×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 31 юли е FASHION PHOTO DAY в Central Park Бургас, вижте подробности
  • Бизнесът с два месеца гратис за цените в евро
  • Външният дълг нарасна със 7 млрд. евро
  • САЩ заплашват Китай със 100-процентови мита
  • Производители вдигнаха цените на храните с 23%
  • Български са 30% от зеленчуците на пазара
  • Канада обяви, че ще признае палестинската държава през септември
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всичко, което трябва да знаем за овесените ядки


17 Февруари 2021, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати и могат да заситят тялото за дълго, тъй като се отличават с богат състав на полезни вещества и нисък гликемичен индекс

Все по-често хората се връщат към хранителни продукти, които са били широко разпространени в древността. Някои стари култури са имали огромно значение при изхранването на населението и с неоценим принос за човечеството, но по-късно незаслужено са пренебрегвани и почти забравени.

Днес те отново разкриват огромния си капацитет и намират място на трапезата, където трябва да бъдат. Такава култура е овесът. Преоткривайки я, хората разбраха, че имат пред себе си една от най-ценните зърнени храни, съществуващи на Земята, а овесените ядки са представата ни за здравословна закуска.

Получаване и състав на овесените ядки

Под овес се разбира житно растение, отглеждано заради зърното. От него се получават брашно, грис и овесени ядки. За да се стигне до овесени ядки, овесът преминава през обработка, отделяща зърното от неядливата част на културното растение. В процеса на смилане се премахва само външната обвивка и остава овесената ядка.

Съставът на тази суровина е изключително богат на полезни вещества. Овесената ядка е с добре балансиран хранителен състав. Добър източник е на сложни, наричани също бавни въглехидрати, фибри и съдържа повече протеини и мазнини, отколкото болшинството зърнени храни. Богата е на важни витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения.

Наборът от витамини и минерали в овесените ядки включват калция, калия, мангана, фосфора, магнезия, желязото, селена, цинка, витамини от В група и други. Ако се консумират в сурово състояние, овесените ядки зареждат тялото с витамините В1 и В9. Съдържанието на витамин В5 се определя като високо и те се сочат за храна, богата на този витамин.

За разлика от болшинството от зърнените култури, овесените зърна запазват в пълнота намиращите се в тях витамини и минерали си след обелване на външната обвивка и затова овесените ядки са класическа здравословна закуска.

Количеството фибри, което е значително в продукта, означава по-бавно усвояване на храната и оттам по-нисък гликемичен индекс. А този факт подсказва, че тази храна засища за по-дълго време.

Ползи за здравето от овесените ядки

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати и могат да заситят тялото за дълго, тъй като се отличават с богат състав на полезни вещества и нисък гликемичен индекс. При бавното им усвояване те не предизвикват реакции спрямо нивата на кръвна захар и инсулин. В същото време забавят стабилни нива на енергия, избягвайки глада, а фибрите пречистват храносмилателната система.

Овесените ядки са полезни за сърцето. Пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечни заболявания. Те се отличават със съдържание на бета-глюкан, разтворими фибри, понижаващи лошия холестерол. Разграждането и фермантацията на бета-глюканите укрепва здравето на чревната микрофлора.

С овесени ядки може да се регулира и теглото. По-дългото засищане намалява нуждата от често хранене.

При употребата на овесени ядки фибрите, минавайки през червата, поглъщат вода и заедно с нея извличат отпадъчните продукти. Това пречи на отпадни вещества да се задържат дълго в храносмилателния тракт.

За хората с непоносимост към глутен овесените ядки са храна, която може да се употребява само след индивидуална консултация със специалист.

Видове овесени ядки

Два са видовете овесени ядки според начин на обработката им: фини и едри. Едрите са по-предпочитаните, тъй като начинът, по който се обработват, осигурява запазването на максимално количество полезни вещества в състава им.

Фините овесени ядки са подходящи за хората с по-чувствителен стомах, тъй като голямото количество фибри в едрите са по-дразнещи.

Овесени ядки и овесени трици

Между двете понятия има разлика. Овесените ядки са сърцевината на зърното на овеса. Овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици и ядки се съдържа почти еднакво количество калории и мазнини, но се съдържат двойно повече протеини и фибри на овесеното зърно, а това невинаги е добра алтернатива. За хората с чувствителен стомах триците не са алтернатива.

От гледна точка на съдържание на други хранителни вещества триците са по-малко ценни. Това се дължи на факта, че зърното е отстранено и по този начин се е загубил хранителният запас на пълнозърнестия овесен клас.

Овесените ядки се считат за цялостна храна, докато триците са само елемент от овеса. Макар че произхождат от един и същи източник - пълнозърнестият овес, те се превръщат в различни продукти след обработката. Общата хранителна стойност на овесените трици е по-ниска. Триците служат за обогатител на хляба и хлебните изделия.

Как да се приготвят овесените ядки?

Според различния вид овес се използва и съответно метод за приготвяне на топла зърнена закуска или популярната овесена каша.

Най-известният начин е накисването или чрез кипването на овесените ядки. Може да се залеят с вряла вода - като мюсли със сушени плодове и ядки. Може да се приготви солена овесена каша - със зеленчуци и сирене.

Ядките може да се изпекат - от овесено брашно да се приготви хляб или ядките да се добавят към хляба или сладкишите.

Овесената каша може да се гарнира с мед, кисело мляко или плодове. В този вариант трябва много внимателно да се прецени дали наличните фруктоза и лактоза няма да провалят хранителния режим. За да се спазва хранителният режим, може да се използва нискомасленото мляко и канелата, която регулира кръвната захар.

Овесените ядки са не само подходяща закуска, но може да се използват за направа на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански със салата и зеленчуци.

С тестото може да се приготвят и овесени палачинки.

Те са добра добавка към супи, кисело мляко, извара или в протеиновия шейк. Много популярно напоследък стана и овесеното капучино, което е алтернатива на кафето.

Видове продукти от овесени ядки

Овесените ядки се съдържат в готови продукти, които се продават в магазинната мрежа. Можем да ги срещнем в следните форми:

- Натурални овесени ядки - обелените и изпечени овесени ядки, нарязани на две половини. Те се варят за 2-3 минути или се киснат преди консумация;

- Овесени ядки за бързо приготвяне - тези натурални ядки са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно. Те също се накисват или кипват във вряла вода;

- Фини овесени ядки - тези ядки предварително са ситно нарязани и пресовани, след като са изпечени. Те са подготвени за консумация, само се заливат с топла вода или напитка по избор;

- Като чипс в мюслито или корнфлейкса овесените ядки са от 50 до 90 процента от състава на тези продукти, в които недостатък се явяват сушените добавени плодове, които дават захар и колории.

Съхранение на овесени ядки

На пазара овесените ядки се намират като готов за консумация продукт. Съхранението им е на сухо и тъмно място. Ако са сварени или накиснати, могат да се запазят до 12 часа в хладилник.

Няколко съвета за любителите на овесени ядки

Преди накисване ядките трябва да се измият, за да се премахнат остатъци от трици или труди примеси при обработката им.

Най-добрият начин да се запазят всички хранителни вещества, е те да се подготвят за консумация чрез накисване.

За да е по-здравословна и по-обемна порцията овесени ядки, е добре да се добавят 1-2 лъжици пресовани ядки.

Класическият начин на готвене на овесени ядки е на каша. Тя е много здравословна.

Източник: Една.бг


В категории: Здраве


Коментари
Тервел ИЛИЕВ Депутатите излизат в лятна ваканция Депутатите излизат в лятна ваканция 31/07/2025, Четвъртък 09:40 0
Тервел ИЛИЕВ Очакват се валежи в страната Очакват се валежи в страната 31/07/2025, Четвъртък 07:06 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хеликоптери и самолети се борят срещу огъня в Струмяни, заваля и дъжд Хеликоптери и самолети се борят срещу огъня в Струмяни, заваля и дъжд Хората от района се надяват природата да помогне Къде изчезнаха българските зеленчуци от пазара, 2/3 са вносни Къде изчезнаха българските зеленчуци от пазара, 2/3 са вносни Слънчевото време се отразява добре на гроздето Момиче си глътна езика, след като бе ударено от ток в центъра на Плевен, полицаи спасиха живота му, а майката разказа за ужаса Момиче си глътна езика, след като бе ударено от ток в центъра на Плевен, полицаи спасиха живота му, а майката разказа за ужаса Пострадалата Хриси в момента е добре Рибена чорба в чаша за сладолед и таратор с повече лед, отколкото кисело мляко - това са измамите по морето Рибена чорба в чаша за сладолед и таратор с повече лед, отколкото кисело мляко - това са измамите по морето Комисията за защита на потребителите с ясно предупреждение към ресторантьорите Как се стигна до инцидента, при който дете падна от прозорец в болницата в Карнобат Как се стигна до инцидента, при който дете падна от прозорец в болницата в Карнобат Директорът на медицинското заведение д-р Николай Колибаров не можа да даде обяснение Лудогорец влезе в групи на евротурнирите след драма срещу хървати Лудогорец влезе в групи на евротурнирите след драма срещу хървати Продължения в Разград при сериозно числено преимущество за "зелените" Очакват се валежи в страната Очакват се валежи в страната Максималните температури ще бъдат между 25° до 30°, за столицата ще е около 24 Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Жандармерия пази къщите на евакуираните от Плоски, хората говорят за чудо след пожара Над 300 души са били принудени да напуснат домовете си и още не могат да се върнат в селото Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Латински, биология и олимпийски амбиции – новата гимназия в Бургас, за която си струва да знаеш Новата частна езикова гимназия „Едмънд Бърк“ в Бургас приема само 26 ученици за новата учебна година Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Легендата DJ Mascota идва в Бургас! DockTales се готви за гореща вечер под звездите Очаквайте селекция от качествен хаус, клубни ремикси и заряд, който се усеща още от първия бийт, споделят организаторите
Български национал направи супер изненадващ трансфер Български национал направи супер изненадващ трансфер Отиде в Тел Авив Мащабна руска атака по Киев, има загинали Мащабна руска атака по Киев, има загинали Ранени са над 50 човека, поне 2 са жертвите Украйна арестува офицер от ВВС, шпионирал за Русия! Зеленски обсъди с Тръмп мащабни споразумения Украйна арестува офицер от ВВС, шпионирал за Русия! Зеленски обсъди с Тръмп мащабни споразумения Военният е издавал информация на Кремъл за украинските изтребители Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Камчатка е като филм на ужасите, още се тресе и от събудения вулкан тече лава Пет мощни вторични труса са фиксирани само за 10 минути Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Отиде си голямата германска спортистка Далмайер Тя бе едва на 31 години Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Японската "Баба Ванга" предрекла днешното цунами и коронавируса Ето подробности Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Куп комплименти полетяха към Лиз Хърли - фенове не могат да повярват, че е на 60 Известната дама се показа по леопардов бански костюм Масово нашествие от скакалци в Украйна Масово нашествие от скакалци в Украйна Ситуацията се усложнява от много фактори Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Чужденец държа 10 години скелета на майка си в тоалетната Стряскащ случай в Япония Най-силните земетресения, регистрирани някога в света Най-силните земетресения, регистрирани някога в света АП представя справка за някои от най-мощните земетресения
Проф. Николай Слатински Проф. Николай Слатински Надеждата ми е Украйна да издържи, докато Русия се сгромоляса Виц на деня Виц на деня Мъже, запомнете! Не е учтиво да питате дама за възрастта и. Достатъчно е да я попитате, знае ли руски? Виц на деня Виц на деня Съпругата:
- Утре е 30 годишнината от сватбата ни, искаш ли заколим прасето?
- Защо, то какво е виновно?! Брат ти ни запозна...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Как се нарича човек, който харесва всичко във фейсбук?
- Вселайко!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори