×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Биткойн не е „пирамида“, криптопазарът е огромен бизнес, но за отдадени професионалисти


Биткойн не е „пирамида“, криптопазарът е огромен бизнес, но за отдадени професионалисти
Има измами с криптовалути, те са неизбежни, както при фиатните пари, категоричен е експертът Валентин Русалийски
29 Ноември 2018, Четвъртък, 03:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Хората все още не разбират термините „блокчейн“ и „криптовалута“ и залепят автоматично етикети от миналия век


Валентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна (сегашният ТУ-Варна), специализира в разработката на бизнес приложения. Той е един от лекторите на първия подготвителен курс за програмисти, организиран от „СофтУни“, който се провежда в Бургас. Русалийски е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България. Срещаме се с него във връзка в сериозния спад в криптопазарите от последните седмици, както и с идеята да се хвърли допълнителна светлина върху етикетите, които се "лепват" незаслужено върху криптовалутите.


- Г-н Русалийски, базирано на предходните ни разговори по темата, става ясно, че в България масата от хората все още не са дозрели и дори не искат да разберат какво означава криптовалута. Нека хвърлим малко повече светлина върху това.

- Нека първо да разграничим технологията „блокчейн“ от продукта, в който тя се използва – криптовалутите. За мнозина това са еквиваленти, но реалността е различна.

Блокчейн е основата, на която се развиват крипто валутите, но днес той има и много други приложения в реалната икономика. Вече имах възможността да отбележа успеха на най-голямата търговска верига в света в пилотен проект в Китай за приложение на блокченйн в проследяване на доставките и търговията със свинско месо. Не случайно IBM бяха технологичния партньор в проекта.

Другата страна на „монетата“ са крипто валутите, благодарение на които блокчейн технологията стана популярна. Наистина мнозина говорят за „балон“ при криптовалутите, монзина загубиха пари, някои много пари. Искам още веднъж да повторя на висок глас – ако няма да се занимавате с валутна търговия ежедневно, на пълен работен ден – като брокер, не купувайте и не търгувайте с крипто валути. При професионален начин на работа може да се печели и при спад на цените – това важи за всички борсови стоки, а биткойн е такава и само такава.

Но, ако заради тръпката искате да рискувате, направете го само с пари, които безпроблемно можете да прежалите като изгубени.


- Хората обаче не явно не могат да проумеят това и сравняват блокчейна с остарелите пирамидни схеми и го описват като „балон“, без дори да подозорират каква е същината на дигиталните вълути? Пирамида ли е биткойнът все пак?

- Как действат пирамидите е ясно и на децата и въпреки това има и може би ще има и за в бъдеще хора, които в надеждата за лесна печалба се включват в такива „програмирани загуби“! Дали и биктойн е такава? 
На първо място трябва да отбележим, че обикновено в дъното на пирамидата стоят един или няколко души, които са организаторите. Изпълнителите могат да са много и това най-много подвежда.

При криптовалутата биткойн, общността, стояща зад хилядите сървъри, работещи на поне пет континета е многохилядна https://bitnodes.earn.com/. Ежегодните конференции определят само технологичното развитие  на мрежата от сървъри.

Измамата с криптовалути се разпознава лесно на сбирки с обещания да станете веднага богати

Част от неблагополучието на криптовалутите към момента са именно разногласия в общностите за отделните криптовалути по отношение на технологичните решения и като резултат не съвсем успешните „разклонявания“ на две от водещите - биткойн и етериум.

Сами разбирате, че при това положение не може да се говори за пирамида. Ако сървърът е един или няколко и някой може да ги контролира – тогава да, може да се говори за пирамидална структура. В случая обаче това не е така, а остарелтите етикети се залепят автоматично на неща, които изглеждат по-странни от обичайните.


- Балон ли е биткойнът, след като преди по-малко от година цената беше почти 20000 $, а днес е под 4000 $?

- Отново и отново трябва да кажа, че криптовалутите имат само и единствено борсова цена, формирана от тъсенето и предлагането на борсите. За съжаление  репресията въху борсите в Китай и Южна Корея в края на 2017 г. и началото на 2018 г., доведе до спада в търсенето, както стана дума в предните интервюта.

Ако поставим въпроса по друг начин – има ли измами вършени с използването на криптовалути – разбира се, защо те да правят изключение. Известен е случаят с измамника продал Айфеловата кула за скрап. Разобличен, осъден, излежал присъдата и отново направил същата измама и отново осъден.

Текущите новини у нас споменават разкриването на уникална за нас и за света кражба на криптоактиви на стойност милиони долари.

При криптовалутите просто е по-лесно, може би заради примамливата думата „валута“, която присъства в добилото гражданственост понятие.

Всъщност това е интелектуален продукт, който има борсова цена. Повтарям се с казанато по-рано, но е неизбежно.


- Защо цената на водещите криптовалути е толкова висока спрямо долара или дори еврото? Може ли изобщо да се говори за „валута“, когато имаме толкова ниска ликвидност?

Да се използва думата валута след 1971 г., когато беше отменен „златния стандарт“ т.е. гарантираното обменяне на един долар за равностойност в злато при първо поискване, е малко странно и то се прави повече по инерция и навик от страна на икономистите.

Защо цената на Биткойн пада? Защото правителствата се опитват да контролират криптоборсите с репресия

Ясно съзнавам колко много икономисти няма да са съгласни с това твърдение, но днес зад определена национална валута, която и да е тя, стоят други активи, а не златно покритие.
При криптовалутите, доколкото с тях се търгува на борсите според мен използването на думата има някакво оправдание именно от такава гледна точка.

Анализа на пазарната капитализация към момента в различни сайтове сочи стойност между 60 и 70 милиарда долара. Това означава, че в оборот са криптовалути на такава доларова равостойност на текущите им цени в момента, като тази на всички борси общо.

Най-висока ликвидност, по дефиниця, имат фиатните пари (валути), защото се смята, че те могат незабавно да бъдат разменени срещу стоки. Ливидността на борсовите продукти зависи от търсенето и предлагането към определен момент, но множество борси по света работят денонощно и не са спирали въпреки волатилността на търгуваните криптовалути.
Изключенията са при регулатрните репресии, на които сме били свидетели. Имаше затваряне на някои азиатски борси и отворянето им наново, но търсенето и предлагането не са били фактор за затваряне, по-скоро за отваряне наново.

Естествено че разликата в ликвидността на фиатните пари и криптовалутите е голяма, но това важи и за огромната част от друтите борсови продукти, включително акции. Както се вижда аргументи има и в двете посоки, но вероятно ще продължи изпозването на този езиков термин и в бъдеще, за по-лесно означаване на понятието.

Колкото до тази част от въпроса касаещ цената – тя се опреля само от търсенето.

Пикът в края на миналата година беше свързан, както споменах и в предно интервю, както с реалното тъсене на дребно, така и с големи сделки между инвеститори и търговци, целящи заобикаляне на закона.


- Под каква стойност няма да слезе цената?

- Има автори, които сочат цената от 1000 $ като цена за добива на един биткойн днес. Не мога да кажа с точност дали е така, но със сигурност е една психологическа граница!
Виждали сме в пресата твърдения че биткойн мрежата консумира електроенергия колкото една неголяма (но и не много малка – виж линка по-горе) страна.
Смятам това твърдение за вярно. Аз самият не се занимавам нито с добив, нито с търговия, но познавам млади хора , тук в Бургас, който се занимават с търговия на пълен работен ден, на световните борси и печелят добре и при спадове и при възход на криптовалутите. 


- Тенденцията на ръст в цената на биткойна и всички алткойни, която наблюдавахме през последните години, изглежда върви бавно към своя край. Поне за нетренираното око. Пазарът се срути значително в последните дни и седмици. На какво се дължи това?

- Има ли място термина „срути“? Загубата на пазарна капитализация при биткойна е два пъти в сравниене с началото на ноемри, но то е главно заради цената.

Тъгуваните обеми в биктойни не са се променили значително, а цената отново е повлияна от „външни фактори“  като законови регулаци в Азия. Може да се каже дори, че в определени моменти борсови играчи  изкупуват биткойни в моментите с по-ниска цена.Това се вижда от увеличението на обемите в криптовалути при запазване на капитализация, при понижена цена – пример понижението на цената между 24-ти и 25-ти ноември и увеличаването на пазарната капитализация във втория ден с над два милиарда долара. (Отново повтарям – става дума за професионални брокери занимаващи се по  8 – 10 – 16 часа на ден само с това.)  

Пазарът на криптовалутите се срина – Биткойн падна под $4000, очаква се да стигне до $2500, но защо

От друга страна щата Охайо в САЩ тези дни  разреши плащане на данъци в биткойни.
Пазарни трусове има и ще има. Автори твърдящи че към 2021 г. биткойнът ще е над 200 000 $, както и такива, че в средата на 2018 ще стигне до 0 $ е имало и ще има.

Но днес видях едно интересно заглавие в един от водещите сайтове за новини около биткойн – newsbtc.com. Авторът, шеф на една голяма криптоборса, нарича случващото се „криптозима“  и очаква нова вълна на подем в цените, която нарича „масивна“. Дали е прав – предстои да видим, пък и идва психологическият момент свързан с коледно-новогодишното пазаруване в световен мащаб.


- Има ли недоверие в криптовалутната икономика?

- Вече казах, че блокчейн има самостоятелен живот в реалната икономика. В него доверие има и ще има. Идеята например в магазина да можеш да „щракнеш“  с телефона си едно екитетче с QR код и да получиш незабавно информация, марулята на щанда кога и в коя ферма е набрана и кога е пристигнала в магазина – това е просто невероятно и към момента е въпрос само на желание да се реализира – всички технологи са налице и споменатите магазинни вериги и технологични гиганти вече работят за това.

- Ами подажбите на жилища? Ами на коли?

- Специално място тук има финансовият сектор. Споменах вече щата Охайо. В банковото дело може да се очаква пробив. Междубанковата система за разплащане SWIFT вече е пробивана.
Има реални плащания между европейски и американски банки през Ripple криптовалутата на стойност стотици милиони долари.

На една конференция видях много интересен стартъп работещ върху метрики на реалните криптовалутни блокчейн мрежи с уловени извънредно интересни социални зависимости. Поканил съм лектора през следващата година да изнесе лекция и в Бургас.

И колко още неподозирани в момента приложения може да има една такава неподлежаща на подправяне информационна верига.
Вече виждам усмивките на скептиците – „ще видите какво ще стане като дойдат масовите квантови компютри. Ще ви разбият блокчейна“. 

Първо, според специалистите от масови квантови компютри ни делят няколко (поне 7 или 8) години. Второ вече се работи върху квантовоустоичиви математичести формули и алгоритми за криптиране, които да затрудняват дори и тях.

По отношение на икономиката, основана на криптовалути – вече има около 800 криптовалути, които изчезнаха. Нямат стойност, не се търгуват, няма ги. Не става дума за тъй наречените „криптомонети“ (ICO или още умни договори). Такива има генерирани над 80000 до момента. Сред тях има и чисти измами, и огромно количество работещи проекти, и не особенно сполучливи проекти, в които просто бизнес идеята е несполучлива. Такъв обаче е случаят и с множество „обикновени“ бизнеспроекти в еждневието и не мога да кажа, че има съществена разлика.

Интересът в тази посока не спада въпреки волатилността на пазара.


- Има ли отношение миналогодишният пик на цените на криптовалутите около Коледа и Нова година към сегашния спад в цените точно преди тези празници?

Днес видях една публикация в сайта на CNBC, в която се твърди, че борсовите индекси обикновенно се покачват (с малко или повече) между Деня на благодарността и Бъдни вечер.
Ако криптоборсите следват техния пример, то следва да очакваме малко покачване, но в никакъв случай спекулативните скокове на цени от миналата година – премахнати са предпоставките за това.


- Имат ли връзка двете (ако има покачване към Коледа)?

Според мен само психологическа. Накрая искам да завърша с едно напомняне отново. Криптопазарите не са за развлечение и всеки вложен в тях лев може да бъде изгубен безвъзвратно. Това е огромен бизнес, но той е за професионално посветилите се на това.

През лятото едно девойче ме запита – къде мога да се запиша да уча за брокер на криптовалути. Отговорих, че това не се учи нито в университети, нито в звена за професионо обучение. Девойчето ме погледна много разочаровано.

Хората, които познавам и се занимават с това на пълен работен ден са се научили сами от опитите си на различните борси. Има много материали в интернет по темата, но не става да го правиш между другото, тогава загубата е сигурна.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
6
Коментара по темата
6.
hihiha
29.11.2018 17:55:16
2
1
Wsichki pensioneri i t.n. dozenti ot TU Varna se urediha w Burgaskite universiteti ....
Naj- veche starite partijni drugari....
5.
Прокариот
29.11.2018 14:07:47
2
2
Флегмите изтипосали интервю с човек, който срича началния курс по програмиране в събота в ЦУРКА, уникален експерт и консултатнт. Само губи времето на хората в почивните дни. Видими резултати.
4.
СОРОС
29.11.2018 12:04:36
2
4
биткоин не е пирамида разбира се то е кула. по висока от вавилонската. и аз не съм фарон а съм. слъцето което ще ви изгрявам всеки ден така че купете си биткоини които ще са на наи сигурното място съхранявани МАТРИЦАТА И БЕЗКРАИНОСТА амин . блаженни са вярващите седмия апостол от криптоевангилието УОРЪН БЪФЕТ
3.
bitcoins
29.11.2018 11:49:41
3
5
И на върха на тая пирамида седи един пингвин от рода на Вальо Русалийски и опъва кинтите на заблудените хора.
2.
да бе
29.11.2018 11:40:41
2
6
баш пирамида си е
1.
Prosecutor
29.11.2018 10:52:57
3
7
Освен да прахосвате ресурсите на планетата за друго не ставате. Паляк ще те видя как ще дишаш, ядеш и пиеш биткойни. Мазни алчни говеда!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори