×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността


Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността
Със строгите мерки ще снижим смъртността и ще дадем шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници, каза ген. Мутафчийски
25 Ноември 2020, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Натискът върху здравната система става непосилен, каза шефът на щаба

Имаме над 2000 медици, които са извън строя. Натискът върху здравната система става непосилен. Затова са нужни строгите мерки срещу СOVID-19. Това каза на брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

„Трудно решение взема правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено действие. Щабът и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света. Не става въпрос за затваряне по домовете. Спекулации са, че някой е бил затварян. Целта е да се намали нивото на заболяваемостта“, добави той.

Между втората и края на третата седмица ще намалее смъртността, уверява той.

Това решение ще даде шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници , добави той.

Спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки, прогнозира професорът. Човешкият живот е абсолютната ценност, добави той.

„Въвеждаме следните мерки от 27.11.2020, т.е. от петък до 21.12.2020: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни и институции на територията на България. Всички ученици от първи до 12 клас няма да ходят на училище. Спират се и всички извънкласни дейности, занимални, дейности по интереси и др. организирани в училищна и извънучилищна среда“, каза пък здравният министър Костадин Ангелов.

„Всички висши училища, както и присъствените груповите занятия в езиковите центрове, образователни центрове и др. школи. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли. Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите могат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на физическа дистанция от метър и половина и задължително поставяне на маски“, добави той.

„Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с изключение на международните мероприятия, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Те ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете. Спират се и посещенията във всички заведения за хранене и развличения. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса“, заяви министърът.

„Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия. Забраняват се екскурзиите. Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час“, добави той.

"Намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще се даде шанс повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел“, добави ген. Мутафчийски. 

„Такива мерки не се вземат на базата на емоции, а на базата на статистическата информация. Ние наблюдаване над 17 показателя, сравняваме ги с тези в другите страни в ЕС и се опитваме да намерим най-точното сечение между това да пазим хората и да не пречим на икономиката. Точно в израз на тази политика е решението, което сме взели“, обясни пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Приемаме мерките сега, за да може да овладеем високият пик на заболеваемостта и смъртността, а и да осигурим възможност на всяко българско семейство шанс да посрещне светлите Коледни празници, добави той.

Вицепремиерът Деница Сачева пък сподели, че вземането на решението за строгите мерки било много трудно, но увери, че ще бъдат подпомогнати всички, които се нуждаят от помощ.

„Ще продължим всички мерки за подкрепа. Остават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните. За родители, които ще трябва да се грижат за децата си, ще имаме нова помощ, която приехме", добави тя.

„Средният доход на член от семейството трябва да е 915 лева. Родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лева. Условията са упоменати в сайта на Агенцията за социално подпомагане“, заяви Сачева.

В готовност сме и със схемата за детегледачки, тя продължава и родителите могат да кандидатстват, добави тя.

„Днес приехме нова мярка за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, коиото са осигурени на 8-часов работен ден, ще може да разчитат на 24 лв. на ден“, съобщи министърът. 

„За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник, като ще се изплаща директно на служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците в неплатен отпуск. Трябва да се посочат и банковите им сметки, за да се им се превеждат средствата", добави тя. 

„Отделени са 50 млн. лв. за 50 000 души. Мерките засягат 356 000 души. Обезпечаването им ще струва около 400 млн. лева“, призна Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък уверява, че сектор "Търговия" ще остане изцяло отворен. С това гарантираме доставките и производството, добави той.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат“, заяви Борисов. 

„Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса и то за затворените сектори“, добави той.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да са публични, прозрачни и до най-лесния начин да стигнат до бизнеса. Току-що получих информация от Българската банка за развитие, че дойде чаканата от две седмици нотификация от Европейската комисия. Затова от днес миксираме нашите договори с банките партньори и разширяваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса, а именно облекчени кредити чрез банките- партньори ще получават всички малки и средни компании до 1 млн. лв., а големите – до 2 млн. лева", каза още министърът. 


В категории: COVID-19


16
Коментара
Флагман.БГ Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? 11/05/2024, Събота 16:40 1
16
Коментара по темата
16.
Гражданин
25.11.2020 14:04:21
0
3
Искам да изкажа своята благодарност към ген.Мутафчийски и да знаят, заедно с правителството, че има граждани който ги подкрепят.
15.
До инфектиран
25.11.2020 11:48:02
3
1
И как по-точно се заразихте от близък контакт с човек, който не носи маска при условие, че имате поставени всички ваксинации и реимунизации от задължителния имунизационен календар?

Добре, че не сте учили медицина, че щяхте да сте преболедували всички изучени болести.
То, аз при болен от хепатит А стоях няколко часа и не ме зарази, а вие от човек без маска се заразявате!

То станало- "Паламуд няма да ядеш, че връща старите болести!"
14.
...
25.11.2020 11:10:30
0
2
:)
Що не намалите смъртността и не увеличите пенсионната възраст и да гарантирате, че ще увеличите и средната възраст на продължителност на живота.

В годините на по- ниска пенсионна възраст е имало по-малък относителен дял на безработица, а сега има болни работещи пенсионери* и ниско качество на произведена продукция, защитени от съкращения болни и батаци във всички останали дейности.

пенсионер - всеки, който получава някакъв вид пенсия

Поколенията, обхванати от здравеопазването и превенцията и контрола на заболяванията са демотивирани от болните, защитени работещи или свръхнатоварени със задачи, също от тях.

Имаше период, в който просто трябваше да си избереш една болест и да ти я напишат.
Добре, че не сме студенти по медицина, че трябваше да си изберем целия конспект по специалността.
13.
От инфектиран
25.11.2020 11:07:55
1
7
ТОВА СЕ СЛУЧВА, ЗАЩОТО ПОНЕ 15% ОТКАЗВАТ ДА НОСЯТ МАСКИ, ИНФЕКТИРАНИ, ЗНАЯТ ГО И НЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ! АЗ СЕ ЗАРАЗИХ ОТ ТАКЪВ ЧОВЕК, В БЛИЗЪК КОНТАКТ. ТАКА ЧЕ ВМЕСТО ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО СЕЛСКИ КАРУЦАРИ, СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ И НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК!!!
12.
ии
25.11.2020 11:04:22
0
4
Ще се случи най-логичното.
2000 медици ще са оздравели след две седмици, в училищата ще спре да се предава заразата и случаите ще НАМАЛЕЯТ
11.
АДМИНИСТРАТОРА
25.11.2020 10:57:03
3
3
КАТО ЛУД С КАРТЕЧНИЦА БУХА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ НА ""НЕУДОБНИТЕ ЗА ВЛАСТА КОМЕНТАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!ПО ЛЮБОВ ЛИ ГО ПРАИШ ИЛИ ТИ ПЛАЩАТ !!!!!!!!!!ЩОТО КО ТИ ПЛАЩАТ СЕ НАРИЧА ПРОСТИТУЦИЯ!!!!!!!!!
10.
"""КОЙ""ИМА ИЗГОДА
25.11.2020 10:53:17
2
1
ТОВА НЕ СА ГРАЖДАНИТЕ /при задълбочен анализ на ползи и вреди//!!!!!!ИЗГОДА ИМА ВЛАСТА И ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""!!!!!!!!!!
9.
Петър
25.11.2020 10:50:56
7
3
Има си специалисти умнико, които могат да дават някакви прогнози, но не и тоя измислен псевдо генерал. Като си много знаещ, айде кажи от къде тоз излиза и казва кога какво ще се случи. Всичко е по сценарий
8.
Хах
25.11.2020 10:48:53
8
7
Типично по български. Слагаме този, който най-малко разбира от това. Плюем пулмолога възхваляване коремният хирург. Това е, като да те боли гърлото и да отидеш на гинеколог, защото те боли гърлото ха-ха-ха.
7.
До 4
25.11.2020 10:43:41
4
6
А какъв специалист трябва да е ? Да е специализирал "развитие на смъртноста по време на пандемия" може би ?
6.
Ясно плеха
25.11.2020 10:22:14
9
11
В смисъл ше натъкмим стъкмистиката и рязко ще паднат смъртните случай, които сега над 50% са поставени изкуствено вътре.
5.
Аз
25.11.2020 10:20:22
28
16
Идва най-смъртоносния вирус....КРИЗИС МАНГИЗИС........тогава ще видите кон боб яде ли????
4.
Петър
25.11.2020 10:12:53
14
16
И от къде един коремен хирург може да знае, че през втората седмица вече ще намалее смъртността. Май си знаят сценария предварително
3.
"И това ще мине"
25.11.2020 10:07:09
1
2
Израелските учени, обърнали стареенето, ще се опитат да ни върнат в 2019 година


ФЛОРИДА, ИЗРАЕЛСКО - Израелските учени, които в САЩ създадоха процес, който не просто забавя стареенето, а го обръща при клинични тестове с пациенти над 65-годишна възраст, получиха финансиране от всички държави.
( https://www.jpost.com/health-science/israeli-scientists-say-they-found-a-way-to-reverse-the-human-aging-process-649798 )

Следващата стъпка на изследователите е да открият начин, с който да обърнат времето и всички да се върнем в 2019 година.

"2021 ще е по-зле, няма как. Трябва да се върнем през 2019 и да забраним на оня идиот да яде прилеп" - обединена е цивилизацията, като дори отричащите съществуването на коронавируса, са съгласни, че е ОК един прилеп да бъде пощаден.
Според израелските учени е съвсем реалистично до средата на декември вече да сме се върнали през март тази година, а малко след Нова година при достатъчно продължителен всеобщ престой в барокамерите, ще сме се върнали всички някъде септември 2019.

"Проблемът ни реално е как да осигурим в барокамерите да не влизат заразени, така че да не си занесем вируса в миналото" - умуват откривателите.
2.
NN
25.11.2020 10:06:52
18
15
Време беше да приберат стадото овце Честито!!!!
1.
Игор
25.11.2020 10:06:22
33
13
Ей долен плешив олигофрен, ще ти гори вилата на Червенка, боклук гнусен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване
Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори