Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия

Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия


Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Атаките с юридически и силови способи се отразяват на търсенето и съответно на цената, смята инж. Валентин Русалийски
15 Юли 2018, Неделя
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализацияВалентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна. Той специализира в разработката на бизнес приложения и е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас.

Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

Срещаме се с него близо 8 месеца след последния ни разговор, когато цената на биткойн – най-популярната и първа криптовалута, бе започнала да достига рекордни висоти, а само месец по-късно 1 BTC се продаваше за повече от 20 хил. щатски долара.- Г-н Русалийски, криптовалутите сякаш замряха през последните 6-7 месеца, след големия бум през декември м.г. В момента те са сякаш закотвени на едно и също ниво с тенденция на спад спрямо долара. Защо е така, при положение, че прогнозите на специалисти тогава бяха тази година биткойн да се качи до невиждани нива от 40-120 хил. долара?

- Предният ни разговор на темата криптовалути беше през ноември 2017 г., когато биткойнът беше в сериозен подем. Тогава споменахме и борсовата търговия в Китай във връзка с опитите да се повлияе на борсовата търговия там от властите. Други азиатски страни също правиха такива опити.

През 2017 г. азиатските пазари генерираха най-голямото търсене, главно на местните борси за търговия с криптовалути. Властите в тези страни се убедиха, че биткойнът и алткойните на практика са цензуроустойчиви поради децентрализирания си характер и подкрепата на големи и пръснати по света общества, които движат развитието на една или друга криптоединица.

Последвалите действия на властите в тези страни, независимо от разликата в политическите системи, показаха, че те не са особено щастливи от загубите на фиска от търговията с криптовалути на местните борси и ... като видяха, че механизмът на цензурата не работи, прибегнаха към механизма на репресия, въвеждайки регулация за работата на местните борси (местните  потребители имат доверие главно в тях). Стигна се и до затваряне на някои от тях.

Генерирането на търсене в района спадна рязко, заради липсата на възможност за търговия и ... последва резкият спад в цените на биткойна и алткойните в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Главната причина, според мен, за спада е наличието на централизирана в борсите търговия с криптовалути, а това дава възможност с атака към тези структури чрез силови и юридически способи да се препятства дейността им и това се отразява на търсенето, определящо цените на криптовалутите.

- Как стои въпросът с пазарите в Южна Корея, където криптовалутите са де факто боготворени? Свързани ли са някои от измамите през последните месеци със спада на популярност сред масите?

- В по-отворената политическа система на Южна Корея бяхме свидетели на публични протести и дори искания за оставки на министри, при промяната на законодателството в началото на тази година, касаещо работата на криптоборсите.

Нивата на цените на биткойна към момента се колебаят между 5700 долара до към 11000 или 12000 долара и се дължат на интереса към криптовалутите при търговия с по-малки обеми в множество криптоборси в и извън Азия. Обемите на притиснатите от регулациите към тях азиатски борси са далеч от нивата в края на 2017 г. и вероятно няма да се върнат обратно при този начин на работа.

Поредицата измами през миналата и началото на тази година с тъй наречените „умни договори“ (ICO – Initial coin offering или еквивалентът на Първично публично предлагане, когато става въпрос за криптовалути) при Етериум и някои други криптовалути не влияят рязко на търсенето. Много добри проекти се случиха с тяхна помощ, но имаше и измамници. Емблематичен е случаят, в който за минути бяха откраднати милиони долари чрез сайта на една фирма от близкия изток при набиране на средства чрез ICO емисия.

Имаше и пропуски в сигурността в някои борси. През този юни една относително малка криптоборса в Южна Корея съобщи с туит за хакване на системите им и това доведе до 10% спад в цената на биткойн – моментално според индекса на CoinDesk. Дни след това CNBC съобщи, че според The Wall Street Journal в Съединените щати се води разследване срещу четири криптобоси за манипулиране на борсовите цени.

Виждаме, че факторът не е един, но подкрепата за децентрализираните, нерегулирани от правителства криптовалути не е намаляла в техните общества. Това ни дава надеждата, че търговията ще продължи, а това значи и съществуването им.

Трябва да отбележим и нещо, с което криптовалутите  допринесоха за технологичното развитие на съвременния свят – технологията „блокчейн“ стана популярна благодарение на тях. В днешната цифрова икономика тази технология заема все по-сериозен дял, без прякото участие на криптовалути. Можем да говорим дори за бум в приложението на блокчейн във всякакви бизнеси.

- Все пак можем ли да говорим за криптовалутите, като разплащателното средство на бъдещето и какво се случва в момента с биткойн майнинга? Рентабилно ли е тепърва да се купува машина за копане?

- Криптовалутите донесоха и още нещо важно – децентрализацията в такива важни сектори, като паричното предлагане, например. Слабото им място е централизираната търговия, но един от създателите на Етериум възкликна неотдавна „Централизираните борси ще горят в ада“ (цитиран от изпълнителния директор на Huobi UK пред newsbtc.com). Работи се по създаването на децентрализирани криптоборси, които отговарят по-добре на децентрализирания характер на криптовалутите. Тогава няма да съществуват центрове на търговията, подлежащи на репресии. Дали това ще доведе до нов бум в търсенето на криптовалути и съответно до нови скокове на цените им – аз лично бих предпочел плавното им покачване, което ще говори за стабилност и ще генерира доверие в тях, което в момента е поразклатено.

В тази светлина търсенето на „машини за копаене“ отбелязва спад. Най-големите облачни криптоферми в края на 2017 г. спряха предлагането на биткойн мощности (предлагаха се мощности за добив на някои алткойни). Днес отново има биткойн предлагане. Този бизнес не е спрял и си се развива. Разходите винаги са били с повече или по-малко под приходите. Винаги съм смятал че това си струва, ако например си „миньор“, състезаващ се за формирането на блокове в общия „блокчейн“, защото там се печели и от таксите за включване на транзакции в блока. Това прави нещата различни. Аз лично не се занимавам нито с едното, нито с другото.

- Какво определя факторите за това някой да се включи в бизнеса с криптовалутите?

- Факторите, определящи интереса на някого да се включи или не в такъв бизнес, обикновено са много. Различни са във всеки отделен случай и е невъзможно да се даде обща препоръка – да или не. Интервюта като това не бива да служат като инвестиционен мотив!

Целта ни тук е да опишем и илюстрираме случващото се. Инвестиционната инициатива изисква съвсем друг подход. На една борса (каквато и да е) има инструменти да се печели и от спад на цените на търгуваната стока, но това изисква и познания, и непрекъсната (не 8-часова на ден, а доста повече часове) заетост. Това изисква сериозно натрупване на опит чрез проучване на сделките на пазарите, платформите и инструментите за търговия.

- Дали след сегашния спад ще последва нов подем и до каква степен?

- Да си спомним как през миналата година една именита, с международна известност банка, чрез висши свои представители заклеймяваше криповалутите, а в същото време брокерите й дебнеха спадовете вследствие на това и купуваха, опитвайки се да балансират по-слабото представяне на банката при „фиатните“ операции в предишното тримесечие!   

И днес има анализатори, които предвиждат цена в десетки хиляди долара за биткойн още в края на тази година, но имаше и такива, които миналата година предвиждаха шестцифрени цени за средата на 2018 г. Искрено се надявам да няма резки скокове, в която и да е посока, защото стабилността е нужна и на обществата, движещи криптовалутите, и на инвестиращите в тях, било то купувачи или „копаещи миньори“. Мисля, че в бъдеще непременно PoW (proof of work, доказателство за работа), принципът, при който заплащаш правото да формираш блок с работа - “копаене“, ще бъде заменено от PoS (proof of stake) - правото за формиране на блок да се определя от владеенето на голямо количеството от съответната криптоединици, което притежаваш и ще загубиш автоматично, ако не спазиш правилата. Има и смесени системи, но ...  бъдещето ще покаже.

Твърде много са критиките към PoW метода – единствен за биткойн в момента, който води до преразход на електроенергия, изчислявана в световен мащаб като годишния разход на една немалка страна.

- С поглед към близкото минало, каква точно беше причината за големия бум в средата на декември 2017 г. и възможно ли е да очакваме подобно развитие до края на 2018 г.?

- Причините за подема в 2017 г. - вече ги споменах. Само ще отбележа, че всяка страна има интерес фискът - т.е. приходът в хазната да е защитен. От това имат интерес всички в обществото защото от там идват заплатите на полиция, армия, лекари, учители, администрация – всичко онова, без което няма как да съществува самостоятелно общността от хора, обединени в нещото наречено „една страна“.

Заобикалянето на фиска мисля, че няма да бъде допуснато повече в размерите от миналата година, от когото и да било. Децентрализираните борси са новата надежда за подем (дай боже без пикове), но в какъв период ще се случат и дали ще са масови, едва ли в момента някой може да каже със сигурност.

- След въпросния бум (spike) през декември, много хора инвестираха средствата си и загубиха. Има ли все пак надежда за тях и възможно ли е те да очакват възвръщане на загубите до края на годината?

- Ако инвестирането е било при цените от 19 до 20 хиляди долара за биктойн в края на декември – едва ли. Повечето от закупилите биткойни до септември или дори октомври в момента са на печалба или поне не са загубили. Закупилите през първото тримесечие на 2017 г. определено са на печалба в момента.

- Все още ли може да се твърди, че е „по-добре да ги държиш, отколкото да продаваш за фиатни пари“ по отношение на криптовалутите?

- Пазарната ситуация на доминиращите централизирани борси в момента е стабилизирана. Борсовите анализатори, когато говорят за криптоборсите, използват термините от стандартната борсовата търговия  – „мечи пазар“, „бичи пазар“. Това го нямаше миналата година.

Следователно, да се занимаваш с криптовалути в момента означава да се занимаваш с борсова търговия. Вярващите в нов пиков възход на цените биха могли да държат биткойни „на склад“, но засега не виждам предстоящи събития, които да предизвикат такъв сценарий. Да, има и такива гласове сред анализаторите, но ... ще видим.  

- Каква е прогнозата Ви – до края на годината и за един по-обширен срок, да речем 2-5 години?

- Прогноза за години напред – мисля, че е несериозно да се прави или поне аз не мога да се нагърбя с това.

Замяната на PoW с PoS при емблемата на криптовалутите – биткойн, както и масовост при бъдещите децентрализирани криптоборси, според мен биха предизвикали положително раздвижване на пазара след време, но не и в краткосрочен, няколкомесечен период.

В категории: Бизнес


10
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
10.
Пукнат балон
16.07.2018 19:09:47
0
1
През януари 2017 инвестирах 2 3 средни работни заплати в 1 определен алткойн. В началото на януари 2018 изтеглих 80% от всички койни и са мега щастлив от така наречения от Вас балон.
Нека всички '' анти балон специалисти'' да се позаинтересуват как се генерират доларите от централния резерв на САЩ и банките и тогава да се притесняваме от балони.
Относно употребата на крипто валутите щом с биткойн се купува злато от най голямата канадска злато добивана компания.
Не знам дано балона се пукне по скоро че всички да спим спокойно
9.
До редакторите
16.07.2018 08:25:02
7
5
Скрийте го този нещастник комсомолски
8.
ММ
15.07.2018 23:54:27
7
5
Този тип валути представляват една голяма пирамида, рано или късно се пропукват и има там няколко човека, които ще спечелят нещо, а другите ще духат супата. Доказало се е във времето, че нещата в които искаш да влагаш пари трябва да бъдат поне съществуващи, а не измислена интернет валута, ама с напредъка на технологиите се получават нови начини, по които може да се лъжат наивните хора. Шанса да спечелиш от нещо подобно е равен на това да спечелиш от казино.
7.
ММ
15.07.2018 23:48:38
7
0
Не знам кой е този човек, но щом е свързан със Софтуни значи си няма и на идея от нищо. По измислено учебно заведение няма. Там се правят на разбирачи, набиват ти филми, че като завършваш техните курсове едва ли не ще станеш милионер, защото много ще разбираш. Единственото, от което разбират е да опъват пари от младите хора, които учат при тях. Затова собственика и преподавателите имат лев, защото се възползват от наивните младежи.
6.
*********
15.07.2018 23:33:54
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Де е Киро на КИРИЯ
15.07.2018 21:57:54
6
1
Наи-гоямата МИНА за копане на биткоини вьв БГто се намира вГОЦЕ ДЕЛЧЕВ в бившата целуозна фабрика над 5000 бр .копачки китаиско производство по3000 $ ПАРЧЕТО всяка/на едро / копат ден и нощ неуморноо
МИНАта есобственост на синове на бивщи милицинери отДС УБО Румно ,това са капиталиста Иво Прокопиев и екс президента Роско ПЛЕВНАНЛИЕВ хора на Цветелина Бориславовова както и тарикати от техното соросоидно обкрьжение
Копачките обаче ХАРЧАТ МНОГО ТОК за това хитрите синове и дцшери нДС са купили хиледи кв.метри ЕВТИНИ китаиски СОЛАРКИ които давнасят БЕЗплатен ТОК които да обрьщат в 1Б струваш до 20.000 $ ,после обаче идват ГОЛЕМИТЕ БАТКИ тарикати хакери от Лестьр Англия Англииските служби MI5 MI6 шатските NSA изрелските Keshot и Mamarim и като едни СТЬРШЕЛИ разбиват кошерите на работливите наивни соросоидни пчелички им ПРИБИРАТ МЕДЕЦА/БИТКОИНИТЕ/
4.
висок
15.07.2018 17:38:28
12
5
Бля, бля... койна пада, защото не става и да си избършеш гъза с него! А балъците могат да търгуват и с ползвани кибритени клечки, с фасове от цигари и да си ги разменят по хилядарка броя!
3.
!!!
15.07.2018 17:07:12
12
5
Биткойна е за селяци! Който не знае как да работи и кво е труд се хваща на тая помия и после пада вдън земя!!!
2.
Бичето
15.07.2018 16:58:17
3
1
Пазара в България вече е монопол
Хардуера за копане е предплатен с месеци на пред
Няма да обсъждам колегите с риговете втора ръка
Кой е инвестирал едно време печели ..прохождащите да му мислят
1.
Стан
15.07.2018 16:44:14
16
6
Пирамида голяма,скоро ще горят много хора.
Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Крими
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)
Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Пожарникарите действали светкавично, изгасили колата за по-малко от 10 минути


Всичко в категорията
Сайтът на Агенцията по околна среда не работи
Сайтът на Агенцията по околна среда не работи Причината е технически проблем, който прави сайта недостъпен за потребители

Всичко в категорията
БСП свиква извънредно парламента заради кризата с Търговския регистър и фалита на „Олимпик” Ким нарече разбойнически санкциите срещу Северна Корея Валери Симеонов: Държавата победи на Какаовия плаж и Хедон, нощта става време за почивка Цената на петрола падна до $72 за барел, ще поевтинее ли горивото? НФСБ призовава да бъдат разследвани мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев Ето кой е новият шеф на ИА "Автомобилна администрация" Мутри сплашиха Бранимир Ботев, бившият заместник-министър обвини премиера (ВИДЕО) Конспирация: Няма умряло от чума животно, а БАБХ не казва резултатите от вторите проби Румен Петков: Сидеров и Симеонов всеки ден правят щуротии, но са с имунитет - няма как психиатрите да вземат мерки Наруши ли Цецка Цачева законите на България и общоевропейските правила? САЩ планира нови инвестиции във военните си бази в България и Румъния
Един от избягалите убийци на Стоян Балтов е задържан в ЮАР
Един от избягалите убийци на Стоян Балтов е задържан в ЮАР Предстои местният съд да се произнесе за екстрадицията му


Всичко в категорията
Бургазлията Марин, убил зверски баща-мъчител, излиза предсрочно: Дайте ми шанс да започна живота си наново! Рекордьорът с 33 присъди Тетката: Скарахме се с това момче и му ударих един шамар Пуснаха на свобода Даниел с БМВ-то, помел 6 деца в Китен Спипаха контрабандни цигари за 1 млн. лв. по „бургаската схема” с дъските Извънредно! Осъденият за изнасилване на ученичка екскмет Иван Евстатиев излезе от затвора предсрочно Човек от групата на Митьо Очите се оказа стопанин на общински язовир с 20 тона риба Съдът не намери доказателства, че Пейко Янков е в групата на Очите, но го остави в ареста (ОБНОВЕНА) Заместничката на Иванчева: За 1,5 г. поне научихме ЗУТ - арестът е незаконен, в банята има 1 см кир Изненада! Пуснаха срещу 3 бона гаранция шампиона по борба Мариян Ганев, опитал да върне мутренските години в Слънчев бряг Жена осъди болница за колосална сума заради счупен крак Окръжният прокурор на Бургас каза защо бе наложена 50 хил. лв. гаранция на Бенчев
Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път Брутална агресия в училищен двор! Деца се млатят пред учители, вдигнаха на крак полиция и Бърза помощ (СНИМКИ) Разследване на Флагман.БГ показа: Странно е, че никой няма интерес от палежа „Адам и Ева” Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди. Какъв е произходът им? (СНИМКИ) Гаджето на Преслава я затвори в златна клетка от ревност! Искал да съсипе най-големия успех в кариерата й Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка Мистерията се заплита! Огнената вендета в Карнобатско била за друг бизнесмен, тракторите на офшорка пламнали по погрешка? Проверяват шефка в МОН, опитала да уреди сина си Помните ли скандала с кардиолога д-р Михаил Читаков? Ето каква е развръзката БЧК приютява оръжейна фирма в централата си (ВИДЕО) Шест вида поведение, които разрушават връзката
Безочливост! Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го "припозна" заради 100 хил.лева
Безочливост! Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го "припозна" заради 100 хил.лева Бащата на детето загива след автомобилна катастрофа, изплащат сериозно обезщетение на детето му и едва тогава майката се сеща, че има син


Всичко в категорията
Опасното море взе нова жертва! Никола се удави на централния плаж в Лозенец Строител от Бургас: Полицай ме измами, загроби бизнеса ми, поболях се Трагедия! 15-годишен младеж се удави Лекари зоват за помощ, тяхна колежка се нуждае от кръв и пари за лечение (ВИДЕО) 11 години, след като Стависки прати Мануела в будна кома, един българин написа ... Развръзка на драмата с 23-годишния Ивайло, който изчезна безследно в Бургас Жестока трагедия! 56-годишният Павел почина след зверската катастрофа на пътя Созопол-Бургас (СНИМКА) Маргарита Петкова: Не съм молила за помощ за дъщеря ми, но Божиите пратеници ме намериха (ВИДЕО) Сълзи и прегръдки пред ареста! Габриела напусна килията (СНИМКИ/ВИДЕО) Нелеп случай! Състезателка по триатлон почина, след като яде сурово пиле на почивка в Гърция Съпругът на починалата родилка: Ако бебето ми се събуди, ще бъде увредено (ВИДЕО)
Обичаме се, а вече рядко правим секс! На какво се дължи това, обяснява психолог
Обичаме се, а вече рядко правим секс! На какво се дължи това, обяснява психолог Отделеността от другия е условие за връзката - това е основният парадокс в интимността


Всичко в категорията
Астролог: Не хвърляйте думите си на вятъра, не замисляйте нищо лошо!
Астролог: Не хвърляйте думите си на вятъра, не замисляйте нищо лошо! Не спорете с никого и не влизайте в конфликти, съветва Ивелина Пенчева
Всичко в категорията
Извънредно! Катастрофа затапи кръговото на Метро
Извънредно! Катастрофа затапи кръговото на Метро В ПТП-то участват лек автомобил и микробус, движението е изключително затруднено


Всичко в категорията
От последните минути! Софийско Ауди се блъсна в автобус Б12 на бул. „Демокрация“ (СНИМКИ) МВР с реверанс към шофьорите с "гражданска" на "Олимпик" - първите дни няма да глобява Извънредно! Два фолксвагена са удариха на пътя Варна-Бургас, задръстването е кошмарно (СНИМКИ) Кошмар на изхода на АМ "Тракия"! Катастрофа задръсти входа на Бургас, стотици са в капан (СНИМКИ) Как цената на живота скочи двойно и защо ще плащаме много по-скъпи застраховки за колите си Камион се запали по време на движение От последните минути! Пежо се размаза на Е-79, линейка лети към спешното с жена и 2 деца (СНИМКИ) Извънредно! На входа на Бургас откъм Созопол е нещо страшно, не пътувайте! Установиха самоличността на двама от загиналите при касапницата с трактор Трагедия на пътя! Трима загинаха след зверски удар в трактор – телата им изхвърчали от колата От 600 нарушения на пътя, над 500 са за превишаване на скоростта
Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ)
Спомени от соца: Когато битакът беше градският мол (СНИМКИ) Много преди да се появят вносните стоки от СССР, републиките, Турция и Китай, по родните битаци се търгуваше предимно със стоки втора употреба
Всичко в категорията
Ще ви настръхнат косите! Шокираща изповед на бивш футболист: Спах с мъже! Убихме майка ми
Ще ви настръхнат косите! Шокираща изповед на бивш футболист: Спах с мъже! Убихме майка ми Правил съм секс с леля ми и сестра ми, призна габонецът на религиозна сбирка

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Бургазлии, създали уникална бира в Холандия, пращат кашони със страхотните напитки, вижте къде да ги опитате
Бургазлии, създали уникална бира в Холандия, пращат кашони със страхотните напитки, вижте къде да ги опитате На 19-ти август местните и гостите на града ще могат да дегустират за първи път пивото в тематичния бар Papa Beer

Всичко в категорията
Вижте героя от 1-ви пост на Северния плаж в Бургас Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира Северния плаж в Бургас (СНИМКИ) Извънредно! Катастрофа затапи кръговото на Метро "Златните години на джаза" ще донесат в Бургас две преплетени изкуства - на музиката и кулинариятa Само във Флагман.БГ! Изчезналият бургазлия е известен рапър, щял да снима клип в Прага (СНИМКИ/ВИДЕО) Пълен шаш! Ето какъв „документ“ получавате при ползване на тоалетна в култово бургаско заведение (СНИМКА) Като в турски сериал! Кралят и кралицата на Комлука се взеха, смаяха света с разкошни тоалети и тежки банкети (СНИМКИ) Ето как изглеждаше Акве Калиде само преди 10 години, вижте коренната промяна (СНИМКИ) „Посвещение“ на бургаската поетеса Петя Дубарова влиза в учебниците за XII клас Само във Флагман.бг: Циганите от кв. Горно Езерово изливат фекалиите си в ез. Вая с импровизирана канализация Извънредно! Багери завардиха гетото в Горно Езерово, сриват незаконни цигански къщи (СНИМКИ)
Жители на бургаския жк. "Меден рудник" отказаха нова улица да минава край домовете им Ремонтиран потрошените от вандали детски площадки в жк „Меден рудник“ (СНИМКИ) Знаете ли къде се намира „Меденрудниквуд” и защо къщите там гонят рекордни цени Два луксозни джипа катастрофираха зрелищно на бул. „Тодор Александров” в Бургас (СНИМКИ) Новите жилища в "Меден рудник" с най-голям ръст на цените на пазара за недвижими имоти Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО) Ето кой оглавява първата по родa си еко детска градина в Бургас, местата за нея вече са запълнени (ВИДЕО) Eто защо Иван и Антон се биха и клаха в бургаския жк. „Меден рудник”, ябълката на раздора е момиче (СНИМКИ) Новият гробищен парк в жк „Меден рудник“ с капацитет на малък град, ще има ритуална зала за мюсюлмани Подивели цигани от гетото разбиха чисто нов парк в бургаския ж. к. „Меден рудник“ (СНИМКИ) Спират водата в жк "Меден рудник", вижте кога
Айтоски топдилър си намери майстора, белезници за 20-годишния Димитър
Айтоски топдилър си намери майстора, белезници за 20-годишния Димитър Макар и в млада възраст Димитър е криминално проявен и стар познайник на органите на реда

Всичко в категорията
20-годишният Янчо от Бургас кара Опела си друсан с амфети, Стоян от Айтос - с марихуана Кметът на Айтос Васил Едрев: От първия си мандат работя за построяването на пречиствателната станция Исторически момент! В Айтос стартира най-мащабният проект в града за всички времена (СНИМКИ) Правят първа копка на дългоочакван обект в Айтос, премиерът Бойко Борисов поканен за паметното събитие Аларма на Флагман.бг! Роми-башмайстори побъркаха Айтос, мамят пенсионери с ремонт за хиляди левове Започна изграждането на обещаната алея до Гробищния парк в Айтос Одобрявате ли тази идея? Обмислят кръгово движение до бензиностанцията на Марешки в Айтос Обещано и спазено! Айтос ще има модерна автогара, търсят кой да я ремонтира (СНИМКИ) Край на драмата край Айтос: Ето какво се случи с 23-годишния Рамадан Първо във Флагман.бг: Вижте кой е мъжът, който се провеси от жп прелез в Айтос Извънредно! Самоубиец се кани да скочи от жп надлез край Айтос (СНИМКИ)
Безочливост! Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го "припозна" заради 100 хил.лева
Безочливост! Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го "припозна" заради 100 хил.лева Бащата на детето загива след автомобилна катастрофа, изплащат сериозно обезщетение на детето му и едва тогава майката се сеща, че има син


Всичко в категорията
Мечтата на Карнобат се сбъдна! Градът ще има нова пожарна за близо 2 млн. лв. (СНИМКИ) Ад на пътя в неделя! Тир се преобърна на магистрала „Тракия”, водачът загина на място (СНИМКИ) Само във Флагман! ГДБОП разкри нелегална фабрика за цигари в бивша мандра край Карнобат "Карнобат" тръгна с водосвет и торта с емблемата на футболния клуб Уникално! Фолклорни ритми, разтърсващ рок и огнено шоу в петото издание на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат Вандали разбиха детска площадка в Карнобат, опасна е за децата (СНИМКИ) Карнобат показа училището на бъдещето (ВИДЕО) Оспорвано първо издание на футболния турнир „ГЕРБ фен купа Карнобат“ Балканският фестивал на изкуствата ще превърне за пети път Карнобат в огромна сцена за песни, танци и веселие Посрещнахме световните лидери с уникален вкус от Карнобат Кметът на Карнобат за градушката: Беше нещо страшно, няма как да се предвиди подобен ужас (СНИМКИ)
Култовият бар „Какао бийч” изпълни всички предписания на РЗИ за обезшумяване, отвори врати
Култовият бар „Какао бийч” изпълни всички предписания на РЗИ за обезшумяване, отвори врати Административният съд в Бургас се произнесе по казуса от миналата седмица

Всичко в категорията
Свръхнаглост! Цигани въртят нелегална търговия с лечебна кал от Поморийското езеро, предлагат и масажи (СНИМКИ)
Свръхнаглост! Цигани въртят нелегална търговия с лечебна кал от Поморийското езеро, предлагат и масажи (СНИМКИ) Предлагана по този начин услугата не само че не е полезна, но и опасна, алармират специалисти

Всичко в категорията
Ужасяващи снимки от мелето на пътя Ахелой-Поморие (18+) Великата актриса Стоянка Мутафова пристига в Поморие на творческа среща с почитатели Безнаказан ли се чувства 28-годишният циганин Росен? След като вилня в Божи храм, сега обра автозервиз ВиК-Бургас: Отстранихме аварията край Поморие. Няма да разбиваме новия път към Слънчев бряг Първи снимки от пътния ад при Лъка, един мъж и две жени загинаха на място Само във Флагман.бг! Разкопават четирилентовата отсечка за Слънчев бряг заради ВиК аварията в Поморие? Огромна трагедия край с. Лъка, поморийско! Трима загинаха в катастрофа На косъм от трагедия! Туристи спасиха от удавяне 25-годишен младеж в Поморие Кметът на Поморие Иван Алексиев: Мобилизирали сме всички екипи, до час отстраняваме аварията Удар по туризма в пика на сезона: Втори ден Поморие е без вода заради тежката авария Кметът на Поморие Иван Алексиев благодари за проявеното търпение
Няма замърсяване на морето край Созопол според проби от 9 август
Няма замърсяване на морето край Созопол според проби от 9 август Водата край двата плажа е чиста, уверяват от Басейнвата дирекция

Всичко в категорията
Вижте как изтича мазутът от потъналия кораб „Мопанг”, може да има повече от 100 тона (ВИДЕО) Капитан Живко Петров: В потъналия край Созопол кораб може да има 200 тона гориво (ВИДЕО) Нено Димов: Пробойните в потъналия кораб са запушени, няма опасност за туристите (ВИДЕО) Райски залив ли? Вижте клозета на Южното Черноморие Кметът на Созопол: Изтичането на гориво от потъналия кораб ще бъде спряно, екологична катастрофа няма (ВИДЕО) Капитан Живко Петров: От потъналия край Созопол кораб изтичат мазутни топки с размер на юмрук (ВИДЕО) Потъналият кораб "Мопанг" изхвърли мазут след близо 100 години на дъното край Созопол Само във Флагман.БГ! Вижте защо е затворен „Хедон”. Май завинаги (СНИМКИ) Нещо става в култовия бийч бар „Хедон” в Созопол, виждат се лепенки на главния вход Отново инцидент в Атия! Роувър прати в болница 13-годишно момче Само във Флагман.БГ! Ето я ул. „Проф. Божидар Димитров“ в Созопол (СНИМКИ)
Криза в Царево и Приморско: Всички прокурорски длъжности са вакантни, никой не се яви на поредния конкурс за шеф
Криза в Царево и Приморско: Всички прокурорски длъжности са вакантни, никой не се яви на поредния конкурс за шеф В звеното работят само командировани от други места, Цанка Иванова от Горна Оряховица командва временно вече година и половина
Всичко в категорията
Удрят ли по BG туризма грешните прогнози за времето, вижте мнението на кмета на Приморско
Удрят ли по BG туризма грешните прогнози за времето, вижте мнението на кмета на Приморско Дали това е политика на медиите или пък синоптиците не могат да дадат точна прогноза, не мога да гадая, но е факт, че често се показва лошо време по Черноморието, а то не е такова, отбеляза Германов


Всичко в категорията
Започва пълната промяна на уличната мрежа в Средец по проект за близо 1,5 млн. лв.
Започва пълната промяна на уличната мрежа в Средец по проект за близо 1,5 млн. лв. Кметът призна, че в момента уличната настилка в странджанския град е в много лошо състояние


Всичко в категорията
Новото бижу на Средец е почти завършено, откриват го за празниците на града (СНИМКИ) Трагедия! 13-годишно момче се удави в язовир край Средец Иван Жабов за скандала с екскмета на с. Орлинци: Прокуратурата разследва, но при нас няма нито един сигнал за нарушение! Кметът на Средец: Продаваме земеделски земи, за да стимулираме бизнеса и да задържим хората тук Стар футболен спец с 2-годишна военна служба в битка за районен прокурор на Средец с временната шефка Соня Петрова Пълен потрес! Гражданин сервира торба с кал и фекалии на сесията в община Средец Рейзи иска от държавата Рибния порт, но от БСП намекват, че губи подкрепата на Борисов Гърция ли? Вижте бедствието в Средец, улиците станаха реки Дълговете на МБАЛ-Средец пак разпалиха опозицията срещу ГЕРБ, май без причина Музикална система и дрелка забърсаха крадци в Средец Кой ще иска да стане районен прокурор в Средец на границата с Турция?
Петрова нива чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, вижте програмата на националния събор
Петрова нива чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание, вижте програмата на националния събор Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев


Всичко в категорията
Тайнствено заклинание пази гробницата на Мишкова нива Партийната лидерка Заячка: Правителството да покани Заев на Петрова нива на 18 август Внимание, шофьори! Пътят между Малко Търново и Звездец - блокиран от… крави (СНИМКИ) Местни ченгета и общинари в Малко Търново укриват големец от ГЕРБ, вижте защо Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО) Георги Илиев: Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците (ВИДЕО) Светилището Индипасха в Странджа най-лековито в неделята след Великден, хиляди го посетиха (СНИМКИ) Подигравка! Оставиха стотици възрастни без пенсии за Великден Рекултивират старо депо край Малко Търново за 736 хил.лева Отглеждат есетрови риби и японска пъстърва в бетонни басейни край Малко Търново (ВИДЕО) Затвориха пътя Малко Търново-Царево заради свлачище
Удар на полицията! Спипаха алоизмамници, отмъкнали от наивни бургазлии близо 62 бона
Удар на полицията! Спипаха алоизмамници, отмъкнали от наивни бургазлии близо 62 бона Хората били измамени по класическата схема - че оказват съдействие на органите на реда
Всичко в категорията
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп
Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Възрастната жена е вървяла по пътното платно, когато 73-годишен шофьор я застига и блъска

Всичко в категорията
Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи Екшън в Сунгурларе! Щерю убил своя приятел Панайот, ударил го с вила в главата Маратонецът Шабан Мустафа организира състезание за планинско бягане в Сунгурларе Истина ли е? Контролен „орган” помлял пиян личното си БМВ, бракува го набързо Жители на сунгурларски села: Тук е снежен капан, не пътувайте! Измамник метна баба, че й дава златен пендар, взе й 2400 лева Бургаският депутат Петър Кънев се срещна с кмета на Сунгурларе: Умуват как да намалят безработицата в района Ако някой иска да добие най-голямата сила - нека дари камбана на храма в с. Есен Община Сунгурларе налива близо 100 хил. лв. в три села: Чубра се сдобива с нов площад, ремонти в Садово и Манолич
Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО)
Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Показахте, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки, каза държавният глава Румен Радев на местните хора


Всичко в категорията
Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! 61-годишен мъж загина при зверски удар край Руен (ОБНОВЕНА) Зрелищна катастрофа в Руен: Опел се преобърна след ужасяващ сблъсък в центъра (СНИМКИ) Затишие пред буря или ДОСТ на Лютви Местан изпадна в дълбок зимен сън Мустафа Карадайъ пристигна в Руен за празника на общината, ще има ли сблъсък с ДОСТ Четвъртият лекоатлетически турнир в Руен – по-силен от всякога
При всички случаи застрахованите при "Олимпик" ще бъдат обезщетени, имайте търпение Интервю Всички интервюта Ралица АГАЙН: При всички случаи застрахованите при "Олимпик" ще бъдат обезщетени, имайте търпение
Действащите полици на кипърската фирма в България са 197 551, прекратяват се днес


Глас отвътре Всички Флагман.БГ, Флагман.БГ Шокираща прогноза: България губи по един областен град годишно Очаква се средната работна заплата в страната да достигне приемливи нива чак през 2022 г. – от 1123 лв. днес до 1664 лв. след 5 години


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 17.08.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Настроението ви може да бъде помрачено от неочакван конфликт с роднини. Не позволявайте на гнева да ви отрови деня! Ако оставите любовта да проникне в душата ви, скоро ще забравите тревогите. Бъдете внимателни с парите днес! Не бързайте да вземате решения! Не се насилвайте да правите нищо, което душата ви не желае! Това е вашият ден за забавления. Не излизайте на пазар сами, защото сега емоциите леко замъгляват разума! Пазете се и от енергийни удари с молитвата „Отче наш“! Тя може да е вашият щит. Умувате по кой път да поемете, но съмнения няма да ви дават мира. Важните дела и решения за бъдещето нека почакат. Не позволявайте на околните да ви манипулират! Послушайте музика! Тя ще ви върне усещането за хармония. На кръстопът сте. На някои от представителите на този знак им предстои да вземат важни решения. Вслушайте се в съвета на вашите близки! С помощта на приятели ще постигнете завидни резултати. Възможни са любовни разочарования. Днес сте като влак, който може да дерайлира от релсите. Затова по-добре отложете важните дела! Може да не ви достигнат силите или съвсем да се объркате. Интуицията може да ви провали. Приятели и семейството ще ви ще помогнат да се чувствате по-добре. Бъдете щедри и добри, защото започва период за ревизия за душата! Бъдещето ви зависи от това, което ще натежи на кантара на съдбата. Приятна изненада на любимия ще ви подобри настроението. Желателно е днес в менюто ви да няма месо. Препоръчителни са бобовите храни. Точно днес не се гневете, не се карайте с никого и не давайте празни обещания! Заради дребен на пръв поглед конфликт, може да се разделите окончателно с близък човек. На необвързаните им предстои вълнуваща среща. Има опасност от хранителни отравяния. Мощен енергиен поток, може да ви отнесе както към върха, така и към дъното. Подаването на Рейки за бъдещи събития върши чудеса. Всичко, което правите в този ден, трябва да става съзнателно. Не сте отделяли достатъчно внимание на своята половинка!? Време е да промените това. Не се страхувайте от трудностите, може да ги преодолеете. Готови сте за велики дела, но се изисква постоянство. Избягвайте натрапниците, не им позволявайте да се месят в живота ви! Поглезете близките си, защото точно сега се нуждаят от повече топлота и внимание! Привличате като с магнит парите. Възползвайте се от късмета си и инвестирайте, но дайте приоритет на дейностите, изискващи продължително време за реализация! Отменете неприличните предложения, не е време за авантюри! Уязвими са половите органи. Заемете се с това, което сте планирали, но забавете малко оборотите! Избягвайте споровете и не предприемайте рисковани действия! Любим човек може да се върне в живота ви. Разходка или фитнес ще ви се отразят добре сега. Уязвими са шията и ендокринната система. Очаквайте удари под кръста! Завистници ще ви провокират заради успехите. Пребройте поне до пет преди да им отговорите! Ако запазите спокойствие и разчитате само на своите сили, ще спечелите. Добре е да се запишете на курсове. Обърнете внимание на панкреаса!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип