×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ООН: Пандемията сви миграцията с 30%
  • 552 са новите случаи на коронавирус, починали са 61 души
  • Над 4,5 млн. са били туристите в България през 2020 г.
  • Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари
НА ЖИВО

В КОЦ-Бургас лекуват със съвременна апаратура рака на гърдата, но НЗОК не отпуска средства за профилактика


В КОЦ-Бургас лекуват със съвременна апаратура рака на гърдата, но НЗОК не отпуска средства за профилактика
Проведено през 2015 г. проучване у нас установило, че 90% от жените с новооткрит рак на гърдата са се самодиагностицирали - тогава обаче заболяването вече е в късен стадий, коментира д-р Тодор Ангелов
13 Януари 2021, Сряда, 17:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Диагностицирането на заболяването в ранен стадий е ключово за успеха на лечението, категоричен е д-р Тодор Ангелов

 

Д-р Тодор Ангелов е на 60 години. Завършил е специалност „Медицина“ в  Медицинския университет във Варна през 1986 г., а от 1987 г. работи в тогавашния онкодиспансер в Бургас, който към момента, след години растеж, вече е превърнат в КОЦ-Бургас. През 1991 г. взима специалност „Хирургия“ във столицата, а през 2001 г. защитава успешно специалност „Онкология“. От 5 години д-р Ангелов е началник на отделението по онкологична хирургия към КОЦ-Бургас. През годините той е придобил редица квалификации – онкохирургия, гръдна хирургия – под формата на курсове за индивидуално обучение. Има и специализация по реконструктивна хирургия на млечната жлеза. Срещаме се с него, за да обсъдим един от сериозните проблеми, които засягат пряко 50% от населението – ракът на гърдата при жената. 

-Д-р Ангелов, ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания в световен мащаб. Какъв е процесът на диагностика и лечение?

-В практиката ми през последните 2-3 год. ми прави впечатление, че се наблюдава една устойчива тенденция за увеличаване случаите на това заболяване,които  се диагностицират в късен или напреднал стадий. Причините за това са комплексни, но това е тревожен факт, който има сериозни последици. При пациентите с това заболяване, което е диагностицирано на по-късен етап, лечението протича по много по-специален начин. При тези случаи хирургията вече не е водещ метод. Обикновено се налага те да преминат през химиотерапия, за да могат да бъдат приведени в стадий, който е подходящ за оперативно лечение. 

Държа да подчертая – оперативното лечение при рак на гърдата остава единственият радикален метод за лечение. Затова е изключително важно диагнозата да бъде поставена в стадий, при който можем директно, без намеса на химиотерапия, да приложим този метод. 

-Какво всъщност означава закъсняла диагноза? Как да се открие това заболяване навреме?

-Късна диагноза е тази при която Ту се опипва или има разсейки в регионалния лимфен басейн или в друг орган-б.дроб,кости,ч.дроб и т.н.Диагнозата трябва да бъде поставена преди пациентът да е разбрал, че има заболяването. Преди бучката да може да бъде опипана. На пръв поглед звучи странно – как така пациентът няма да има симптоми, а ще се разбере, че има заболяване? В нормалният свят, където има развити и устойчиви здравни системи, е установено и разбрано, че единственият начин за ранна диагностика е задължителната профилактика. При нея се определя възрастова граница, при която трябва да започнат прегледи. По темата има и официално становище на Световната здравна организация, според което профилактичния преглед за рак на гърдата трябва да започва от 35-годишна възраст. В периода 35-42 г. се провежда един път през 2 години. След това между 42 и 50 г. да бъде един път в годината, а след 50 – отново веднъж на всеки 2 години. 

-Това не е ли проблем от гледна точка на това, че жените под 35 години не са задължени да правят профилактични прегледи, а това заболяване започва все по-често да се наблюдава и при момичета на възраст дори под 30?

-В България профилактичния преглед не е зъдължителен и това е проблем. Рак на гърдата при жените под 35 е много рядък,но не е проблем те да се явят на такъв ако имат оплаквания.. Определените времеви интервали са съобразени с биологията на злокачественото образувание. Установено е и това е безспорен факт, че, за да има диагностика, е необходимо туморното образувание да има минимален обем. Прието е за еталон, за „златен стандарт“ за ранна диагностика, ако искате,  туморът да има размер поне 5 милиметра. Тоест размери между 5 мм и 1 см се приема за златен стандарт. Този размер обаче е възможно да бъде засечен рано само ако жената посещава редовно профилактични прегледи и се използва апаратура на съвременно ниво. Мисля, че обществото вече осъзнава и друго – докато жената има менструален цикъл, ехографията в диагностиката на рака на гърдата е най-добрият метод. След 50-ата година предпочитаният метод е мамографията, като към нея се допълва и изследване с ехограф, което се използва при определени обстоятелства – например в случай, че мамографията не може да се изкаже убедително за диагноза. Има и трети метод, който в България по обективни причини се използва по-рядко – това е магнитният резонанс. Заради особеностите на нашата здравна система този метод все още не е популяризиран, защото е много скъп. В същото време обаче той се използва широко на запад и дори на юг от България, защото е изключително точен метод.

-КОЦ-Бургас разполага ли с необходимата апаратура за цялостното лечение на рак на гърдата?

-Категорично да. Имаме отлична медицинска апаратура, но достъпът до ехография и мамография при нас е ограничен. Разполагаме с всички средства за диагностика и лечение, но тя е предназначена, не по наше желание, само за пациентите, при които заболяването вече е открито. Ако се направи нещо по отношение на това НЗОК да финансира достъпа на пациенти за профилактични прегледи в нашето лечебно заведение,апаратурата ще се изполва пълноценно и  ползата ще е за всички хора. 

-В цялостното лечение заболяването, особено при жените, при които се стигне до оперативна намесе, трябва задължително да се включи и психологическото им здраве, защото това е шок за всяка жена. Здравната каса покрива ли някаква част от финансирането на последващите пластични и реконструктивни интервенции?

-Това е много дълга тема. В екипа на КОЦ-Бургас имаме привлечен лицензиран пластичен хирург. Засега пациентът, по обективни причини, за да стигне до реконструктивна операция, трябва да финансира със собствени средства процедурата. В национален рамков договор обаче има клинична пътека 200, която е насочена точно в този смисъл – реконструктивни операции след хирургическа намеса заради тумор на гърдата. Но цената е около 1000 лв. – сума, която не покрива дори цената на имплантите, които всъщност са основният разход. Казвам го направо – липсва здравна политика по това отношение. Докато в лечебен план всичко се финансира от здравната каса. Последиците от хирургическата намеса обаче остават извън рамките на финансирането по НЗОК. В този смисъл, лошото е, че не всеки има възможностите да си позволи да заплати за реконструкция, а това е важен момент.

-В България сякаш хората имат страх от това да ходят в болнциата, било то за преглед или дори профилактика. Свързан ли е този феномен с късното диагностициране на рака на гърдата?

-Не знам дали това е национална черта, предполагам, че същото се наблюдава дори и в развития свят. Но основното „оправдание“ на пациентите, които сами са си поставили диагнозата, опипвайки т.нар. „бучка“, е почти еднотипно – опипват мястото дълго време, знаят, че има бучка, но тя не ги боли и затова не търсят помощ. Това е много коварна особеност на този тип заболявания – при тях няма болка. Изследване по темата от 2015 г. бе установило, че 90% от българките с новодиагностициран рак на гърдата са поставили диагнозата сами – тоест те сами са опипали бучката. Това е късна диагностика и води до това, че при тези случаи вече е необходимо комплексно лечение.

В такава ситуация благоприятният изход от заболяването не е много сигурен. Наистина хората имат доста информация и могат в интернет да проследят развитието на даден симптом, но те не могат правилно да я интерпретират. Това, съчетано със страха от дианогзата „рак“ е парализиращо. Да, самото заболяване е смъртоносно, но само когато диагнозата е поставен в късен стадий. При рака на гърдата това е когато бучката вече се опипва – по-голяма от 2 сантиметра например. Тогава рискът да има усложнения, разсейки в други органи, е твърде голям. Ранната диагностика винаги е продукт на специализирана апаратура. В този смисъл най-препоръчителното е профилактиката, защото разликата между ранна и късна диагностика е, че при първата имаме лесно и сигурно лечение, а при второто – продължително, скъпо, сложно и несигурно такова. За жалост все още липсва, образно казано „хапчето“, което категорично решава проблема с рака на гърдата и останалите злокачествени тумори. Въпреки че се инвестират милиарди долари на година, все още нямаме сигурна алтернатива на оперативното лечение.

-Какъв е процесът на лечение в късен стадий на рак на гърдата? 

-Има стандарт. Ако бучката е по-голяма от 2 сантиметра или е 3 сантиметра и повече, или има съмнения, че има засегнати лимфни възли в мишницита, лечението започва с химиотерапия. Нейната цел е да намали обема на тумора, по възможност да унищожи метастазите в лимфните възли или потенациално такива, които са извън региона, в друга част от тялото. Винаги когато стадият е повече от „2Б“ лечението се стартира с химиотерапия, защото по презумция се смята, че има метастази, разсейки. Звучи стряскащо, но това е правилният път. Докато за пациентите в ранен стадий, хирургията остава без алтернатива. Когато стадият е напраднал локално и регионално с химиотерапията стадирането се измества назад – например ако пациентът е бил в стадий „3А“, той се измества в „2А“, за да може да се изреже тумора. Искам да кажа, че химиотерапията обикновено има много добър ефект. 

-При лечението на рак на гърдата може ли да се приложи иновативен и щадящ тялото метод, като например брахитерапията?

-По принцип може,но трябва да се разполага със специална апаратура. Този метод също е елемент от лечението на ранната диагностика. Например ако туморът е в порядъка до 2 сантиметра, хирургът изрязва тумора с 1-2 см здрава тъкан около него и ложето на Ту се олъчва с източник на радиация. Това дава възможност процедурата да съхрани здравата тъкан, като радиацията реално облъчва само определено място. Когато някой се ангажира с лечението на рака на гърдата, той трябва да е много етичен и да е загърбил всички дребни  неща, които вълнуват хората – пари, облаги и т.н. – защото става въпрос за живот или смърт. Заболяването по презумция е смъртоносно ако не бъде лекувано на време и не се извършва по правилата.

Държа да кажа и друго: България е интересна държава, която има големи възможности в лечението на това заболяване. Но липсва обратната връзка, липсва контрол за това дали заболяването се лекува както трябва. Алгоритмите за лечение на рак на гърдата се газят поголвно в много клиники и болници – основно структури и лечебни заведения, които не са част от онкологичната мрежа на България. Под „онкологична мрежа“ визирам специализираните болници, Комплексните онкологични центрове и други. Няма контрол. Ако НЗОК си направи труда и откаже финансиране за неправилно лечение за рак на гърдата, резултатите ще са моментални и много положителни т.е. рак на гърдата и изобщо рак трябва да се лекува само в ЛЗ които могат да го проведат комплексно,както е в нормалния свят.

-Повлия ли COVID-19 пандемията върху лечението на рак на гърдата?

-Пряко не, защото още в първата заповед на министъра на здравеопазването беше подчертано, че се спират плановите операции, но с изключение на тези, които са за пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания. За съжаление обаче от другата страна – пациентите сами се отдръпнаха от болниците, може би от страх. Това позабави процедурите. Има и друго, че някои пациенти, в хода на лечението си с химиотерапия, за съжаление развиха симптоми на заболяването и впоследствие се оказаха положителни за Ковид-19. Това наложи прекъсване на лечението им срещу онкологичното заболяване и промяна в терапевтичната схема. 
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Мъжът-мечта за жените според зодията им Мъжът-мечта за жените според зодията им 16/01/2021, Събота 22:00 1
България Всички новини
Мъжът-мечта за жените според зодията им Мъжът-мечта за жените според зодията им

И какъв срещат в реалния живот

 

Спипаха 1111 джигити в Бургас само за седмица, трима „счупиха“ скоростомера - взеха им книжките Спипаха 1111 джигити в Бургас само за седмица, трима „счупиха“ скоростомера - взеха им книжките

Петима отказаха тест за дрога - отнеха им свидетелствата за правоуправление за две години

Атанас Мангъров на партийно събитие: Очевидно е, че мерките не действат Атанас Мангъров на партийно събитие: Очевидно е, че мерките не действат

Дoц. Мaнгърoв oбяcни oщe, чe e мнoгo изкуcитeлнo дa ce миcли, чe cпaдът нa зaрaзeнитe ce дължи нa прeдприeтитe oт прaвитeлcтвoтo мeрки

 

Един от най-дългите турски сериали тръгва в българския ефир Един от най-дългите турски сериали тръгва в българския ефир

Главните роли се изпълняват от Гьокберк Йълдъръм, Емрах Акдуман, Беркай Вели, Суде Доар, Есенгюл Айпек

 

Борис Ячев: В НФСБ държим да се обнови и редуцира съставът на Комисията по досиетата Борис Ячев: В НФСБ държим да се обнови и редуцира съставът на Комисията по досиетата

Обемът на работа вече не е толкова голям, казва зам.-председателят на партията

Александра Арабаджиева показа новия Александра Арабаджиева показа новия

Милионерската щерка обяви публично, че в живота й има мъж

 

Още един претендент за стола на Хекимян след отказа на Цънцарова Още един претендент за стола на Хекимян след отказа на Цънцарова

Въпреки че конкурсът за нов водещ на “Тази сутрин” все още не е приключил, Георгиев се очертава като сигурен фаворит за мястото

 

Ресторантьор твърди, че не правил незаконно парти, а поканил танцьорки и клиенти, за да заснеме рекламен клип Ресторантьор твърди, че не правил незаконно парти, а поканил танцьорки и клиенти, за да заснеме рекламен клип

Направиха ни актове на всички за неносене на маски. А ние нямаме задължение да носим маски, след като не работи заведението изобщо, недоволства Тихомир Монев 

Халф напусна закъсалия Нефтохимик Халф напусна закъсалия Нефтохимик

Апетит за неговия подпис имаха и други отбори, но той предпочете да облече отново екипа на Хасково

 

Камелия – един хамелеон на 50 Камелия – един хамелеон на 50

Певицата направи първия златен албум в поп-фолка, не спира с хитовете

 

Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19 Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19

В някои случаи пациентите са умирали няколко дни след ваксинацията

Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща

ФБР отчете 100 000 доносници в Америка, щатски влогъри се молят за военна диктатура

 

Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ

 

Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Американските здравни власти са поискали компанията да започне да доставя вторите дози Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални Германия предаде на Русия данни за отравянето на Навални

Това стана точно преди планираното му завръщане 

Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд Почина милиардерът барон Бенджамин де Ротшилд

Семейството му твърди, че е погубен от инфаркт

 

Гърция отваря моловете и магазините, но строгите ограничителни мерки остават Гърция отваря моловете и магазините, но строгите ограничителни мерки остават

Всеки месец на локдаун струва на гръцката икономика 3 милиарда евро, обяви премиерът Мицотакис

Избраха наследника на Меркел – Армин Лашет оглави ХДС Избраха наследника на Меркел – Армин Лашет оглави ХДС

Той може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен

В Китай изграждат нови временни болници за ковид, настаняват и безсимптомни В Китай изграждат нови временни болници за ковид, настаняват и безсимптомни

Площта на една стандартна стая е 18 квадратни метра

Здравният министър на САЩ осъди нападението на Конгреса и подаде оставка Здравният министър на САЩ осъди нападението на Конгреса и подаде оставка
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори