×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България в събота, 19 юни, в село Поповица
  • Австрия дава един милион дози ваксина срещу COVID-19 на Западните Балкани
  • Пълно затваряне на Лисабон заради COVID-19
  • Янаки Стоилов обсъди със свои предшественици съдебната реформа
  • Кейт Мидълтън основа център за малки деца
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В КОЦ-Бургас лекуват със съвременна апаратура рака на гърдата, но НЗОК не отпуска средства за профилактика


В КОЦ-Бургас лекуват със съвременна апаратура рака на гърдата, но НЗОК не отпуска средства за профилактика
Проведено през 2015 г. проучване у нас установило, че 90% от жените с новооткрит рак на гърдата са се самодиагностицирали - тогава обаче заболяването вече е в късен стадий, коментира д-р Тодор Ангелов
13 Януари 2021, Сряда, 17:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Диагностицирането на заболяването в ранен стадий е ключово за успеха на лечението, категоричен е д-р Тодор Ангелов

 

Д-р Тодор Ангелов е на 60 години. Завършил е специалност „Медицина“ в  Медицинския университет във Варна през 1986 г., а от 1987 г. работи в тогавашния онкодиспансер в Бургас, който към момента, след години растеж, вече е превърнат в КОЦ-Бургас. През 1991 г. взима специалност „Хирургия“ във столицата, а през 2001 г. защитава успешно специалност „Онкология“. От 5 години д-р Ангелов е началник на отделението по онкологична хирургия към КОЦ-Бургас. През годините той е придобил редица квалификации – онкохирургия, гръдна хирургия – под формата на курсове за индивидуално обучение. Има и специализация по реконструктивна хирургия на млечната жлеза. Срещаме се с него, за да обсъдим един от сериозните проблеми, които засягат пряко 50% от населението – ракът на гърдата при жената. 

-Д-р Ангелов, ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания в световен мащаб. Какъв е процесът на диагностика и лечение?

-В практиката ми през последните 2-3 год. ми прави впечатление, че се наблюдава една устойчива тенденция за увеличаване случаите на това заболяване,които  се диагностицират в късен или напреднал стадий. Причините за това са комплексни, но това е тревожен факт, който има сериозни последици. При пациентите с това заболяване, което е диагностицирано на по-късен етап, лечението протича по много по-специален начин. При тези случаи хирургията вече не е водещ метод. Обикновено се налага те да преминат през химиотерапия, за да могат да бъдат приведени в стадий, който е подходящ за оперативно лечение. 

Държа да подчертая – оперативното лечение при рак на гърдата остава единственият радикален метод за лечение. Затова е изключително важно диагнозата да бъде поставена в стадий, при който можем директно, без намеса на химиотерапия, да приложим този метод. 

-Какво всъщност означава закъсняла диагноза? Как да се открие това заболяване навреме?

-Късна диагноза е тази при която Ту се опипва или има разсейки в регионалния лимфен басейн или в друг орган-б.дроб,кости,ч.дроб и т.н.Диагнозата трябва да бъде поставена преди пациентът да е разбрал, че има заболяването. Преди бучката да може да бъде опипана. На пръв поглед звучи странно – как така пациентът няма да има симптоми, а ще се разбере, че има заболяване? В нормалният свят, където има развити и устойчиви здравни системи, е установено и разбрано, че единственият начин за ранна диагностика е задължителната профилактика. При нея се определя възрастова граница, при която трябва да започнат прегледи. По темата има и официално становище на Световната здравна организация, според което профилактичния преглед за рак на гърдата трябва да започва от 35-годишна възраст. В периода 35-42 г. се провежда един път през 2 години. След това между 42 и 50 г. да бъде един път в годината, а след 50 – отново веднъж на всеки 2 години. 

-Това не е ли проблем от гледна точка на това, че жените под 35 години не са задължени да правят профилактични прегледи, а това заболяване започва все по-често да се наблюдава и при момичета на възраст дори под 30?

-В България профилактичния преглед не е зъдължителен и това е проблем. Рак на гърдата при жените под 35 е много рядък,но не е проблем те да се явят на такъв ако имат оплаквания.. Определените времеви интервали са съобразени с биологията на злокачественото образувание. Установено е и това е безспорен факт, че, за да има диагностика, е необходимо туморното образувание да има минимален обем. Прието е за еталон, за „златен стандарт“ за ранна диагностика, ако искате,  туморът да има размер поне 5 милиметра. Тоест размери между 5 мм и 1 см се приема за златен стандарт. Този размер обаче е възможно да бъде засечен рано само ако жената посещава редовно профилактични прегледи и се използва апаратура на съвременно ниво. Мисля, че обществото вече осъзнава и друго – докато жената има менструален цикъл, ехографията в диагностиката на рака на гърдата е най-добрият метод. След 50-ата година предпочитаният метод е мамографията, като към нея се допълва и изследване с ехограф, което се използва при определени обстоятелства – например в случай, че мамографията не може да се изкаже убедително за диагноза. Има и трети метод, който в България по обективни причини се използва по-рядко – това е магнитният резонанс. Заради особеностите на нашата здравна система този метод все още не е популяризиран, защото е много скъп. В същото време обаче той се използва широко на запад и дори на юг от България, защото е изключително точен метод.

-КОЦ-Бургас разполага ли с необходимата апаратура за цялостното лечение на рак на гърдата?

-Категорично да. Имаме отлична медицинска апаратура, но достъпът до ехография и мамография при нас е ограничен. Разполагаме с всички средства за диагностика и лечение, но тя е предназначена, не по наше желание, само за пациентите, при които заболяването вече е открито. Ако се направи нещо по отношение на това НЗОК да финансира достъпа на пациенти за профилактични прегледи в нашето лечебно заведение,апаратурата ще се изполва пълноценно и  ползата ще е за всички хора. 

-В цялостното лечение заболяването, особено при жените, при които се стигне до оперативна намесе, трябва задължително да се включи и психологическото им здраве, защото това е шок за всяка жена. Здравната каса покрива ли някаква част от финансирането на последващите пластични и реконструктивни интервенции?

-Това е много дълга тема. В екипа на КОЦ-Бургас имаме привлечен лицензиран пластичен хирург. Засега пациентът, по обективни причини, за да стигне до реконструктивна операция, трябва да финансира със собствени средства процедурата. В национален рамков договор обаче има клинична пътека 200, която е насочена точно в този смисъл – реконструктивни операции след хирургическа намеса заради тумор на гърдата. Но цената е около 1000 лв. – сума, която не покрива дори цената на имплантите, които всъщност са основният разход. Казвам го направо – липсва здравна политика по това отношение. Докато в лечебен план всичко се финансира от здравната каса. Последиците от хирургическата намеса обаче остават извън рамките на финансирането по НЗОК. В този смисъл, лошото е, че не всеки има възможностите да си позволи да заплати за реконструкция, а това е важен момент.

-В България сякаш хората имат страх от това да ходят в болнциата, било то за преглед или дори профилактика. Свързан ли е този феномен с късното диагностициране на рака на гърдата?

-Не знам дали това е национална черта, предполагам, че същото се наблюдава дори и в развития свят. Но основното „оправдание“ на пациентите, които сами са си поставили диагнозата, опипвайки т.нар. „бучка“, е почти еднотипно – опипват мястото дълго време, знаят, че има бучка, но тя не ги боли и затова не търсят помощ. Това е много коварна особеност на този тип заболявания – при тях няма болка. Изследване по темата от 2015 г. бе установило, че 90% от българките с новодиагностициран рак на гърдата са поставили диагнозата сами – тоест те сами са опипали бучката. Това е късна диагностика и води до това, че при тези случаи вече е необходимо комплексно лечение.

В такава ситуация благоприятният изход от заболяването не е много сигурен. Наистина хората имат доста информация и могат в интернет да проследят развитието на даден симптом, но те не могат правилно да я интерпретират. Това, съчетано със страха от дианогзата „рак“ е парализиращо. Да, самото заболяване е смъртоносно, но само когато диагнозата е поставен в късен стадий. При рака на гърдата това е когато бучката вече се опипва – по-голяма от 2 сантиметра например. Тогава рискът да има усложнения, разсейки в други органи, е твърде голям. Ранната диагностика винаги е продукт на специализирана апаратура. В този смисъл най-препоръчителното е профилактиката, защото разликата между ранна и късна диагностика е, че при първата имаме лесно и сигурно лечение, а при второто – продължително, скъпо, сложно и несигурно такова. За жалост все още липсва, образно казано „хапчето“, което категорично решава проблема с рака на гърдата и останалите злокачествени тумори. Въпреки че се инвестират милиарди долари на година, все още нямаме сигурна алтернатива на оперативното лечение.

-Какъв е процесът на лечение в късен стадий на рак на гърдата? 

-Има стандарт. Ако бучката е по-голяма от 2 сантиметра или е 3 сантиметра и повече, или има съмнения, че има засегнати лимфни възли в мишницита, лечението започва с химиотерапия. Нейната цел е да намали обема на тумора, по възможност да унищожи метастазите в лимфните възли или потенациално такива, които са извън региона, в друга част от тялото. Винаги когато стадият е повече от „2Б“ лечението се стартира с химиотерапия, защото по презумция се смята, че има метастази, разсейки. Звучи стряскащо, но това е правилният път. Докато за пациентите в ранен стадий, хирургията остава без алтернатива. Когато стадият е напраднал локално и регионално с химиотерапията стадирането се измества назад – например ако пациентът е бил в стадий „3А“, той се измества в „2А“, за да може да се изреже тумора. Искам да кажа, че химиотерапията обикновено има много добър ефект. 

-При лечението на рак на гърдата може ли да се приложи иновативен и щадящ тялото метод, като например брахитерапията?

-По принцип може,но трябва да се разполага със специална апаратура. Този метод също е елемент от лечението на ранната диагностика. Например ако туморът е в порядъка до 2 сантиметра, хирургът изрязва тумора с 1-2 см здрава тъкан около него и ложето на Ту се олъчва с източник на радиация. Това дава възможност процедурата да съхрани здравата тъкан, като радиацията реално облъчва само определено място. Когато някой се ангажира с лечението на рака на гърдата, той трябва да е много етичен и да е загърбил всички дребни  неща, които вълнуват хората – пари, облаги и т.н. – защото става въпрос за живот или смърт. Заболяването по презумция е смъртоносно ако не бъде лекувано на време и не се извършва по правилата.

Държа да кажа и друго: България е интересна държава, която има големи възможности в лечението на това заболяване. Но липсва обратната връзка, липсва контрол за това дали заболяването се лекува както трябва. Алгоритмите за лечение на рак на гърдата се газят поголвно в много клиники и болници – основно структури и лечебни заведения, които не са част от онкологичната мрежа на България. Под „онкологична мрежа“ визирам специализираните болници, Комплексните онкологични центрове и други. Няма контрол. Ако НЗОК си направи труда и откаже финансиране за неправилно лечение за рак на гърдата, резултатите ще са моментални и много положителни т.е. рак на гърдата и изобщо рак трябва да се лекува само в ЛЗ които могат да го проведат комплексно,както е в нормалния свят.

-Повлия ли COVID-19 пандемията върху лечението на рак на гърдата?

-Пряко не, защото още в първата заповед на министъра на здравеопазването беше подчертано, че се спират плановите операции, но с изключение на тези, които са за пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания. За съжаление обаче от другата страна – пациентите сами се отдръпнаха от болниците, може би от страх. Това позабави процедурите. Има и друго, че някои пациенти, в хода на лечението си с химиотерапия, за съжаление развиха симптоми на заболяването и впоследствие се оказаха положителни за Ковид-19. Това наложи прекъсване на лечението им срещу онкологичното заболяване и промяна в терапевтичната схема. 
 


В категории: Здраве


България Всички новини
Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Демонтирането на модела Борисов вече започна, сега е време да бъдат решени проблемите на хората „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб Бургазлията наскоро излезе от психоклиника в столицата Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Никой не може да отрече, че на предишните избори ГЕРБ беше първа политическа сила, това е така, защото гласоподавателят вижда постигнатото от нас, коментира Желязкова Предупреждават русенци за обилни валежи Предупреждават русенци за обилни валежи Умоляват се гражданите да ограничат придвижването си и използването на  автомобили да се случва при крайна необходимост с оглед безопасността им Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас На изпит по математика днес се явиха 48 340 десетокласници в страната Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Двамата бяха автори на спорния "Модел 4" за промени в съдебната карта на съдилищата Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Реката, която се движи успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния участък, а преминаването на леки коли е невъзможно Юксел Кадриев проговори за жена си Юксел Кадриев проговори за жена си Става дума за богатата гъркиня Мария, за която той се оженил тайно Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Те поискаха от служебния министър да се извини за изказванията на говорителя на кабинета Антон Кутев, че Недков е взел 1 милион лева Борисов: Заклел съм се в най-святото, че нямам златни кюлчета, а те издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха Борисов: Заклел съм се в най-святото, че нямам златни кюлчета, а те издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха ГЕРБ внасят жалба в ЦИК срещу служебното правителство
Кристиан Ериксен е опериран Кристиан Ериксен е опериран Очаква се халфът да бъде изписан от болницата в Копенхаген Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Арестите са извършени след четиримесечно разследване от подразделението за организирана престъпност в града Байдън със символичен подарък за Путин Байдън със символичен подарък за Путин Двамата се видяха след Срещата на върха на НАТО в Брюксел Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Според доклад България е на 27-мо място СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 Този щам e идентифициран за пръв път в Перу Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Херцогинята е решила да подкрепи съпруга си при срещата със семейството му Хаос в Гърция заради стачка Хаос в Гърция заради стачка Придвижването ще бъде затруднено и по вода, и по суша Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Колекцията е доминирана от червено и оранжево, а отпечатъците върху артикулите са вдъхновени от отличителните линии на колите на Ферари и статии във вестници Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио А местните правила съветват всеки присъстващ да избягва физически контакт Исландия хвърли маските Исландия хвърли маските Ресторантите в страната отварят до полунощ  
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня Предизборна агитация:
- Гарантирам ви, че след пет години ще живеем по-добре от европейците!
Глас от залата:
- Защо, на тях какво ще им се случи?
Виц на деня Виц на деня Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ноември плюс 13 градуса, февруари плюс 13, юни плюс 13. Поне термометрите показват някаква стабилност в България.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори