×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Планът за възстановяване ще генерира поне 8 млрд. лв. частни инвестиции
  • Страшни жеги ни очакват през август, в Северна България температурите ще се усещат като 52 градуса, твърди климатологът проф.Рачев
  • България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г
  • Израел ще слага трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хората над 60-годишна възраст
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф.Михаил Мирчев за „розовата“ атака: Моя работа като преподавател е да уча студентите да мислят сами, с главите си!


13 Ноември 2020, Петък, 12:09 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Преподавателят е категоричен, че в лекциите му не е имало ксенофобско съдържание

 

Името на проф.Михаил Мирчев, преподаващ на поколения студенти – политолози, социолози и журналисти в СУ „Св.Климент Охридски“, УНСС, БСУ и още няколко висши учебни заведения, бе замесено тези дни в грозен скандал.

Започна ли чистка на неудобни българи от интелектуалния ни елит чрез доноси

Той бе обвинен, че съдържанието на лекциите му било „ксенофобско“ и „изпълнено с расистко съдържание“. Давал квалификации срещу роми, бежанци, мигранти и казвал, че циганите били „доста агресивна общност с много агресивно поведение“, можели да се оправят само с „диктатура“,  а афганистанците – „неспособни да се учат, годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“.

Под отвореното писмо са се подписали студенти, неправителствени организации като Постоянната ромска конференция, Солидарност с мигрантите, Рома Столипиново, правозащитни активисти, движение „Че Гевара“ и от ЛГБТ асоциации.

Заради необичайната снимка с розовочервен фон и цветовете на дъгата, с две сърчица в левия ъгъл, с които е „разкрасена“ емблематичната сграда на Софийския университет в отвореното писмо, в социалните мрежи вече определят акцията срещу проф.Мирчев като първата „розова атака“ в България.

Проф.Михаил Мирчев е озадачен от декларацията на студентите.  „Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са  с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят  сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От ежедневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката.  От политиката и институциите. От религията“, отговори им университетският преподавател чрез пост в социалната мрежа. 

В негова защита се обявиха трима студенти по право от СУ "Св.Климент Охридски", които оповестиха следния отговор на атака:

СРЕЩУ ДОНОСИТЕ И ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕТО НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ

МОЛБА

ДО

Проф. дфн Анастас Герджиков,

Ректор на СУ

Доц. дпн Милен Замфиров,

Декан на ФНОИ

Проф. д-р Нели Бояджиева,

Председател, Общо събрание на ФНОИ

КОПИЕ ДО

Красимир Вълчев,

Министър на образованието и науката

Проф. д-р Димитър Димитров,

Ректор на УНСС

Относно: Отвореното писмо на „Студентското общество за равенство при СУ“ по повод „тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“

На 11.11.2020г. в социалните мрежи се появи отворено писмо, адресирано до ръководните органи на СУ и ФНОИ, в което се твърди, че проф. М. Мирчев, завеждащ курса „Социална работа с етно групи“, защитавал и пропагандирал „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „расистки“ и т.н. тези (употребените в писмото епитети, етикети и идеологеми са много). Въпросното писмо, наподобяващо по своя характер т.нар. „доноси“ от отминалото време на тоталитаризма, завършва с искане за „незабавното уволнение“ на проф. Мирчев, заменянето на курса му с такъв „който отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм“, както и да се приемат поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които „да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм“ и да се приложат мерки по „изкореняването“ на тези явления и да се гарантира, „че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано“.

Изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативните твърдения изложени в писмото, както и с абсурдните искания, които се поставят. Съобръженията ни за това са следните:

Предметът на учебната дисциплина, озаглавена „Социална работа с етно групи“, предполага разговори насочени към етносите и расите и проблемите при взаимодействиятя между различни култури на една територия. Когато става дума за интеграция на хора от даден етнос в обществото няма как да се разисква сериозно и обстойно темата, без да се посочват проблемите, които стоят пред такава интеграция. Това не е и не може да бъде квалифицирано като расизъм, а като обективно и реалистично поставяне на проблемите пред обществеността и науката, тъй като в противен случай трябва да приемем, че Народното събрание, Европейският парламент и всички национални, европейски и международни институции и организации, които се занимават с проблемите на интеграция на малцинствените групи са проповедници на расизъм и ксенофобия и всякакви типове омраза, защото адресират малцинствени проблеми.

Обсъждането на културните норми в Пакистан и Афганистан като „примитивни“ не представлява проява на расизъм, а обективно изтъкване на културни различия между нашата култура на демокрация, свобода на вероизповеданията и словото с държави, в които преобладаващо се правораздава от религиозни съдилища. В този контекст твърдението на проф. Мирчев е потвърждавано от множество историци, културолози и изследователи на държавността в Близкия изток. Същото се отнася и за липсата на добро образование в държавите от където идват мигранти в Европа. Средната степен на образованост и заетост сред мигрантите в Европа е изключително ниска. Според проучвания на Евростат, публикувано през април 2020г., 30% младежите с мигрантски произход между 15-29г. не са нито учащи, нито работещи през 2013г., като въпреки усилията на институциите през 2019г. този процент е спаднал едва на 22%, което ги поставя в тежест на социалната система на държавите членки. А според „Индикатори за интеграцията на имигрантите“ официално издание на Европейския съюз степента на неграмотност сред мигрантите първо поколение е 30%, а при мигрантите второ поколение – 25%. Тоест подобни твърдения не са основани на ксенофобия, расизъм и други видове „псевдонаучни тези“, а на реални, обективни и официални данни.

Същото се отнася и до изказването на проф. Мирчев за раждаемостта, което авторите на писмото твърдят,че е било с конкретен адресат студент- майка на две деца. Демографската криза у нас не е въображаем проблем, а е много истински и сериозен и изразяването на мнение по такъв въпрос, независимо дали се използват полит-коректни термини или шеговит тон не е форма на дискриминация или сексизъм, а обсъждане на обществен проблем пряко свързан с изучавания предмет. Трябва и да се отбележи, че обсъждането на такива актуални въпроси спомага ангажирането на вниманието на студентите в сегашната ситуация на дистанционно обучение, което определено е похвално, а не укорително.

В писмото изобилства от внушения за тоталитарни уклони у преподавателя, но за това липсва каквато и да е фактологическа обосновка и считаме, че такива необосновани внушения петнят доброто име и уронват престижа както на конкретния преподавател, така и на Софийския Университет и академичната общност, които са представени като плодородна почва за дискриминация и нехуманни политически идеологии, което определено не отговаря на истината.

Осъждаме употребата на такъв тип доноси, тъй като възбуждат основателен страх у студентите и преподавателския състав и ги кара да се въздържат от това да изразяват мнения и да обсъждат важни обществени проблеми, което косвено нарушава правото им на свобода на словото гарантирано от чл.39 от Конституцията, както и от чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, респективно и чл.10 от ЕКПЧ, по която България е страна. Смятаме, че академичната общност възпитава и поддържа свободолюбив дух със свобода на словото и мненията, без това да нарушава безпартийната и аполитичната ѝ същност.

Обръщаме специално внимание, че в цитираното отворено писмо са се включили лица, неправителствени и етнически организации, някои от които подкрепят ратифицирането на международни документи, текстове от които противоречат на нашата Конституция. Подписали са се организации като „Постоянна ромска конференция“ и „ЛевФем“ (радикална организация, която се самоопределя като „Обединение на феминизма, антирасизма и АНТИКАПИТАЛИЗМА“) От каква позиция такива политически организации могат да изискват уволнението на преподавател, само защото е изразил мнение, което те не споделят? Нима това не е дискриминация и ограничаване на права и свободи? Нима това не е тоталитаризъм сякаш изваден от описание на някоя антиутопия?

Молим, на основание гореизложеното, да изразите позиция по въпроса и да защитите правото на свобода на словото и доброто име на академичната общност.

Вярваме, че молбата ни ще бъде удовлетворена .

Румен Александров Попов - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Радослав Георгиев Мичев - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Симеон Божидаров Делчев - студент 3-ти курс "право" ЮФ на СУ

 


В категории: Политика


Алисия се разсъблече
Алисия се разсъблече 27/07/2021, Вторник 18:58 2
Кафето поскъпна драстично
Кафето поскъпна драстично 27/07/2021, Вторник 17:40 1
10
Коментара по темата
10.
Фактите и думите
13.11.2020 16:06:46
3
6
Базираните на статистически данни истини, казани от този професор, набеден за националсоциалист, трудно могат да бъдат оспорени.

Но в същото време е важно да подбираме думите си. Всички тези неоспорими факти може да се представят и в по-безобидна форма, така че да не могат да бъдат лесно атакувани от "защитниците". Може, дори без да да се използва смешно политически коректно говорене.

Достатъчно е да се представят статистически данни напр. за поведението на дискутираните народи. Изводът от тези данни е по-силен от използватнето на думи като "примитивни", защото студентите сами ще си направят извода.
9.
:) :) :)
13.11.2020 14:38:51
0
19
В последните години не съм видял хора, които да имат такава нетърпимост към различното мнение, както либералите и соросоидите!
Те са новите комунисти и фашисти.
Всъщност са оптимална комбинация от двете.
При тях вирееш, само ако си от някое малцинство... независимо какво...
8.
Дидо
13.11.2020 14:24:38
1
16
Браво на тези трима студенти!Поздрави от Търново!
7.
baihui
13.11.2020 13:49:41
1
17
Ей, маймун, работата на преподавателя е освен материята, която преподава е и да замества тъпите родители на ученика!
6.
Метаморфози
13.11.2020 12:57:32
9
6
Наследниците на интернационалните комунисти- ленинисти, борци срещу религии ,етношовинизми, хитлеризми, станаха най- страстни привърженици на фашизма и православния фанатизъм. Не че е интересно, даже е обяснимо. Чакат пак големия брат, да ги постави начело, безкрайно и без конкуренция. Нали Хитлер е лош, и неговата идеология е победена и заклеймена отдавна? Къде ни връщате пак, ортодоксални марксисти?
5.
Тежко е...
13.11.2020 12:44:47
4
1
В този труден момент се нуждаете от прегръдка.....бъдете силни!
4.
Другари!,
13.11.2020 12:42:13
2
4
Да седнем и да си поплачем...малко.....въй въй....
3.
Да
13.11.2020 12:41:20
3
39
Като всеки човек, който казва истини и него сега ще го разкостят.
Тези, които го атакуват, ще бъдат само хора, които смятат ненормалното за нормално, лъжата за истина, черното за бяло.
Лошото е, че дори те знаят, че грешат, но чрез крясъците си, се опитват да заглушат не само разума, но и собствената си съвест.
2.
Точно пък
13.11.2020 12:27:38
27
8
Мирчев да ми обяснява какъв преподавател е. Супер надменен човек.
1.
Не....
13.11.2020 12:26:32
37
9
Неговата работа е да учи хората да мислят, но не на теми извън предмета му. За това политика и идеология са забранени в учебните заведения. Няма значение какъв е, може да е най-големият расист на света, но това трябва да е извън учебната зала.

Хайде да не почваме с глупостите... идеологическа чистка и прочие. Ако някой беше почнал чистка едвали щеше да остане агент на държавна сигурност на позиция в учебните заведения.

Учениците му са възмутени и с право. Да си преподава предмета, но не и идеологията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. Вижте до кои държави ще лети EasyJet през август 2021 г. България ще има ръст с 16 % Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Ирония: Ива Митева подписва обезщетения заради калпави закони, които не могла да спре като чиновник Сигурно вече за над 700 000 лв. съм разписала, обясни председателката на парламента Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Арестуваха Алф от Силистар, дават го на прокуратурата Георги Георгиев ще бъде обвинен по чл.278 – за унищожаване на защитена територия   Кафето поскъпна драстично Кафето поскъпна драстично Опустошителните метеорологични условия в Бразилия са една от главните причини за покачването на цената на арабиката ГЕРБ: Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец ГЕРБ: Бойко Рашков е пряко отговорен за увеличения мигрантски поток в България през последния един месец В Центъра за мигранти в Любимец са запълнени 500 места, от капацитет 660 Кубрат Пулев иска да пуснат минерална вода до лукс вилата му Кубрат Пулев иска да пуснат минерална вода до лукс вилата му Общинският съвет в Сапарева баня трябва да се произнесе по молбата на предстоящата си сесия ГЕРБ бойкотира, но контролира комисията за полицейското насилие над протестиращи ГЕРБ бойкотира, но контролира комисията за полицейското насилие над протестиращи Председателят на органа Николай Хаджигенов изненада колегите си, като им предложи да работят без вътрешни правила ВМРО иска референдум за ЛГБТ+, Северна Македония и циганизацията ВМРО иска референдум за ЛГБТ+, Северна Македония и циганизацията Призивът е отправен към президента Румен Радев,  "Има такъв народ" и останалите парламентарни групи Слави Трифонов към "някои боклуци": Слуховете за моята смърт са силно преувеличени Слави Трифонов към "някои боклуци": Слуховете за моята смърт са силно преувеличени Лидерът на ИТН прояви самоирония и цитира Марк Твен   Жени Калканджиева търси споделено пътуване от Бургас към София Жени Калканджиева търси споделено пътуване от Бургас към София "Срещу една кора с яйца бих те върнал", пишат под поста й  
Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Петима в неизвестност след взрива в Леверкузен Няколко души са пострадали, двама от тях сериозно Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Доктор от Белия дом хвърли бомба: Байдън е зле с главата, оттегля се! Д-р Рони Джаксън е съмнителен източник, преди е говорил глупости и за Тръмп За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две За глобалистите с картечница и как Европа се разцепва на две Глашатаите на либералния консенсус у нас са облечени в мантията на новия морал – нищо, че са същите труженички от стария, макар и префасониран и саниран с европари бордей Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Който пушил - пушил! Шеф на Филип Морис иска забрана на цигарите до 10 години Вместо цигари, тютюневите гиганти ще произвеждат лекарства В Германия обмислят ограничения за неваксинирани В Германия обмислят ограничения за неваксинирани Мярката, ако случаите на заразени с коронавирус се увеличат Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Кандидатката за канцлер на Германия се извини за думата "негър" Извинението е последния от серия неуспехи за Аналена Бербок Отменят полицейския час на остров Миконос Отменят полицейския час на остров Миконос Отпада и забраната за музиката в заведенията през цялото денонощие. Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Биткойн отскочи високо в началото на седмицата Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Стотици евакуирани заради пожарите на остров Сардиния Около 10 000 декара са опустошени Безплатен секс за спортисти Безплатен секс за спортисти Ако докажете, че сте номер 1, някой от нашите модели ще ви покаже специалните си умения, обяви сайт за възрастни
Атанас ПЕКАНОВ Експертният потенциал в някои институции е нарязан на скрап Виц на деня Виц на деня Говорят две сексоложки:
- Коя е любимата поза на жените?
- Мъж, който е наведен над щанд с бижута...
Виц на деня Виц на деня Един споделя на приятел:
- Записах гласа на жената с касетофон.
- И защо?
- Прави ми кеф да я спирам в средата на изречението...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все отнякъде трябва да се започне! - казал френският кавалер, целувайки ръката на дамата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори