×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хотелиери и ресторантьори към Борисов: Отворете заведенията за Коледа и Нова година


Хотелиери и ресторантьори към Борисов: Отворете заведенията за Коледа и Нова година
Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Декември 2020, Понеделник, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако локдаунът продължи да получим обезщетение от 30 % от оборота, а служителите 100 % от дължимата заплата, настояват от асоциацията 

 

Преди три седмици, когато се обяви локдаунът министърът на икономиката обеща публично на бизнеса, че всичко ще заработи отново след 21-ви декември. Днес разбираме, че това няма да се случи. Притеснени сме, защото няма да можем да издържим повече. Това се казва в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов.

Ето пълния текст на писмото:

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява своето неудоволетворение относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период. Това се казва в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите.

Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване. Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда.

Както неведнъж досега БХРА алармира, за персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие. И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет.

БХРА са категорични, че е задължително да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия. Ние настояваме служителите ни да бъдат подпомогнати със сто процента от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки. Ние не искаме да изпратим на улицата стотиците лоялни служители, в чието обучение са инвестирани не само средства, но и ноу хау.

Надяваме се на вашата подкрепа, тъй като сме сигурни, че всеки далновиден политик би подпомогнал в момент на криза структуроопределящ бранш на икономиката, който осигурява препитанието на цели региони и на редица други сектори.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
49
Коментара по темата
49.
Джими Италиано
15.12.2020 09:28:39
2
3
Да ги затварят до лятото поне. Така хем ще се отсеят и пишман "бизнесмените" ще приключат. Ти къв мизерник трябва да си ако фалираш след няколко месеца без приходи. Пари за Q7 и Мерцедеси на изплащане има, но за заплати няма а ?
48.
А1консултантът
15.12.2020 01:15:34
0
2
Прост е начинът. Искаш в заведението - ако си ваксиниран влизаш,ако не пропускаш. И понеже всичко живо тук(без мен само) разбира от COVID19, пускаме статистикат,без коментар :
В Северна Италия пак няма места в болниците. Който е ходил ( бая моряци са) - знае че има цели Китайски работнически градове. Ама в болниците няма китайски пациенти. Т'ва щото си ходят за по седмица-две у тях да ги ваксинират и обратно на работа. Толкова са спокойни там,че от месец и нещо правителството им поощрява раждаемостта, вместо да я санкционира,както правеше десетилетия наред .
И да обобщим - като стане хавата " Искаш на кръчма - покажи че си ваксиниран" нещата ще са ОК. Ама се иска дупе за тая работа.
47.
До ЯЯ
14.12.2020 22:47:14
1
4
Яж ми к_ра, т_пако!!! Мислиш за себе си, а не за щетите, които ще направиш алчно л_йно.
46.
Иван
14.12.2020 21:35:34
1
6
ЗАТВАРЯЙ ДО 24 МАРТ.
45.
Някой
14.12.2020 21:19:23
0
4
Пълен абсурд!
44.
Her Fliick до Яя
14.12.2020 20:06:49
1
30
30% от оборота и 100% от заплатите искат хората от държавата (демек от народа). Малко е, забравиха да си поискат и бакшишите! Когато им смъкнаха ДДС-то що не свалиха цените да направят някой лев за зимата? Когато плащат минимална заплата, а другото върви под масата що си трайкат и се правят на разсеяни. Когато подкупват инспектори от БАБХ, РИО, инспекция по труда, РИО и т.н. щото кръчмите им не отговарят на никакви изисквания що не реват? Тоя сектор е сив над 75% от 30 години и точно те да реват е нагло, меко казано.
43.
Яя
14.12.2020 19:45:25
17
7
Какви европейски пари бре))).Хората спестяват по 15 години да си направят нещо или залагат къщи,жилища и се мъчат години на ред в тая грозна държава.Лишават се от какво ли не и накрая някакви злобни,дребни души ги нарочва за злодеи и милионери и смятат че някаква справедливост възтержествува от тяхните неволи.В цял свят плащат на бизнеса защото е насилствено затворен и тука ше плащат.
42.
до Яя
14.12.2020 19:33:11
5
25
Какъв олигофрен трябва да си, за да разсъждаваш по този начин. Ти на друга планета ли живееш, не виждаш ли какво се случва в цял свят. Какво са вложили, бе,повечето къщи за гости и хотели са построени с европейски пари. А тези, които им работят им работят без пари.
41.
Селяци
14.12.2020 19:27:42
20
4
Щом затварят избирателно цели отрасли ще плащат.От какъв зор някой си под предтекст за общото здраве ще унищожава цели отрасли.Тея хора да не берят парите от дърветата.И те имат семейства,кредити и отговорност към служители те си.В целия свят затварят но и в целия свят плащат загубите на бизнеса.И да селяци така е чесно,загубите са заради затварянето от страна на държавата а не от лошо управление.Който изка да си седи вкъщи а другите хора си живея нормално не седят сами в колата си с маска.
40.
Яя
14.12.2020 19:16:58
22
2
Щом затварят определени бизнеси ще плащат.Да не им е бащения на тея.Хората инвестирали милиони,рискуват всичко,от сутрин до вечер работят и някой решава да не работят.В целия свят затварят но и плащат на бизнеса и работниците.Откъде на къде ресторантьори,хотелиери,превозвачи и тн. ще бъдат жертвани под предтекст за общото здраве.Ясно е че тука е пълно с олигофрени,без пуктнат лев който и без друго никаде неходят и се радват на чуждото нещастие ама утре може и вашия бранш да е на пангара гений
39.
Яя
14.12.2020 19:16:18
21
3
Щом затварят определени бизнеси ще плащат.Да не им е бащения на тея.Хората инвестирали милиони,рискуват всичко,от сутрин до вечер работят и някой решава да не работят.В целия свят затварят но и плащат на бизнеса и работниците.Откъде на къде ресторантьори,хотелиери,превозвачи и тн. ще бъдат жертвани под предтекст за общото здраве.Ясно е че тука е пълно с олигофрени,без пуктнат лев който и без друго никаде неходят и се радват на чуждото нещастие ама утре може и вашия бранш да е на пангара гений
38.
Алеко
14.12.2020 19:15:02
1
32
Ганьо не може да посрещне Новата година, ако не е в ресторант. Да отиде с половината рода, да се насмуче като смок, да слуша дива чалга и накрая Ганьо под въздействието на изпитото да се сбие. Да, Ганьо ама тази година няма да се случи. Ще почакаш, да дойдат по добри времена, а те ще дойдат. Всичко зависи от самите нас.
37.
Безобразие!
14.12.2020 19:02:24
2
33
Нашият детски център затвори преди повече от месец за втори път без никакви компенсации, а те претендират за пълно заплащане или отваряне. Дадоха ви толкова възможности и пак ревете.Организирайте си кетъринг и доставки, не чакайте да лапате наготово.
36.
Оххххх
14.12.2020 18:41:05
6
34
Алооооо, ресторант орлите, хотелиерите, имам чувството, че на вас не ви е дошло до главата. Аз се моля за сина ми, те реват за клиенти. В час ли сте?!?!. Спрете се и дано не молите за друга помощ. Всичко си има граници! Оляхте се, че чак ми се повдига от вас!
35.
Jhgd
14.12.2020 18:39:44
4
29
ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА ЛИ...?
34.
Хммм
14.12.2020 18:35:43
4
33
Тези които реват за купони, да отиват доброволци в болниците.Няма да помислят нито за ядене, нито за пиене.Бил им обещал.На първо място сме по смъртност безсрамници.Лекарите са болни, кой ще лекува? За политиците е осигурено лечение.За останалите смърт ли? Цяло лято печелите с надути цени и намалени данъци.
33.
ДА
14.12.2020 18:33:35
5
30
"Ако локдаунът продължи да получим обезщетение от 30 % от оборота, а служителите 100 % от дължимата заплата, настояват от асоциацията"

Няма такова нахалство...Що 30 ? Що не направо 300% ?
32.
ДА
14.12.2020 18:32:13
6
40
Понеже работя с хотелски вериги в Германия, мога да ви уверя, че навсякъде хотелите са затворени, с евентуалната надежда да отворят в края на януари. Само тука оня мангал Алибегов му се дава трибуна, от която да врещи.

Настоявали...ми настоявайте си, само в България има някакво криво разбиране, че бизнесът задължително е печеливш.
31.
Оххх
14.12.2020 18:27:44
2
33
Стига сте нахалствали! Не можеее да ви отварят хотелите. За да захлебите, ще пламне пандемия и после тези безотговорните, които ще ви писетят, ще лежат на гърба на докторите.
30.
Дфг
14.12.2020 18:25:42
5
28
Всеки хотелиер и ресторантьор с отворен обект да е доброволец в Ковид отделението със семейството си един месец
29.
аве
14.12.2020 18:18:20
1
13
тия с хотели и ресторанти да не са кредитни милионери ,та толкова ревът за заразата да влезе


ний с гайдите ко да кажем га нема де да си харчим мангизите
28.
Дидо
14.12.2020 18:17:01
2
38
Всичко е затворено в цяла Европа , а ние да сме отваряли ??? Болниците са пълни ..Хора се борят за живота си , а някой искат да се веселят по барове и ресторанти ?!?!Поне малко не им ли е неудобно.....
27.
бургазлия
14.12.2020 18:14:38
3
27
да се оворят НЕМЕДЛЕННО.липсва ми 10-15 кинта за пържола от 200 грама,както и 5 кинта за порция пържени картофи................
26.
BARMANA '
14.12.2020 18:08:16
1
11
Да си ш ибат у г ъзо
25.
До сурвакара-педала
14.12.2020 18:04:42
6
1
Абе педал, чекмедже е най-майка ти ханджата, само че за юнашко мляко, тъпак!
24.
Siri’s
14.12.2020 18:03:16
10
8
Га яде кюфтетата не рева животно а сега добре дошли в Бойковия свят там е хем лъскаво хем лЪзгаво !Браво Бойко стадото е в правилния обор преди кланницата и скоро ще се молят и за ваксината!Заспалия народ това заслужава ГЕРБ до Гроб !Напред ние Америка за България сме с Вас
23.
Сурвакар
14.12.2020 17:56:53
11
8
Яжте му бахура на Бойко. Той ще остави отворено само неговото чекмедже.
22.
Glarus
14.12.2020 17:50:59
5
9
PO LAKOMI OT TEZI STARI KOMONISTI
NAMA W TAZI B.G
21.
Ха Ха
14.12.2020 17:37:47
5
26
Че къв е смисъла от цялото това затваряне иначе печалбариииии ???
20.
Az
14.12.2020 17:32:59
4
44
Ей това българина е много алчен. Ще отворят заведенията, ще празнуват Коледа и Нова година, ще ядат и ще пиян като за последно. И после....ще рискуват живота на много хора. Сега чакаме "резултата" от празнуването на 8 декември.
19.
До всички мишчици долу
14.12.2020 17:31:16
30
6
Нали знаете, че тази пандемия ще приключи и вие пак ще разнасяте лимонада и краставици по заведенията?
18.
Коментар
14.12.2020 17:30:24
1
33
За Коледа и Нова Година няма ли да има коронавирус ?
17.
Ллл
14.12.2020 17:28:15
3
42
К@рвентиите им е най гадно сега,няма къде да ги водят,тъпкачите им намаляха средствата и не пускат манги, подаръчетата за Коледа са под въпрос,бе трагедея хахахахахаха
16.
Заведения
14.12.2020 17:26:05
10
21
Аз ги разбирам. Но вместо да искат да отваряме, да поискат от Бойко да извади от чекмеджето и да компенсира собствениците и служителите на заведенията. Или не им стиска?
15.
Тя
14.12.2020 17:22:59
1
36
Ееееее, Аман от вас! Ний на кой господ да се молиме близките ни да оздравеят, те тръгнали да искат обезщетения. До някой и стотинка помощ не е стигнала, държим се за главите и висим по 12часа по пазарите на студа. Нали се сещате, че това е верижна реакция, само, че някои имат от кой да искат. Стига вече, не се на ядохте!!!!!
14.
Бургас
14.12.2020 17:22:50
3
57
В Бургас трябва да се отваря нова болница, не заведения!!!
13.
ФОСТАТА
14.12.2020 17:21:02
3
57
Абе в тая държава само ресторанти заведения и хотели ли има че само те най-много реват ваща мама боклуци! В цял свят всичко е затворено и гък не казват хората, тука алчните прости мутри и селяндури дето държат заведения не се спряха да реват боклуци противи! Фалит за вас нещастници
12.
Стоян
14.12.2020 17:19:23
1
43
Вие чувате ли се кво говорите, какво отваряне, не виждате ли какво става по болниците
11.
ok
14.12.2020 17:09:03
1
51
смърт за ресторантиорите въобще не им пука от вируса мислят за пари смао говедата
10.
Луда
14.12.2020 16:59:02
1
33
Ненормалницииииии!!!
9.
Трол
14.12.2020 16:58:49
0
36
Да отворят, да отворят всичко. После ще седим затворени до март...
8.
BLACK SEA
14.12.2020 16:56:52
1
18
до 5-ти

Браво......Това е най-точния коментар.....
7.
Да
14.12.2020 16:53:34
2
50
Продават Бентлитата, ланците, силиконите на жени любовници, и да платят първо на хората заплатите, този който си вземе заплатата да напуска и преквалификация не и трябва на тази малка държава заведения хотели и скъпи коли на първо място ни трябва производство! След това купона и като свърши всичко, който е кадърен пак ще си купи Бентли, ланец, любовница и тн. Другите да се преквалифицират и те.
6.
Bgman
14.12.2020 16:48:11
1
50
Давайте, отваряйте, да измираме всички и да заселят бежанци на тая територия.
Сигурен съм, че ще се управляват по-интелигентно от нас...
5.
Народът
14.12.2020 16:46:35
4
84
Народът към Алчните Хотелиери и Ресторянтьори!

В цял свят хотели и ресторанти не работят защото хората искат да спасят човешки животи!

Нищо да не отваря поне до лятото!
4.
Невероятно
14.12.2020 16:46:03
5
58
Вие нормални ли сте ? До кога ще искате отидете в болниците и вижте как умират хората .Искайте от господин Борисов да ви обезщети а не да искате отваряне аман от прост народ.
3.
Xaxa gladni kycheta
14.12.2020 16:45:36
3
24
Da otvarqt li da da vesko kashmira mi prodava nargile 25 lv a izliza 3 lv a Sega da pyshi v tqx tva gadno kyche
2.
ха
14.12.2020 16:39:55
2
83
Защо да се отварят заведенията,ресторантйорите на друга планета ли живеят не знаят и не чуват какво се случва ли.В болниците няма места хората умират по-стълбището а някои хора искат ракията да си продават абе бизнеса да им вървял ееййй голяма простотия сме.
1.
ДО ресторантьорите
14.12.2020 16:38:53
2
100
Га ядохте кифтетата на ревахте, като скубехте по 7 лв. за порция пържени картофи и 3 лв. за бутилка минерална вода. Хак да Ви е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори