×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Фалшиви ваксини срещу COVID-19, представяни за препарати на Pfizer/BioNTech, са били открити в Мексико и Полша
  • bTV реши Любен Дилов-син повече да не е в журито на ''България търси талант''
  • Русия експулсира 10 дипломати на САЩ
  • Държавният глава Румен Радев проведе днес работна среща на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа
  • Очертават се предсрочни парламентарни избори през юли
  • Калканът на Краснодар е много евтин - само 17 лева
НА ЖИВО

Хората до 55 години да се ваксинират с "Астра Зенека", а възрастните с РНК


Хората до 55 години да се ваксинират с "Астра Зенека", а възрастните с РНК
Дебатът около ваксините съвсем се профанизира. Експертите се надпреварват да изричат клишета, смята проф.Коста Костов
24 Февруари 2021, Сряда, 21:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично. Всеки ден се дават нови разпореждания, противоречиви послания, а имаше достатъчно време да се подготвим по-добре

Проф. Коста Костов е роден в Бургас. През 1980 г. Завършва медицина във Варна. Професор е по белодробни болести. Специализирал е в Швейцария и Германия. Преминал е специализиран курс „Основни качества на лидерството” в London Business School. Дългогодишен лектор по белодробни болести в Медицински факултет на Университет „Св. Климент Охридски”, София. Бивш председател на УС на БДББ в периода 2008-2012 г. Национален консултант по пневмология и фтизиатрия на НЗОК. Председател на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет по време на пандемията COVID-19 2020 г. Член на Съюза на българските писатели – секция „Публицистика“. Проф. Коста Костов говори за разпространението на вируса, последиците от заболяването и ваксинационната кампания пред колегите от Агенция "Фокус".

- Проф. Костов, вие сте един от водещите пулмолози у нас. Ангажиран сте и с хода на епидемията от коронавирус, която вече от година се разпростира и в България. Как оценявате ситуацията към момента и имате ли опасения от нов пик на заразата, предвид, че стартира масовата ваксинация?

- За нов пик в смисъла на онзи от октомври-декември не ми се мисли, защото не го допускам в ума си. По-скоро ще има бавно надигаща се вълна, предвидима още в края на януари и тази вълна вероятно няма да залее болниците както в началото на зимата, но ще се покачва плавно в следващите няколко седмици. Масовата ваксинация няма да успее скоро да догони вируса. Ето днес (23 февруари) имаме процентен скок на заразените над 18% от направените тестове, покачване броя на постъпилите в болница, интензивни звена и починали. В настоящия момент общият брой преминали през инфекцията и ваксинирани е под 5% от населението, ако се доверим на официалната статистика.

Ако навлезем в хипотезата, че инфектираните извън официалните данни са поне още милион, тогава допускам, че имунното българско население е около 22%, нека бъдат 25%. Пак не излиза сметката, защото докато стигнем заветните 70% популационен имунитет, както повелява епидемиологията, ще мине много време, а дотогава онези, които са се ваксинирали досега, заедно с преболедувалите преди месеци, ще се присъединят отново към неимунното население и по-уязвимата част от него.

Така след месеци ще върнем преброяването в днешната му точка. В същото време се появяват нови варианти на вируса, с проблемни отношения с ваксините, антителата, популационния имунитет. Чакат ни още трудни месеци с вдигнат гард.

- Какво показва мониторингът, който правите на вече преболедувалите пациенти, какви отклонения има в клиничната им картина?

- Една немалка част от преболедувалите продължава да страда от т.н. „продължителен Ковид-19“, който протича с много разнообразни симптоми, общо около 50 на брой, но най-съществените са между 30-40 и идват от няколко органи и системи. Разбира се, най-изявените оплаквания са свързани с дихателната система, най-тежко и най-често засегната от вирусната инвазия - кашлица, недостиг на въздух, изразяващ се в повечето случаи като „невъзможност за пълно вдишване“, бърза физическа уморяемост, болки в гръдния кош.

Към тези симптоми се наслагват и други - обща физическа слабост, нарушен (разпокъсан) сън, мускулни и ставни болки, главоболие, замаяност, наречена в литературата „мъгла в главата“ (fog in the brain), сърцебиене, прескачания на сърцето, непостоянен пулс и кръвно налягане, субфебрилни температури (до 37.5°), страх, дори депресия. Всички тези симптоми се появяват не само при тежко боледувалите, но и при част от по-леко преминалите през болестта.

На третия месец след боледуване страдащите от остатъчни симптоми са не по-малко от 30% от всички боледували и тези пациенти изискват щателно изследване с подходяща функционална апаратура и мултидисциплинарен екип, включващ задължително пулмолог, който при нужда, насочва пациентите към невролог, кардиолог, психиатър, специалист по медицина на съня, рехабилитатор и пр. Апаратурата за функционална диагностика в извънболничната помощ не е достатъчна за прецизна оценка на остатъчните промени в белия дроб, защото една обичайна спирометрия не открива тези дълбоки промени, които в обичайния случай засягат дифузионния капацитет на белия дроб, съпротивлението на дихателните пътища, функциониращите дихателни обеми, т.е. необходим е не обикновен спирометър, а бодиплетизмограф, с какъвто колегите в извънболничната помощ не разполагат, защото е скъп и изисква допълнително обучение за ползването му.

За мое удовлетворение, екипът от пулмолози, вкл. педиатри-пулмолози, с който работя, разполага с единствения такъв апарат в извънболничната помощ и всекидневно преглеждаме не по-малко от 20 души с „продължителен Ковид-19“. Тук е мястото да спомена тежкия недостиг на пулмолози, които сега са абсолютно необходими за обгрижване на пациентите след Ковид-19, защото тези болни са в компетенциите преди всичко на пулмолозите и на рехабилитаторите, специализирани в дихателна рехабилитация, които са също в изключителен недостиг. Разбира се, една част от пациентите се нуждаят и от други специалисти, предимно в областта на вътрешната медицина и неврологията. Сега започнаха да личат скъсаните дрехи на здравната ни система, която от години храни предимно себе си, а не потърпевшите. Както казваше Константин Павлов, преди да нахраним човека, трябва да нахраним Системата.

- Може ли да се направи обобщение на състоянието на преминалите през инфекцията и най-честите поражения върху организма?

- Най-сериозните поражения са при малка част от пациентите, предимно преминалите през тежка и критична форма на болестта (с остър респираторен дистрес синдром) и са съсредоточени предимно в дихателната система. Уврежданията, които остават във времето при тези болни, са по типа най-често на рядката „организираща пневмония“, позната на пулмолозите и рентгенолозите, по-рядко по друг тип пневмония, засягаща опорната (интерстициална) тъкан на белия дроб. Много рядко, само в отделни случаи, пораженията на белодробния паренхим стигат до тежка белодробна недостатъчност, а по-скоро се развиват относително бавно, за няколко месеца и довеждат до определен обем на увреда на белодробната тъкан, която редуцира функционалния капацитет на болните и влошава качеството им на живот.

Затова е важно тези поражения да бъдат предотвратени навреме чрез професионална и навременна оценка на състоянието на белия дроб, която изисква опитен пулмолог, достатъчно данни от функционалните изследвания на дихателната система и образни данни, най-вече от компютърната томография на белия дроб. Успокояващото в случая е, че до подобни значими поражения стигат малко пациенти, не повече от 1-2% от всички боледуващи, предимно такива с тежки и критични форми на болестта.

- Могат ли хората да се възползват от лечение или последствията от коронавируса остават хронични?

- След добрата клинична оценка, която изясних в предхождащия отговор, идва и прецизно подбраната терапия – медикамент, дозировка и продължителност. Това вече не е работа за специалисти от други специалности, а само за опитни пулмолози. При навременна клинична оценка и добре ръководена терапия, степента и обемът на поражения могат да бъдат редуцирани до минимум и пациентите с клинично значими остатъчни поражения да са изключително малко. За тази цел, обаче, е необходима не само добре построена терапия, но и ранна след болнична рехабилитация, която трябва да е широко достъпна за тежко боледувалите.

Това, обаче е много труден за решаване проблем, защото не навсякъде има рехабилитационни звена и подготвени рехабилитатори, които биха могли да поемат големия брой болни с остатъчни симптоми и функционални дефицити, за да редуцират бързо нарушеното им качество на живот, пораженията върху физическото им състояние и да ги върнат към нормален живот обратно в обществото. За недостига на пулмолози и апаратура вече споменавам многократно и това е хроничен проблем, който застрашава цялото общество в близките няколко години, защото средната възраст на българските пулмолози е над 50 години.

- Виждате ли проблеми с Националния план за ваксинация и оценявате ли като положителна стъпка преминаването към масово имунизиране? Имате ли обяснение защо в България тече дискусия коя ваксина е по-добрата?

- Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично. Всеки ден се дават нови разпореждания, противоречиви послания, а имаше достатъчно време да се подготвим по-добре, да създадем ваксинационни центрове, които да контролират хаоса, да осведомим населението за очакваните проблеми, да разясним честно и разбираемо противоречията, а не да повтаряме едно и също, сякаш сме на репетиция на самодейна пиеса.

Дебатът около ваксините съвсем се профанизира. Експертите се надпреварват да изричат клишета. Да, няма лоши ваксини, но има различни ваксини и трябва да се изясняват разликите, защото обществото не е стадо пред кланица, а сред него има мислещи индивиди, които искат да знаят достатъчно, преди да си подложат ръката за заветната спринцовка.

Затова има и толкова противници на ваксинациите – защото много българи не вярват на институционалните послания, отнасят се с недоверие, защото много пъти са лъгани, а общественият дебат около проблемите на пандемията се води от „експерти“, които от години не са поглеждали в микроскоп, никога не са лекували пневмония, трудно различават вирусна от бактериална инфекция, не са слагали десетилетия стетоскоп в ушите си, но обясняваха надълго структурата на вируса и механизмите на поражение, правеха оценки на имунния отговор, на технологията на ваксините, на белодробните поражения, епидемиологичните параметри и други тънкости за вируса и неговото поведение.

Пази Боже от профанизирани чакръкчии и академични знахари. Ваксинационната програма протича като синхронизирана рекламна кампания за спасяване на продукти с изтекъл срок на годност, без уважение към науката, сякаш предлагаме туршия, а не биологични продукти. А са необходими няколко ясни послания, които излъчват повече уважение към науката и обществото. Като това: Всички ваксини са добри, но са различни и тези разлики имат значение! С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст под 55 години, а за по-възрастните да се запазят наличните до момента РНК ваксини, поради ограничените данни от проучванията за по-възрастната група.

Така щяхме да спечелим повече доверие сред колебаещите се относно ваксинацията. Да се спазва установеният двудозов режим на приложение на наличните ваксини, а не кой когато може или желае. Сега импровизираме. За една и съща ваксина се дават различни интервали за втората доза – след 4 седмици, може и 10, но може и 12 седмици…Скоро може да се окаже, че не е необходимо въобще да се прилага втора доза.

Ако някой предлага ваксинационен режим, различен от този в клиничните проучвания, да бъде така добър да предостави равностойни на клиничните проучвания данни, рецензирани и публикувани в реномирани списания, коментирани от авторските колективи на оригиналните проучвания. Ако не, да отиде да работи в някоя рекламна агенция за продажби в интернет.

Ако замеряме обществото с научни данни, които още не са минали рецензирана оценка, т.е., не са приети единодушно от научната общност, ще отстъпим от научния дебат и ще стигнем дотам, докъдето стигнаха всички медикаменти, които се използваха и използват без доказан лечебен ефект, за да заприличаме на деца, които със сапунени балони искат да убият муха.

- Вие самият ваксинирахте ли се? Ако да – с коя ваксина, а ако не, смятате ли да го направите?

- Да, ваксинирах се още преди месец, когато получих и втората доза на ваксината на Пфайзер-Байонтех (Pfizer/BioNTech). Нямах избор, но дори и да имах, щях да избера именно РНК-технологията, която според мен е най-добрата технология от всички предлагани ваксини. Това е иновативна технология, която за първи път се използва за масово приложение при вирусна ваксина. До този момент тази технология е изпробвана в онкологията, при рак на гърдата и при меланом. Правени са и опити при инфекцията с вируса Зика, но за първи път е този световен триумф в битка срещу вирусна епидемия. Очакват се още ваксини от т.н. молекулярни и синтетични ваксини, но това е моят избор и имах късмет, че не се наложи да чакам по-добър.


В категории: COVID-19


3-те зодии, които не се забравят
3-те зодии, които не се забравят 22/04/2021, Четвъртък 21:19 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 неща във връзката, които нито една жена не бива да прощава 5 неща във връзката, които нито една жена не бива да прощава Ето кои са те Рецидивистът Пламен Динята ще лежи до 15 г. в пандиза за обира в магазин "Болеро" в жк. "Зорница" Рецидивистът Пламен Динята ще лежи до 15 г. в пандиза за обира в магазин "Болеро" в жк. "Зорница" 24-годишният Пламен Кантарджиев е осъждан 7 пъти досега 4-те типа мъже, които НЕ се обвързват 4-те типа мъже, които НЕ се обвързват Мамините синчета са вечни самотници заради твърде властните и обгрижващите им майки 3-те зодии, които не се забравят 3-те зодии, които не се забравят Скорпионите са една много специална зодия, която никога не можеш да забравиш, обичал ли си веднъж Рецепта за славянски гювеч със свинско месо Рецепта за славянски гювеч със свинско месо Лесна идея за вкусна вечеря Огромни дупки зейнаха до блок 3 в жк. "Изгрев", шофьорите пропищяха Огромни дупки зейнаха до блок 3 в жк. "Изгрев", шофьорите пропищяха Улиците в района са целите в кал, а дирята се разнася към ул. "Транспортна" и кръговото на Метро Христо Димитров: Умрат ли „Българе“ и „Чинари“, умира и танцовото изкуство Христо Димитров: Умрат ли „Българе“ и „Чинари“, умира и танцовото изкуство Честно ли е да се дотира публиката само при представления на държавните ансамбли, пита хореографът Възрастна жена тъне в мизерия и живее сред плъхове в центъра на Бургас Възрастна жена тъне в мизерия и живее сред плъхове в центъра на Бургас Социалните са готови да помогнат, но близките й не попълват нужните документи за настаняването й в дом Полицаите хвърлят униформите по Великден, за да дебнат за обирджии Полицаите хвърлят униформите по Великден, за да дебнат за обирджии Варна държи второто място по такива престъпления след столицата Бургаска област категорично премина дори платото на третия пик Бургаска област категорично премина дори платото на третия пик Данните сочат, че в последната седмица спад бележе не само броят на новите случаи, но и смъртността
2020 година е била рекордно топла в Европа 2020 година е била рекордно топла в Европа Температурите се повишават през всички сезони в Европа Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Руснаците смениха ваканцията в Турция с Египет Червено море се очертава като спасение за всички участници на пазара Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Италианец 15 г. получава заплата без да е стъпвал на работа Никой не забелязал отсъствието на служителя Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Роботът „Пърсивиърънс“ взе кислород на Марс Това може да е следващата стъпка към изпращането на хора там Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Над 1500 арестувани заради протести за Навални в Русия Има опасения за здравето на критика на Кремъл, който започна гладна стачка преди 3 седмици Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Петролът поевтинява след засилването на Covid вълната в Азия Рязкото увеличаване на случаите в Индия започна да подкопава надеждата за увеличаване на потреблението   След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания След Брекзит и Северна Ирландия се готви да се отцепи от Великобритания Мнозинството хора от двете страни на северноирландската граница смятат, че Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство до 25 години, показва ново проучване   Зеленски покани Путин на среща в Донбас Зеленски покани Путин на среща в Донбас Изявлението идва на фона на ескалацията в отношенията между Киев и Москва и на голямото струпване на руски войски край Украйна и в анексирания Кримски полуостров   Футболният преврат „Европейска Суперлига“ се провали Футболният преврат „Европейска Суперлига“ се провали След като шест английски клуба обявиха оттеглянето си във вторник, инициаторите сега искат да „преосмислят“ проекта   Израел започва да ваксинира деца срещу коронавируса Израел започва да ваксинира деца срещу коронавируса Ваксинирането на децата и младите хора се смята за решавата стъпка в постигането на колективен имунитет и овладяването на пандемията  
Бойко Борисов Бойко Борисов Куцук-куцук, ама главата ми е здрава Виц на деня Виц на деня Мъж се прибира от работа и сяда да вечеря. Жена му го пита:
- Скъпи, имаш ли някакви планове за Великден?
- Да, имам! Смятам да направя като Исус - ще изчезна в петък и ще се върна в неделя!
Виц на деня Виц на деня Друсан обикаля около църквата на Великден. Отчето се обръща към него:
- Христос Воскресе, чадо!
- Чух, брат, страшна работа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Из дневника на един ерген: "Измих пода, измих чиниите, изпрах, изгладих, сготвих. Ах, ще ми се да се оженя за себе си!"

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори