×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България в събота, 19 юни, в село Поповица
  • Австрия дава един милион дози ваксина срещу COVID-19 на Западните Балкани
  • Пълно затваряне на Лисабон заради COVID-19
  • Янаки Стоилов обсъди със свои предшественици съдебната реформа
  • Кейт Мидълтън основа център за малки деца
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността


Ген. Мутафчийски: Над 2000 медици са извън строя, до три седмици ще намалее смъртността
Със строгите мерки ще снижим смъртността и ще дадем шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници, каза ген. Мутафчийски
25 Ноември 2020, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Натискът върху здравната система става непосилен, каза шефът на щаба

Имаме над 2000 медици, които са извън строя. Натискът върху здравната система става непосилен. Затова са нужни строгите мерки срещу СOVID-19. Това каза на брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

„Трудно решение взема правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навремено действие. Щабът и Министерството на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света. Не става въпрос за затваряне по домовете. Спекулации са, че някой е бил затварян. Целта е да се намали нивото на заболяваемостта“, добави той.

Между втората и края на третата седмица ще намалее смъртността, уверява той.

Това решение ще даде шанс на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с освободени души предстоящите светли Коледни празници , добави той.

Спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки, прогнозира професорът. Човешкият живот е абсолютната ценност, добави той.

„Въвеждаме следните мерки от 27.11.2020, т.е. от петък до 21.12.2020: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни и институции на територията на България. Всички ученици от първи до 12 клас няма да ходят на училище. Спират се и всички извънкласни дейности, занимални, дейности по интереси и др. организирани в училищна и извънучилищна среда“, каза пък здравният министър Костадин Ангелов.

„Всички висши училища, както и присъствените груповите занятия в езиковите центрове, образователни центрове и др. школи. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли. Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите могат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на физическа дистанция от метър и половина и задължително поставяне на маски“, добави той.

„Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с изключение на международните мероприятия, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Те ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете. Спират се и посещенията във всички заведения за хранене и развличения. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса“, заяви министърът.

„Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия. Забраняват се екскурзиите. Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час“, добави той.

"Намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще се даде шанс повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел“, добави ген. Мутафчийски. 

„Такива мерки не се вземат на базата на емоции, а на базата на статистическата информация. Ние наблюдаване над 17 показателя, сравняваме ги с тези в другите страни в ЕС и се опитваме да намерим най-точното сечение между това да пазим хората и да не пречим на икономиката. Точно в израз на тази политика е решението, което сме взели“, обясни пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Приемаме мерките сега, за да може да овладеем високият пик на заболеваемостта и смъртността, а и да осигурим възможност на всяко българско семейство шанс да посрещне светлите Коледни празници, добави той.

Вицепремиерът Деница Сачева пък сподели, че вземането на решението за строгите мерки било много трудно, но увери, че ще бъдат подпомогнати всички, които се нуждаят от помощ.

„Ще продължим всички мерки за подкрепа. Остават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните. За родители, които ще трябва да се грижат за децата си, ще имаме нова помощ, която приехме", добави тя.

„Средният доход на член от семейството трябва да е 915 лева. Родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лева. Условията са упоменати в сайта на Агенцията за социално подпомагане“, заяви Сачева.

В готовност сме и със схемата за детегледачки, тя продължава и родителите могат да кандидатстват, добави тя.

„Днес приехме нова мярка за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган. Работещите, коиото са осигурени на 8-часов работен ден, ще може да разчитат на 24 лв. на ден“, съобщи министърът. 

„За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник, като ще се изплаща директно на служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците в неплатен отпуск. Трябва да се посочат и банковите им сметки, за да се им се превеждат средствата", добави тя. 

„Отделени са 50 млн. лв. за 50 000 души. Мерките засягат 356 000 души. Обезпечаването им ще струва около 400 млн. лева“, призна Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък уверява, че сектор "Търговия" ще остане изцяло отворен. С това гарантираме доставките и производството, добави той.

"Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат“, заяви Борисов. 

„Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса и то за затворените сектори“, добави той.

"Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да са публични, прозрачни и до най-лесния начин да стигнат до бизнеса. Току-що получих информация от Българската банка за развитие, че дойде чаканата от две седмици нотификация от Европейската комисия. Затова от днес миксираме нашите договори с банките партньори и разширяваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса, а именно облекчени кредити чрез банките- партньори ще получават всички малки и средни компании до 1 млн. лв., а големите – до 2 млн. лева", каза още министърът. 


В категории: COVID-19


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
Гражданин
25.11.2020 14:04:21
0
3
Искам да изкажа своята благодарност към ген.Мутафчийски и да знаят, заедно с правителството, че има граждани който ги подкрепят.
15.
До инфектиран
25.11.2020 11:48:02
3
1
И как по-точно се заразихте от близък контакт с човек, който не носи маска при условие, че имате поставени всички ваксинации и реимунизации от задължителния имунизационен календар?

Добре, че не сте учили медицина, че щяхте да сте преболедували всички изучени болести.
То, аз при болен от хепатит А стоях няколко часа и не ме зарази, а вие от човек без маска се заразявате!

То станало- "Паламуд няма да ядеш, че връща старите болести!"
14.
...
25.11.2020 11:10:30
0
2
:)
Що не намалите смъртността и не увеличите пенсионната възраст и да гарантирате, че ще увеличите и средната възраст на продължителност на живота.

В годините на по- ниска пенсионна възраст е имало по-малък относителен дял на безработица, а сега има болни работещи пенсионери* и ниско качество на произведена продукция, защитени от съкращения болни и батаци във всички останали дейности.

пенсионер - всеки, който получава някакъв вид пенсия

Поколенията, обхванати от здравеопазването и превенцията и контрола на заболяванията са демотивирани от болните, защитени работещи или свръхнатоварени със задачи, също от тях.

Имаше период, в който просто трябваше да си избереш една болест и да ти я напишат.
Добре, че не сме студенти по медицина, че трябваше да си изберем целия конспект по специалността.
13.
От инфектиран
25.11.2020 11:07:55
1
7
ТОВА СЕ СЛУЧВА, ЗАЩОТО ПОНЕ 15% ОТКАЗВАТ ДА НОСЯТ МАСКИ, ИНФЕКТИРАНИ, ЗНАЯТ ГО И НЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ! АЗ СЕ ЗАРАЗИХ ОТ ТАКЪВ ЧОВЕК, В БЛИЗЪК КОНТАКТ. ТАКА ЧЕ ВМЕСТО ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО СЕЛСКИ КАРУЦАРИ, СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ И НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТУК!!!
12.
ии
25.11.2020 11:04:22
0
4
Ще се случи най-логичното.
2000 медици ще са оздравели след две седмици, в училищата ще спре да се предава заразата и случаите ще НАМАЛЕЯТ
11.
АДМИНИСТРАТОРА
25.11.2020 10:57:03
3
3
КАТО ЛУД С КАРТЕЧНИЦА БУХА ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ НА ""НЕУДОБНИТЕ ЗА ВЛАСТА КОМЕНТАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!ПО ЛЮБОВ ЛИ ГО ПРАИШ ИЛИ ТИ ПЛАЩАТ !!!!!!!!!!ЩОТО КО ТИ ПЛАЩАТ СЕ НАРИЧА ПРОСТИТУЦИЯ!!!!!!!!!
10.
"""КОЙ""ИМА ИЗГОДА
25.11.2020 10:53:17
2
1
ТОВА НЕ СА ГРАЖДАНИТЕ /при задълбочен анализ на ползи и вреди//!!!!!!ИЗГОДА ИМА ВЛАСТА И ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""!!!!!!!!!!
9.
Петър
25.11.2020 10:50:56
7
3
Има си специалисти умнико, които могат да дават някакви прогнози, но не и тоя измислен псевдо генерал. Като си много знаещ, айде кажи от къде тоз излиза и казва кога какво ще се случи. Всичко е по сценарий
8.
Хах
25.11.2020 10:48:53
8
7
Типично по български. Слагаме този, който най-малко разбира от това. Плюем пулмолога възхваляване коремният хирург. Това е, като да те боли гърлото и да отидеш на гинеколог, защото те боли гърлото ха-ха-ха.
7.
До 4
25.11.2020 10:43:41
4
6
А какъв специалист трябва да е ? Да е специализирал "развитие на смъртноста по време на пандемия" може би ?
6.
Ясно плеха
25.11.2020 10:22:14
9
11
В смисъл ше натъкмим стъкмистиката и рязко ще паднат смъртните случай, които сега над 50% са поставени изкуствено вътре.
5.
Аз
25.11.2020 10:20:22
28
16
Идва най-смъртоносния вирус....КРИЗИС МАНГИЗИС........тогава ще видите кон боб яде ли????
4.
Петър
25.11.2020 10:12:53
14
16
И от къде един коремен хирург може да знае, че през втората седмица вече ще намалее смъртността. Май си знаят сценария предварително
3.
"И това ще мине"
25.11.2020 10:07:09
1
2
Израелските учени, обърнали стареенето, ще се опитат да ни върнат в 2019 година


ФЛОРИДА, ИЗРАЕЛСКО - Израелските учени, които в САЩ създадоха процес, който не просто забавя стареенето, а го обръща при клинични тестове с пациенти над 65-годишна възраст, получиха финансиране от всички държави.
( https://www.jpost.com/health-science/israeli-scientists-say-they-found-a-way-to-reverse-the-human-aging-process-649798 )

Следващата стъпка на изследователите е да открият начин, с който да обърнат времето и всички да се върнем в 2019 година.

"2021 ще е по-зле, няма как. Трябва да се върнем през 2019 и да забраним на оня идиот да яде прилеп" - обединена е цивилизацията, като дори отричащите съществуването на коронавируса, са съгласни, че е ОК един прилеп да бъде пощаден.
Според израелските учени е съвсем реалистично до средата на декември вече да сме се върнали през март тази година, а малко след Нова година при достатъчно продължителен всеобщ престой в барокамерите, ще сме се върнали всички някъде септември 2019.

"Проблемът ни реално е как да осигурим в барокамерите да не влизат заразени, така че да не си занесем вируса в миналото" - умуват откривателите.
2.
NN
25.11.2020 10:06:52
18
15
Време беше да приберат стадото овце Честито!!!!
1.
Игор
25.11.2020 10:06:22
33
13
Ей долен плешив олигофрен, ще ти гори вилата на Червенка, боклук гнусен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Демонтирането на модела Борисов вече започна, сега е време да бъдат решени проблемите на хората „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб Бургазлията наскоро излезе от психоклиника в столицата Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Никой не може да отрече, че на предишните избори ГЕРБ беше първа политическа сила, това е така, защото гласоподавателят вижда постигнатото от нас, коментира Желязкова Предупреждават русенци за обилни валежи Предупреждават русенци за обилни валежи Умоляват се гражданите да ограничат придвижването си и използването на  автомобили да се случва при крайна необходимост с оглед безопасността им Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас На изпит по математика днес се явиха 48 340 десетокласници в страната Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Двамата бяха автори на спорния "Модел 4" за промени в съдебната карта на съдилищата Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Реката, която се движи успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния участък, а преминаването на леки коли е невъзможно Юксел Кадриев проговори за жена си Юксел Кадриев проговори за жена си Става дума за богатата гъркиня Мария, за която той се оженил тайно Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Те поискаха от служебния министър да се извини за изказванията на говорителя на кабинета Антон Кутев, че Недков е взел 1 милион лева Борисов: Заклел съм се в най-святото, че нямам златни кюлчета, а те издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха Борисов: Заклел съм се в най-святото, че нямам златни кюлчета, а те издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха ГЕРБ внасят жалба в ЦИК срещу служебното правителство
Кристиан Ериксен е опериран Кристиан Ериксен е опериран Очаква се халфът да бъде изписан от болницата в Копенхаген Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Арестите са извършени след четиримесечно разследване от подразделението за организирана престъпност в града Байдън със символичен подарък за Путин Байдън със символичен подарък за Путин Двамата се видяха след Срещата на върха на НАТО в Брюксел Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Според доклад България е на 27-мо място СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 Този щам e идентифициран за пръв път в Перу Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Херцогинята е решила да подкрепи съпруга си при срещата със семейството му Хаос в Гърция заради стачка Хаос в Гърция заради стачка Придвижването ще бъде затруднено и по вода, и по суша Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Колекцията е доминирана от червено и оранжево, а отпечатъците върху артикулите са вдъхновени от отличителните линии на колите на Ферари и статии във вестници Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио А местните правила съветват всеки присъстващ да избягва физически контакт Исландия хвърли маските Исландия хвърли маските Ресторантите в страната отварят до полунощ  
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня Предизборна агитация:
- Гарантирам ви, че след пет години ще живеем по-добре от европейците!
Глас от залата:
- Защо, на тях какво ще им се случи?
Виц на деня Виц на деня Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ноември плюс 13 градуса, февруари плюс 13, юни плюс 13. Поне термометрите показват някаква стабилност в България.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори