Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия


Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия
Атаките с юридически и силови способи се отразяват на търсенето и съответно на цената, смята инж. Валентин Русалийски
15 Юли 2018, Неделя
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждите са пазарите на криптовалути да се стабилизират, за да се възвърне доверието в тях, единственият начин е с децентрализацияВалентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна. Той специализира в разработката на бизнес приложения и е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас.

Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

Срещаме се с него близо 8 месеца след последния ни разговор, когато цената на биткойн – най-популярната и първа криптовалута, бе започнала да достига рекордни висоти, а само месец по-късно 1 BTC се продаваше за повече от 20 хил. щатски долара.- Г-н Русалийски, криптовалутите сякаш замряха през последните 6-7 месеца, след големия бум през декември м.г. В момента те са сякаш закотвени на едно и също ниво с тенденция на спад спрямо долара. Защо е така, при положение, че прогнозите на специалисти тогава бяха тази година биткойн да се качи до невиждани нива от 40-120 хил. долара?

- Предният ни разговор на темата криптовалути беше през ноември 2017 г., когато биткойнът беше в сериозен подем. Тогава споменахме и борсовата търговия в Китай във връзка с опитите да се повлияе на борсовата търговия там от властите. Други азиатски страни също правиха такива опити.

През 2017 г. азиатските пазари генерираха най-голямото търсене, главно на местните борси за търговия с криптовалути. Властите в тези страни се убедиха, че биткойнът и алткойните на практика са цензуроустойчиви поради децентрализирания си характер и подкрепата на големи и пръснати по света общества, които движат развитието на една или друга криптоединица.

Последвалите действия на властите в тези страни, независимо от разликата в политическите системи, показаха, че те не са особено щастливи от загубите на фиска от търговията с криптовалути на местните борси и ... като видяха, че механизмът на цензурата не работи, прибегнаха към механизма на репресия, въвеждайки регулация за работата на местните борси (местните  потребители имат доверие главно в тях). Стигна се и до затваряне на някои от тях.

Генерирането на търсене в района спадна рязко, заради липсата на възможност за търговия и ... последва резкият спад в цените на биткойна и алткойните в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Главната причина, според мен, за спада е наличието на централизирана в борсите търговия с криптовалути, а това дава възможност с атака към тези структури чрез силови и юридически способи да се препятства дейността им и това се отразява на търсенето, определящо цените на криптовалутите.

- Как стои въпросът с пазарите в Южна Корея, където криптовалутите са де факто боготворени? Свързани ли са някои от измамите през последните месеци със спада на популярност сред масите?

- В по-отворената политическа система на Южна Корея бяхме свидетели на публични протести и дори искания за оставки на министри, при промяната на законодателството в началото на тази година, касаещо работата на криптоборсите.

Нивата на цените на биткойна към момента се колебаят между 5700 долара до към 11000 или 12000 долара и се дължат на интереса към криптовалутите при търговия с по-малки обеми в множество криптоборси в и извън Азия. Обемите на притиснатите от регулациите към тях азиатски борси са далеч от нивата в края на 2017 г. и вероятно няма да се върнат обратно при този начин на работа.

Поредицата измами през миналата и началото на тази година с тъй наречените „умни договори“ (ICO – Initial coin offering или еквивалентът на Първично публично предлагане, когато става въпрос за криптовалути) при Етериум и някои други криптовалути не влияят рязко на търсенето. Много добри проекти се случиха с тяхна помощ, но имаше и измамници. Емблематичен е случаят, в който за минути бяха откраднати милиони долари чрез сайта на една фирма от близкия изток при набиране на средства чрез ICO емисия.

Имаше и пропуски в сигурността в някои борси. През този юни една относително малка криптоборса в Южна Корея съобщи с туит за хакване на системите им и това доведе до 10% спад в цената на биткойн – моментално според индекса на CoinDesk. Дни след това CNBC съобщи, че според The Wall Street Journal в Съединените щати се води разследване срещу четири криптобоси за манипулиране на борсовите цени.

Виждаме, че факторът не е един, но подкрепата за децентрализираните, нерегулирани от правителства криптовалути не е намаляла в техните общества. Това ни дава надеждата, че търговията ще продължи, а това значи и съществуването им.

Трябва да отбележим и нещо, с което криптовалутите  допринесоха за технологичното развитие на съвременния свят – технологията „блокчейн“ стана популярна благодарение на тях. В днешната цифрова икономика тази технология заема все по-сериозен дял, без прякото участие на криптовалути. Можем да говорим дори за бум в приложението на блокчейн във всякакви бизнеси.

- Все пак можем ли да говорим за криптовалутите, като разплащателното средство на бъдещето и какво се случва в момента с биткойн майнинга? Рентабилно ли е тепърва да се купува машина за копане?

- Криптовалутите донесоха и още нещо важно – децентрализацията в такива важни сектори, като паричното предлагане, например. Слабото им място е централизираната търговия, но един от създателите на Етериум възкликна неотдавна „Централизираните борси ще горят в ада“ (цитиран от изпълнителния директор на Huobi UK пред newsbtc.com). Работи се по създаването на децентрализирани криптоборси, които отговарят по-добре на децентрализирания характер на криптовалутите. Тогава няма да съществуват центрове на търговията, подлежащи на репресии. Дали това ще доведе до нов бум в търсенето на криптовалути и съответно до нови скокове на цените им – аз лично бих предпочел плавното им покачване, което ще говори за стабилност и ще генерира доверие в тях, което в момента е поразклатено.

В тази светлина търсенето на „машини за копаене“ отбелязва спад. Най-големите облачни криптоферми в края на 2017 г. спряха предлагането на биткойн мощности (предлагаха се мощности за добив на някои алткойни). Днес отново има биткойн предлагане. Този бизнес не е спрял и си се развива. Разходите винаги са били с повече или по-малко под приходите. Винаги съм смятал че това си струва, ако например си „миньор“, състезаващ се за формирането на блокове в общия „блокчейн“, защото там се печели и от таксите за включване на транзакции в блока. Това прави нещата различни. Аз лично не се занимавам нито с едното, нито с другото.

- Какво определя факторите за това някой да се включи в бизнеса с криптовалутите?

- Факторите, определящи интереса на някого да се включи или не в такъв бизнес, обикновено са много. Различни са във всеки отделен случай и е невъзможно да се даде обща препоръка – да или не. Интервюта като това не бива да служат като инвестиционен мотив!

Целта ни тук е да опишем и илюстрираме случващото се. Инвестиционната инициатива изисква съвсем друг подход. На една борса (каквато и да е) има инструменти да се печели и от спад на цените на търгуваната стока, но това изисква и познания, и непрекъсната (не 8-часова на ден, а доста повече часове) заетост. Това изисква сериозно натрупване на опит чрез проучване на сделките на пазарите, платформите и инструментите за търговия.

- Дали след сегашния спад ще последва нов подем и до каква степен?

- Да си спомним как през миналата година една именита, с международна известност банка, чрез висши свои представители заклеймяваше криповалутите, а в същото време брокерите й дебнеха спадовете вследствие на това и купуваха, опитвайки се да балансират по-слабото представяне на банката при „фиатните“ операции в предишното тримесечие!   

И днес има анализатори, които предвиждат цена в десетки хиляди долара за биткойн още в края на тази година, но имаше и такива, които миналата година предвиждаха шестцифрени цени за средата на 2018 г. Искрено се надявам да няма резки скокове, в която и да е посока, защото стабилността е нужна и на обществата, движещи криптовалутите, и на инвестиращите в тях, било то купувачи или „копаещи миньори“. Мисля, че в бъдеще непременно PoW (proof of work, доказателство за работа), принципът, при който заплащаш правото да формираш блок с работа - “копаене“, ще бъде заменено от PoS (proof of stake) - правото за формиране на блок да се определя от владеенето на голямо количеството от съответната криптоединици, което притежаваш и ще загубиш автоматично, ако не спазиш правилата. Има и смесени системи, но ...  бъдещето ще покаже.

Твърде много са критиките към PoW метода – единствен за биткойн в момента, който води до преразход на електроенергия, изчислявана в световен мащаб като годишния разход на една немалка страна.

- С поглед към близкото минало, каква точно беше причината за големия бум в средата на декември 2017 г. и възможно ли е да очакваме подобно развитие до края на 2018 г.?

- Причините за подема в 2017 г. - вече ги споменах. Само ще отбележа, че всяка страна има интерес фискът - т.е. приходът в хазната да е защитен. От това имат интерес всички в обществото защото от там идват заплатите на полиция, армия, лекари, учители, администрация – всичко онова, без което няма как да съществува самостоятелно общността от хора, обединени в нещото наречено „една страна“.

Заобикалянето на фиска мисля, че няма да бъде допуснато повече в размерите от миналата година, от когото и да било. Децентрализираните борси са новата надежда за подем (дай боже без пикове), но в какъв период ще се случат и дали ще са масови, едва ли в момента някой може да каже със сигурност.

- След въпросния бум (spike) през декември, много хора инвестираха средствата си и загубиха. Има ли все пак надежда за тях и възможно ли е те да очакват възвръщане на загубите до края на годината?

- Ако инвестирането е било при цените от 19 до 20 хиляди долара за биктойн в края на декември – едва ли. Повечето от закупилите биткойни до септември или дори октомври в момента са на печалба или поне не са загубили. Закупилите през първото тримесечие на 2017 г. определено са на печалба в момента.

- Все още ли може да се твърди, че е „по-добре да ги държиш, отколкото да продаваш за фиатни пари“ по отношение на криптовалутите?

- Пазарната ситуация на доминиращите централизирани борси в момента е стабилизирана. Борсовите анализатори, когато говорят за криптоборсите, използват термините от стандартната борсовата търговия  – „мечи пазар“, „бичи пазар“. Това го нямаше миналата година.

Следователно, да се занимаваш с криптовалути в момента означава да се занимаваш с борсова търговия. Вярващите в нов пиков възход на цените биха могли да държат биткойни „на склад“, но засега не виждам предстоящи събития, които да предизвикат такъв сценарий. Да, има и такива гласове сред анализаторите, но ... ще видим.  

- Каква е прогнозата Ви – до края на годината и за един по-обширен срок, да речем 2-5 години?

- Прогноза за години напред – мисля, че е несериозно да се прави или поне аз не мога да се нагърбя с това.

Замяната на PoW с PoS при емблемата на криптовалутите – биткойн, както и масовост при бъдещите децентрализирани криптоборси, според мен биха предизвикали положително раздвижване на пазара след време, но не и в краткосрочен, няколкомесечен период.

В категории: Бизнес


10
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
10.
Пукнат балон
16.07.2018 19:09:47
0
1
През януари 2017 инвестирах 2 3 средни работни заплати в 1 определен алткойн. В началото на януари 2018 изтеглих 80% от всички койни и са мега щастлив от така наречения от Вас балон.
Нека всички '' анти балон специалисти'' да се позаинтересуват как се генерират доларите от централния резерв на САЩ и банките и тогава да се притесняваме от балони.
Относно употребата на крипто валутите щом с биткойн се купува злато от най голямата канадска злато добивана компания.
Не знам дано балона се пукне по скоро че всички да спим спокойно
9.
До редакторите
16.07.2018 08:25:02
7
5
Скрийте го този нещастник комсомолски
8.
ММ
15.07.2018 23:54:27
7
5
Този тип валути представляват една голяма пирамида, рано или късно се пропукват и има там няколко човека, които ще спечелят нещо, а другите ще духат супата. Доказало се е във времето, че нещата в които искаш да влагаш пари трябва да бъдат поне съществуващи, а не измислена интернет валута, ама с напредъка на технологиите се получават нови начини, по които може да се лъжат наивните хора. Шанса да спечелиш от нещо подобно е равен на това да спечелиш от казино.
7.
ММ
15.07.2018 23:48:38
7
0
Не знам кой е този човек, но щом е свързан със Софтуни значи си няма и на идея от нищо. По измислено учебно заведение няма. Там се правят на разбирачи, набиват ти филми, че като завършваш техните курсове едва ли не ще станеш милионер, защото много ще разбираш. Единственото, от което разбират е да опъват пари от младите хора, които учат при тях. Затова собственика и преподавателите имат лев, защото се възползват от наивните младежи.
6.
*********
15.07.2018 23:33:54
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Де е Киро на КИРИЯ
15.07.2018 21:57:54
6
1
Наи-гоямата МИНА за копане на биткоини вьв БГто се намира вГОЦЕ ДЕЛЧЕВ в бившата целуозна фабрика над 5000 бр .копачки китаиско производство по3000 $ ПАРЧЕТО всяка/на едро / копат ден и нощ неуморноо
МИНАта есобственост на синове на бивщи милицинери отДС УБО Румно ,това са капиталиста Иво Прокопиев и екс президента Роско ПЛЕВНАНЛИЕВ хора на Цветелина Бориславовова както и тарикати от техното соросоидно обкрьжение
Копачките обаче ХАРЧАТ МНОГО ТОК за това хитрите синове и дцшери нДС са купили хиледи кв.метри ЕВТИНИ китаиски СОЛАРКИ които давнасят БЕЗплатен ТОК които да обрьщат в 1Б струваш до 20.000 $ ,после обаче идват ГОЛЕМИТЕ БАТКИ тарикати хакери от Лестьр Англия Англииските служби MI5 MI6 шатските NSA изрелските Keshot и Mamarim и като едни СТЬРШЕЛИ разбиват кошерите на работливите наивни соросоидни пчелички им ПРИБИРАТ МЕДЕЦА/БИТКОИНИТЕ/
4.
висок
15.07.2018 17:38:28
12
5
Бля, бля... койна пада, защото не става и да си избършеш гъза с него! А балъците могат да търгуват и с ползвани кибритени клечки, с фасове от цигари и да си ги разменят по хилядарка броя!
3.
!!!
15.07.2018 17:07:12
12
5
Биткойна е за селяци! Който не знае как да работи и кво е труд се хваща на тая помия и после пада вдън земя!!!
2.
Бичето
15.07.2018 16:58:17
3
1
Пазара в България вече е монопол
Хардуера за копане е предплатен с месеци на пред
Няма да обсъждам колегите с риговете втора ръка
Кой е инвестирал едно време печели ..прохождащите да му мислят
1.
Стан
15.07.2018 16:44:14
16
6
Пирамида голяма,скоро ще горят много хора.
Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Политика
Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО)
Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО) Защо инспекторът на ОП "Транспорт" не иска да види нарушителя повече от час и да подаде сигнал - остава загадка

Всичко в категорията
На косъм от трагедия! Голф лети в насрещното в Несебър, едва не помля две коли Българите припадат по улиците, докато си търсят работа! Вижте жестоката драма на Костадин Бургазлии си скъсаха нервите с новата ТОЛ-система, сайтът се срива след плащането Бургаските строители като чичо Скрудж! Превръщат в сметище града, за да не платят на Общината Българска майка праща по „Спиди“ храни на сина си във Франция – той получава „манджа с грозде“ (СНИМКИ) Внимавайте с този профил! Завлича наивни бургазлийки с пари чрез Фейсбук Speedy с честитка към бургазлийка: Плати две такси и се оплачи на арменския поп за забавената пратка Бургаска фирма изби рибата: На п.дераси и политици дограма не монтираме! Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас
Извънредно! Обраха Ваня Червенкова! Националната сигурност на България е застрашена заради... (ВИДЕО) Уволниха за пиянство дознателката, изнасилена от трима началници Ето какви пишело във фаталното съобщение, заради което Васил удушил моделката Калина Стана ясно коя е палавата шофьорка от Бургас, спипана с дрога, след като е правила френска любов Задържаха под стража шофьора, организирал 360-километрова гонка с полицията Зрелищен екшън: Отвлекли 17-годишната Екатерина пред очите на смаяните ченгета Митничар изгонен за корупция, спипан да източва еврофондове Ето ги надрусаните мутри от Стара Загора, които разиграваха полицията 360 км (СНИМКИ) Прокуратурата обяви за арестувани 43 чужденци у нас от ОПГ, свързана с терористични организации, главатарят ѝ е сириец Поне 20 арестувани бандити при безпрецедентната акция на антимафиотите в цялата страна
Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм
Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм В групата е замесена и българка , която живее в София

Всичко в категорията
"Тапициран" с тютюн автомобил опита да мине през ГКПП Малко Търново, митничарите го спипаха Разкриха две нелегални мобилни бензиностанции, ето къде Жесток скандал! Охранители пребиха момче в "Кауфланд", защото "краде" батерии! (СНИМКИ) Зловещо: Вулева готви на гробище страшна черна магия за Боби Ръгбиста, а той уточни колко секс е правил със Златка Проверяват кмет за конфликт на интереси Нарушения в автошколи в страната Извънредно! Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков "Ден Х": Военни в Германия с таен, кървав план за масови убийства на политици и бежанци Шефът на БДЖ със сигнал до ДАНС за злоупотреби, топи зам.-министър Занчев Вижте кой стотици пъти сигнализирал за подкупите на Харалампиев, дори и премиера, но не му обръщали внимание Тежка сватба в БСП, млад социалист взе за булка ослепителна сръбкиня (СНИМКИ)
Удължиха грипната ваканция в Бургас
Удължиха грипната ваканция в Бургас Детските градини и яслите в Бургас ще работят, но със степен на филтър и ограничение

Всичко в категорията
Мъж лекувал болки в кръста със собствената си семенна течност
Мъж лекувал болки в кръста със собствената си семенна течност Мъжът се опитвал да лекува болките в кръста по този нестандартен начин в продължение на 18 месеца

Всичко в категорията
Самотен баща се нуждае от 3000 евро за лечение (ВИДЕО)
Самотен баща се нуждае от 3000 евро за лечение (ВИДЕО) 41-годишният Росен Стефанов оттлежда сам 3-годишното си момиченце
Всичко в категорията
Симона Алексова: Не е справедливо на приемния родител да дават 800, а на майката – 100 лева Александра Сърчаджиева повтаря съдбата на майка си Родителите на Селин, починала в Германия, завеждат дело срещу лекарката Баба Дора от Шарково: Много си обичах „Бойко Борисов“, майка му ми даваше хубаво мляко (ВИДЕО) Тъжна Коледа за Цветелина Уланд, продължава битката й за децата, отнети от норвежките служби (ВИДЕО) Бургазлийката, приютила Пенка и семейството й след пожара: Знам колко са страдали тия хора (ВИДЕО) Близка на загиналия на Нова година Велислав: Братче мое, винаги си в живота ми, мечтите, сърцето, съня ми... Заради ипотека 95-годишната жена и семейството й останаха без дом (ВИДЕО) Болният Йосиф Сърчаджиев тръгна с куче водач Зловещо! Дириха младо момиче във водите на езеро, а намериха трупа й да лежи в бежански лагер (СНИМКИ) Спешно! Състоянието на малката Тани се влошава, животът й струва 50 хиляди долара!
Как изглеждаше жената през социализма
Как изглеждаше жената през социализма Нежният пол е „строител на комунизма”, а представителите му - самостоятелни и независими от мъжете


Всичко в категорията
Спомени от соца: През 1978 г. по заповед на Чочоолу танкове газят Столипиново. В махалата е въведено военно положение Помните ли страховития 8 януари, 1981 г.? Двуметрова вълна помете Поморие! (СНИМКИ) Спомени от соца: Когато нямаше Коледа, а нощите около Нова година миришеха на смола Спомени от соца: Какви подаръци ни носеше Дядо Мраз (СНИМКИ) Спомени от соца: Когато учехме по Коледа, а най-големият празник беше Нова година Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Мръсните тайни на социализма: Престъпността в НРБ, за която никой не говореше Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“ Спомени от соца: 5 райски кътчета по Южното Черноморие, вижте Ропотамо и залива на Несебър Стачка през социализма?
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
Главният редактор на Флагман Катя Касабова с отличие за благотворителна дейност
Главният редактор на Флагман Катя Касабова с отличие за благотворителна дейност Благодарственото писмо бе връчено на официалната церемоня „Личност на годината 2018”

Всичко в категорията
Димитрина Тенева: Благодаря на съдбата, че съм родена в Бургас, това е столицата на културата (ВИДЕО, СНИМКИ, ОБНОВЕНА) „Мисис България 2017“ инж. Валя Жекова направи дарение за жертвите от насилие (ВИДЕО) 27-годишен бургаски кримигерой сам се набута в лапите на ченгетата Бургас търси най-красивата омъжена жена за 2019 г. Бейби бум в бургаския зоопарк, гальовна камила е новата атракция (ВИДЕО) Д-р Стоян Христов води в онлайн гласуването за „Личност на годината 2018” Удължиха грипната ваканция в Бургас Щабът за грипа заседава в 11 часа днес, много е вероятно да удължат грипната ваканция Да декларираме електронно с ПИК, става най-лесно и бързо, препоръчват от НАП Бургас Харесва ли ви тази визия на ул."Алеко Константиннов" в Бургас? Общината се допитва до гражданите Стара къща в центъра на Бургас застрашава минувачи, фасадата й се ръси по тротоара (СНИМКИ)
Спецакция край жк „Меден рудник“! Маскирани ченгета удариха Фиатa на Антон, откриха дрога Извънредно: Пожар гори в блок 47 ж.к. „Меден рудник“, има линейка Двама са откарани в болница след пожара в бл.47 в бургаския ж.к.Меден рудник (СНИМКИ) Ремонтът на бул.”Захари Стоянов” започва през март, приключва до началото на лятото Има ли начин да се изселят ромите от ж.к.Меден рудник, питат граждани Нагъл софиянец нахлу в дом в жк „Меден рудник”, отмъкна куп вещи и избяга, но съжали жестоко Къде, ако не в ж.к."Меден рудник"! Станаха ясни подробности за криминогена, извадил пистолет в тълпата на Нова година Електрическо табло пламна в новогодишната нощ в ж.к.Меден рудник Пенка, чийто дом изгоря на Коледа, се нанесе в чудно жилище навръх Нова година (СНИМКИ) Вижте къде е "краварката в левия ъгъл" от Меден рудник (ВИДЕО) ТОП 10 на 2018 г.: В ж.к. "Меден рудник" коментират екшън статии и даряват кръв за пострадали
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година Повечето от новородените са изплакали в Кипър, Дания, Испания, Гърция, Франция, Турция, САЩ и др

Всичко в категорията
Началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ „Дева Мария“ открива кабинет в Айтос Ударно начало на годината за Айтос: Търсят кой да обнови спортната зала, която ражда шампиони Защо шеф Караянчева бърка лидера Марешки с председателя Гери от Айтос Айтос с една крачка напред! Автoмaтичнa мeтeopoлoгичнa cтaнция монтираха в СУ “Христо Ботев” Лед скова бента в парк "Славеева река" в Айтос, но безстрашният Веселин се хвърли във водата и извади Кръста Айтос с амбициозна капиталова програма, ще се строи ударно и през 2019 г. Жестока каскада на пътя! 28-годишен айтозлия изхвърча от пътя и обърна колата си по таван Разбра се кой е източил дизела на бизнесмен от село Тополица Кои са най-четените и коментирани новини в Айтос през 2018 година Кметът Васил Едрев: След ремонта спортната зала "Аетос" ще се превърне в бижуто на града ни! Ето го бъдещето на Айтос – спортистите, прославили родния град в България и по света
Бюджет 2019 на Карнобат е 25,5 млн.лева, акцент е обновяването на инфраструктурата Извънредно! Пожар лумна в новогодишната нощ в хижата в с.Соколово Карнобатски крадци обраха пицария в навечерието на Коледа, но дни по-късно... Най-четените и коментирани новини в Карнобат: Запечатването на винпрома, трагедията на Задушница… Нови паркинги и еднопосочни улици ще облекчат движението в Карнобат Карнобатлии посрещат Коледа във влага и мухъл заради некачествено саниране (ВИДЕО) Пуснаха Алекс Димов на свобода, не било заради празниците, а заради ... Миню Стайков с инвалидна количка в съда, назначиха му разширена медицинска експертиза Полицията разкри кой открадна суджука в Карнобат, от луканката обаче нямаше и следа Ето как карнобатски ромчета чевръсто задигнаха наръч със суджуци Карнобатлия се напи като мотика и направи голяма глупост
Поморийци си отдъхнаха, нова фирма ще отговаря за обществения превоз след десетилетия неудобство Големи проекти ще преобразят Ахелой още тази година Поморие се преклони пред Яворовия гений. Навършиха се 141 години от рождението на поета Каблешково се разширява с два нови жилищни квартала Започнаха обществените обсъждания на проектобюджета на община Поморие за 2019 г. Стартира проектът за реконструкция на водопроводите в селата Бата и Страцин Кметът Иван Алексиев инспектира ремонта на училището в с. Бата Помните ли страховития 8 януари, 1981 г.? Двуметрова вълна помете Поморие! (СНИМКИ) Зелена светлина! Съдът връща към КЗК жалбата за концесията на плажа на Маймуняка в Поморие Общо 44 юнаци скочиха за кръста на три места в община Поморие (СНИМКИ) Община Поморие пресече мераците на таксиметровите шофьори за скок в цените
Нов строеж на брега на морето
Нов строеж на брега на морето Строителството се извършва между нос Свети Тома и т.нар. "Шофьорски плаж" на самия бряг
Всичко в категорията
Кой превърна пясъчните дюни в земя за оран? (ВИДЕО) Дюната, която никога вече няма да видим заради гледката на простак (ВИДЕО) Ето го бургазлията Иван Нончев, задържан заради скандала с унищожените дюни Правят нова проверка на унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" Първо във Флагман.бг! Вижте кои са в дюни скандала на "Смокини". Има кметски племенник Трима са арестувани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня” (ВИДЕО) Прокуратурата в Бургас се самосезира за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня” Издриват Миро от София, който заличи дюна, за да си разкрие лична панорама към морето на Смокини (ВИДЕО/СНИМКИ) Само във Флагман.БГ! Вижте кой и защо разора дюната на к-г Смокиня Созопол започна подготовка с пет нови, чака двама нападатели и централен бранител Екшън като във филм: 21-годишен моторист спретна гонка с униформени, после се оплака от полицейско насилие
Отлична новина! Правителството отпусна 1 млн. лв. за спортна зала в Царево
Отлична новина! Правителството отпусна 1 млн. лв. за спортна зала в Царево Решението е взето днес след одобряване на допълнителни трансфери от бюджета

Всичко в категорията
Учителката Деси Стоянова от Царево: Морските ми елхи са направени с любов (ВИДЕО) За една уникална и еко Коледа! Учителка от Царево майстори елхи от изхвърлени клонки (СНИМКИ) Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Геодезистът Йоан Каратерзиян: Има път до плаж Силистар и не би трябвало да е в частен имот (ВИДЕО) АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са Държавата не прави почти нищо за Странджа през последните години – поредно доказателство, че живеем в разпад Представят утре съкровището от Калиакра и още разкрития на Сдружение „Черноморска Странджа“ Голямото сърце на Лозенец събра над 150 кг любов Представят на кръгла маса в Ахтопол историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа 30-годишен сливналия прати две момичета в болница след тежка катастрофа на пътя Царево-Приморско
Нямам притеснения от конкуренти за кметския стол в Община Приморско
Нямам притеснения от конкуренти за кметския стол в Община Приморско Партията ще реши дали ще съм кандидат за следващ мандат,  оставям финансово стабилна община и съм спокоен за съгражданите си


Всичко в категорията
Приморско направи първа копка по инвестиционен проект във водния сектор за 22 млн.лв. (СНИМКИ) Община Приморско поема лодките за разходка до устието на р. Ропотамо? Защо не, казват от РИОСВ Петър Янакиев извади Кръста в Приморско, скачал за първи път в ледените води (СНИМКИ) Община Приморско почете паметта на замръзналия на поста си войник-граничар през 1929г. Правителството отпусна 1,6 млн. лв. за обновяване на инфраструктурата в Приморско Енергийна компания подкрепи средното образование в Приморско, оборудва кабинети за 55 000 евро Дават на съд 59-годишния Владимир Колев, който пиян на кирка прегази велосипедист в Приморско Детски танцов състав "Приморче" навърши четвъртък век, отбеляза празника с голям концерт (СНИМКИ) Похвално! Полицаи от Приморско хванаха крадец, задигнал телефон от туристка през лятото Даниел се парализира след падане от водна пързалка в Приморско. Да му помогнем! Високо отличие! Приморско стана община номер 1 за морски туризъм
Просветният министър възхитен: Даде за пример Община Средец в образователната интеграция
Просветният министър възхитен: Даде за пример Община Средец в образователната интеграция Община Средец е една от малките в България, но пък има какво да покаже относно образователна инфраструктура
Всичко в категорията
Жестока трагедия край Средец! Мъж изгоря при пожар в дома си Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина БМВ избухна в пламъци в центъра на Средец Община Средец инвестира над 230 хил. лв. за ремонт на пътища Хидролог бие тревога: Реки в Бургаско може да прелеят (ВИДЕО) Жителите на Средец към БСП: Напълно липсват медицински сестри в болниците Тумба цигани оставили без покритие мрежата на БТК в Средец, задигнали медните жици Софиянец си помисли, че е в Перник.Подкара голфа си по улиците на Средец на 2 големи Депутатът Галя Желязкова на среща с пенсионерите от Средец, ще говорят за алоизмамниците Бързи и яростни! Ромско семейство се обърна с каруцата си в Дебелт, спасяват ги с линейка Средец напълни „Голямото сърце”, благотворителната инициатива бе подкрепена от жителите на града
За първи път "мъжко хоро" се изви в сърцето на Странджа, Кристиян Станков спаси Кръста на Малко Търново (СНИМКИ) Прогнозата се сбъдва! Пелена от сняг затрупа Малко Търново Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд Щетите по огратата на границата са вследствие на обилни валежи, отстраняват ги светаквично Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки) „Голямото сърце на Малко Търново“ от днес подкрепя инициативата за закупуване на реанимобил Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване И Малко Търново се включи в проекта за борба срещу отпадъците в черноморското крайбрежие АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са В Малко Търново ще си разменят книги в Деня на народните будители 81-годишен старец прати дете в болница след челен удар на пътя за Малко Търново
Камено даде старт с водосвет на новата камбанария на църквата „Св.вмчк. Георги Победоносец“
Камено даде старт с водосвет на новата камбанария на църквата „Св.вмчк. Георги Победоносец“ „Радвам се, че се изпълва една моя мечта. Надявам се новата камбанария да стане символ на града, закрилян от „Св.вмчк. Георги Победоносец“, каза кметът Жельо Вардунски

Всичко в категорията
Благороден жест! Красавица от Камено дарява балната си рокля (СНИМКА) Арестуваха 22-годишен автоджамбаз, задигнал Опела на мъж от Камено Пожар в котелното помещение едва не изпепели вила в с.Черни връх 33-годишен задигна луканките на съсед в Русокастро, след като ченгетата го спипаха... В Камено сами се грижат за събирането на сметта - съветниците вдигат заплатите в БКС с 10% 2018-а година за Камено – без бури и вихрушки, но тежка откъм финанси Площадът на Камено заблестява след одобрено финансиране от правителството (СНИМКА) Над 1,7 млн. лева отиват за възстановяване на инфраструктурата в Камено след наводненията в края на 2017 г. Народният представител Галя Желязкова стана „кръстница“ на детска градина в Черни връх Наглост! Двама цигани задигнаха кола и я разфасоваха за старо желязо В Камено се обединиха за изграждането на паметник на Апостола
Благотворителен базар обедини жителите на Сунгурларе, събират и капачки в помощ на спортни клубове ГЕРБ-Сунгурларе ще подкрепи Коледен благотворителен базар в помощ на спортен клуб 70-годишна рускиня отнесе с автомобила си жена в сунгурларско Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга Пенсионер от Сунгурларе влезе в ролята на пожарникар, обаче не успя да спаси трактора си 50 семейства от село Славянци живеят в страх и ужас. Къщите им се наводняват при всеки дъжд 34-годишен направи нещо немислимо и пострада жестоко, за да спаси колата си от уличен стълб Стадионът в Сунгурларе вече си има име Екшън на пътя! Каруца предизвика зверски удар край Сунгурларе, жена е в болница На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев След "Винпром Поморие" днес митничарите удариха и "Винекс Славянци"
25-годишен шофьор от Руен уби велосипедист при тежка катастрофа Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв. Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване Пратиха за 12 години в затвора убиеца Петър, размазал черепа на Станчо в с. Вресово Изправят пред съда 20-годишния Петър, смазал с дървен кол главата на Станчо в с. Вресово Огромна трагедия! Пежо се заби с бясна скорост в дърво край Руен, загина 18-годишната шофьорка Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО)
Нужна е реформа на прокуратурата, няма борба с корупцията по високите етажи на властта Интервю Всички интервюта Депутатът Тодор БАЙЧЕВ пред „Флагман”: Нужна е реформа на прокуратурата, няма борба с корупцията по високите етажи на властта
Пиша „Слаб” (2) на Сотир Цацаров в това отношение и „Добър” (4) за цялостната му дейност, казва народният представител от „БСП за България”
Глас отвътре Всички Веселин ВАСИЛЕВ, Веселин ВАСИЛЕВ Странно! САЩ се изтеглят от Сирия, но вместо да ги аплодират, ги взривяват! Този кървав акт вероятно ще се използва от демократите в САЩ като аргумент срещу решението на Тръмп Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО) На косъм от трагедия! Голф лети в насрещното в Несебър, едва не помля две коли Българите припадат по улиците, докато си търсят работа! Вижте жестоката драма на Костадин Бургазлии си скъсаха нервите с новата ТОЛ-система, сайтът се срива след плащането Бургаските строители като чичо Скрудж! Превръщат в сметище града, за да не платят на Общината
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 19.01.2019на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
През този ден не си позволявайте да сте пасивни, мнителни и коварни! Време е за решителни действия. Желателно е интензивно физическо натоварване. Освободете се от негативните емоции и бъдете внимателни към своите реакции при контактите си с хората! Ако търсите логично обяснение на нещата, които ви се случват в този ден, може съвсем да се объркате. Доверете се на интуицията си! Може да се запознаете с някого и така да си паснете, че още на същия ден да паднат дрехи и задръжки. Не бързайте обаче да си правите изводи! Нещо ново се задава на хоризонта. Настоящите ви приоритети могат да се променят за миг. Важно е да бъдете уверени в желанията и целите си. Мислете творчески и позитивно, любов и срещи с приятели ще ви зареждат! Не се борете с чувствата, отдайте им се! Използвайте времето рационално! Останете верни на себе си и не си създавайте излишни драми! В този ден е добре да сте по-пестелив! Не е желателно да купувате техника или да инвестирате средства в имоти. Не яжте пикантни ястия, възможни са болки в стомаха! Планирайте внимателно своите действия и не се притеснявайте за чуждите грижи! Разговорите с приятели и хора, които ви обичат, разбират и ви вярват, ще вдигнат самочувствието ви и ще подобрят настроението ви. Може да спортувате, но внимавайте да не се контузите! Ще намерите вярно решение на въпрос, който отдавна ви тормози. Общуването с приятели ще ви се отрази добре. Може да постигнете нещо голямо, като приложите своите знания и умения. Възможни са нестандартни решения. Добре ще ви се отрази, ако потичате в парка. Обърнете внимание на важните за вас неща, както в деловата, така и в личната си сфера! Не пренебрегвайте малките спънки и постижения! Можете да свършите нещо важно, ако се доверите на друг човек. Ако някой се нуждае от помощта ви, не жалете сили и средства! Добре е да поработите върху собствените си усещания и страхове. Не е зле да посетите хипнотерапевт и да се подложите на хипнотична регресия. Ако сте се разделили с ваш близък и чувствате вина, може под хипноза да се „върнете“ в миналото и да си простите. Емоцията може да вземе връх над разумната интуиция. Добре е да се наложи самоконтрол и да се овладяват прибързани реакции. Емоционални сте и това може да попречи на разбирателството. Внимавайте с партньора, защото ревността може да разруши връзката ви! Отдайте се на любими за вас неща без чувство за вина! Любовта и партньорството, приятелствата ще са много важни през този ден. Погрижете се за здравето си! В този ден билките ще имат вълшебна сила за вас. Дава ви се и шанс да се откажете от вредните навици. Времето е идеално за установяване на лични позиции и интереси. Не са изключени обаче недоразумения в любовта. Семейните да се опитат да хармонизират отношенията с партньорите си! Намерете време за забавления! Добре е да носите лунен камък –успокоява емоциите. Заемете се с дела или ангажименти, които сте отложили или пренебрегнали в миналото!  Бъдете последователни, но търсете партньорство! Възможни са здравословни проблеми. Обърнете внимание на тила и ушите! Носете светлосини тоалети, спомагат за развитие на интуицията!
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип