×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия


Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Атаките с юридически и силови способи се отразяват на търсенето и съответно на цената, смята инж. Валентин Русалийски
15 Юли 2018, Неделя, 12:05 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализация


Валентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна. Той специализира в разработката на бизнес приложения и е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас.

Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

Срещаме се с него близо 8 месеца след последния ни разговор, когато цената на биткойн – най-популярната и първа криптовалута, бе започнала да достига рекордни висоти, а само месец по-късно 1 BTC се продаваше за повече от 20 хил. щатски долара.- Г-н Русалийски, криптовалутите сякаш замряха през последните 6-7 месеца, след големия бум през декември м.г. В момента те са сякаш закотвени на едно и също ниво с тенденция на спад спрямо долара. Защо е така, при положение, че прогнозите на специалисти тогава бяха тази година биткойн да се качи до невиждани нива от 40-120 хил. долара?

- Предният ни разговор на темата криптовалути беше през ноември 2017 г., когато биткойнът беше в сериозен подем. Тогава споменахме и борсовата търговия в Китай във връзка с опитите да се повлияе на борсовата търговия там от властите. Други азиатски страни също правиха такива опити.

През 2017 г. азиатските пазари генерираха най-голямото търсене, главно на местните борси за търговия с криптовалути. Властите в тези страни се убедиха, че биткойнът и алткойните на практика са цензуроустойчиви поради децентрализирания си характер и подкрепата на големи и пръснати по света общества, които движат развитието на една или друга криптоединица.

Последвалите действия на властите в тези страни, независимо от разликата в политическите системи, показаха, че те не са особено щастливи от загубите на фиска от търговията с криптовалути на местните борси и ... като видяха, че механизмът на цензурата не работи, прибегнаха към механизма на репресия, въвеждайки регулация за работата на местните борси (местните  потребители имат доверие главно в тях). Стигна се и до затваряне на някои от тях.

Генерирането на търсене в района спадна рязко, заради липсата на възможност за търговия и ... последва резкият спад в цените на биткойна и алткойните в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Главната причина, според мен, за спада е наличието на централизирана в борсите търговия с криптовалути, а това дава възможност с атака към тези структури чрез силови и юридически способи да се препятства дейността им и това се отразява на търсенето, определящо цените на криптовалутите.

- Как стои въпросът с пазарите в Южна Корея, където криптовалутите са де факто боготворени? Свързани ли са някои от измамите през последните месеци със спада на популярност сред масите?

- В по-отворената политическа система на Южна Корея бяхме свидетели на публични протести и дори искания за оставки на министри, при промяната на законодателството в началото на тази година, касаещо работата на криптоборсите.

Нивата на цените на биткойна към момента се колебаят между 5700 долара до към 11000 или 12000 долара и се дължат на интереса към криптовалутите при търговия с по-малки обеми в множество криптоборси в и извън Азия. Обемите на притиснатите от регулациите към тях азиатски борси са далеч от нивата в края на 2017 г. и вероятно няма да се върнат обратно при този начин на работа.

Поредицата измами през миналата и началото на тази година с тъй наречените „умни договори“ (ICO – Initial coin offering или еквивалентът на Първично публично предлагане, когато става въпрос за криптовалути) при Етериум и някои други криптовалути не влияят рязко на търсенето. Много добри проекти се случиха с тяхна помощ, но имаше и измамници. Емблематичен е случаят, в който за минути бяха откраднати милиони долари чрез сайта на една фирма от близкия изток при набиране на средства чрез ICO емисия.

Имаше и пропуски в сигурността в някои борси. През този юни една относително малка криптоборса в Южна Корея съобщи с туит за хакване на системите им и това доведе до 10% спад в цената на биткойн – моментално според индекса на CoinDesk. Дни след това CNBC съобщи, че според The Wall Street Journal в Съединените щати се води разследване срещу четири криптобоси за манипулиране на борсовите цени.

Виждаме, че факторът не е един, но подкрепата за децентрализираните, нерегулирани от правителства криптовалути не е намаляла в техните общества. Това ни дава надеждата, че търговията ще продължи, а това значи и съществуването им.

Трябва да отбележим и нещо, с което криптовалутите  допринесоха за технологичното развитие на съвременния свят – технологията „блокчейн“ стана популярна благодарение на тях. В днешната цифрова икономика тази технология заема все по-сериозен дял, без прякото участие на криптовалути. Можем да говорим дори за бум в приложението на блокчейн във всякакви бизнеси.

- Все пак можем ли да говорим за криптовалутите, като разплащателното средство на бъдещето и какво се случва в момента с биткойн майнинга? Рентабилно ли е тепърва да се купува машина за копане?

- Криптовалутите донесоха и още нещо важно – децентрализацията в такива важни сектори, като паричното предлагане, например. Слабото им място е централизираната търговия, но един от създателите на Етериум възкликна неотдавна „Централизираните борси ще горят в ада“ (цитиран от изпълнителния директор на Huobi UK пред newsbtc.com). Работи се по създаването на децентрализирани криптоборси, които отговарят по-добре на децентрализирания характер на криптовалутите. Тогава няма да съществуват центрове на търговията, подлежащи на репресии. Дали това ще доведе до нов бум в търсенето на криптовалути и съответно до нови скокове на цените им – аз лично бих предпочел плавното им покачване, което ще говори за стабилност и ще генерира доверие в тях, което в момента е поразклатено.

В тази светлина търсенето на „машини за копаене“ отбелязва спад. Най-големите облачни криптоферми в края на 2017 г. спряха предлагането на биткойн мощности (предлагаха се мощности за добив на някои алткойни). Днес отново има биткойн предлагане. Този бизнес не е спрял и си се развива. Разходите винаги са били с повече или по-малко под приходите. Винаги съм смятал че това си струва, ако например си „миньор“, състезаващ се за формирането на блокове в общия „блокчейн“, защото там се печели и от таксите за включване на транзакции в блока. Това прави нещата различни. Аз лично не се занимавам нито с едното, нито с другото.

- Какво определя факторите за това някой да се включи в бизнеса с криптовалутите?

- Факторите, определящи интереса на някого да се включи или не в такъв бизнес, обикновено са много. Различни са във всеки отделен случай и е невъзможно да се даде обща препоръка – да или не. Интервюта като това не бива да служат като инвестиционен мотив!

Целта ни тук е да опишем и илюстрираме случващото се. Инвестиционната инициатива изисква съвсем друг подход. На една борса (каквато и да е) има инструменти да се печели и от спад на цените на търгуваната стока, но това изисква и познания, и непрекъсната (не 8-часова на ден, а доста повече часове) заетост. Това изисква сериозно натрупване на опит чрез проучване на сделките на пазарите, платформите и инструментите за търговия.

- Дали след сегашния спад ще последва нов подем и до каква степен?

- Да си спомним как през миналата година една именита, с международна известност банка, чрез висши свои представители заклеймяваше криповалутите, а в същото време брокерите й дебнеха спадовете вследствие на това и купуваха, опитвайки се да балансират по-слабото представяне на банката при „фиатните“ операции в предишното тримесечие!   

И днес има анализатори, които предвиждат цена в десетки хиляди долара за биткойн още в края на тази година, но имаше и такива, които миналата година предвиждаха шестцифрени цени за средата на 2018 г. Искрено се надявам да няма резки скокове, в която и да е посока, защото стабилността е нужна и на обществата, движещи криптовалутите, и на инвестиращите в тях, било то купувачи или „копаещи миньори“. Мисля, че в бъдеще непременно PoW (proof of work, доказателство за работа), принципът, при който заплащаш правото да формираш блок с работа - “копаене“, ще бъде заменено от PoS (proof of stake) - правото за формиране на блок да се определя от владеенето на голямо количеството от съответната криптоединици, което притежаваш и ще загубиш автоматично, ако не спазиш правилата. Има и смесени системи, но ...  бъдещето ще покаже.

Твърде много са критиките към PoW метода – единствен за биткойн в момента, който води до преразход на електроенергия, изчислявана в световен мащаб като годишния разход на една немалка страна.

- С поглед към близкото минало, каква точно беше причината за големия бум в средата на декември 2017 г. и възможно ли е да очакваме подобно развитие до края на 2018 г.?

- Причините за подема в 2017 г. - вече ги споменах. Само ще отбележа, че всяка страна има интерес фискът - т.е. приходът в хазната да е защитен. От това имат интерес всички в обществото защото от там идват заплатите на полиция, армия, лекари, учители, администрация – всичко онова, без което няма как да съществува самостоятелно общността от хора, обединени в нещото наречено „една страна“.

Заобикалянето на фиска мисля, че няма да бъде допуснато повече в размерите от миналата година, от когото и да било. Децентрализираните борси са новата надежда за подем (дай боже без пикове), но в какъв период ще се случат и дали ще са масови, едва ли в момента някой може да каже със сигурност.

- След въпросния бум (spike) през декември, много хора инвестираха средствата си и загубиха. Има ли все пак надежда за тях и възможно ли е те да очакват възвръщане на загубите до края на годината?

- Ако инвестирането е било при цените от 19 до 20 хиляди долара за биктойн в края на декември – едва ли. Повечето от закупилите биткойни до септември или дори октомври в момента са на печалба или поне не са загубили. Закупилите през първото тримесечие на 2017 г. определено са на печалба в момента.

- Все още ли може да се твърди, че е „по-добре да ги държиш, отколкото да продаваш за фиатни пари“ по отношение на криптовалутите?

- Пазарната ситуация на доминиращите централизирани борси в момента е стабилизирана. Борсовите анализатори, когато говорят за криптоборсите, използват термините от стандартната борсовата търговия  – „мечи пазар“, „бичи пазар“. Това го нямаше миналата година.

Следователно, да се занимаваш с криптовалути в момента означава да се занимаваш с борсова търговия. Вярващите в нов пиков възход на цените биха могли да държат биткойни „на склад“, но засега не виждам предстоящи събития, които да предизвикат такъв сценарий. Да, има и такива гласове сред анализаторите, но ... ще видим.  

- Каква е прогнозата Ви – до края на годината и за един по-обширен срок, да речем 2-5 години?

- Прогноза за години напред – мисля, че е несериозно да се прави или поне аз не мога да се нагърбя с това.

Замяната на PoW с PoS при емблемата на криптовалутите – биткойн, както и масовост при бъдещите децентрализирани криптоборси, според мен биха предизвикали положително раздвижване на пазара след време, но не и в краткосрочен, няколкомесечен период.

В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
Пукнат балон
16.07.2018 19:09:47
1
0
През януари 2017 инвестирах 2 3 средни работни заплати в 1 определен алткойн. В началото на януари 2018 изтеглих 80% от всички койни и са мега щастлив от така наречения от Вас балон.
Нека всички '' анти балон специалисти'' да се позаинтересуват как се генерират доларите от централния резерв на САЩ и банките и тогава да се притесняваме от балони.
Относно употребата на крипто валутите щом с биткойн се купува злато от най голямата канадска злато добивана компания.
Не знам дано балона се пукне по скоро че всички да спим спокойно
9.
До редакторите
16.07.2018 08:25:02
5
7
Скрийте го този нещастник комсомолски
8.
ММ
15.07.2018 23:54:27
5
7
Този тип валути представляват една голяма пирамида, рано или късно се пропукват и има там няколко човека, които ще спечелят нещо, а другите ще духат супата. Доказало се е във времето, че нещата в които искаш да влагаш пари трябва да бъдат поне съществуващи, а не измислена интернет валута, ама с напредъка на технологиите се получават нови начини, по които може да се лъжат наивните хора. Шанса да спечелиш от нещо подобно е равен на това да спечелиш от казино.
7.
ММ
15.07.2018 23:48:38
0
7
Не знам кой е този човек, но щом е свързан със Софтуни значи си няма и на идея от нищо. По измислено учебно заведение няма. Там се правят на разбирачи, набиват ти филми, че като завършваш техните курсове едва ли не ще станеш милионер, защото много ще разбираш. Единственото, от което разбират е да опъват пари от младите хора, които учат при тях. Затова собственика и преподавателите имат лев, защото се възползват от наивните младежи.
6.
*********
15.07.2018 23:33:54
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Де е Киро на КИРИЯ
15.07.2018 21:57:54
1
6
Наи-гоямата МИНА за копане на биткоини вьв БГто се намира вГОЦЕ ДЕЛЧЕВ в бившата целуозна фабрика над 5000 бр .копачки китаиско производство по3000 $ ПАРЧЕТО всяка/на едро / копат ден и нощ неуморноо
МИНАта есобственост на синове на бивщи милицинери отДС УБО Румно ,това са капиталиста Иво Прокопиев и екс президента Роско ПЛЕВНАНЛИЕВ хора на Цветелина Бориславовова както и тарикати от техното соросоидно обкрьжение
Копачките обаче ХАРЧАТ МНОГО ТОК за това хитрите синове и дцшери нДС са купили хиледи кв.метри ЕВТИНИ китаиски СОЛАРКИ които давнасят БЕЗплатен ТОК които да обрьщат в 1Б струваш до 20.000 $ ,после обаче идват ГОЛЕМИТЕ БАТКИ тарикати хакери от Лестьр Англия Англииските служби MI5 MI6 шатските NSA изрелските Keshot и Mamarim и като едни СТЬРШЕЛИ разбиват кошерите на работливите наивни соросоидни пчелички им ПРИБИРАТ МЕДЕЦА/БИТКОИНИТЕ/
4.
висок
15.07.2018 17:38:28
5
12
Бля, бля... койна пада, защото не става и да си избършеш гъза с него! А балъците могат да търгуват и с ползвани кибритени клечки, с фасове от цигари и да си ги разменят по хилядарка броя!
3.
!!!
15.07.2018 17:07:12
5
12
Биткойна е за селяци! Който не знае как да работи и кво е труд се хваща на тая помия и после пада вдън земя!!!
2.
Бичето
15.07.2018 16:58:17
1
3
Пазара в България вече е монопол
Хардуера за копане е предплатен с месеци на пред
Няма да обсъждам колегите с риговете втора ръка
Кой е инвестирал едно време печели ..прохождащите да му мислят
1.
Стан
15.07.2018 16:44:14
6
16
Пирамида голяма,скоро ще горят много хора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето на Разпети петък: Най-студено в Бургас, живакът достига едва 14-15°C Времето на Разпети петък: Най-студено в Бургас, живакът достига едва 14-15°C

В Руен и Сунгурларе температурите ще достигнат до 20°C, в Карнобат и Айтос до 21-22°C

Заради стрелбата по Митьо Очите: Музикантите от „4 you” се заключили в дамската тоалетна с няколко чужденки Заради стрелбата по Митьо Очите: Музикантите от „4 you” се заключили в дамската тоалетна с няколко чужденки

Хората на Димитър Желязков били над десет човека, но влезли спокойно, без да трошат и блъскат

Провал за Гришо в Барселона, издъни се в края Провал за Гришо в Барселона, издъни се в края

Българинът падна в тайбрек от изненадата на турнира

БСП даде на прокуратурата оригинала на "Ало, Банов съм" БСП даде на прокуратурата оригинала на "Ало, Банов съм"

След разпространения запис Боил Банов заяви, че ще съди всички по веригата

Зоват държавните чиновници от „Закрила на детето”в Айтос да се вземат в ръце, защото обстановката ставала взривоопасна Зоват държавните чиновници от „Закрила на детето”в Айтос да се вземат в ръце, защото обстановката ставала взривоопасна

Приеха програма, по която на идната сесия очакват служител от Айтос да се изкаже и стане гарант

Джилия и Митака от "София ден и нощ" взривиха мрежата с този фотос Джилия и Митака от "София ден и нощ" взривиха мрежата с този фотос

Двамата са двойка, но вече мерят мускули

Горещи новини за 17-годишната красавица Симона, която изчезна в Германия Горещи новини за 17-годишната красавица Симона, която изчезна в Германия

Момичето живее със семейството си в баварския град Аугсбург 

Победителят от „Хелс Китчън“ вече е ясен! Ето кой грабна 100-те бона Победителят от „Хелс Китчън“ вече е ясен! Ето кой грабна 100-те бона

Победителката е 29-годишна 

Борисов спря скандалната национална стратегия за детето Борисов спря скандалната национална стратегия за детето

Документът предизвика серия от гневни реакции, мнозина го оприличиха на Истанбулската конвенция

Мария Силвестър се целува с пубер, за да разсея слуховете, че е любовница на Владимир Караджов Мария Силвестър се целува с пубер, за да разсея слуховете, че е любовница на Владимир Караджов

Новото гадже на Мария Силвестър е доста по-млад от нея, истински хлапак

Задържаха нашенец в Испания заради фалшива бомбена заплаха Задържаха нашенец в Испания заради фалшива бомбена заплаха

Небостъргач е бил евакуиран заради сигнала

Голям пожар край Париж Голям пожар край Париж

Огънят е тръгнал от автокъща 

Българи получиха най-престижното отличие за бизнес от кралица Елизабет II Българи получиха най-престижното отличие за бизнес от кралица Елизабет II

Двама от тях са поканени да отпразнуват успеха си на кралски прием в Бъкингамския дворец

НЛО с формата на куб се появи край Слънцето НЛО с формата на куб се появи край Слънцето

Уфолози твърдят, че е на извънземните и намериха прилика с Borg Cube от Star Trek

Жена изостави годеника си след подкуп от свекървата Жена изостави годеника си след подкуп от свекървата

Майката на приятеля й и предложила $10 хил. долара за услугата 

Застреляха известен сръбски бизнесмен, куршум застигна и гарда му Застреляха известен сръбски бизнесмен, куршум застигна и гарда му

Един от нападателите е загинал при престрелката

Български мултимилионер, за когото малцина са чували, си купи най-скъпото имение в Бевърли хилс за 35 млн.долара Български мултимилионер, за когото малцина са чували, си купи най-скъпото имение в Бевърли хилс за 35 млн.долара

Оръженият бос Христо Йорданов Христов е новият собственик на имението

Ад на пътя! Автобусна катастрофа прати 25 човека в болница Ад на пътя! Автобусна катастрофа прати 25 човека в болница

Шофьорът на превозното средство също е пострадал

25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите 25 арестувани за атентатите в Шри Ланка, над 290 са загиналите

Ранените са близо 500 след терористичните нападения срещу църкви и хотели

Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония Стево Пендаровски води с 4000 гласа преди балотажа на изборите в Северна Македония

Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия кандидат Блерим Река, да гласуват на втория тур

Михаил Константинов Михаил Константинов Машинното гласуване го има в Индия, защото са неграмотни! Нашето е като дървено желязо - хем с машини, хем с бюлетини! Виц на деня Виц на деня - Арестуван сте! Имате право да мълчите. Всичко, което кажете може да бъде използвано срещу вас в съда!
- Гола жена!
- Каква гола жена?
- Използвайте срещу мен гола жена!
Виц на деня Виц на деня Чък Норис така изплашил рибките си, че те се панирали ... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Самота - това е когато ти се искаш да отговориш на спама.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори