×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измамата с криптовалути се разпознава лесно на сбирки с обещания да станете веднага богати


Измамата с криптовалути се разпознава лесно на сбирки с обещания да станете веднага богати
Ако някой ви продава учебник и криптоединица на безценица - пазете се , предупреждава инж. Валентин Русалийски
17 Ноември 2017, Петък, 16:03 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Биткойн и неговите производни са много волатилни на пазара, стойността им ще расте в бъдеще


Валентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна (сегашният ТУ-Варна), специализира в разработката на бизнес приложения. Той е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас. Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.

-Г-н Русалийски, криптовалутите в последно време набират сериозна скорост на пазара. Нивата на биткойн скочиха от 1200$ в началото на годината до близо 8000$ в момента и изглежда, че този ръст няма да спре скоро. Какво представляват те и какво се крие зад този успех?

-Криптовалутите са хит сред младите хора напоследък, особено сред тези, който имат техническа, технологична или бизнес ориентация. Да се говори за тях обаче пред широката публика е предизвикателство, поради необходимостта да се обясняват с прости думи сложни технологични и бизнес процеси.

Популярността наистина идва от това - неколкократно увеличение на стойността на най-популярната криптовалута – биткойн, в рамките на само една година. Това означава, грубо казано, че ако някой е вложил сто долара в началотo на годината в биткойни, днес има седемстотин долара, без да прави нищо.

-Що за чудо е криптовалутата?

Най-общо казано, това е интелектуален продукт, резултат от „подреждането“ на уникален криптопъзел с помощта на изчислителни машини и софтуер. Този продукт се търгува на борси, някои от които специализирани за криптовалути, други търгуват и с фиатни пари (долари, евро, лева и т.н.) и други финансови активи. Цената на криптовалутите се определя от борсовата търговия. Успехът им е резултат от борсовата цена, регистрирала такова увеличение за една година. Почти всички криптовалути имат ръст на цената, но биткойн безспорно е лидер.

Още веднъж искам да подчертая - това е борсова цена, резултат от голямото търсене!


-Каква е технологията зад биткойн и какво представлява т.нар. блокчейн?

-Главната особеност е децентрализираното публично „счетоводство“ на собствеността и търговията с криптовалути. Един огромен регистър, създаван с помощта на криптотехники и разпространен в хиляди екземпляри по целия свят, който не може да бъде подправен с техниката, съществуващата днес и в близкото бъдеще. Вече е готова и технологията, която ще се прилага от момента, в който това ще стане възможно технически. Общността от ентусиасти, който подкрепят криптовалутите и по специално биткойн, са обединили изчислителната мощ на компютрите си посредством световната мрежа и специализиран софтуер, имат виртуален компютър, по-мощен от всеки друг супрекомпютър днес.

Прозрачност, достъпност, невъзможност за подправяне и лична отговорност за направените сделки. Това са основните принципи, залегнали в технологията наричана блокчейн (верига от блокови записи). Направен веднъж запис не може да се променя и незабавно се разпространява в хилядите екземпляра на регистъра (по-точно на всеки 10 мин. при биткойн). Това определя и защо може да се разчита на борсовата търговия с тях, но и означава, че всяка операция с криптовалута е еднопосочна без възможност за корекция или отмяна.

Това зависи само от волята на получателя. Децентрализираният характер на системата я прави независима от правителства и банки. Общностите провеждат обикновено няколко конференции годишно на различни места по света и на тях обсъждат и решават развитието на криптовалутата, която подкрепят. Понякога в общностите се оформят групи с различни мнения и ако не се стигне до консенсус, се стига до отделяне на групата и съответно разклоняване на веригата на тази валута. Примери за това са Биткойн Кеш и Биткойн Голд, отделили се от Биткойн през тази година.


-Можете ли да влезете в повече детайли за блокчейна и неговата сигурност?

Блокчейн е технологията, предложена от Сатоши Накамото (името е псевдоним на неизвестен и до днес човек, въпреки многото опити в медиите на много хора да се представят за него). Без да навлизам в излишни технически аспекти и подробности, това е начин на формиране на блок от електронни записи, всеки от който е свързан с предходния  и притежава електронен “подпис“ на съдържанието на блока пред него.

Така подредената верига от блокове дава надеждност на записите, защото една корекция в произволен блок означава да се преизчислят подписите на всички следващи блокове (тъй като в подписа е включено съдържанието на предходния и подписа на неговия предходен). Създаването на подписан блок е свързано с подредбата на криптопъзела, за който говорихме в началото и времето необходимо за преизчислението на всички блокове го прави  практически невъзможно. От тук идва и правилото един блок да се приеме за включен, едва когато бъдат формирани още шест блока след него т.е. трудността вече да е значителна.

Това е една от мерките да не можеш да продадеш два пъти едно и също нещо едновременно или последователно. Обема на записите при Биткойн в момента е около 150 Гигабайта (150 хиляди милиарда знака, грубо казано). Един нов блок се формира на всеки 10 мин. и съдържа записи за около 2000 транзакции (т.е. прехвърляния на биткойни между собственици, най-общо казано).

Така  най-опростено мога да представя веригата бокчейн за широката публика. Факт е, че тя в момента е най-бързо развиващия се отрасъл на IT технологиите и вече се прилага и в много различни от криптовалутите случай. Има и банки работещи по прилагането и в дейността им!

Започвайки от второ тримесечие на тази година, шведската банка SEB са извършили „моментални“ транзакции между Европа и Америка в обем от 630 милиона долара с използването  на криптовалутата Ripple!

Новина от последните дни е че Америкън Експрес са включили в използването на блокчейн екосистема без посредническа криптовалута.


-Значи излиза, че повечето криптовалути са децентрализирани и волатилни. Това не е ли проблем за потребителите и търговците?

-Криптовалутите наистина са силно волатилни като борсови стоки, защото търсенето се влияе от много фактори. Един крупен западен банкер наскоро направи много критично изказване за криптовалутите и това понижи стойността им. В същия ден, при понижената стойност, неговата банка закупи на борсата значително количество криптоединици, в опит да компенсира спад в дейността си с фиатни пари.

В краткосрочен план има сривове и възходи на цените на криптовалутите, но в дългосрочен план (шест месеца или година) тенденцията за покачване се запазва. Рискът обаче при борсовата търговия е като при всички други борсови стоки, акции и други финансови активи и дори по-висок от останалите. Всеки, решил да го прави, трябва да спазва правилото -  да се влага в криптовалути само толкова пари, колкото човек е готов евентуално да загуби безпроблемно. Професионалните търговци на криптовалути обикновено са организаторите на борсите.


-Много сериозни икономисти твърдят, че криптовалутите са т.нар. икономически балон. До каква степен това е вярно?

-Но има и такива, които умело ги използват (вече споменатата шведска банка SEB). Строго погледнато, парите имат функции, които биткойн покрива безпроблемно – служи за мярка, запазва стойност, в ограничено количество е, с него може да се пазари (наскоро в центъра на Бургас, почерпих с кафе приятели плащайки с биткойни), с него може да се кредитира и напоследък и нещо като акредитив дори може да се направи. През януари се очакват промени, които ще разширят още повече функциите на биткойн, правейки го още по-атрактивен.

Да не говорим, че по света има страни в трудно положение, където биткойн и криптовалутите са почти еднинственият достъпен начин за банкови услуги за  населението и бизнеса.

Но да се върнем на икономистите. Мнозинството от тях не могат да приемат невъзможността за административни регулации при валута, генерирана и движена от общност, пръсната по целия свят, имаща копия на счетоводната книга в хиляди екземпляри, децентрализирана и прозрачна. Опитите да се повлияе на борсите, където се търгуват криптовалутите не са особенно успешни. Китай опитаха и разбраха, че така техните граждани просто ще започнат да търгуват през борси в други страни и Китай като цяло ще загуби от това, защото вътрешната търговия на производители на електронни компоненти и производители на крайни продукти от тях почти изцяло е в криптовалути през местните борси.

Колкото до балона – търгуваните на борсите стоки имат цена, определяна от търсенето и предлагането, светът помни борсови крахове и тогава и акции, и фиатни пари ставаха на прах, но не и златото и подобните му активи. Те имат падение и възход, но не и тотално обезценяване. Счита се, че подобно е положението и с интелектуалния продукт криптовалута, да речем биткойн. В определен момент, при определена трудност, конкретен блок е дефиниран с решаването на криптопъзел с определена трудност и това си остава така завинаги.


-Може ли да говорим за фалшиви криптовалути и могат ли някои от тях да формират финансови пирамиди, от които да се облагодетелства някой хитрец?

-Във всяка търговия и финансова дейност има  хора, които се опитват да се възползват от възможността да се направят пари от нищо. Светът на криптовалутите не е изключение. Наред с откритата борсова игра, децентрализараното счетоводство, чрез публичен блокчейн в хиляди екземпляри, има и генерирани имитации, които не са открити, не се търгуват публично на известните борси и се предлагат на съмнителни сбирки, с обещания за бързо забогатяване, ако си купите техния учебник за търговия и тяхната криптоединица. Това  обикновено става на някаква невероятно ниска цена, но не и борсова!

В Европа има страни, където са регистрирани такива случаи и правителства и правосъдни системи са се намесили, спасявайки обществото от измамниците. За съжаление в пресата и в интернет се споменават не една и две такива фирми. Има една фирма,  свързана с българско участие, която отскоро има и официален офис в София – OneCoin. За нея в англоезичния вариант на wikipedia в прав текст се заявява, че е финансова пирамида, докато в българския вариант на wikipedia има угодническа за тях статия, неглижираща неприятните разкрития  и свързваща фирмата с висшия финансов елит. Това е  опит да се легитимират пред обществеността. Такава връзка едва ли съществува или работи чрез споменатите елити на практика.

- Имам ли тук в Бургас общност от хора, която да предупреди за тази опасност?

В Бургас има общности на хора, интересуващи се от криптовалути. Има „трейдъри“ (търгуващи с криптовалути), има „майнъри“ (точния превод от английски би трябвало да е миньори, но според мен не е удачно), които се занимават с решаването на криптопъзела, срещу който се получават, да речем биткойни. Периодично се събираме и дискутираме, споделяме, слушаме на живо или гледаме на видео лекции. Разпознаването на измамата е лесно. Поканят ли ви на сбирка, където предлагат да станете бързо и много богат като си купите нещо от тях, там - на място или само дори да сключите сделка на място или по-късно със същата фирма,  значи имате измамници срещу себе си!

Съветвам да търсите информация в мрежата за борсите, на които се търгуват и/или за публичния достъп до блокчейна им – бързо ще ви стане ясно за какво става дума! Таргетът им, т.е. целевата група от хора, които лесно биха се поддали на измамата, са всички, представящи си, че могат да си легнат с настоящото си битие  и да се събудят на следващият ден щастливи богаташи, притежаващи коли, яхти и т.н.

В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
аз
20.11.2017 09:32:13
1
3
Ще се помъча да разгадая написаното за търгуването чрез криптовалути на простосмъртен език.
Значи...Помните времето, когато отивахте за хляб и вместо 2, 3, 5 стотинки ви връщаха съответно 2, 3, 5 лукчета ( или дъвчащи бонбони). Помните нали ? Също така помните, че ако съберете 48 лукчета ( толкова струваше белия хляб) и ги изсипите на касата в магазина никоя лелка работеща там нямаше да ви даде хляб срещу тях, но в същото време тези лукчета бяха "разменна монета", използваща се като ресто. Т.е, ние на практика си купувахме тези лукчета и след това освен да си ги ядем, въпреки че не на всеки му бяха любими - нямаше какво друго да ги правим>Та - нищо ново под слънцето. Това, че някой се мъчи да ни обясни, как да печелим инвестирайки във виртуална валута трябва да сигнализира, че всъщност печели само този, който рекламира подобни продукти. Да сте чули милионер или мошеник да споделя информацията си, как забогатява ? Не, нали...Така, че накъдето г'син Русалийски отива, от там отдавна се е върнала леля Мара от хоремага.

20.11.2017 г. Ваш обичан АЗ
9.
плача
18.11.2017 12:37:42
0
2
http://afera.bg/%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B8-%D1%88%D0%B8%D1%80.html
8.
Какво е балон?
18.11.2017 09:17:30
2
6
Нещо с големи размери, което не може ла ти послужи за нищо. Уж много е богат света на технологии, фин.средства, и интернет, а когато се случи реално природно бедствие средствата все не стигат и тркдно се намират. Бургас е добър пример - стороим огромна спортна зала, а по улиците е мръсно заради липсата на хора за почистване. Ето това е балон.
7.
Кн
18.11.2017 08:53:13
1
7
То и интернет се определяше като БАЛОН преди 2 деситилетия, но днес няма човек, който да не го ползва. Светът се дигитализира, технологиите напредват с всяка изминала година, съвсем нормално е криптовалутите да са следващата стъпка.
6.
до 5
18.11.2017 08:39:23
3
4
Поредният неосведомен индивид. Поразрови се в интернет, даже има калкулатори за изчисляване на печалбата(която не е константна). За да излезе човек на + е нужна година, не е толкова лесно, колкото си мислиш. Не е зле да инвестираш и в един буквар.
5.
anonimen
18.11.2017 07:28:42
5
3
Ооо Флагман вие сега ли се сетихте да пишете за измамата!Ако се поразтърсите малко из Бургас ще попаднете поне на 5-6 човека които са свързани по между си и предлагат на хората инвестиране в копачки,моштности и видео карти за добиване на криптовалута и искат едни пари!!!По разровете се малко и ще спасите сума и народ от тази пирамидаа!
4.
xaxaxaxax
17.11.2017 23:28:10
3
6
Айде спрете се с тези мантри, че е пирамида. Ако не сте успели да инвестирате рано и сега ви е яд е друг въпрос. А до коментар номер 1 - проучи първо как стоят нещата. Основният фундамент, на който се крепи Биткойна е, че е ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНА криптовалута, така че конспирацията ти издиша.
3.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
17.11.2017 20:41:43
2
7
И ние забогатяхме чрез биткойни ;)
2.
До тома
17.11.2017 20:36:01
6
9
Докато едни правят милиони други говорят и гледат как се правят..и са по ”умни” ...стой гледай говори..
1.
Тома Неверни
17.11.2017 20:17:39
7
12
Биткойн - поредната пирамида, която претендира, че е независима и невъзможно да се бъде хакната.
Истината е, че е създадена от Банкери и мозъци на Новия Световен Ред, за да ви даде илюзията, че имате свобода от централните банки. Като се набълбукате с биткойни и ФЕД излезе с ФЕДкойн, следва краш и масово поевтиняване на всички криптовалути.
Поредният балон и балъци, които ще си дадат последните стотинки за тая технологична "иновация".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори