×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият щам на коронавируса - въпроси и отговори: Ще са ефикасни ли ваксините?


Новият щам на коронавируса - въпроси и отговори: Ще са ефикасни ли ваксините?
Мутацията е отговорна за огромна пропорция от новите случаи във Великобритания и изглежда се предава по-лесно от човек на човек
21 Декември 2020, Понеделник, 12:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Разновидността, за която се смята, че се разпространява с до 70% по-бързо, вече има и име – B.1.1.7

Учените, изследващи съобщената наскоро нова мутация на SARS-CoV-2 смятат, че все още има много неизвестни, свързани с ефектите на тази разновидноста на патогена. Тя е с кодово име B.1.1.7. и се среща изключително често сред множеството нови случаи във Великобритания, което наложи затварянето на държавата и ограничението на полетите от и към нея в събота. Мутацията предзвиква няколко въпроса, чиито отговори са от жизненоважно значение за бъдещото развитие на пандемията.

Абнормална ли е мутацията?

„Всичко това е много стандартно за вирусите като цяло – например инфлуенцата. Няколко различни типа вируси могат да атакуват един и същ човек, като резултатът е хибридна мутация между тях. Това е само един от начините, по които природата натурално развива вирусите”, казва д-р Джулиан Танг – клиничен вирусолог към университета в Лестър. Всяка промня в поведението навирусите обаче зависи много на типа и на размера й, като същото важи и за този, причиняващ COVID-19. 

„Коронавирусите мутират през цялото време. Не е неочаквано, че и SARS-CoV-2 го прави”, потвърди проф. Джулиан Хискокс – председателя на катедра Инфекции и световно здраве към университета в Ливърпул.

Защо мутацията B.1.1.7 е важна?

Откакто вирусът бе засечен за пръв път в Ухан, Китай, той е претърпял множество промени. Но според предварителните геномни изследвания, Великобританския вариант има необичайно големи на брой генетични промени – основно в протеинът на патогена, който е отговорен за това как вирусът се свърза с човешките клетки.

Причината за това, че Великобритания бе поставена на практика под пълен локдаун заради новия щам е, че първо – тази мутация отговаря за огромна пропорция от новите случаи в страната, и второ – броят на новите случаи, свързани с вече заразен с B.1.1.7 расте главоломно, което дава основание да се смята, че мутацията се разпространява с до 70% по-бързо от обикновения коронавирус.

Повлияни ли са резултатите от тестовете?

Една от мутациите на новия вариант на вируса е изтрила 6 базови двойки от генома на патогена. По съвпадение, този регион от генетичния му код е един от трите, използвани при извършване на PCR тестовете. Така, ако тестът използва този конретен регион, резултатът би следвало да е отрицателен, защото просто няма съвпадения там”, обясни д-р Джефри Барет – директорът на SARS-CoV-2 геномната инициатива в Института Уелком Сангер, Великобритания.

Въпреки това, ако PCR тестовете бъдат настроени на другите два канала (региона) от вирусния ген – там, където мутацията не е изтрила базовите двойки – те би трябвало да работят  безотказно. 

„Не съм запознат да има PCR тест, който да използва само един от регионите. Ако има такива обаче те трябва да бъдат изследвани обстойно”, допълни д-р Барет.

По-опасен ли е новият щам?

Властите във Великобритания на този етап само предполагат, че мутацията може да се окаже по-лесно предавана от човек на човек. Част от учените са съгласни с това предположение, но опити да се разбере причината за мутацията продълават.

„Правилно е заплахата да се приема на сериозно. Въпреки че има само 23 мутации в генетичния код от 30 000 нуклеотиди, този вариант на вируса действително изглежда между 40 и 70% по-лесно разпространяващ се”, каза проф. Питър Опеншоу – бившият президент на Великобританското общество по имунология. Той обаче допълва, че засега няма данни новата мутация да причинява заболяване, което е по-различно от това, причинявано от предишните варианти на патогена.

Ще бъде ли повлияна ваксината от новата мутация?

Въпреки че засега изглежда, че новата мутация е значителна, експертите са категорични, че на този етап няма място за притеснения, че B.1.1.7 няма да се повлияе от ваксините. Съветът по заплахите на новите респираторни вируси във Великобритания дори излезе с доклад по темата, в който се казва:

„Не виждаме повишена вирулентност (по-лоша клинична картина за пациентите), както и някакви значителни промени в протеина, които да ни карат да мислим, че ваксините ще са неефктивни. Поне засега”, каза д-р Танг.

„В момента няма индикации, че новият щам ще е способен да избегне нашите методи за лечение и ваксините. Въпреки това мутацията е предупреждение за това, че вирусите има несравнима сила да се адаптират към нова среда и подобни случаи не бива да се пренебрегват в бъдеще”, заяви на свой ред д-р Джеръми Фарар – доректор на Уелкъм Тръст.

Източник: indiatoday.in
 


В категории: COVID-19


11
Коментара по темата
11.
Конспирация
21.12.2020 19:57:26
0
2
Представете си примерно, че ваксините не са ефикасни и хоп съчиняват си нов щам, за да си оправдаят ваксините, че не вършат никаква работа... примерно. За фирмите производителки няма никаква щета, защото те са продали ваксините на зелено. Та това е един възможен сценарий
10.
Бря
21.12.2020 17:04:59
1
2
Новият сериал ОТВОРИ-ЗАТВОРИ ли гледаме? На кой епизод сме, викате? То накрая всички ковид изкрейзили ще изпукат и без вирус или ваксина, от чист страх ще изпукат. Кръвно-мръвно, инсулт, инфаркт и чао.
9.
345678
21.12.2020 15:54:14
3
7
Сами се прецакахте с тези ваксини.
8.
чакай че се вързах
21.12.2020 15:27:02
1
11
ваксината противодейства на щам, който още не бил известен при нейното разработване - ами че то това си е поредния пенкилер, че и отгореdc.
7.
На мама ви щама
21.12.2020 15:22:47
5
8
Ае вие не разбрахте ли, че чичо Борис просто иска да задържи блокадата над Англия? И със този нов-СТАР щам той си мие ръцете! Използва тези доводи за да държи англичаните блокирани. Обаче, явно всички световни лидери(в това число и Боко-Тиквоко) видяха възможност и те да поддържат блокадите в техните страни! Всички знаем още през лятото, че има редица изследвания за МУТАЦИИ на COVID-19! Това не е нещо ново! Просто една шепа боклуци, сложени на чело на редица държави, копират английската тиква Боро ДжонсЪн.
6.
Помориец
21.12.2020 15:13:14
3
3
до 5 - мани го тоя отдолу, не е чувал и няма да чуе за Рей Чарлз. Само Глория, Бил Гейтс и конспирации са им в главите на такива
5.
До 4
21.12.2020 14:15:44
4
3
разбрахме че чувството ти за хумор е като зрението на Рей Чарлз.
4.
Номер 2
21.12.2020 13:43:12
6
8
Е силен привърженик на ваксинитв. Аз също, но не на тази. Манвче, чувал ли си за друга ваксина, която преди да ти я боцнат, подписваш два листа, че ако има странични ефекти са на твоя отговорност. Фирмата производител не носи отговорност. Това, че си опитно зайче и ти харесва, това че си част от стадото, което трябва да се ваксинират, не значи че трябва да ки пропагандираш идеите си. Това ваксиниране ще е преброяване на лумпените по света. И нека, дано има повече желаещи. Това е целта, да ви избият, щото точно вие Феновете на коронавирус, сте излишен товар на планетата Земя. Евала на евреите, евала на тези, които направиха това нещо. ПОКЛОН ДО ЗЕМЯТА. РАЗБРАХМЕ КОИ ХОРА ОКОЛО НАС СА ПАПЛАЧ БЕЗ 2 ГЪНКИ В МОЗЪКА. БЛАГОДАРИМ
3.
Топ изречение
21.12.2020 13:39:07
0
7
Ще са ефикасни ли ваксини те?
Правилно е да се каже Ефикасни ли ще са ваксинитв. Флагмански словоред
2.
vac
21.12.2020 13:33:04
7
4
ВАКС МИ АЙМ ФЕЙМЪС - И една мрачна новина от последните неминути. Антиваксър, който преминава през тежка раздяла с любовната си половинка, реши да сложи край на всичко и да се ваксинира за ужас на съмишлениците си и за радост на Бил Гейтс.

"Не издържам повече, не мога да живея така, отивам да си сложа смъртоносната ваксина и да се приключва." - разплака се нежната душа.

"Вече съм на цели 22 години и знам много за жените, сигурен съм, че това беше любовта на живота ми" - продължи съкровената тирада.
Младият Ромео Мангърянов твърди, че се е информирал много добре за вредата от ваксините в интернет и е сигурен, че опасните ваксини нямат нищо общо с мнимия вирус: "Короната е като любовта. Не същестува!"

Не ясна причината за разлъката - дали момичето просто е изгубило интерес или си е намерило някой с нормални възгледи за живота и нещата.
1.
Кандисалия
21.12.2020 13:13:35
4
7
Малоумници, няма нов щам
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република" Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време За утре на места е обявен жълт код Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ ЦИК регистрира коалиция под името "Център" Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Племенницата им Мария се похвали с диамантеното бижу за над 5000 лева
Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Младата палестинка е загинала, заедно със своя съпруг и дъщеря им при атаката на град Рафах Новомихайловка падна, а Илон Мъск притеснен след одобрението на военната помощ за Украйна Новомихайловка падна, а Илон Мъск притеснен след одобрението на военната помощ за Украйна  Руските окупатори напредват, може да превземат Очеретино, Бердичи и Часов Яр скоро
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори