×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Здравният министър: Надбягваме се с вируса, а АстраЗенека ни мотае


Здравният министър: Надбягваме се с вируса, а АстраЗенека ни мотае
Имаме готовност да изпратим самолет за ваксини, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов
25 Февруари 2021, Четвъртък, 10:12 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

На 1 март България ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини, каза проф. Ангелов

През последните три дни имаме тенденция за увеличаване на случаите на новите заразени с COVID-19. Паралелно с това имам повече ваксинирани. През последното денонощие те са над 20 000. Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира първи. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина, добави той.

„АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. През последните дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик“, заяви министърът. 

Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини, уточни той.

„В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение от бордове, европейски директори, които да вземат решение камионът за България да тръгне. Това е липса на оперативност“, коментира професорът. 

„Намираме се в световна криза. Трябва да се вземат незабавно решения. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. Два дни чакахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. На медиите бе изпратено писмо, в което се казва, че производството на ваксини било процес с висока техническа сложност", добави той.

„Нямаме нужда от учтивост от страна на АстраЗенека, а от ваксини. Ако в техният корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което воюваме има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни. Те са или живи, или умрели“, подчерта Ангелов. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък каза, че България запазва 22-ро място по заболеваемост в ЕС и пето на Балканския полуостров. По смъртност пък сме 14-ти. Продължава и тенденцията за преминаване на областите към т.нар. червена зона по заболеваемост. 

„Червените области у нас вече са 19, оранжевите - 7, а жълтите - 2. Заболеваемостта е най-висока в Кюстендил – 446 на 100 000 и най-ниска в Търговище - 25 на 100 000 население“, заяви доц. Кунчев. 

Добрата новина е, че въпреки нарастването на заболеваемостта, смъртността задържа постоянно ниво.

На 7-дневна база нещата не са така оптимистично, каза пък председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Средната заболеваемост е 216 на 100 000 население. Последните три дни има признаци за рязко нарастването на случаите. С 26% е увеличението в сравнение с миналия четвъртък, а с 57% на базата на две седмици преди това“, уточни той.

“Смъртността дори бележи спад със седем процента и в момента е 7,1 на 100 000 души. Преди две седмици бе 8,5 на 100 000 население“, заяви професорът. 

Костадин Ангелов пък съобщи, че временно ще бъдат преустановени „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина.

„По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 000 дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 000 дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, добави той.

На въпроса дали няма ресторантите да бъдат отворени и след седмица отново затворени, министърът отговори, че следял всяко число и се преценявало дали има нарастваща заболеваемост, която не може да бъде контролирана. 

Бедете спокойни, няма нужда страхът да ни ръководи при вземането на решенията, добави той.


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
15
Коментара по темата
15.
кастинг
25.02.2021 21:16:39
0
1
Предоставям ви най-важната информация от справка, за наличните 4-и вида ваксини с/у Ковид 19, достатъчна за всеки да си избере подходящата.

НУКЛЕОИДНИ ВАКСИНИ (РНК и ДНК)

Закупената вече се прилага: BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer (транспортиране при -75° и след това може би да се съхранява от 2 до 8 в обикновен хладилник за 2-3 дни и Moderna (транспортиране при -20° и след това може да се съхранява от 2 до 8° в обикновен хладилник за 30 дни) и (2 дози се изискват)

РНК ваксините съдържат нещо като генетичен софтуер = закодирана информация в информационна РНК (mRNA за производство на антиген на вируса на Ковид 19, която се „инструктира“ нашите клетки и те започват да произвеждат този антиген, който пък активира нашия имунен отговор (силен клетъчен имунен отговор от Т клетки, както и производството на антитела от В клетките). Поради преходния си характер, съществува нулев риск той да се интегрира със собствения ни генетичен материал. РНК може да се инжектира сама, капсулирана в наночастици (каквато е ваксината Covid на базата на mRNA на Pfizer и МoderNA).

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ

Пълен имунен отговор – включва В клетки и Т клетки. Няма живи компоненти, така че няма риск от заболяване. Относително лесни за производство
Повечето РНК ваксини изискват съхранение на ултраминусови темеператури. Може да са необходими подсилващи дози. Досега не са лицензирани за употреба при хора

ВЕКТОР- ВИРУСНИ ВАКСИНИ

Очакват се да бъдт одобрени: Johnson & Janssen Pharmaceuticals and AstraZeneca/University of Oxford, СПУТНИК V– руска (може да се съхранява от 2 до 8° в обикновен хладилник за 6 мес.)
(1-2 дози)

Базираните на вирусни- вектори ваксини, не съдържат вирусен антиген, а подобно на нуклеоидните използват собствените ни клетки, за да го произвеждат. Това става, като се използва модифициран безвреден вирус (вектора=аденовирус в случая), който навлиза в клетките ни, пренасяйки закодирана информация, която „инструктира“ клетките ни да произвеждат антигена на вируса COVID-19. Така се произвеждат големи количества антиген, които след това предизвикват имунен отговор, като ваксината имитира това, което се случва по време на естествената инфекция, което има предимството да предизвика силен клетъчен имунен отговор от Т клетки, както и производството на антитела от В клетките. Пример за вирусна векторна ваксина е ваксината rVSV-ZEBOV срещу ебола.

Има два основни типа ваксини, базирани на вирусни вектори. Нереплициращите се векторни ваксини не могат да създадат нови вирусни частици; те произвеждат само антигена на ваксината. Разработваните анти-COVID-19 ваксини нереплициращи. Реплициращите се векторни ваксини произвеждати нови вирусни частици в клетките, които след това инфектират нови клетки, които също ще произвдат ваксинния антиген.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ВИРУСНИ ВЕКТОРНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология

Силен имунен отговор, включващ В клетки (антитела) и Т клетки (клету=ъчен)

Предишното излагане на векторния вирус, може да намали ефективността им

Относително сложни за производство

ЦЕЛИ ВИРУСНИ ВАКСИНИ- най- изпитаната технология досега

Sinovac – инактивирана, китайска, вече се прави (само 1 доза)

Има два вида ваксини с цели вируси. Инактивираните ваксини съдържат вируси, чийто генетичен материал е повреден от топлина, химикали или радиация, така че те не могат да заразят клетките и да се размножават, но въпреки това предизвикат имунен отговор. Живите атенюирани ваксини използват отслабена форма на вируса, която заразява клетките и се размножава в тях, но не би трябвало да причинява заболяване.

И двата вида са изпитани и тествани, като са в основата на много съществуващи ваксини – включително тези срещу жълта треска и морбили (живи атенюирани ваксини), или сезонен грип и хепатит А (инактивирани ваксини). Съществуват и бактериални атенюирани ваксини, като например БЦЖ ваксината за туберкулоза.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ИНАКТИВИРАНИ ВИРУСНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология
Подходяща за хора с нарушена имунна система
Няма живи компоненти, така че няма риск от заболяване
Относително лесни за производство
По стабилни от живите -атенюирани
Необходими са адюванти за подсилване (и за Т клетъчния имунитет)

Може да са необходими и подсилващи дози
ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ЖИВИ АТЕНЮИРАНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология- една от най-изпитаните
Силен имунен отговор, включва В и Т клетки
Относително лесни за производство
Неподходяща за хора с подтисната имунна система
Може да отключи болест в много редки случаи
Относително чувствителна към температури, така че е необходимо внимателно съхранение

ПРОТЕИНОВИ СУБЕДИНИЦИ ВАКСИНИ
Novavax, Sanofi (1-2 дози)

Вместо да инжектират цял вирус, за да предизвикат имунен отговор, тези ваксини съдържат пречистени части от протеиновия вирус, които са специално подбрани, поради способността им да стимулират имунните клетки. Тъй като тези части не са в състояние да причинят заболяване, субединичните ваксини се считат за много безопасни, но пък може да предизвикват по-слаб имунене отговор ( антитела само) и затова имат нужда от подсилване.

Тези ваксини са широко използвани– срещу хепатит В и коклюш (протеинова субединица), пневмококова полизахаридна ваксина (полизахарид) и ваксината MenACWY, която съдържа полизахариди от повърхността на четири вида бактерии, причиняващи менингококова болест, присъединена към дифтерия или тетанус токсоид ( конюгирана субединица).

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ПРОТЕИНОВИ ВАКСИНИ
Добре установена технология
Подходяща за хора с нарушена имунна система
Няма живи компоненти, така че няма риск от предизвикване заболяване
Относително стабилна
Относително сложна за производство
Може да са необходими адюванти и подсилващи дози
Определянето на най-добрата антигенна комбинация за добър имунен отговор отнема време.
14.
Nostradamus
25.02.2021 18:53:30
0
3
Спутник V използва вирус, причиняващ сезонна настинка, лабораторно „отслабен“ и функциониращ като „доставчик“ на малки фрагменти от коронавируса в тялото.
Това, че организмът получава малки части от генетичния код на коварния вирус, му дава възможност да се „обучи“ предварително как да се справя с опасността.
Всъщност на този принцип работят 90% от съществуващите преди 2020 г. ваксини.
За разлика от другите подобни на „Спутник V” ваксини, руската използва два леко различаващи се един от друг разтвора за двете имунизации. И двете дози се целят в spike протеина на вируса, но използват различни вектори, по които тялото получава имунитета.
13.
Nostradamus
25.02.2021 18:46:15
0
3
Северна Македония купува 100 000 дози от руската ваксина Спутник V,
която е подобна като грипните ваксини и с
много по-малко странични ефекти !
12.
Гарантирано от ГЕРБ
25.02.2021 18:41:34
0
3
Чрез "зелени коридори" Вожда на Хунтата ГЕРБ и придворните му,
се опитват да прикрият провала с ваксинацията в България!
11.
смятайте
25.02.2021 17:36:05
1
0
„Средната заболеваемост е 216 на 100 000 население." - това не е вярно
10.
Стоян
25.02.2021 15:25:45
5
4
До вчера, ама ние няма да се ваксинираме. Днес защо няма ваксини? Нямате угодия.
9.
Al Di Meola
25.02.2021 14:56:47
1
1
Поздравявам ви с "Race With Devil On Spanish Highway"
8.
Ангелов
25.02.2021 12:40:49
2
13
не слушайте ЕС, доставете руската и китайската ваксини, както на правиха Унгария, Сърбия, Турция и пр.
7.
АнгелоФФ,
25.02.2021 12:15:02
2
12
Сърбия е единствената страна в света, освен ОАЕ, където гражданите могат да избират от четири възможни ваксини:
Pfizer-BioNTech,
Спутник V,
Sinopharm и
AstraZeneca.
6.
Стартер
25.02.2021 11:33:31
2
18
Има руски,китайски ефикасни ваксини! Майната ви смотана!"Държавници"!!!Работете за хората бе !
5.
Дедовия
25.02.2021 11:27:46
3
16
Как не разбраха,че никой не ни брои за слива! Ние сме страна от четвъртия свят- пълнеж на ЕС. Не само великите сили но и големите корпорации не ни "отразяват".
А ние се дуем че сме "фактор"! Бооожеее...
4.
Mass Hynosis
25.02.2021 11:14:32
3
18
Как пък една мисирка не му зададе неудобния въпрос - Само астра зенека ли съществува? Файзер нещо? Спутник? Тях не може ще чакал да одобрят нова експериметална на Джонсън. Срамота!
3.
Moskoff
25.02.2021 11:01:29
4
14
Това което неможа да направи Масков с "качествените" ваксини от Турция сега ще го направи Ангелоф (на смъртта) с "качествените" ваксини на Астра Зенека
2.
саня
25.02.2021 10:59:27
4
18
Организацията му е геноцидна спрямо хората от 4 фаза, но е голям говорилник.
Тупането по гърдите стана заразна болест при ГЕРБ.
1.
Лост
25.02.2021 10:33:46
8
23
Глупостите на Ангелов.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори