×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доверието в Bitcoin в момента е огромно, редица големи играчи вече инвестираха милиарди


Доверието в Bitcoin в момента е огромно, редица големи играчи вече инвестираха милиарди
Критици на биткойн и криптовалутите е имало, има и ще има. Но техните твърдения и прогнози винаги са били грешни засега
18 Февруари 2021, Четвъртък, 20:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Волатилността на криптовалутата намаля драстично, а това се дължи на ръста в цената, която вече достигна нови висоти от 51-52 хил. долара, убеден е Валентин Русалийски – един от водещите експерти по криптовалути у нас

Валентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна (сегашният ТУ-Варна), специализира в разработката на бизнес приложения. Той е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

Срещаме се с него да говорим по една от най-злободневните теми през последната седмица – безпрецедентният скок в цената на криптовалутата Bitcoin, която не само подмина предходния си рекорд от $20 000 от декември 2017  г., но се извиси на стойности от 51-52 000 долара, а тенденциите са за продължаващ ръст.

- Г-н Русалийски, цената на bitcoin спрямо долара покори нови, невиждани досега върхове, достигайки до над $50 000. На какво се дължи това и ще има ли още изненади?

- За разлика от пика на цената на bitcoin от 2017 г., когато криптовалутата достигна до близо 20 хил. долара, този път приносът на малките инвеститори не е съществен за невиждания скок. Роля тук изиграха големите играчи, които разполагат с много капитал.

MicroStartegy – фирма за финансово разузнаване обяви намерене да инвестира 650 милиона долара в bitcoin. Илон Мъск вече инвестира милиард и половина долара в bitcoin, а той никога не прави нещо просто така. Ден или два по-късно 850 милиона долара му се върнаха като поскъпване на акции. При това инвестицията в bitcoin си стои. Много други големи инвеститори също се включиха. 

Най-голямата разлика от 2017 г. обаче е намаляването на волатилността на bitcoin – а, т.е. много по-стабилното поведение на цената. Причината е високата стойност – при 50000 долара процентно движението от хиляда или две хиляди долара е по-малко отколкото при 17000 или 5000.

Значително увеличената капитализацията на пазара също влияе на доверието на инвеститорите. Да, bitcoin има само борсова цена и тя теоритечно може да спадне и до нула, но изглежда доверието в криптовалутата в момента е огромно!

Нещо повече – в момента сме насред третата параболична крива на нарастване на цената – тенденция, която се забелязва от последните месеци и остава активна и до днес, което значи, че очакванията са за още ръст.

- През последната година икономиката в световен мащаб претърпя нещо като катаклизъм. Има ли резон да се твърди, че и това може да е причина за повишения интерес към криптовалутите?

Това, което се случи през 2020 г., кара спомена ни за последната финансова криза от 2008 г. да избледнява. Световната икономика от десетилетия не се свивала така, а съответно това повлия и на фондовите борси негативно. Отговорът на света е неравномерен, не съвсем обнадеждаващ, но даващ визия за изправяне на крака на икономиката след отшумяване на пандемията. 

В тези условия капиталът и инвеститорите логично потърсиха спасение в иновациите. Фирмите ускориха иновационните процеси. Дигиталната трансформация набира сила и дава основа за ново мислене в инвестиционния процес. Несъмнено това има ефект върху цената на биткойна и останалите криптовалути.

- Биткойнът като конкурент на златото е теза, която редица инвеститори в последните години подхващат. Има ли резон в такова твърдение?

- Bitcoin в момента е наричан „цифровото злато“. Теоретично погледнато – имат общи черти. Цялото злато на земята, включително недобитото, се събира в няколко басейна с олимпииски размери. 

Броят на bitcoin монетите е ограничен до 21 милиона по дефиниция. Разликата е че физическото инвестиционно злато има разходи за съхраняване (специална опаковка или вакуумна капсула и т.н.), докато златните фючърси са борсови инструменти, което означава че има риск и при тях.

От своя страна bitcoin е изключително мобилен, удобен и прозрачен за транзакции благодарение на блокчейн технологията. Златото има висока пазарна стоиност, но в момента не е стандарт, защото златното покритие на долара - основната резервна валута в света, беше премахнато през 1971 г. с указ на президента Никсън. 

Въпросът е по-скоро в това дали долара е застрашен от bitcoin като основна резервна валута. Моят отговор е - засега не е застрашен. 

Да се ограничим до чисто икономически фактори. Зад долара стои най-големият, най-надежден и най-прозрачен пазар на държавни облигации – пазарът на амерканските държавни облигации на стойност няколко трилиона долара, където Япония и Китай са най-големите притежатели на американски дългови инструменти.    

- Буквално преди дни се появиха няколко доста интересни новини за развитието на криптопазарите и криптотърговията. Големите картови оператори VISA и MasterCard заявиха желанието си да интегрират криптовалутите в своята услуга. По тази стъпка работи и PayPal на Илон Мъск от няколко години. Как да тълкуваме този ход?

- Картите днес са неразделна част от ежедневиеото ни и такива новини действително са много важни и ключови за бъдещето на криптовалутите. Ако говорим конкретно, края на 2021 г. е момента, в който тази интеграция ще е случи. Но това не е прецедент.

Един град в САЩ – Маями направи огромна крачка в интегрирането на крипто валутите в ежедневието. Там администрацията вече получава заплатите си в bitcoin, а в големите вериги може да се пазарува с bitcoin. 

Биткойн не е „пирамида“, криптопазарът е огромен бизнес, но за отдадени професионалисти

Пак в САЩ ентусиасти обсъждат построяването на Криптоград в пустинята Невада. 

Ако погледнем и на изток - в Азия, там също има движение в тази посока – цифровия юан стартира и има обороти в стотици милиони долари. На фона на това съвсем не отдавна от ЕЦБ заявиха, че до средата на годината ще започне проучване за  използването на цифровото евро в бъдеще.  Дойчебанк обаче разглежда сериозно създаване на платформа за попечителство на криптовалути. Една немска, по-малка от Дойчебанк, вече предлага едновременно и банкова сметка и криптопортфейл.

- Мнозина интерпретираха ходът на VISA и MasterCard като поддтикнат от загубата на доверие във фиатните пари.

- Доверието е в основата на всеки бизнес. Доверието в парите е доверие в икономиката. Икономиката е в криза заради пандемията. 

Хора загубиха работата си, доходите на не малка част от работещите намаляха. Появи се страх. Инвеститорите не са във възторг от състоянието на икономиката и също са притеснени за приходите. 

Мисля, че това е от значение за преориентирането на някой от тях към криптосвета. Но за големия скок причината е алчността на инвеститорите. 

- А как ще се осъществяват транзакциите чрез тези традиционни средства, като става въпрос за биткойн. Например, закупувайки с VISA или MasterCard стока от магазина, към която има начислено ДДС, къде ще отиде въпросният данък и под какава форма. Ако той отиде към държавите под формата на крипто, това значи, че държавите влизат на пазара с критптото, а това не е желателно.

В света, разплащания в криптовалути днес има. Има борси, които продават и купуват не само криптовалути, но и стоки срещу крипто. Въпросът с фискализацията на продажбите в криптовалути е технически въпрос, който ще бъде ангажимент на картовия оператор и продавача и той е решим. Споменахме цифровото евро, то би улеснило значително въвеждането на разплащанията в крипто.

Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия

Щом го има в Маями и в Китай, значи има решение и може да бъде проучен натрупания опит. 

Екосистемата на криптовалутите е достатъчно добре развита и въпрос на желание и време е да се появат ежедневни разплащания в крипто. Биткойнмати – биткойн банкомати вече има и у нас, макар и по-скоро като първопроходци, но са факт в София и Плодвив.  

- Биткойнът и криптовалутите често са оприличавани на измама, на икономически балон, който неизбежно ще се спука. Критиците на този нов пазар предвиждаха драсичен спад, дори достигане на стойността на биткойна до нула.
- Критици на биткойн и криптовалутите е имало, има и ще има. Но техните твърдения и прогнози винаги са били грешни засега. Има един емблематичен случай. Няма да назовавам човека по име, но фактите са такива – когато още през 2019 г. Джо Кернен от CNBC предполагаше, че до май 2020 bitcoin ще достигне цена от 55000 долара, въпросният господин веднага започна да му се подиграва, заявявяйки, че това е невъзможно, че bitcoin никога няма да стигне до 50 000 долара и т.н.

Измамата с криптовалути се разпознава лесно на сбирки с обещания да станете веднага богати

В момента цената е над 50000 долара, а господинът упорито отказва да признае грешката си и дори достигна до това да заяви, че и до 100 000 долара може да стигне цената му, но спадът до 0 е неизбежен. Интересното е че синът на господина е публично изявен поддръжник на bitcoin.

Вече се обособи нов термин „криптономика“ и това което стои зад него е много сериозно нещо. Пазарната капитализацията на някои криптовалути днес се съизмерва с обема на някои не малки национални икономики.

Все още има използване на криптономиката за пране на пари, но ако доскоро при криптото обемът беше по-голям, то вече обемите са почти еднакви в двете икономики. Измами има и двете икономики. Понзи схеми има и на двете места. 

Добрата новина е, че се полагат много мерки за ограничаване на възможностите за злоупотреби чрез криптоборсите и те дават резултат. Това ще даде още повече доверие в криптономиката.
 


В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
Гошето
23.02.2021 09:49:47
0
0
Вчера биткойна беше паднал от 57700 до 47700 преди да се качи пак. Днес пак надолу и нагоре с хиляди. Това ако не е волатилност здраве му кажи.
11.
Мичмана
21.02.2021 14:43:05
0
2
Въй, лице.
Тая мумия пак от някъде изскочи. На всеки три години е специалист по някоя нова технология. А е абсолютно неграмотен.
10.
Насакото Яката
19.02.2021 17:45:59
2
0
утри си купа два биткойна
и ще отида да го наабия на Койна
9.
като се обезценяват
19.02.2021 11:39:19
3
2
доларите хората с милиарди търсят алтернативи. като изпринтиха тези трилиони, разбира се, че и акции и криптовлути ще растът и то години.
8.
Гошето
19.02.2021 06:31:09
0
8
Волатилноста паднала защото цената станала още по-стратосферата. Пълни глупост, ама тия 'експерти' знаят, че огромен процент от хората са папагали неспособни на критично мислене.
7.
Ружа Игнатова
19.02.2021 00:15:14
0
8
скоро се връщам слагайте масата и поканете божков да пее.Цацаров ще мие чиниите след запоя,а Бойко ще отсервира масите,че да видят кво е да чистиш след големите.
6.
Наско Ментата
18.02.2021 21:57:15
0
8
В една от последните ви икономически статии,предричахте ръст на цените на имотите, тва беше преди 2 години. Позволих си да ви помоля,за ваше добро,да си смените консултантът. Нямах в предвид този. Ако го смените с някой от тия : https://i.postimg.cc/j5pFbtXP/Eu-Xrl-C-XYAce-Jr8.jpg
анализът ще е приблизително същия,но ... -Ефектът на посещаемост на сайта ще е неизмерим !Сериозен съм, както бях и преди 2 години.
5.
Не гледай
18.02.2021 21:21:48
1
12
Умно българино. Ти не си Илон Мъск или Уорън Бъфет. Колкото и да вложиш,ще ги загубиш.
4.
Баси фейса
18.02.2021 21:03:16
0
12
Тоз ако го видя в тъмното ще се насера, честно.
3.
Ханс
18.02.2021 20:37:29
0
15
Пирамиди, Фараони и фалшиви пари за милиони.
Цената е висока , а стойността клони към нула. Що е то?
2.
Хан Курбан
18.02.2021 20:25:28
0
8
А, редактирахте го, браво! :)
1.
Хан Курбан
18.02.2021 20:24:40
0
12
А, бе, как ще пишете “милиЯрди”!?! Какво сте учили... учили ли сте изобщо!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори