция с БКП и едва тогава им светнало, че са подписали документи без да знаят че ще влизат в коалиция с БКП. Имам чувството че някой друг нарежда кой с кого да се коалира.
26.
наблюдателен
06.03.2021 11:59:50
0
10
След четери години управление, стана ясно че формулата за крепене на правителство е " Не сме влязли в коалиция , само подкрепяме програма " сасмо и само да сме във властта. През тези четери години разбрахме , че Марешки и Симеонов не се харесват, на когато стане въпрос за влизане в парламента, се разбират с една дума. Ясно е, че в момента се движат на ръба на парламентарната бариера по чисто аритметични сметки от последния вот. Ще бъде яростна борба, предвид сериозния финасов ресурс с който разполагат и скъпата рекламна кампания на Марешки. Но как ли ще гласуват тези които харесват Марешки, но не харесват Симеонов, както и обратното, предстои да видим. Едно е ясно протесния вот от лятото няма да е при тях.
25.
Пурко
06.03.2021 09:52:38
2
19
Валерката вече няма да помирише парламент
24.
Добра новина! Неволя вън!
06.03.2021 08:34:12
1
17
Щом социолозите им дават 4%, значи реално ще получат не повече от 1%
23.
*********
06.03.2021 08:11:46
4
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
На евтина дрога съм!
06.03.2021 07:40:07
9
9
Тази агенция лъже. Минимум 40 до 80% ще вземат аптекарчето и монголеца. Защото са убави и свестни хора и народа няма начин да не ги хареса и кредитира с доверие.
21.
Лост
06.03.2021 03:39:05
4
14
Някой да ми каже в бензиностанциите и аптекките на Марешки още ли се плаща само в брой?
20.
*********
06.03.2021 00:44:50
3
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
333
05.03.2021 22:54:24
3
27
Рейтинга на Флагман е като този на НФСБ.Така, че дайте и друга такава платена агенция, която дава добри прогнози.Чакаме да се изредят.Циркът започна представлението.Най се чувствам щастлива, като ме блокирате.Значи, съм си свършила добре работата.
18.
*********
05.03.2021 21:59:05
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
кафез
05.03.2021 21:34:19
3
21
Борисов с колко години присъда му е преднината?
16.
Райчев
05.03.2021 21:09:51
6
11
Как ще влязат , като по тази писта бягат ВМРО , Атака , Възраждане и т,н,....това все е патриотичен вот , който ще се разпилее. Вместо да се обединят......
15.
*********
05.03.2021 21:09:06
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Аз
05.03.2021 21:05:06
16
37
Абсолютни глупости и тъпотии...тези боклуци ще гледат Парламента през крив макарон...
13.
Прагматик
05.03.2021 21:04:50
48
11
Марешки с бензиностанциите си ми е спестил точно 10 500 лева за 7 години.
Валери отдавна е незаобиколим фактор в политиката.
Ще гласувам за тях.
12.
хем пи ,хем пя
05.03.2021 20:56:08
7
30
кви 4 %

тия даже могат и 84 % да вземат ,
ама требе от Билата да си купят
по един пакет МАКАРОНИ и да гледат през дупките ,де са тия 4 %
11.
Фейк
05.03.2021 20:51:38
14
41
Факт е, че партиите си плащат на агенциите. Тази неизвестната специално винаги е давала висок резултат за нфсб който никога не е постиган, това е с цел да стимулират хората демек имаме шанс, гласувайте. Реалния шанс на двамата най-мразени политици след пеевски е около 1%. Всичко останало би било брутална измама.
10.
nfsb
05.03.2021 20:49:54
13
33
жалко за угодническата статия, какво ли ще е разочарованието след изборите с тези 1-2% които ще получи Валери и Марешки ,и ми е интересно ако някоя световно безизвестна социологическа агенция напише че тази комично-смешна и направо жалка коалицийка има прогнозен резултат 20-30% , дали изобщо нещо влияе това на бъдещите колебаещи се гласоподаватели
9.
морски
05.03.2021 20:44:58
13
17
Вчера 5 от най-известните социологически агенции представиха данните си , от които се видя, че Валери и Марешки се движат около 2,3 процента . За съжаление , тези съм ги чувал и не им вярвам . Мислех да гласувам за Валери , но за да не изгубя гласа си , по-добре да пусна за ВМРО. Те имат шанс
8.
Пенсионер
05.03.2021 20:43:42
36
14
Вдигат ми пенсията,безплатни лекарства,да,нямам колебание. Щом са вътри, ще ръчкат властта, Валери каквото обещае,го прави.
7.
Пенсионер
05.03.2021 20:43:29
33
13
Вдигат ми пенсията,безплатни лекарства,да,нямам колебание. Щом са вътри, ще ръчкат властта, Валери каквото обещае,го прави.
6.
Родител на две деца
05.03.2021 20:40:31
32
11
Лекарства за децата безплатни. Що да не гласувам за Марешки?
Какво ще ми дадат директно другите партии, нищо.
5.
Неутрален
05.03.2021 20:37:42
26
16
Валери ще влезе. Това е сигурно. Воеводите ще гризнат дъската.
4.
бивш симпатизант на нфсб
05.03.2021 20:32:40
20
49
флагман не искам да ви разочаровам но калицията нфсб-воля няма да влязат в парламента примерете се
3.
Мишина
05.03.2021 20:28:33
1
34
Хахахаха, много сте жалки....
2.
Ко Не
05.03.2021 20:25:38
3
19
Кооо Неее
1.
k.k.
05.03.2021 20:25:08
11
44
Воля и Марчо са чао!И вие тръгвате надолу и 1-2г и няма да сте онлайн!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори