×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Протестното отваряне на заведения се отменя
  • В САЩ вече се влиза само с отрицателен тест за COVID-19
  • Напусна ни известният художник Ганчо Карабаджаков
  • Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден, твърди здравният министър
НА ЖИВО

Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността


Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността
Със строгите мерки ще снижим смъртността и ще дадем шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници, каза ген. Мутафчийски
25 Ноември 2020, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Натискът върху здравната система става непосилен, каза шефът на щаба

Имаме над 2000 медици, които са извън строя. Натискът върху здравната система става непосилен. Затова са нужни строгите мерки срещу СOVID-19. Това каза на брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

„Трудно решение взема правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено действие. Щабът и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света. Не става въпрос за затваряне по домовете. Спекулации са, че някой е бил затварян. Целта е да се намали нивото на заболяваемостта“, добави той.

Между втората и края на третата седмица ще намалее смъртността, уверява той.

Това решение ще даде шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници , добави той.

Спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки, прогнозира професорът. Човешкият живот е абсолютната ценност, добави той.

„Въвеждаме следните мерки от 27.11.2020, т.е. от петък до 21.12.2020: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни и институции на територията на България. Всички ученици от първи до 12 клас няма да ходят на училище. Спират се и всички извънкласни дейности, занимални, дейности по интереси и др. организирани в училищна и извънучилищна среда“, каза пък здравният министър Костадин Ангелов.

„Всички висши училища, както и присъствените груповите занятия в езиковите центрове, образователни центрове и др. школи. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли. Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите могат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на физическа дистанция от метър и половина и задължително поставяне на маски“, добави той.

„Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с изключение на международните мероприятия, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Те ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете. Спират се и посещенията във всички заведения за хранене и развличения. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса“, заяви министърът.

„Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия. Забраняват се екскурзиите. Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час“, добави той.

"Намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще се даде шанс повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел“, добави ген. Мутафчийски. 

„Такива мерки не се вземат на базата на емоции, а на базата на статистическата информация. Ние наблюдаване над 17 показателя, сравняваме ги с тези в другите страни в ЕС и се опитваме да намерим най-точното сечение между това да пазим хората и да не пречим на икономиката. Точно в израз на тази политика е решението, което сме взели“, обясни пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Приемаме мерките сега, за да може да овладеем високият пик на заболеваемостта и смъртността, а и да осигурим възможност на всяко българско семейство шанс да посрещне светлите Коледни празници, добави той.

Вицепремиерът Деница Сачева пък сподели, че вземането на решението за строгите мерки било много трудно, но увери, че ще бъдат подпомогнати всички, които се нуждаят от помощ.

„Ще продължим всички мерки за подкрепа. Остават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните. За родители, които ще трябва да се грижат за децата си, ще имаме нова помощ, която приехме", добави тя.

„Средният доход на член от семейството трябва да е 915 лева. Родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лева. Условията са упоменати в сайта на Агенцията за социално подпомагане“, заяви Сачева.

В готовност сме и със схемата за детегледачки, тя продължава и родителите могат да кандидатстват, добави тя.

„Днес приехме нова мярка за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, коиото са осигурени на 8-часов работен ден, ще може да разчитат на 24 лв. на ден“, съобщи министърът. 

„За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник, като ще се изплаща директно на служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците в неплатен отпуск. Трябва да се посочат и банковите им сметки, за да се им се превеждат средствата", добави тя. 

„Отделени са 50 млн. лв. за 50 000 души. Мерките засягат 356 000 души. Обезпечаването им ще струва около 400 млн. лева“, призна Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък уверява, че сектор "Търговия" ще остане изцяло отворен. С това гарантираме доставките и производството, добави той.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат“, заяви Борисов. 

„Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса и то за затворените сектори“, добави той.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да са публични, прозрачни и до най-лесния начин да стигнат до бизнеса. Току-що получих информация от Българската банка за развитие, че дойде чаканата от две седмици нотификация от Европейската комисия. Затова от днес миксираме нашите договори с банките партньори и разширяваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса, а именно облекчени кредити чрез банките- партньори ще получават всички малки и средни компании до 1 млн. лв., а големите – до 2 млн. лева", каза още министърът. 


В категории: COVID-19


16
Коментара
30% от заведенията са фалирали
30% от заведенията са фалирали 26/01/2021, Вторник 10:49 1
16
Коментара по темата
16.
Гражданин
25.11.2020 14:04:21
0
3
Искам да изкажа своята благодарност към ген.Мутафчийски и да знаят, заедно с правителството, че има граждани който ги подкрепят.
15.
До инфектиран
25.11.2020 11:48:02
3
1
И как по-точно се заразихте от близък контакт с човек, който не носи маска при условие, че имате поставени всички ваксинации и реимунизации от задължителния имунизационен календар?

Добре, че не сте учили медицина, че щяхте да сте преболедували всички изучени болести.
То, аз при болен от хепатит А стоях няколко часа и не ме зарази, а вие от човек без маска се заразявате!

То станало- "Паламуд няма да ядеш, че връща старите болести!"
14.
...
25.11.2020 11:10:30
0
2
:)
Що не намалите смъртността и не увеличите пенсионната възраст и да гарантирате, че ще увеличите и средната възраст на продължителност на живота.

В годините на по- ниска пенсионна възраст е имало по-малък относителен дял на безработица, а сега има болни работещи пенсионери* и ниско качество на произведена продукция, защитени от съкращения болни и батаци във всички останали дейности.

пенсионер - всеки, който получава някакъв вид пенсия

Поколенията, обхванати от здравеопазването и превенцията и контрола на заболяванията са демотивирани от болните, защитени работещи или свръхнатоварени със задачи, също от тях.

Имаше период, в който просто трябваше да си избереш една болест и да ти я напишат.
Добре, че не сме студенти по медицина, че трябваше да си изберем целия конспект по специалността.
13.
От инфектиран
25.11.2020 11:07:55
1
7
ТОВА СЕ СЛУЧВА, ЗАЩОТО ПОНЕ 15% ОТКАЗВАТ ДА НОСЯТ МАСКИ, ИНФЕКТИРАНИ, ЗНАЯТ ГО И НЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ! АЗ СЕ ЗАРАЗИХ ОТ ТАКЪВ ЧОВЕК, В БЛИЗЪК КОНТАКТ. ТАКА ЧЕ ВМЕСТО ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО СЕЛСКИ КАРУЦАРИ, СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ И НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК!!!
12.
ии
25.11.2020 11:04:22
0
4
Ще се случи най-логичното.
2000 медици ще са оздравели след две седмици, в училищата ще спре да се предава заразата и случаите ще НАМАЛЕЯТ
11.
АДМИНИСТРАТОРА
25.11.2020 10:57:03
3
3
КАТО ЛУД С КАРТЕЧНИЦА БУХА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ НА ""НЕУДОБНИТЕ ЗА ВЛАСТА КОМЕНТАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!ПО ЛЮБОВ ЛИ ГО ПРАИШ ИЛИ ТИ ПЛАЩАТ !!!!!!!!!!ЩОТО КО ТИ ПЛАЩАТ СЕ НАРИЧА ПРОСТИТУЦИЯ!!!!!!!!!
10.
"""КОЙ""ИМА ИЗГОДА
25.11.2020 10:53:17
2
1
ТОВА НЕ СА ГРАЖДАНИТЕ /при задълбочен анализ на ползи и вреди//!!!!!!ИЗГОДА ИМА ВЛАСТА И ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""!!!!!!!!!!
9.
Петър
25.11.2020 10:50:56
7
3
Има си специалисти умнико, които могат да дават някакви прогнози, но не и тоя измислен псевдо генерал. Като си много знаещ, айде кажи от къде тоз излиза и казва кога какво ще се случи. Всичко е по сценарий
8.
Хах
25.11.2020 10:48:53
8
7
Типично по български. Слагаме този, който най-малко разбира от това. Плюем пулмолога възхваляване коремният хирург. Това е, като да те боли гърлото и да отидеш на гинеколог, защото те боли гърлото ха-ха-ха.
7.
До 4
25.11.2020 10:43:41
4
6
А какъв специалист трябва да е ? Да е специализирал "развитие на смъртноста по време на пандемия" може би ?
6.
Ясно плеха
25.11.2020 10:22:14
9
11
В смисъл ше натъкмим стъкмистиката и рязко ще паднат смъртните случай, които сега над 50% са поставени изкуствено вътре.
5.
Аз
25.11.2020 10:20:22
28
16
Идва най-смъртоносния вирус....КРИЗИС МАНГИЗИС........тогава ще видите кон боб яде ли????
4.
Петър
25.11.2020 10:12:53
14
16
И от къде един коремен хирург може да знае, че през втората седмица вече ще намалее смъртността. Май си знаят сценария предварително
3.
"И това ще мине"
25.11.2020 10:07:09
1
2
Израелските учени, обърнали стареенето, ще се опитат да ни върнат в 2019 година


ФЛОРИДА, ИЗРАЕЛСКО - Израелските учени, които в САЩ създадоха процес, който не просто забавя стареенето, а го обръща при клинични тестове с пациенти над 65-годишна възраст, получиха финансиране от всички държави.
( https://www.jpost.com/health-science/israeli-scientists-say-they-found-a-way-to-reverse-the-human-aging-process-649798 )

Следващата стъпка на изследователите е да открият начин, с който да обърнат времето и всички да се върнем в 2019 година.

"2021 ще е по-зле, няма как. Трябва да се върнем през 2019 и да забраним на оня идиот да яде прилеп" - обединена е цивилизацията, като дори отричащите съществуването на коронавируса, са съгласни, че е ОК един прилеп да бъде пощаден.
Според израелските учени е съвсем реалистично до средата на декември вече да сме се върнали през март тази година, а малко след Нова година при достатъчно продължителен всеобщ престой в барокамерите, ще сме се върнали всички някъде септември 2019.

"Проблемът ни реално е как да осигурим в барокамерите да не влизат заразени, така че да не си занесем вируса в миналото" - умуват откривателите.
2.
NN
25.11.2020 10:06:52
18
15
Време беше да приберат стадото овце Честито!!!!
1.
Игор
25.11.2020 10:06:22
33
13
Ей долен плешив олигофрен, ще ти гори вилата на Червенка, боклук гнусен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не ви стигат паркоместа за Акт 16? Пробвайте с този иновативен метод Не ви стигат паркоместа за Акт 16? Пробвайте с този иновативен метод

Изключително подходящ за собственици на марките Ламборгини, Ферари, Макларън и някои други по-рядко срещани и ниски марки, пише Теодор Михайлов

Прокурор от Ямбол е обвинен в престъпление по служба Прокурор от Ямбол е обвинен в престъпление по служба

Иван Гешев поиска от ВСС временното му отстраняване

Скандал в ОбС-Бургас: Провериха кворума заради съмнения, че съветници са дали на друг да участва в сесията Скандал в ОбС-Бургас: Провериха кворума заради съмнения, че съветници са дали на друг да участва в сесията

Всички съветници се оказаха на линия, показа проверката

 

bTV опитали да отмъкнат Гала от Нова телевизия с 20 000 лева заплата bTV опитали да отмъкнат Гала от Нова телевизия с 20 000 лева заплата

Бойко Борисов и Румен Радев, взети заедно, едва докарват толкова пари на месец

Нова обяви звездите в "Капките" 9, Фики, Азис и Софи Маринова ще си мерят чалгата Нова обяви звездите в "Капките" 9, Фики, Азис и Софи Маринова ще си мерят чалгата

„Като две капки вода“ се завръща с любими звезди и нови предизвикателства

Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация

Ограничават бройката на почетните граждани - от пет до три на година

 

Скръбна вест! Почина почетен гражданин на Бургас Скръбна вест! Почина почетен гражданин на Бургас

Стоянов бе заслужил майстор на спорта, човек, който отдаде живота си за развитието на "Черноморец"

 

30% от заведенията са фалирали 30% от заведенията са фалирали

Ако скочели болните, щели да ги сочат с пръст

Конфискуват апартамент в Бургас, двор, парцели и 15 автомобила на починал обвинен за контрабанда Конфискуват апартамент в Бургас, двор, парцели и 15 автомобила на починал обвинен за контрабанда

Обезпеченото от съда имущество преминало в наследниците му

Заведенията няма да отварят протестно на 1 февруари Заведенията няма да отварят протестно на 1 февруари

Протестът, който е насрочен за утре обаче остава и от браншовата организация се надяват държавата да ги чуе

 

Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия

В две от населените места са изпратени специални части на полицията

Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19 Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19

Това показвали проведените изследвания

Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език

Отличното представяне на възпитаничките на ОУ "П.Р. Славейков" ги нареди сред18-те финалисти в последния кръг на състезанието

 

Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата

Всички новоизградени портове имат освен лодкостоянки и свободни зони за риболов

 

Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му

Сифис Валиракис вероятно се е подхлъзнал и е паднал в морето

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари

Нидерландката ще бъде сред пилотите в отбора от Формула 1

Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг

ТВ водещият лекуваше коронавирус от началото на тази година

 

Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му

Вдовиците на актьора – Анахид и Ели, не поддържат връзка

 

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве Виц на деня Виц на деня Скандал!
Жената към мъжа:
- Сега отивам в кухнята и ще строша цялата посуда!
Мъжът доволно:
- Върви, купил съм пластмасова - многоскандална!
Виц на деня Виц на деня - Добре де, ти никога ли не си имала "мокри" сънища с мен?
- Имала съм. Веднъж сънувах, че те давя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лекарството, към което никой никога няма да има алергия, това е нежността
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори