×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Губим ли връзка с реалността? Хиляди споделят новини за самолети, които ни пръскат с Covid-19


25 Ноември 2020, Сряда, 15:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

След като месеци наред хиляди българи се страхуваха, че ще с ваксината срещу Covd-19 ще им бъде поставен микрочип, с който ще бъдат следени и контролирани, сега една позабравена теория на конспирацията бе извадена от нафталина

 

След като месеци наред хиляди българи се страхуваха, че ще с ваксината срещу Covd-19 ще им бъде поставен микрочип, с който ще бъдат следени и контролирани, сега една позабравена теория на конспирацията бе извадена от нафталина, пише e-burgas.com.

От няколко дни социалните мрежи са пълни с публикации от сайтове за фалшиви новини, според които самолети пръскат България с Covid-19, което довело до високите нива на заболеваемост през последните няколко седмици. Статиите се споделят буквално от хиляди хора, които се страхуват, че ще се заразят, дори ако си стоят вкъщи. Според теорията на конспираторите всичко това било част от глобален план за намаляване на населението, а пръскането чрез самолети бил най-ефективния начин вирусът да се разпространява в атмосферата и да достигне буквално до всички. Във въпросните субстанции имало и тежки метали, които разболявали населението и също водели до висока смъртност. В тайната били просветени хиляди пилоти, които обачe си мълчали, защото се страхували да не си загубят работата. 

Какво са кемтрейлс и кога се е зародил този термин

Всъщност обаче теорията за химическите самолетни линии или т.нар. кемтрейлс съществува много преди пандемията от коронавирус по света. 

Тя започва да циркулира в публичното пространство през 1996 г., когато военновъздушните сили на САЩ са обвинени в „пръскане на американското население с мистериозни субстанции“ чрез самолети, „оставящи необичайни кондензационни следи“. Обикновено химикалите са сочени като барий и алуминиеви соли, полимерни фибри, торий, силициев карбид, а отскоро и молекули на короонавирус. 

През годините теорията търпи много промени и вариации. Според някои от тях следите в небето служели като проводник за ХААРП (Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние), с която американците контролирали времето по света и по този начин предизвиквали природни бедствия.

Какво е комтрейлс и какво казва науката

Според цялата научна общност обаче  съществуват единствено кондензационни следи (наричани още контрейлс, от англ.) и няма научни доказателства в подкрепа на конспиративната теория за химическите линии.

Тези следи се образуват при същите условия като студените мъгли. При по-ниски температури е нужно много по-малко количество влага, за да се насити въздухът до 100% относителна влажност. Ето защо такива следи се образуват при полет на даден летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 – -60 °C. При толкова ниски температури, дори и малкото количество влага идващо от изгорелите газове и от въздуха е достатъчно за насищане на въздуха. Както за мъглата, така и за този вид следи са нужни така наречените кондезационни ядра, за образуването на водни капки. Кондензационните ядра в този случай са частици от изгорелите газове, оставени зад двигателите. Но заради ниската температура, водните капки и парата веднага се превръщат в малки ледени кристали, които се виждат с просто око.

Теории на конспирациите по време на пандемия

Последните месеци се оказаха истински инкубатор за всякакви теории на конспирацията. Част от тях бяха отдавна забравени, а други чисто нови. Интересното е, че голяма част от тях си противоречат помежду си и буквално се изключват. Ето например двете най-разпространени теории, че вирусът е измислица или че е биологично оръжие. Изследване на "Галъп" от месец май сочи, че 52% от българите смятат, че Covid-19 е просто грип, а правителството и медиите всяват излишна паника. Само няколко месеца по-късно обаче, цели 40% заявяват, че коронавирусът всъщност е биологично оръжие. Простата математическа сметка сочи, че или остават едва 8% от хората, които не вярват в нито една от двете теории или голяма част от тях вярват, че Covid-19 е едновременно "просто грип" и "биологично оръжие".

В началото на коментара споменах и теорията за микрочипа, който ще бъде имплантиран във всички хора по света, заедно с ваксината срещу Covid-19. Тази конспирация обаче също има своите вариации, които нямат нищо общо помежду си. Докато някои се притесняват, че ще бъдат контролирани като роботи от скрита сила, други откровено мислят, че ваксината ще избие стотици хиляди и милиони хора с цел намаляване на световната популация. Трети пък вярват, че в нея има вещества, които ще доведат до стерилизация и по този начин ще спомогнат за намаляване на населението на планетата занапред. 

Да не забравяме и поутшомялата истерия с 5G. Тук отново имаме две доста противоречащи си теории. Според едната локдаунът през пролетта бил с цел да бъдат поставени необезпокоявано 5G кулите в страната. Според другата самите кули предизвиквали избивали хората, като вината се приписвала на вируса. 

Конспираторите обикновено колегиално пропускат чуждите теории и стриктно се придържат към своята. Няма как и да е иначе, тъй като въпросните теории са буквално стотици, а в тежки времена като днешните се множат като вирус. 

През последните месеци редица специалисти предупреждават от телевизионния ефир, че изолацията и страхът от пандемията ще обострят психичните състояния на много хора по света. Според редица проучвания има пряка връзка между стреса и ирационалното поведение, което води до вярване в налудничеви теории. Рецептата против всичко това обаче е проверката на данните и вслушването в специалисти, а не в кликбейт сайтове за фалшиви новини или ютюб канали на случайни хора. 

В крайна сметка пандемията ще мине, ваксината се очаква сравнително скоро и всички се надяваме тя да даде така желания резултат. И тогава теориите за самолети, които пръскат населението с коронавирус и ваксини, които импантират микрочип за контрол на населението, ще се превърнат отново в добрите стари вицове, в които вярват твърде малко хора, за да им обръща някой внимание.


В категории: COVID-19


16
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
16
Коментара по темата
16.
Недоволна
25.12.2022 18:42:40
0
0
Защо има дири които веднага изчезват и други които остава до 1 час? Ей момче...изобщо не си в час! Едва ли можеш да обясниш но ние знаем! Самолетите летят на една и съща височина! Ти кого ще лъжеш? А?
15.
един
27.10.2021 08:56:57
0
1
пръскат поради една причина ...ВАКСИНА....да те спаси....от нещо дето те трови...дефакто....после иде цялата цензурирана медия...които напъват да са единствените ИСТИНСКИ новини...и така далаверата е готова
14.
kesteni
27.11.2020 05:31:33
5
1
Spored mene milioni hora , dori miliardi sa izgubili vrazka s realnosta sus ili bez TREAILS MRAILS HAHAHA !
13.
Незнам
26.11.2020 07:19:57
4
11
То си е вярно че ни хвалят отгоре отрови
12.
ПАВЛИКЯНСКА БУГАРИJA
26.11.2020 05:48:39
2
4
Бариев дъждец курбан за Изида от павликянската секта,направо хетакомба
11.
hapvam
26.11.2020 05:29:51
4
5
Da non stop ot godini pruskat sus razni neshta , no FLAGMAN razbi vsichki konspirativni teorii ! Na dobur chas otbor glupaci ! Interesno koi vi plashta ! Samo kato vidya snimkite nai otdolu i mi e yasna vashta dushevna INFRASTRUKTORA hahahahah ! LESHNICI !
10.
Хаха
25.11.2020 23:12:45
2
6
Хората откачиха.Намерете оня гъз Бил гейтс.Той е поръчал тоз,еирус и го одерете жив оред цял свят
9.
Ееей
25.11.2020 20:55:43
0
7
Флагман,това не е ваша статия, същото го четах в точно 13 ч в един друг сайт,няма да пиша кой,защото предполагам,че точно от там сте копирали. Не е колегиално.
8.
Ееей
25.11.2020 20:55:33
0
5
Флагман,това не е ваша статия, същото го четах в точно 13 ч в един друг сайт,няма да пиша кой,защото предполагам,че точно от там сте копирали. Не е колегиално.
7.
мислещ
25.11.2020 19:11:28
1
21
Какъв идиот трябва да си за мислиш,че е нормално следата от преминал самолет да прави магистрала в небето и да е видима с часове !?
6.
БЪЛГАРИНА
25.11.2020 18:52:44
6
6
Яко го гони параноята.....с мотор го гони..........
5.
Гошо
25.11.2020 18:42:42
5
6
"Кемтрейлса" вече не важи! Откакто разглобиха Харп вече не им трябват и използват много по-усъвършенставни методи. Сега директно от сателитите с радиовълни ни манипулират какво да мислим. Илон Мъск като си качи горе цялата плеяда сателити дето е финансирана от Сорос с технология на Бил Гейтс и ще видите тогава.
Тези кемтрейлс дето ги виждате сега са останали залежали количества с изтекъл срок на годност - затова седят повече в небето. Имат още малко да ги приключат. Като страничен ефект е глобалното затопляне, щото колкото повече са горе алуминиевите частици, толкова повече се повишава енергията акумулирана от космическото лъчение. Ама и това е временно, щото като приключи всичко ни чака нов ледников период и ще оцелеят само тези, дето Дийп Кънтри каже.
Оф, нямам сили повече - безнадеждно е положението. Едно време се хилихме как тъпаците не знаят какво е това интернет - хич да не ги бяхме пускали... Трябва да има някакъв текст за интелигентност преди да се позволи връзка към мрежата...
4.
5G
25.11.2020 18:00:07
8
21
Фактите : По възрастните си спомняме за колко време се разпръскваше следа оставена от самолет през 80-те. Максимум 15- 20 минути и няма помен от нея. Сегашните дири на самолет стоят като пелена в небето в продължение на часове ! И преди и сега самолетите летят с един и същ тип двигатели използващи едно и също гориво. Явно има добавка в горивото за съвремените самолети ! За опитите с добавка на алуминиеви частици с цел влияние върху климата, Другарите Властници на Запад бяха принудени да си признаят. Така, че хайде преди да пишем да се замислим. Дали упражняващите Властта ако решат да направят нещо биха имали скрупули за нашето здраве и чувства ?
3.
оченик c '' Adidas''
25.11.2020 17:56:10
4
13
На всеки 9 МАЙ ден на победата в МОСКВА Путин нарежда на МО на Руската Федерация да РЪСЯТ облаците да се разбягват над МОСКВА за да бъде СЛЪНЧЕВО за големия парад на военната техника наруската армия
0ктомври 2019 шейкха на КАТАР Хамад бин Халифа ал Тани ДАВА -привежда 800 милиона $ на US Аir Force да ПРЪСКАТ с химикали от САЩ самолети целия район над пустините на КАТАР,Кувейт ,Централен ИРАК,Кюрдистан,С.Ю Турция в резултат над тези райони ВАЛИ продължителен ДЪЖД а по восоките места на Ирак,Турция,Кщрдистан падат ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВО СНЯГ докато зимата 2019-2020 над Балканите НЕ пада с месеци и капка дъжд ,зимните курорти НЯМА сняг а СУШАТА във България подозрително дълга и продължителна
2.
7887
25.11.2020 15:58:30
5
29
Няма да е зле ако започнат да ръсят и с мозък. хаха
1.
ха ха
25.11.2020 15:52:32
13
14
Кой идиот ви писа статията? Къде е -40 до -60 градуса, следите от снимката не са на голяма височина, възможно е темепературата там да е по-висока отколкото на земята! Мислете с тиквите си, защото работата прилича на гузен негонен бяга :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори