×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С аплодисменти и без дебат: Депутатите сложиха край на „вечния длъжник“


С аплодисменти и без дебат: Депутатите сложиха край на „вечния длъжник“
Народното събрание въведе десетгодишна давност
20 Ноември 2020, Петък, 11:27 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Въведоха десетгодишна давност с някои изключения

Народното събрание премахна фигурата на т. нар. вечен длъжник. Това стана с гласуване на второ четене на допълнение в Закона за задълженията и договорите. Измененията не предизвикаха дебат в зала и бяха гласувани почти единодушно. Те бяха предложени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Окончателното им приемане предизвика аплодсименти в залата.

Решението може да се приеме за революционно у нас. Националистите се борят отдавна за премахване на „вечния длъжник“.

Промяната в закона повелява, че "с изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено". 

Давността няма да се прилага за вземания на еднолични търговци или на физически лица - съдружници в дружество по чл. 357., както и за непозволено увреждане, за неоснователно обогатяване, за издръжка, за трудово възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда. 

По предложение на Христиан Митев от "Обединени патриоти" (НФСБ) пленарнала зала днес одобри "редакционно" и още две изключения - давността няма да се прилага и за вземания "по повод приватизационни сделки" и "по повод имущество, реституирано по реда на нормативен акт".

От трибуната г-н Митев приветства промените. Той подчерта, че България е останала единствената държава в Европейския съюз, в която продължава да има вечни длъжници. 

Митев и съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) обясниха, че проблемът засяга стотици хиляди български граждани. 

Последният отхвърли критиките, че от поправките ще се възползват некоректните длъжници. 

Веселинов също предложи редакционна поправка, касаеща заварените случаи. Тя бе одобрена.

Така текстът придоби окончателно следния вид: „За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането.“

Пред влизането на промените в сила има още една бариера - президентът би могъл да наложи вето и да върне закона в парламента за трето гласуване. Въпросът е дали това ще се случи. 

 

Очаквайте подробности


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Степан Виноградов
21.11.2020 12:51:10
0
1
Депутатите пpoпycĸaт няĸoй вaжни acпeĸти.
1.Bиновен ли е длъжниĸa зa coбcтвeния cи фaлит.
2.Oтгoвopнocттa нa бaнĸитe зa зaпaзвaнe нa ипoтeĸиpaнoтo в тяxнa пoлзa имyщecтвo и дaдeнa ли e oт тяx възмoжнocт нa длъжниĸa дa paзcpoчи дължимoтo, пpeди дa изпaднe в нecъcтoятeлнocт.
Moят пpимep: Фиpмaтa ми имaшe ĸpeдит oĸoлo 250 000 лв., взeт 2006 г., oбeзпeчeн c нeдвижими имoти зa 500 000 лв. – пo oцeнĸa нa бaнĸaтa. 2008 г. oт бaнĸaтa пoиcĸaxa дa cтaнa cъдлъжниĸ, ĸaтo физичeĸo лицe, /явнo знaexa зa нacтъпвaщaтa финaнcoвa ĸpизa/. Πoдпиcax aнeĸca. Kpeдитa пoгacявax peдoвнo дo cpeдaтa нa 2010 г, нo бизнeca ce cĸaпa, бaнĸepитe вдигaxa paмeнe – oпpaвяй ce и aз oбявиx нecъcтoятeлнocт нa фиpмaтa.He мoжex пoвeчe дa плaщaм. Ceгa cмe 2020, нямaм личнo имyщecтвo, имaм няĸoлĸo изпълнитeлни дeлa нa oбщa cтoйнocт нaд 300 000 лeвa, живeя ĸaтo пocлeдния пpocяĸ, eдвa cи нaмиpaм paбoтa и тo нeлeгaлнo – KЪДE E CΠPABEДЛИBOCTTA И MOЯTA BИHA? – Cвeтoвнa финaнcoвa ĸpизa 2008 г вepoятнo пpeдизвиĸaнa oт мeн.
11.
До 9
20.11.2020 19:10:18
1
2
Да не си ти този,който е решил да не си плаща сметката за телефона и години наред да се прави на луд? Нали знаеш че безплатен обяд няма и каквото си говорил или консумираш като ток и вода и т.н се плаща? Аман от нагли псевдо хитреци,които се чудят от къде да спестят 50лв и с години не плащат на операторите, после другите са им виновни.....
10.
До 7
20.11.2020 15:24:41
1
2
Последно?! Така и не разбрах, банките ли са виновни или длъжниците!! Напъна се да кажеш нещо и каза едно ГОЛЯМО НИЩО!
9.
me
20.11.2020 15:03:40
3
6
Браво! Само това мога да кажа. Крайно време беше. Ако някой кредиор не може да си прибере вересиите 10 г., то значи че и 20 да са, пак няма да може. А не някакви цървули да ти звънят, че им дължиш 50 лв за сметка от 2000та година на мобилен.
8.
1234
20.11.2020 14:35:52
1
10
това ще удари колекторските фирми,не банките,защото всички не обслужвани кредити се изкупуват на търгове от наглите колектори,а на човек който няма имоти няма нищо,какво да му вземат,да не говорим ,че губят давност,да са мислили като са купували кредити и изнудвали хората,сега да пият по една ледена вода и да лапат
7.
Tinker Bell
20.11.2020 14:22:48
14
5
Грозно популистки , социално и икономически вреден закон. Не знаят какво правят, сега всички ще плащаме за лакомията на банки, лизингови дружества и финансови институции, които дават кредити на хора които очевадно няма как, а вероятно и не възнамеряват да ги връщат. Така наречените вечни длъжници са безотговорни хора, които харчат повече , отколкото печелят, откъде накъде другите ще им плащат масрафа. То бива популизъм, ама това е пълно извращение.
6.
юберашунгмахен
20.11.2020 12:35:18
3
15
много сте наивни, да не мислите че ще се отървете , това е популистки закон с който герберастите искат малко да си вдигнат рейтинга за предстоящите избори, ще ви го набият до сливиците и ще ви ошушкат както винаги са правили
мутрите колектори не ги интересуват закони , и след 20 г ще ви звънят и ще ви заплашват на тях нищо не им струва а на вас ще ви унищожат нервите
5.
SS
20.11.2020 12:29:11
2
1
AVE EIII , TEZ MAITAP LI SI PRAVIAT ?
TOVA KOETO SA GLASUVALI E EDNO ZAMAZVANE NA OCHITE ....MIJA DA TE LAJA .
BULGARIA E EDINSTVENNATA STRANA , CHLEN NA EU BEZ " ZAKON ZA BANKRUPCIITE " .
DO 2 GODINI TRIABVA DA BADE IMPLAMENTIRAN INACHE , EVRO SUBSIDII - YOUK .
I NA CHE SE ITA , KOLEKTORI I T.N. V ........ .
4.
Болт
20.11.2020 12:07:51
2
16
100 % има оставена някоя вратичка през която пак ще ни плющят.
Примерно "при изкупуване на задължението започва нов 10 годишен срок... ". Минават 9 1/2 год, изкупува ти ги друга фирма и нови 10 год. И така до безкрай...
3.
наблюдателен
20.11.2020 12:03:03
1
16
Революционно !??! След четири години управление с патриотите и след повече от 10 години на управление на ГЕРБ най-накрая изпълниха деректива на европеския съюз. България до сега бе единствената държава в ЕС без защита на длъжниците и при обяваване на частен фалит за физически лица и 10 годишен давностен срок за погасяване на задълженията. Това управление си отива и ще бъде запомнено само със лобистки закони и скандали.
2.
Hkjf
20.11.2020 11:59:41
4
16
срока трябва да е 5г,а не 10г,иначе браво,най-наглите в държавата ще си го получат-колекторските фирми,за целия тормоз,дела,заплахи ,ся в г*за да го поемат,браво на патриотите ,нещо смислено да се случи
1.
Ахмаков
20.11.2020 11:45:39
2
20
И какво ще правят сега фирмичките за събиране на задължения ?Finito la comedia.Изкупиха от банките лошите кредити за жълти стотинки и чакаха небивали печалби.Сега очаквам и закон за регулиране на печалбата във финансовите институции.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори