×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф.Михаил Мирчев за „розовата“ атака: Моя работа като преподавател е да уча студентите да мислят сами, с главите си!


13 Ноември 2020, Петък, 12:09 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Преподавателят е категоричен, че в лекциите му не е имало ксенофобско съдържание

 

Името на проф.Михаил Мирчев, преподаващ на поколения студенти – политолози, социолози и журналисти в СУ „Св.Климент Охридски“, УНСС, БСУ и още няколко висши учебни заведения, бе замесено тези дни в грозен скандал.

Започна ли чистка на неудобни българи от интелектуалния ни елит чрез доноси

Той бе обвинен, че съдържанието на лекциите му било „ксенофобско“ и „изпълнено с расистко съдържание“. Давал квалификации срещу роми, бежанци, мигранти и казвал, че циганите били „доста агресивна общност с много агресивно поведение“, можели да се оправят само с „диктатура“,  а афганистанците – „неспособни да се учат, годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“.

Под отвореното писмо са се подписали студенти, неправителствени организации като Постоянната ромска конференция, Солидарност с мигрантите, Рома Столипиново, правозащитни активисти, движение „Че Гевара“ и от ЛГБТ асоциации.

Заради необичайната снимка с розовочервен фон и цветовете на дъгата, с две сърчица в левия ъгъл, с които е „разкрасена“ емблематичната сграда на Софийския университет в отвореното писмо, в социалните мрежи вече определят акцията срещу проф.Мирчев като първата „розова атака“ в България.

Проф.Михаил Мирчев е озадачен от декларацията на студентите.  „Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са  с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят  сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От ежедневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката.  От политиката и институциите. От религията“, отговори им университетският преподавател чрез пост в социалната мрежа. 

В негова защита се обявиха трима студенти по право от СУ "Св.Климент Охридски", които оповестиха следния отговор на атака:

СРЕЩУ ДОНОСИТЕ И ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕТО НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ

МОЛБА

ДО

Проф. дфн Анастас Герджиков,

Ректор на СУ

Доц. дпн Милен Замфиров,

Декан на ФНОИ

Проф. д-р Нели Бояджиева,

Председател, Общо събрание на ФНОИ

КОПИЕ ДО

Красимир Вълчев,

Министър на образованието и науката

Проф. д-р Димитър Димитров,

Ректор на УНСС

Относно: Отвореното писмо на „Студентското общество за равенство при СУ“ по повод „тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“

На 11.11.2020г. в социалните мрежи се появи отворено писмо, адресирано до ръководните органи на СУ и ФНОИ, в което се твърди, че проф. М. Мирчев, завеждащ курса „Социална работа с етно групи“, защитавал и пропагандирал „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „расистки“ и т.н. тези (употребените в писмото епитети, етикети и идеологеми са много). Въпросното писмо, наподобяващо по своя характер т.нар. „доноси“ от отминалото време на тоталитаризма, завършва с искане за „незабавното уволнение“ на проф. Мирчев, заменянето на курса му с такъв „който отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм“, както и да се приемат поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които „да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм“ и да се приложат мерки по „изкореняването“ на тези явления и да се гарантира, „че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано“.

Изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативните твърдения изложени в писмото, както и с абсурдните искания, които се поставят. Съобръженията ни за това са следните:

Предметът на учебната дисциплина, озаглавена „Социална работа с етно групи“, предполага разговори насочени към етносите и расите и проблемите при взаимодействиятя между различни култури на една територия. Когато става дума за интеграция на хора от даден етнос в обществото няма как да се разисква сериозно и обстойно темата, без да се посочват проблемите, които стоят пред такава интеграция. Това не е и не може да бъде квалифицирано като расизъм, а като обективно и реалистично поставяне на проблемите пред обществеността и науката, тъй като в противен случай трябва да приемем, че Народното събрание, Европейският парламент и всички национални, европейски и международни институции и организации, които се занимават с проблемите на интеграция на малцинствените групи са проповедници на расизъм и ксенофобия и всякакви типове омраза, защото адресират малцинствени проблеми.

Обсъждането на културните норми в Пакистан и Афганистан като „примитивни“ не представлява проява на расизъм, а обективно изтъкване на културни различия между нашата култура на демокрация, свобода на вероизповеданията и словото с държави, в които преобладаващо се правораздава от религиозни съдилища. В този контекст твърдението на проф. Мирчев е потвърждавано от множество историци, културолози и изследователи на държавността в Близкия изток. Същото се отнася и за липсата на добро образование в държавите от където идват мигранти в Европа. Средната степен на образованост и заетост сред мигрантите в Европа е изключително ниска. Според проучвания на Евростат, публикувано през април 2020г., 30% младежите с мигрантски произход между 15-29г. не са нито учащи, нито работещи през 2013г., като въпреки усилията на институциите през 2019г. този процент е спаднал едва на 22%, което ги поставя в тежест на социалната система на държавите членки. А според „Индикатори за интеграцията на имигрантите“ официално издание на Европейския съюз степента на неграмотност сред мигрантите първо поколение е 30%, а при мигрантите второ поколение – 25%. Тоест подобни твърдения не са основани на ксенофобия, расизъм и други видове „псевдонаучни тези“, а на реални, обективни и официални данни.

Същото се отнася и до изказването на проф. Мирчев за раждаемостта, което авторите на писмото твърдят,че е било с конкретен адресат студент- майка на две деца. Демографската криза у нас не е въображаем проблем, а е много истински и сериозен и изразяването на мнение по такъв въпрос, независимо дали се използват полит-коректни термини или шеговит тон не е форма на дискриминация или сексизъм, а обсъждане на обществен проблем пряко свързан с изучавания предмет. Трябва и да се отбележи, че обсъждането на такива актуални въпроси спомага ангажирането на вниманието на студентите в сегашната ситуация на дистанционно обучение, което определено е похвално, а не укорително.

В писмото изобилства от внушения за тоталитарни уклони у преподавателя, но за това липсва каквато и да е фактологическа обосновка и считаме, че такива необосновани внушения петнят доброто име и уронват престижа както на конкретния преподавател, така и на Софийския Университет и академичната общност, които са представени като плодородна почва за дискриминация и нехуманни политически идеологии, което определено не отговаря на истината.

Осъждаме употребата на такъв тип доноси, тъй като възбуждат основателен страх у студентите и преподавателския състав и ги кара да се въздържат от това да изразяват мнения и да обсъждат важни обществени проблеми, което косвено нарушава правото им на свобода на словото гарантирано от чл.39 от Конституцията, както и от чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, респективно и чл.10 от ЕКПЧ, по която България е страна. Смятаме, че академичната общност възпитава и поддържа свободолюбив дух със свобода на словото и мненията, без това да нарушава безпартийната и аполитичната ѝ същност.

Обръщаме специално внимание, че в цитираното отворено писмо са се включили лица, неправителствени и етнически организации, някои от които подкрепят ратифицирането на международни документи, текстове от които противоречат на нашата Конституция. Подписали са се организации като „Постоянна ромска конференция“ и „ЛевФем“ (радикална организация, която се самоопределя като „Обединение на феминизма, антирасизма и АНТИКАПИТАЛИЗМА“) От каква позиция такива политически организации могат да изискват уволнението на преподавател, само защото е изразил мнение, което те не споделят? Нима това не е дискриминация и ограничаване на права и свободи? Нима това не е тоталитаризъм сякаш изваден от описание на някоя антиутопия?

Молим, на основание гореизложеното, да изразите позиция по въпроса и да защитите правото на свобода на словото и доброто име на академичната общност.

Вярваме, че молбата ни ще бъде удовлетворена .

Румен Александров Попов - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Радослав Георгиев Мичев - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Симеон Божидаров Делчев - студент 3-ти курс "право" ЮФ на СУ

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
Фактите и думите
13.11.2020 16:06:46
3
6
Базираните на статистически данни истини, казани от този професор, набеден за националсоциалист, трудно могат да бъдат оспорени.

Но в същото време е важно да подбираме думите си. Всички тези неоспорими факти може да се представят и в по-безобидна форма, така че да не могат да бъдат лесно атакувани от "защитниците". Може, дори без да да се използва смешно политически коректно говорене.

Достатъчно е да се представят статистически данни напр. за поведението на дискутираните народи. Изводът от тези данни е по-силен от използватнето на думи като "примитивни", защото студентите сами ще си направят извода.
9.
:) :) :)
13.11.2020 14:38:51
0
19
В последните години не съм видял хора, които да имат такава нетърпимост към различното мнение, както либералите и соросоидите!
Те са новите комунисти и фашисти.
Всъщност са оптимална комбинация от двете.
При тях вирееш, само ако си от някое малцинство... независимо какво...
8.
Дидо
13.11.2020 14:24:38
1
16
Браво на тези трима студенти!Поздрави от Търново!
7.
baihui
13.11.2020 13:49:41
1
17
Ей, маймун, работата на преподавателя е освен материята, която преподава е и да замества тъпите родители на ученика!
6.
Метаморфози
13.11.2020 12:57:32
9
6
Наследниците на интернационалните комунисти- ленинисти, борци срещу религии ,етношовинизми, хитлеризми, станаха най- страстни привърженици на фашизма и православния фанатизъм. Не че е интересно, даже е обяснимо. Чакат пак големия брат, да ги постави начело, безкрайно и без конкуренция. Нали Хитлер е лош, и неговата идеология е победена и заклеймена отдавна? Къде ни връщате пак, ортодоксални марксисти?
5.
Тежко е...
13.11.2020 12:44:47
4
1
В този труден момент се нуждаете от прегръдка.....бъдете силни!
4.
Другари!,
13.11.2020 12:42:13
2
4
Да седнем и да си поплачем...малко.....въй въй....
3.
Да
13.11.2020 12:41:20
3
39
Като всеки човек, който казва истини и него сега ще го разкостят.
Тези, които го атакуват, ще бъдат само хора, които смятат ненормалното за нормално, лъжата за истина, черното за бяло.
Лошото е, че дори те знаят, че грешат, но чрез крясъците си, се опитват да заглушат не само разума, но и собствената си съвест.
2.
Точно пък
13.11.2020 12:27:38
27
8
Мирчев да ми обяснява какъв преподавател е. Супер надменен човек.
1.
Не....
13.11.2020 12:26:32
38
9
Неговата работа е да учи хората да мислят, но не на теми извън предмета му. За това политика и идеология са забранени в учебните заведения. Няма значение какъв е, може да е най-големият расист на света, но това трябва да е извън учебната зала.

Хайде да не почваме с глупостите... идеологическа чистка и прочие. Ако някой беше почнал чистка едвали щеше да остане агент на държавна сигурност на позиция в учебните заведения.

Учениците му са възмутени и с право. Да си преподава предмета, но не и идеологията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори