Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия


Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Атаките с юридически и силови способи се отразяват на търсенето и съответно на цената, смята инж. Валентин Русалийски
15 Юли 2018, Неделя
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализацияВалентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна. Той специализира в разработката на бизнес приложения и е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас.

Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

Срещаме се с него близо 8 месеца след последния ни разговор, когато цената на биткойн – най-популярната и първа криптовалута, бе започнала да достига рекордни висоти, а само месец по-късно 1 BTC се продаваше за повече от 20 хил. щатски долара.- Г-н Русалийски, криптовалутите сякаш замряха през последните 6-7 месеца, след големия бум през декември м.г. В момента те са сякаш закотвени на едно и също ниво с тенденция на спад спрямо долара. Защо е така, при положение, че прогнозите на специалисти тогава бяха тази година биткойн да се качи до невиждани нива от 40-120 хил. долара?

- Предният ни разговор на темата криптовалути беше през ноември 2017 г., когато биткойнът беше в сериозен подем. Тогава споменахме и борсовата търговия в Китай във връзка с опитите да се повлияе на борсовата търговия там от властите. Други азиатски страни също правиха такива опити.

През 2017 г. азиатските пазари генерираха най-голямото търсене, главно на местните борси за търговия с криптовалути. Властите в тези страни се убедиха, че биткойнът и алткойните на практика са цензуроустойчиви поради децентрализирания си характер и подкрепата на големи и пръснати по света общества, които движат развитието на една или друга криптоединица.

Последвалите действия на властите в тези страни, независимо от разликата в политическите системи, показаха, че те не са особено щастливи от загубите на фиска от търговията с криптовалути на местните борси и ... като видяха, че механизмът на цензурата не работи, прибегнаха към механизма на репресия, въвеждайки регулация за работата на местните борси (местните  потребители имат доверие главно в тях). Стигна се и до затваряне на някои от тях.

Генерирането на търсене в района спадна рязко, заради липсата на възможност за търговия и ... последва резкият спад в цените на биткойна и алткойните в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Главната причина, според мен, за спада е наличието на централизирана в борсите търговия с криптовалути, а това дава възможност с атака към тези структури чрез силови и юридически способи да се препятства дейността им и това се отразява на търсенето, определящо цените на криптовалутите.

- Как стои въпросът с пазарите в Южна Корея, където криптовалутите са де факто боготворени? Свързани ли са някои от измамите през последните месеци със спада на популярност сред масите?

- В по-отворената политическа система на Южна Корея бяхме свидетели на публични протести и дори искания за оставки на министри, при промяната на законодателството в началото на тази година, касаещо работата на криптоборсите.

Нивата на цените на биткойна към момента се колебаят между 5700 долара до към 11000 или 12000 долара и се дължат на интереса към криптовалутите при търговия с по-малки обеми в множество криптоборси в и извън Азия. Обемите на притиснатите от регулациите към тях азиатски борси са далеч от нивата в края на 2017 г. и вероятно няма да се върнат обратно при този начин на работа.

Поредицата измами през миналата и началото на тази година с тъй наречените „умни договори“ (ICO – Initial coin offering или еквивалентът на Първично публично предлагане, когато става въпрос за криптовалути) при Етериум и някои други криптовалути не влияят рязко на търсенето. Много добри проекти се случиха с тяхна помощ, но имаше и измамници. Емблематичен е случаят, в който за минути бяха откраднати милиони долари чрез сайта на една фирма от близкия изток при набиране на средства чрез ICO емисия.

Имаше и пропуски в сигурността в някои борси. През този юни една относително малка криптоборса в Южна Корея съобщи с туит за хакване на системите им и това доведе до 10% спад в цената на биткойн – моментално според индекса на CoinDesk. Дни след това CNBC съобщи, че според The Wall Street Journal в Съединените щати се води разследване срещу четири криптобоси за манипулиране на борсовите цени.

Виждаме, че факторът не е един, но подкрепата за децентрализираните, нерегулирани от правителства криптовалути не е намаляла в техните общества. Това ни дава надеждата, че търговията ще продължи, а това значи и съществуването им.

Трябва да отбележим и нещо, с което криптовалутите  допринесоха за технологичното развитие на съвременния свят – технологията „блокчейн“ стана популярна благодарение на тях. В днешната цифрова икономика тази технология заема все по-сериозен дял, без прякото участие на криптовалути. Можем да говорим дори за бум в приложението на блокчейн във всякакви бизнеси.

- Все пак можем ли да говорим за криптовалутите, като разплащателното средство на бъдещето и какво се случва в момента с биткойн майнинга? Рентабилно ли е тепърва да се купува машина за копане?

- Криптовалутите донесоха и още нещо важно – децентрализацията в такива важни сектори, като паричното предлагане, например. Слабото им място е централизираната търговия, но един от създателите на Етериум възкликна неотдавна „Централизираните борси ще горят в ада“ (цитиран от изпълнителния директор на Huobi UK пред newsbtc.com). Работи се по създаването на децентрализирани криптоборси, които отговарят по-добре на децентрализирания характер на криптовалутите. Тогава няма да съществуват центрове на търговията, подлежащи на репресии. Дали това ще доведе до нов бум в търсенето на криптовалути и съответно до нови скокове на цените им – аз лично бих предпочел плавното им покачване, което ще говори за стабилност и ще генерира доверие в тях, което в момента е поразклатено.

В тази светлина търсенето на „машини за копаене“ отбелязва спад. Най-големите облачни криптоферми в края на 2017 г. спряха предлагането на биткойн мощности (предлагаха се мощности за добив на някои алткойни). Днес отново има биткойн предлагане. Този бизнес не е спрял и си се развива. Разходите винаги са били с повече или по-малко под приходите. Винаги съм смятал че това си струва, ако например си „миньор“, състезаващ се за формирането на блокове в общия „блокчейн“, защото там се печели и от таксите за включване на транзакции в блока. Това прави нещата различни. Аз лично не се занимавам нито с едното, нито с другото.

- Какво определя факторите за това някой да се включи в бизнеса с криптовалутите?

- Факторите, определящи интереса на някого да се включи или не в такъв бизнес, обикновено са много. Различни са във всеки отделен случай и е невъзможно да се даде обща препоръка – да или не. Интервюта като това не бива да служат като инвестиционен мотив!

Целта ни тук е да опишем и илюстрираме случващото се. Инвестиционната инициатива изисква съвсем друг подход. На една борса (каквато и да е) има инструменти да се печели и от спад на цените на търгуваната стока, но това изисква и познания, и непрекъсната (не 8-часова на ден, а доста повече часове) заетост. Това изисква сериозно натрупване на опит чрез проучване на сделките на пазарите, платформите и инструментите за търговия.

- Дали след сегашния спад ще последва нов подем и до каква степен?

- Да си спомним как през миналата година една именита, с международна известност банка, чрез висши свои представители заклеймяваше криповалутите, а в същото време брокерите й дебнеха спадовете вследствие на това и купуваха, опитвайки се да балансират по-слабото представяне на банката при „фиатните“ операции в предишното тримесечие!   

И днес има анализатори, които предвиждат цена в десетки хиляди долара за биткойн още в края на тази година, но имаше и такива, които миналата година предвиждаха шестцифрени цени за средата на 2018 г. Искрено се надявам да няма резки скокове, в която и да е посока, защото стабилността е нужна и на обществата, движещи криптовалутите, и на инвестиращите в тях, било то купувачи или „копаещи миньори“. Мисля, че в бъдеще непременно PoW (proof of work, доказателство за работа), принципът, при който заплащаш правото да формираш блок с работа - “копаене“, ще бъде заменено от PoS (proof of stake) - правото за формиране на блок да се определя от владеенето на голямо количеството от съответната криптоединици, което притежаваш и ще загубиш автоматично, ако не спазиш правилата. Има и смесени системи, но ...  бъдещето ще покаже.

Твърде много са критиките към PoW метода – единствен за биткойн в момента, който води до преразход на електроенергия, изчислявана в световен мащаб като годишния разход на една немалка страна.

- С поглед към близкото минало, каква точно беше причината за големия бум в средата на декември 2017 г. и възможно ли е да очакваме подобно развитие до края на 2018 г.?

- Причините за подема в 2017 г. - вече ги споменах. Само ще отбележа, че всяка страна има интерес фискът - т.е. приходът в хазната да е защитен. От това имат интерес всички в обществото защото от там идват заплатите на полиция, армия, лекари, учители, администрация – всичко онова, без което няма как да съществува самостоятелно общността от хора, обединени в нещото наречено „една страна“.

Заобикалянето на фиска мисля, че няма да бъде допуснато повече в размерите от миналата година, от когото и да било. Децентрализираните борси са новата надежда за подем (дай боже без пикове), но в какъв период ще се случат и дали ще са масови, едва ли в момента някой може да каже със сигурност.

- След въпросния бум (spike) през декември, много хора инвестираха средствата си и загубиха. Има ли все пак надежда за тях и възможно ли е те да очакват възвръщане на загубите до края на годината?

- Ако инвестирането е било при цените от 19 до 20 хиляди долара за биктойн в края на декември – едва ли. Повечето от закупилите биткойни до септември или дори октомври в момента са на печалба или поне не са загубили. Закупилите през първото тримесечие на 2017 г. определено са на печалба в момента.

- Все още ли може да се твърди, че е „по-добре да ги държиш, отколкото да продаваш за фиатни пари“ по отношение на криптовалутите?

- Пазарната ситуация на доминиращите централизирани борси в момента е стабилизирана. Борсовите анализатори, когато говорят за криптоборсите, използват термините от стандартната борсовата търговия  – „мечи пазар“, „бичи пазар“. Това го нямаше миналата година.

Следователно, да се занимаваш с криптовалути в момента означава да се занимаваш с борсова търговия. Вярващите в нов пиков възход на цените биха могли да държат биткойни „на склад“, но засега не виждам предстоящи събития, които да предизвикат такъв сценарий. Да, има и такива гласове сред анализаторите, но ... ще видим.  

- Каква е прогнозата Ви – до края на годината и за един по-обширен срок, да речем 2-5 години?

- Прогноза за години напред – мисля, че е несериозно да се прави или поне аз не мога да се нагърбя с това.

Замяната на PoW с PoS при емблемата на криптовалутите – биткойн, както и масовост при бъдещите децентрализирани криптоборси, според мен биха предизвикали положително раздвижване на пазара след време, но не и в краткосрочен, няколкомесечен период.

В категории: Бизнес


10
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
10.
Пукнат балон
16.07.2018 19:09:47
0
1
През януари 2017 инвестирах 2 3 средни работни заплати в 1 определен алткойн. В началото на януари 2018 изтеглих 80% от всички койни и са мега щастлив от така наречения от Вас балон.
Нека всички '' анти балон специалисти'' да се позаинтересуват как се генерират доларите от централния резерв на САЩ и банките и тогава да се притесняваме от балони.
Относно употребата на крипто валутите щом с биткойн се купува злато от най голямата канадска злато добивана компания.
Не знам дано балона се пукне по скоро че всички да спим спокойно
9.
До редакторите
16.07.2018 08:25:02
7
5
Скрийте го този нещастник комсомолски
8.
ММ
15.07.2018 23:54:27
7
5
Този тип валути представляват една голяма пирамида, рано или късно се пропукват и има там няколко човека, които ще спечелят нещо, а другите ще духат супата. Доказало се е във времето, че нещата в които искаш да влагаш пари трябва да бъдат поне съществуващи, а не измислена интернет валута, ама с напредъка на технологиите се получават нови начини, по които може да се лъжат наивните хора. Шанса да спечелиш от нещо подобно е равен на това да спечелиш от казино.
7.
ММ
15.07.2018 23:48:38
7
0
Не знам кой е този човек, но щом е свързан със Софтуни значи си няма и на идея от нищо. По измислено учебно заведение няма. Там се правят на разбирачи, набиват ти филми, че като завършваш техните курсове едва ли не ще станеш милионер, защото много ще разбираш. Единственото, от което разбират е да опъват пари от младите хора, които учат при тях. Затова собственика и преподавателите имат лев, защото се възползват от наивните младежи.
6.
*********
15.07.2018 23:33:54
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Де е Киро на КИРИЯ
15.07.2018 21:57:54
6
1
Наи-гоямата МИНА за копане на биткоини вьв БГто се намира вГОЦЕ ДЕЛЧЕВ в бившата целуозна фабрика над 5000 бр .копачки китаиско производство по3000 $ ПАРЧЕТО всяка/на едро / копат ден и нощ неуморноо
МИНАта есобственост на синове на бивщи милицинери отДС УБО Румно ,това са капиталиста Иво Прокопиев и екс президента Роско ПЛЕВНАНЛИЕВ хора на Цветелина Бориславовова както и тарикати от техното соросоидно обкрьжение
Копачките обаче ХАРЧАТ МНОГО ТОК за това хитрите синове и дцшери нДС са купили хиледи кв.метри ЕВТИНИ китаиски СОЛАРКИ които давнасят БЕЗплатен ТОК които да обрьщат в 1Б струваш до 20.000 $ ,после обаче идват ГОЛЕМИТЕ БАТКИ тарикати хакери от Лестьр Англия Англииските служби MI5 MI6 шатските NSA изрелските Keshot и Mamarim и като едни СТЬРШЕЛИ разбиват кошерите на работливите наивни соросоидни пчелички им ПРИБИРАТ МЕДЕЦА/БИТКОИНИТЕ/
4.
висок
15.07.2018 17:38:28
12
5
Бля, бля... койна пада, защото не става и да си избършеш гъза с него! А балъците могат да търгуват и с ползвани кибритени клечки, с фасове от цигари и да си ги разменят по хилядарка броя!
3.
!!!
15.07.2018 17:07:12
12
5
Биткойна е за селяци! Който не знае как да работи и кво е труд се хваща на тая помия и после пада вдън земя!!!
2.
Бичето
15.07.2018 16:58:17
3
1
Пазара в България вече е монопол
Хардуера за копане е предплатен с месеци на пред
Няма да обсъждам колегите с риговете втора ръка
Кой е инвестирал едно време печели ..прохождащите да му мислят
1.
Стан
15.07.2018 16:44:14
16
6
Пирамида голяма,скоро ще горят много хора.
Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ


Новините
EU2018BG
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Здраве
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство
Всички политически сили в европарламента поздравиха България за успешното председателство

„Браво! Отлично! Много ви благодаря!“. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер


Всичко в категорията
Защо Българското председателство е успешно Борисов представя резултатите от българското европредседателство на среща на върха Борисов към Европейския съюз: Пожелавам ви и занапред така да ни помагате! Исторически момент! Българското председателство домакин на първия дебат за кохезионните политики след 2020. Как ще се разходват 300 млрд.евро? Министрите на туризма от държавите членки на ЧИС се срещат във Варна Петър Кънев брани малкия и средния бизнес на форум от Европредседателството, приветства инициативи на ЕС Обсъждат как ще се разпределят парите на ЕС след 2020 година Бургас посреща стотици гости като домакин на Европейския морски ден Министър Павлова: Дигитализацията осигурява по-добри услуги за гражданите Стани „делегат“ на Българското председателство в Деня на отворените врати в НДК на 21 май Политическият елит на Европа се среща с лидери на Западните Балкани в София
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки
Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Нямам думи... Та това са нашите деца, пише уважаван бургаски психиатър
Всичко в категорията
Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ) Бургазлия алармира: Асансьорът на пасарелката до „Мираж“ е опасен, притисна като в менгеме количката заедно с бебето ми! Туристи помислиха фонтана пред Община Бургас за Ди Треви, циганка обра стотинките им Извънредно! Червена Хонда пламна до Ритуалната зала в Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Само във Флагман! Дърво премаза автомобил заради бурята в Бургас Огромни опашки от автомобили блокираха границата с Гърция (СНИМКИ) Вижте състоянието на плочките на най-използваната автобусна спирка в Бургас Ще можем ли да си носим туби с бензин в колата? Парламентът прие изцяло новия Закон за горивата
Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато не се изясни случаят с убития журналист Мирослав Ризински: До януари трябва да се смени името на Македония (ВИДЕО) Ръководителите на най-големите фирми у нас: Можем да изкараме 20 000 на Ларгото Започна контрапротест на инвалиди и на родители с деца-инвалиди. Вижте как разобличават „смелите майки“ Фондация на Сорос с щедри грантове за протестите на майките на деца с увреждания (ДОКУМЕНТИ) Ердоган се закани: Турция ще разкрие цялата истина за смъртта на Джалал Кашоги Вот в Афганистан: Ниска избирателна активност, 28 убити и над 100 ранени Косово ще има своя армия: Сигурност или заплаха ще значи тя? Премиерът Бойко Борисов е на посещение в ОАЕ Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби Има ли майка с 18 бунгала в Приморско, която участва в дирижирания протест срещу Валери Симеонов
ВАС: Данъчните могат да запечатват обекти
ВАС: Данъчните могат да запечатват обекти От началото на 2018 г. данъчните приложиха мярката срещу 2000 търговци. Оборотите нагоре с 10%

Всичко в категорията
Ще получи ли адекватна присъда убиецът на Невен и Галин от кървавата гонка на писта „Бършен“ Извънредно! Пуснаха двама от айтоските цигани биячи под гаранция, третият е задържан за 72 часа Изненада: Прокуратурата даде на съд дългогодишния консенсусен директор на БТА Първо във Флагман.БГ! Вижте Илия, който с орда цигани, смаза от бой Пламен в Айтос (ОБНОВЕНА, СНИМКА) Адвокат: Няма вратички в закона, убиецът на Виктория може да получи доживотна присъда (ВИДЕО) Внасят искане за задържане под стража на Северин Започва делото срещу Хлебаря, убил с ритници сестра си Ето кой адвокат ще защитава жестокия убиец Северин Убиецът Северин влиза в затвора в Белене преди съдебния процес, шестима адвокати отказват да го защитават (ВИДЕО) 100 лева глоба, ако говорим по телефона, докато пресичаме пешеходна пътека Адвокатът на момичето, което уби Боньо Фаса: Мария е действала в условия на неизбежна отбрана
Чрез софтуер в новите фискални устройства: Крадат цели бизнеси и здравни досиета?
Чрез софтуер в новите фискални устройства: Крадат цели бизнеси и здравни досиета? Няколко асоциации поискаха коригиране на новите правила и отлагане на влизането им в сила
Всичко в категорията
Тормозен от циганчета петокласник мечтае да е магьосник, за да направи децата по-добри (ВИДЕО)
Тормозен от циганчета петокласник мечтае да е магьосник, за да направи децата по-добри (ВИДЕО) Цветан е единственото българче в класа и може би заради това го тормозят, каза кметът на Литаково
Всичко в категорията
Борисов кани араби в новото компютърно училище в Бургас - България и ОАЕ градят "мост" в цифровата сфера Последни сме в ЕС по умения за четене, ето как Еврокомисията оцени българското образование Премиерата на "Дебелянов и ангелите" в Бургас ще запали огън в душите на мнозина Премиерата на "Живот в скалите" на Мария Лалева се превърна в спектакъл Софийският университет удари дъното! Соросоиди налазиха достойния българин Александър Урумов Проф. Никулчина: „Политика на идентичността и различието” не е джендърска програма (ВИДЕО) Чудо! Цял Бургас приижда към Казиното, за да разбере кой е Пабло Езикът на технологиите стъпи в Бургас! Близо 70 деца ще учат корейски Татяна Лолова два часа разсмива публиката на представянето на автобиографичната си книга „1/2 живот“ Край на тежките раници, ученици от бургаското ОУ "Елин Пелин" вече имат собствени шкафчета (ВИДЕО) Диян Стаматов: Зимното часово време е много по-благоприятно за училища с едносменен режим (ВИДЕО)
Открит навреме, ракът на маточната шийка може да бъде излекуван
Открит навреме, ракът на маточната шийка може да бъде излекуван Профилактичната АГ програма „Женско здраве“ отново започва в университетска болница "Дева Мария"


Всичко в категорията
Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО)
Четиригодишната Таня се нуждае от лечение в чужбина, майка й не може дори да я прегърне (ВИДЕО) Не искам детето ми да се оперира в България и да бъде като опитно зайче, каза майката
Всичко в категорията
17-годишният Краси чака белодробна трансплантация, състоянието му се влошава Помогнете! Бургаски учител с 27-годишен стаж ослепя, нуждае се от спешна операция, за да прогледне Хирургът д-р Георги Гендов - герой за българските майки: Топлил като свое оперирано бебче в УМБАЛ-Бургас Болен мъж от Несебър иска да напусне България заради липса на лечение (ВИДЕО) 86-годишен българин живее на спирка, плаши крадците с камъни (ВИДЕО) Жестока трагедия! Откриха телата на издирваните рибари Петър и Васил 22-годишен студент се нуждае от 120 000 евро за лечение (ВИДЕО) Изповедта на бургаското златно момиче Стефани: Да се състезаваш, докато мама е в болница (ВИДЕО) Покъртително! Младата и красива съпруга на моториста Андриян предвидила смъртта му с точност до ден (СНИМКА) Трагична новина! Не успяха да спасят младия рокер, смазан при зверската катастрофа (СНИМКИ) Извънредно! Самоуби се бившият шеф на баретите Филко Славов
Преслава го удари на живот, вихри се по чалготеките (СНИМКА)
Преслава го удари на живот, вихри се по чалготеките (СНИМКА) Певицата и любимият й Павел се чувствали спокойни и имали достатъчно време един за друг
Всичко в категорията
Четири автомобила се нанизаха във верижна катастрофа на надлеза на Океански риболов (СНИМКИ) Меле! Две коли се размазаха, линейки карат пострадали в болницата (СНИМКИ) Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми Катастрофа на АМ "Тракия", шофирайте внимателно, движението е затруднено Започва мащабна полицейска акция по пътищата у нас Тежка катастрофа на АМ "Тракия'! Баничарка и Ауди са смачкани до неузнаваемост (СНИМКИ) Извънредно! Два Опела се помляха пред ОД на МВР в Бургас (СНИМКА) Нов ужас на пътя: Зверска катастрофа с най-малко четири коли блокира Е-79 (СНИМКИ) Изпитание на нервите! Хиляди бургазлии в капан втора вечер край ж.к.”Меден рудник” 73-годишен пенсионер от Крушевец, предизвикал вчерашната катастрофа до Кроношпан Първи СНИМКИ от страшната катастрофа на "Тракия"! Остава ли аутобанът затворен?
Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г.
Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г. В следващите редове ще прочетете историята на забулена в тайнственост операция - търсенето на гробницата на богинята Бастет и нейните несметни богатства

Всичко в категорията
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Лидерът на "Младежки глас" Тодор Йосифов: Това, че сме най-мащабната организация е общ успех, продължаваме напред Кой ще ремонтира бургаските линейки за 120 хил. лв., вижте какви са изискванията Борисов кани араби в новото компютърно училище в Бургас - България и ОАЕ градят "мост" в цифровата сфера Какво ще се случва с данъците след 2019 г. ? Гимназията за романски езици и Математическата в Бургас са сред първите с безжичен интернет навсякъде Кукерите показаха на Бургас как се прави фестивал без пари от Общината (СНИМКИ) Според свидетел в съда: Бандата на Илко и Карчо била изключително агресивна, учила се от „Рижите” Шокиращо! Психопат хвърли бутилка по пълен автобус на градския транспорт в Бургас Вижте как паркират в ж.к. "Изгрев" в Бургас, изригна майка в мрежата Самозванец ли е човекът, проектирал най-красивите сгради в историята на Бургас? Сблъсъкът на мнения започва Morning Run стартира за първи път в Бургас
Още от подвизите на полицай Зеленков: Пребил на разпит човек заради изчезнала дамаджана с ракия ОДМВР-Бургас: Инспектор Зеленков бе дисциплинарно уволнен от Четвърто РУП преди 3 г. Извънредно! Мерцедес се вряза в такси в жк „Меден рудник”- пред пешеходна пътека (ОБНОВЕНА) Тийнейджъри-вандали потрошиха детска площадка в бургаския жк. "Меден рудник" (ВИДЕО) Ето кога ще приключи ремонтът, затапил входа към ж.к.Меден рудник Късметлията, грабнал над 7 милиона от тотото в Бургас, проговори как е нацелил джакпота 23-годишният Илиян от жк. „Меден рудник” "изгоря", спипаха го с много марихуана и пико Млада бургазлийка изчезна безследно, родителите й молят за помощ (СНИМКА) Безумна заповед не пуска децата в СУ „Петко Росен” в ж.к.”Меден рудник”, ще чакат навън, докато ги въведе класният Потресаващо! Тийнейджъри се награбиха на улицата, задоволяват се до блок в жк "Меден рудник" (СНИМКА) Eто как ж.к."Меден рудник" ще отбележи празника си
Протест ли е това? Едва 50 души се събраха в центъра на Айтос срещу циганските издевателства (СНИМКИ)
Протест ли е това? Едва 50 души се събраха в центъра на Айтос срещу циганските издевателства (СНИМКИ) Малцина смели айтозлии подкрепиха съгражданина си - 28-годишния Пламен Николов, който бе нападнат брутално от трима роми

Всичко в категорията
Подготвят протест в подкрепа на пребития от цигани Пламен Извънредно! Пуснаха двама от айтоските цигани биячи под гаранция, третият е задържан за 72 часа Циганин от Меден рудник провокирал кървавото меле срещу студента Пламен в Айтос Ексклузивно! Пребитият Пламен проговори: Циганите вече не пускат българи в бар „Арабски нощи” (ВИДЕО) 76-годишната Йорданка пред Флагман.бг: Циганите ще ме убият, няма да оставят и внука ми (СНИМКИ) Полицията потвърди Флагман! Трима цигани са задържани за жестокия побой над 28-годишния Пламен в Айтос Извънредно! Циганска орда в Айтос преби и ограби студент, разби къщата на баба му, жената е сама и без защита тая нощ Ексклузивно: Това ли са айтоските роми, смазали от бой Пламен? 10-годишно дете-велосипедист от Айтос е със счупен крак, след като се заби във Форд Няма прошка за шумните съседи! Солени глоби в Айтос при неспазване на обществения ред Теньо от Айтос, убил жена си, опитва да се измъкне. Обвинява Бърза помощ за смъртта на Ивета
Бургаски депутат към нов министър: На частен гард са му разрешили да носи картечница – ами ако е психично болен? Акция в Карнобат! Иван сгафи сериозно, разходи се из града с марихуана и доведе полицията до „запасите си“ вкъщи Наглата крадла Елина опоска чантата на клиентка в магазин в Карнобат, грозят я поне 8 години зад решетките Запорираха кравите на карнобатлийка заради дългове, ЧСИ ги продава на търг за по 1100 лева Дядо Иоаникий към Карнобат: Когато любовта оскудее*, идва беззаконието (ВИДЕО) Георги Димитров на празника на Карнобат: Над града ни се изви буря, хиляди човешки съдби бяха поставени под въпрос Чудат британец потроши възрастна карнобатлийка с джипа си в центъра на града (СНИМКИ) Вижте как Карнобат отбеляза празника си (ВИДЕО) Заслужил художник стана почетен гражданин на Карнобат (СНИМКИ/ВИДЕО) Директорът на Митница-Бургас: Никой не твърди, че от крана във фабриката в Церковски може да се краде (ВИДЕО) Шефът на фабриката за спиртни напитки в Церковски: Кранът е за безопасност, при взрив ще изчезне и гарата (ВИДЕО)
Кметът на община Несебър: Готови сме за зимния сезон Кметът на Несебър Николай Димитров откри две нови съоръжения в Обзор В община Несебър се проведе поредната кампания за събиране на стари уреди Несебърските самодейци взеха участие в Международния фестивал за фолклорно и съвременно изкуство в Македония Баби продават ръчно изплетени терлици и каренца в центъра на Слънчев бряг (СНИМКА) Извънредно! Смърт в центъра на Несебър. Още не е ясно кой е мъртвият на улицата 35-годишен е издъхнал от прекомерна употреба на алкохол, няма данни за насилие в центъра на Несебър Защо се бави изграждането на църквата в кв."Черно море" в Несебър? Автобус пълен с деца пламна в движение край Слънчев бряг Над 800 000 души вече отмарят в Слънчев бряг, годишният оборот на хотелите се е увеличил 2,3 пъти за 10 години Благодетели зарадваха пенсионерите от несебърското село Гюльовца
Готви ли се за продажба някогашната емблема на Поморие - Интерхотелът?
Готви ли се за продажба някогашната емблема на Поморие - Интерхотелът? Лично другарят Тодор Живков реже лентичката на 1.V. 1977 година, минава по бул . "Яворов" и поздравява жителите на града


Всичко в категорията
Отхвърлиха предложението на кмета Иван Алексиев за смяна на управителя на дружество „Кабланд” Иван Алексиев поиска терен от държавата, ще построят нов квартал в Поморие Поморие стана част от Европейската седмица на спорта #BeActive Ученици от Каблешково оглавиха Община Поморие за ден Олимпийската шампионка Станка Златева пристига в Поморие, за да проведе открит урок по борба Изграждат пешеходни пътеки в Ахелой, решават дългогодишен проблем Вижте наказанията на наркобандата на Тачо, ето кой единствен не се признава за виновен Безплатни прегледи на зъбките за всички първокласници в община Поморие Най-младите жители на Поморие поемат управлението на града в инициативата "Ден на отворените врати" Спипаха крадци на пясък в Поморие, разкопавали дюна на централния плаж в града Кметът на Поморие: Крадците на пясък от дюните са задържани, трябва да опазим природата си (ВИДЕО)
Започва делото срещу Хлебаря, убил с ритници сестра си Принуждават инвеститора, отрязал достъпа до „Германката” край Созопол, да премести оградата (ВИДЕО) Скандалът с „Германката” навлиза в нова фаза. Инвеститорът връща 50 кв. м на Общината Български и френски археолози откриха най-голямата фамилна гробница край Созопол (СНИМКИ) Белезници за Атанаска и Анастасия, ето какво сътвориха братовчедките от с. Габър Черноморец се включва в инициативата „Холокостът- приносът на България в спасяването на евреите” Абсурд: Пасарелката край Атия с неработещи асансьори, пенсионери продължават да пресичат опасния път Конкурс за странджанска песен събира изпълнители от цялата страна в созополското село Росен Включете се в кръводарителската акция в Созопол „Европейска нощ на учените” превзема Созопол в петък, пускат нов филм за древния град Справедливост за успелия българин Тони Кичуков: Кръчмата, цъфнала в басейна на ваканционния му имот - незаконна, събарят я!
Спипаха 25-годишен софиянец, задигнал каяк от к-г „Арапя” край Царево ВМС чакат млади кандидати за 32 вакантни длъжности в Бургаско при заплата поне 780 лева Огнен ад изпепели две каравани в Лозенец! Умишлен палеж или инцидент? Ето къде в Бургаска област валя най-много, но пък няма никакви поражения Ето коя е критичната точка на Бургаска област, изсипаха се 110 литра дъжд на кв.м за 3 часа Общинари от Царево направиха първа копка на Зелен парк в Турция Кой подведе премиера за "Силистар" и защо се огъна при най-слабия натиск? Кметът на Царево: План за вилно селище до Силистар няма, но хората се бият там, за да стигнат до плажа Ето как партийно-грантаджиите "зИлени" превърнаха в кенеф плажа „Корал” (ВИДЕО) БСП - Бургас настоява областният управител да се произнесе по казуса "Силистар" Борисов разпореди на Чолаков да спре решението на местната власт по казуса „Силистар“
Аложиголото Атанас ухажва две изкуфели баби - дарили го с всичките си златни накити и над 10 хил.лв.
Аложиголото Атанас ухажва две изкуфели баби - дарили го с всичките си златни накити и над 10 хил.лв. Сглупил да заложи обиците на едната в Средец, където били разпознати от полицаи
Всичко в категорията
Форд изгоря като факла в центъра на с. Голямо Буково, собственикът се втурнал да гаси пламъците Трагедия! 57-годишният Константин почина след огромен пожар в дома на чичо му в с. Голямо Буково Само във Флагман.бг: ГЕРБ и БСП гуша за гуша – предрешен ли е днешният вот в с. Орлинци БСП-Средец подари икона на св. Петка на храма в село Орлинци ГЕРБ смаза БСП на вота за кмет в с. Орлинци – 159:33 40-годишна бургазлйка с БМВ се заби в Мерцедес близо до Средец, прати свекърва си в болница Община Средец реши проблема с язовирите, отдаде на концесии всички ключови съоръжения След скандали и заплахи от инвеститор в Средец: Разделят наполовина апетитен терен в Драчево БСП срещу ГЕРБ: Шефката на читалището и бившият отговорен секретар в битка на селския вот за кмет в Средец Стартира ремонтът на ключови улици в Средец, градът придобива нов облик „Сезоните на морето” намериха своите вълни в изложбата на фотографа Тодор Ставрев (СНИМКИ)
Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов
Навръх 105-годишнината от освобождението на Малко Търново: Откриват паметник на ген.майор Алекси Попов Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще извърши освещаването на монумента


Всичко в категорията
С грандиозен концерт-спектакъл Малко Търново отбеляза Европейската година на културното наследство Спомени от соца: Мистериозните разкопки в Странджа през 1981 г. И новият пътен министър обещава ремонти на „Царево – Малко Търново” - Петър Кънев не вярва, поднася съболезнования Ужас на пътя! Моторист със Сузуки Бандит се хвърли в канавката, счупи гръбнака си Петър Кънев: Единственият вариант е Малко Търново да се присъедини към Турция – това вече е откъсната община Излъга ли Николай Нанков за ремонта на пътя Малко Търново-Царево? Кметът на Малко Търново плаши да обяви автономия, вижте каква е причината Ако сте тръгнали към Турция, върнете се! Очаква ви нещо страшно на границата при Малко Търново (СНИМКА) Военният министър Красимир Каракачанов посети Малко Търново За първи път държавата отпусна 800 хил.лв. за ремонти на улици в Малко Търново Археолози пред сензационно разкритие! Светилището на богинята Бастет и акропол с хилядолетно послание заровени в Странджа
Черни връх година след потопа: Варят курбан за здраве, за да се отърсят от ужаса
Черни връх година след потопа: Варят курбан за здраве, за да се отърсят от ужаса Политици се молят заедно с местните да не се повтори стихията от 25 октомври м.г.


Всичко в категорията
Трагедията е огромна: Цялото с. Трояново тъжи за нелепо загиналия Костадин, погребват го днес Брутално! Мъж издъхна след бой в каменско село, арестуван е 35-годишният Иван Затвори врати и една от последните селски фурни в Бургаско Общинският съвет в Камено отпуска средства за процедури и пътни разходи на деца в неравностойно положение Година след потопа: Държавата все още не е почистила деретата си в Камено Камено с нова бензиностанция: Жител на града дари модерна техника за нуждите на общината Концесионер се отказа от 5 язовира в с. Винарско, Община Камено ги прехвърля на държавата Ремонтът на околовръстния път на Камено остава на хартия Жельо Вардунски скастри кметовете в община Камено заради данъците, търговците пък не плащали за уличния бизнес Камено отбеляза Независимостта с празничен концерт Вижте как откриха първия учебен ден в Камено
На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци" Бизнесменът Кирил Кленовски наема 51 военни склада в село край Сунгурларе срещу 450 000 лв. на година Едноетажна къща се изпепели като факла в Лозарево, 31-годишният Асен е с изгаряния по лицето и тялото Кметът на Сунгурларе Васил Панделиев с поздравително писмо за първия учебен ден ГЕРБ дари средства за паметна плоча в с. Дъбовица Невръстна челяд спаси от ареста 27-годишния Христо, закопчан при полицейска блокада след бясна гонка (СНИМКА) Стана известна самоличността на убитата от кола жена в Прилеп Нанков отряза Сунгурларе за ремонт на Върбишкия проход, трасето трябвало да се измести Пролетното почистване в Сунгурларе е в разгара си, общината с призив към гражданите Мъж подхвърли стотачка на катаджии в Бургаско, но вижте какво му се случи
Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО) Румен Радев откри паметник на Левски в Руен, нарече общината пример за толерантност Историческо! Откриват паметник на Апостола на свободата в сърцето на крепостта на ДПС Руен (СНИМКИ) Кръв на пътя: Хонда се заби в мантинела край Руен, лекари се борят за живота на жена Ужасяващи подробности за сблъсъка между тир и бус на Ришкия проход Драмата след мелето на Ришкия проход е неописуема: Ниязи дошъл от Турция при болната си баба, а ще го върнат в ковчег Екшън в Руен: Маскирани "нахлуха" в СУ "Елин Пелин" и взеха заложник (СНИМКИ/ВИДЕО)
Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба Интервю Всички интервюта Финансистът Владислав ПАНЕВ пред Флагман.бг: Инфлацията е невиждана от 10 г. насам. Ако имате спестявания, сте на тотална загуба
Правителството не трябва да харчи нито един лев, а да ги вложи в резерва
Глас отвътре Всички Георги РУСЧЕВ, журналист Георги РУСЧЕВ Каква е връзката между зверското убийство на журналиста Джамал Хашоги и това на Георги Марков Разликата между покушенията е 40 години, но приликите в контекста са потресаващи


Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Ужас! Бургаски деца смучат шоколад от спринцовки Улиците в Черноморец са реки, шахти бълват, а колите пъплят (ВИДЕО) Красивото бургаско село Равнец заринато от боклуци (СНИМКИ) Паяк пропадна и спука тръба в центъра на Бургас, аварията е огромна (ВИДЕО) Внимание! Стара къща в широкия център на Бургас на крачка от срутване(СНИМКИ)
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 22.10.2018на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
През този ден ви се дава шанс за промени на работата. Ще бъдете обаче изложени на сериозно изпитание. Трябва да покажете, че трудностите не ви плашат. Късмет няма да ви липсва. Неочаквано може да спечелите доста пари. Ще ви върви и в любовта. Вие сте в стихията си и можете да предприемете нестандартни стъпки. Важно е да бъдете достатъчно уверени в решенията си, както и адаптивни. Възможни са тревоги или напрежение с близки хора. Желателно е днес да сте по-далече от свекърви и тъщи. Склонни сте да харчите повече, както и да разпилявате усилията си. Трябва да вземете мерки за финансовата си стабилност. За дамите, които се нуждаят от нова любовна връзка, сега е моментът да си опитат късмета. Може да се появи в живота ви мечтаният партньор. Някои от вашите желания ще се реализират. Бъдете уверени и очаквайте приятни новини! Пазете си здравето! Мъжете с хронични заболявания да бъдат внимателни! Добре е ако носите магнетит. Този минерал укрепва волята и помага да се чувствате по-уверени. Може да проявите инат, но преценете дали е във ваша полза! Неприятности могат да възникнат от недоразумения или независещи от вас обстоятелства. Това ще ви помогне да промените своите планове. Бъдете внимателни при преговори! Не се доверявайте на непознати! Можете да приключите някои начинания, както и да се впуснете в нови сфери на действие. Бъдете постоянни, независимо дали нещата се нареждат както на вас ви се иска! Очакват ви нови вълнуващи преживявания с хората, които обичате. Не щадете пари, за да ги зарадвате! Опитайте се да изпълните задълженията си до обяд, защото след това ще ви е по-трудно! През втората половина на деня чувствата ви ще вземат връх над разума. Внимавайте да не се изпокарате с колегите и с близките си! Възможни са болки в стомаха заради язви или колити. Може да изпълните целите си, но за да решите как да действате в бъдеще, ще трябва да оцените постигнатото, а след това спокойно да се насладите в компанията на любимия човек. Необвързаните обаче може да се въвлекат във връзки, които нямат никакво бъдеще. Не обръщайте внимание на хапливи коментари от колеги или партньори! Следобед напрежението ще намалее и лесно ще изпълните ангажиментите си. По-добре обаче не поемайте нови, защото трудно ще ги изпълните! Не пестете комплименти към хората, които харесвате! Използвайте всички възможности, които съдбата ви предоставя, за да изпълните целите си! Може както да привлечете съмишленици за реализация на проекти, така и да укрепите връзките си. Възможни са обаче здравословни проблеми, защото имунната ви система е слаба. Любовта ще обсеби почти изцяло вниманието ви, но не бива да позволявате на емоциите да ви пречат в работата. Ще имате успехи с парите, но не и с хазарт. Не е желателно да участвате в залагания. В този ден може да си осигурите допълнителни доходи. Съдбата ще ви сервира днес доста изненади. Денят не започва така, както ви се иска, но ще имате шанс да обърнете хода на събитията във ваша полза. Може да спечелите дори доста пари от това. Не отказвайте срещи! Може внезапно да пламне любов и тя да стопли душата ви.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип