×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Проф.Михаил Мирчев за „розовата“ атака: Моя работа като преподавател е да уча студентите да мислят сами, с главите си!


13 Ноември 2020, Петък, 12:09 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Преподавателят е категоричен, че в лекциите му не е имало ксенофобско съдържание

 

Името на проф.Михаил Мирчев, преподаващ на поколения студенти – политолози, социолози и журналисти в СУ „Св.Климент Охридски“, УНСС, БСУ и още няколко висши учебни заведения, бе замесено тези дни в грозен скандал.

Започна ли чистка на неудобни българи от интелектуалния ни елит чрез доноси

Той бе обвинен, че съдържанието на лекциите му било „ксенофобско“ и „изпълнено с расистко съдържание“. Давал квалификации срещу роми, бежанци, мигранти и казвал, че циганите били „доста агресивна общност с много агресивно поведение“, можели да се оправят само с „диктатура“,  а афганистанците – „неспособни да се учат, годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“.

Под отвореното писмо са се подписали студенти, неправителствени организации като Постоянната ромска конференция, Солидарност с мигрантите, Рома Столипиново, правозащитни активисти, движение „Че Гевара“ и от ЛГБТ асоциации.

Заради необичайната снимка с розовочервен фон и цветовете на дъгата, с две сърчица в левия ъгъл, с които е „разкрасена“ емблематичната сграда на Софийския университет в отвореното писмо, в социалните мрежи вече определят акцията срещу проф.Мирчев като първата „розова атака“ в България.

Проф.Михаил Мирчев е озадачен от декларацията на студентите.  „Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са  с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги уча да мислят  сами, с главите си. Но въз основа на факти. А фактите са всякакви. От ежедневието. От статистиката. От специални изследвания. От изкуството и етиката.  От политиката и институциите. От религията“, отговори им университетският преподавател чрез пост в социалната мрежа. 

В негова защита се обявиха трима студенти по право от СУ "Св.Климент Охридски", които оповестиха следния отговор на атака:

СРЕЩУ ДОНОСИТЕ И ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕТО НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ

МОЛБА

ДО

Проф. дфн Анастас Герджиков,

Ректор на СУ

Доц. дпн Милен Замфиров,

Декан на ФНОИ

Проф. д-р Нели Бояджиева,

Председател, Общо събрание на ФНОИ

КОПИЕ ДО

Красимир Вълчев,

Министър на образованието и науката

Проф. д-р Димитър Димитров,

Ректор на УНСС

Относно: Отвореното писмо на „Студентското общество за равенство при СУ“ по повод „тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“

На 11.11.2020г. в социалните мрежи се появи отворено писмо, адресирано до ръководните органи на СУ и ФНОИ, в което се твърди, че проф. М. Мирчев, завеждащ курса „Социална работа с етно групи“, защитавал и пропагандирал „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „расистки“ и т.н. тези (употребените в писмото епитети, етикети и идеологеми са много). Въпросното писмо, наподобяващо по своя характер т.нар. „доноси“ от отминалото време на тоталитаризма, завършва с искане за „незабавното уволнение“ на проф. Мирчев, заменянето на курса му с такъв „който отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм“, както и да се приемат поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които „да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм“ и да се приложат мерки по „изкореняването“ на тези явления и да се гарантира, „че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано“.

Изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативните твърдения изложени в писмото, както и с абсурдните искания, които се поставят. Съобръженията ни за това са следните:

Предметът на учебната дисциплина, озаглавена „Социална работа с етно групи“, предполага разговори насочени към етносите и расите и проблемите при взаимодействиятя между различни култури на една територия. Когато става дума за интеграция на хора от даден етнос в обществото няма как да се разисква сериозно и обстойно темата, без да се посочват проблемите, които стоят пред такава интеграция. Това не е и не може да бъде квалифицирано като расизъм, а като обективно и реалистично поставяне на проблемите пред обществеността и науката, тъй като в противен случай трябва да приемем, че Народното събрание, Европейският парламент и всички национални, европейски и международни институции и организации, които се занимават с проблемите на интеграция на малцинствените групи са проповедници на расизъм и ксенофобия и всякакви типове омраза, защото адресират малцинствени проблеми.

Обсъждането на културните норми в Пакистан и Афганистан като „примитивни“ не представлява проява на расизъм, а обективно изтъкване на културни различия между нашата култура на демокрация, свобода на вероизповеданията и словото с държави, в които преобладаващо се правораздава от религиозни съдилища. В този контекст твърдението на проф. Мирчев е потвърждавано от множество историци, културолози и изследователи на държавността в Близкия изток. Същото се отнася и за липсата на добро образование в държавите от където идват мигранти в Европа. Средната степен на образованост и заетост сред мигрантите в Европа е изключително ниска. Според проучвания на Евростат, публикувано през април 2020г., 30% младежите с мигрантски произход между 15-29г. не са нито учащи, нито работещи през 2013г., като въпреки усилията на институциите през 2019г. този процент е спаднал едва на 22%, което ги поставя в тежест на социалната система на държавите членки. А според „Индикатори за интеграцията на имигрантите“ официално издание на Европейския съюз степента на неграмотност сред мигрантите първо поколение е 30%, а при мигрантите второ поколение – 25%. Тоест подобни твърдения не са основани на ксенофобия, расизъм и други видове „псевдонаучни тези“, а на реални, обективни и официални данни.

Същото се отнася и до изказването на проф. Мирчев за раждаемостта, което авторите на писмото твърдят,че е било с конкретен адресат студент- майка на две деца. Демографската криза у нас не е въображаем проблем, а е много истински и сериозен и изразяването на мнение по такъв въпрос, независимо дали се използват полит-коректни термини или шеговит тон не е форма на дискриминация или сексизъм, а обсъждане на обществен проблем пряко свързан с изучавания предмет. Трябва и да се отбележи, че обсъждането на такива актуални въпроси спомага ангажирането на вниманието на студентите в сегашната ситуация на дистанционно обучение, което определено е похвално, а не укорително.

В писмото изобилства от внушения за тоталитарни уклони у преподавателя, но за това липсва каквато и да е фактологическа обосновка и считаме, че такива необосновани внушения петнят доброто име и уронват престижа както на конкретния преподавател, така и на Софийския Университет и академичната общност, които са представени като плодородна почва за дискриминация и нехуманни политически идеологии, което определено не отговаря на истината.

Осъждаме употребата на такъв тип доноси, тъй като възбуждат основателен страх у студентите и преподавателския състав и ги кара да се въздържат от това да изразяват мнения и да обсъждат важни обществени проблеми, което косвено нарушава правото им на свобода на словото гарантирано от чл.39 от Конституцията, както и от чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, респективно и чл.10 от ЕКПЧ, по която България е страна. Смятаме, че академичната общност възпитава и поддържа свободолюбив дух със свобода на словото и мненията, без това да нарушава безпартийната и аполитичната ѝ същност.

Обръщаме специално внимание, че в цитираното отворено писмо са се включили лица, неправителствени и етнически организации, някои от които подкрепят ратифицирането на международни документи, текстове от които противоречат на нашата Конституция. Подписали са се организации като „Постоянна ромска конференция“ и „ЛевФем“ (радикална организация, която се самоопределя като „Обединение на феминизма, антирасизма и АНТИКАПИТАЛИЗМА“) От каква позиция такива политически организации могат да изискват уволнението на преподавател, само защото е изразил мнение, което те не споделят? Нима това не е дискриминация и ограничаване на права и свободи? Нима това не е тоталитаризъм сякаш изваден от описание на някоя антиутопия?

Молим, на основание гореизложеното, да изразите позиция по въпроса и да защитите правото на свобода на словото и доброто име на академичната общност.

Вярваме, че молбата ни ще бъде удовлетворена .

Румен Александров Попов - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Радослав Георгиев Мичев - студент 3-ти курс "Право" в ЮФ на СУ

Симеон Божидаров Делчев - студент 3-ти курс "право" ЮФ на СУ

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
Фактите и думите
13.11.2020 16:06:46
3
6
Базираните на статистически данни истини, казани от този професор, набеден за националсоциалист, трудно могат да бъдат оспорени.

Но в същото време е важно да подбираме думите си. Всички тези неоспорими факти може да се представят и в по-безобидна форма, така че да не могат да бъдат лесно атакувани от "защитниците". Може, дори без да да се използва смешно политически коректно говорене.

Достатъчно е да се представят статистически данни напр. за поведението на дискутираните народи. Изводът от тези данни е по-силен от използватнето на думи като "примитивни", защото студентите сами ще си направят извода.
9.
:) :) :)
13.11.2020 14:38:51
0
19
В последните години не съм видял хора, които да имат такава нетърпимост към различното мнение, както либералите и соросоидите!
Те са новите комунисти и фашисти.
Всъщност са оптимална комбинация от двете.
При тях вирееш, само ако си от някое малцинство... независимо какво...
8.
Дидо
13.11.2020 14:24:38
1
16
Браво на тези трима студенти!Поздрави от Търново!
7.
baihui
13.11.2020 13:49:41
1
17
Ей, маймун, работата на преподавателя е освен материята, която преподава е и да замества тъпите родители на ученика!
6.
Метаморфози
13.11.2020 12:57:32
9
6
Наследниците на интернационалните комунисти- ленинисти, борци срещу религии ,етношовинизми, хитлеризми, станаха най- страстни привърженици на фашизма и православния фанатизъм. Не че е интересно, даже е обяснимо. Чакат пак големия брат, да ги постави начело, безкрайно и без конкуренция. Нали Хитлер е лош, и неговата идеология е победена и заклеймена отдавна? Къде ни връщате пак, ортодоксални марксисти?
5.
Тежко е...
13.11.2020 12:44:47
4
1
В този труден момент се нуждаете от прегръдка.....бъдете силни!
4.
Другари!,
13.11.2020 12:42:13
2
4
Да седнем и да си поплачем...малко.....въй въй....
3.
Да
13.11.2020 12:41:20
3
39
Като всеки човек, който казва истини и него сега ще го разкостят.
Тези, които го атакуват, ще бъдат само хора, които смятат ненормалното за нормално, лъжата за истина, черното за бяло.
Лошото е, че дори те знаят, че грешат, но чрез крясъците си, се опитват да заглушат не само разума, но и собствената си съвест.
2.
Точно пък
13.11.2020 12:27:38
27
8
Мирчев да ми обяснява какъв преподавател е. Супер надменен човек.
1.
Не....
13.11.2020 12:26:32
37
9
Неговата работа е да учи хората да мислят, но не на теми извън предмета му. За това политика и идеология са забранени в учебните заведения. Няма значение какъв е, може да е най-големият расист на света, но това трябва да е извън учебната зала.

Хайде да не почваме с глупостите... идеологическа чистка и прочие. Ако някой беше почнал чистка едвали щеше да остане агент на държавна сигурност на позиция в учебните заведения.

Учениците му са възмутени и с право. Да си преподава предмета, но не и идеологията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
34-годишният моторист Симеон е със счупена ключица след мелето на "Трапезица" 34-годишният моторист Симеон е със счупена ключица след мелето на "Трапезица" Бургазлията заби Хондата си в лек автомобил в района на Трапезица 7 ужасни причини да правиш секс с грешния мъж 7 ужасни причини да правиш секс с грешния мъж Ето какво кара жените да загърбят сексуалния си нюх и достойнство Партията на Христо Иванов с превес при депутатите на „Демократична България“ Партията на Христо Иванов с превес при депутатите на „Демократична България“ 13 от 27-те народни представители ще са от "ДА България" поне при учредяването на новия парламент 4 зодии, които винаги печелят хората с тяхната доброта 4 зодии, които винаги печелят хората с тяхната доброта Девите имат силно чувство за отговорност. Те ще направят всичко възможно, за да помогнат на човек Конфликтният април: Ще пламне ли до края на месеца искрата на Третата световна война Конфликтният април: Ще пламне ли до края на месеца искрата на Третата световна война Мобилизацията по границата между Русия и Украйна продължава, а това не е добра новина за Европа и света Пригответе си запеканка с тиквички и кашкавал Пригответе си запеканка с тиквички и кашкавал Бърза рецепта за любимо ястие Откриха тялото на изчезналия в Англия 17-годишен българин Откриха тялото на изчезналия в Англия 17-годишен българин Всички улики сочат, че тялото, открито в подножието на скали, вероятно е на младежа Сигнал до Флагман.БГ: Оградата на ОУ „Пейо Яворов“ е опасно ниска, децата изскачат на пътя пред колите Сигнал до Флагман.БГ: Оградата на ОУ „Пейо Яворов“ е опасно ниска, децата изскачат на пътя пред колите Дворът на училището бе ремонтиран и обновен, но за жалост е въпрос на време някой да пострада заради ниското преградно съоръжение, пише нашият читател Никола Т. Ако партиите на протеста се издънят, Борисов може да се завърне Ако партиите на протеста се издънят, Борисов може да се завърне На втория ден обаче площадите ще бъдат пълни, смята бившият депутат и министър   Нагоре: Газът поскъпва с близо 25% през юни Нагоре: Газът поскъпва с близо 25% през юни "Булгаргаз" все още не е дал цените на синьото гориво за април, КЕВР иска 32,23 лв. за мегаватчас
Дженифър Анистън ще стане майка на 52-годишна възраст Дженифър Анистън ще стане майка на 52-годишна възраст Актрисата е решила да осинови момиче Стилът на първа дама Джил Байдън, това мрежест чорапогащник ли е? Стилът на първа дама Джил Байдън, това мрежест чорапогащник ли е? Изборът на чорапи на госпожа Байдън предизвика световен скандал Бананите са пред изчезване заради мистериозно заболяване Бананите са пред изчезване заради мистериозно заболяване От евентуалната загуба на бананите ще пострада икономиката, а десетки региони може да останат без препитание Актьорът от "Сам вкъщи" Маколи Кълкин стана баща Актьорът от "Сам вкъщи" Маколи Кълкин стана баща Роди му се син - Дакота Шок за туризма: Русия спира полетите до Турция Шок за туризма: Русия спира полетите до Турция Решението е в сила до 1 юни заради пик на болните от вируса Часът на адвокатите: Американците подават искове заради коронавируса Часът на адвокатите: Американците подават искове заради коронавируса Големите корпорации засега са по-скоро пожалени, някои американци искат да съдят и Китай и комунистическата партия на народната република   Скалата готов да се кандидатира за президент на САЩ Скалата готов да се кандидатира за президент на САЩ Актьорът се радва на голямо одобрение Стрелба в гимназия, убит е ученик Стрелба в гимназия, убит е ученик Ранен е полицай при нападението Безредици в Минеаполис заради убит чернокож Безредици в Минеаполис заради убит чернокож  Губернаторът на Минесота наложи вечерен час в три окръга Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари е пристигнал на летище Хийтроу с полет от Лос Анджелис и веднага се е изолирал в карантина
Николай Хаджигенов, адвокат Николай Хаджигенов, адвокат за Мая Манолова и Татяна Дончева: Цопнаха в създадената от тях кална локва Виц на деня Виц на деня - Жена ми разбра за съседката!
– Как така разбра?
– Папагалът ме издаде, неговата мама!
– Разказвай...
– Ми, дойде съседката в нас за сол и той като я видя и вика „О, бейби, тук ли си? Сега ще ти скъсам прасковката!"
Виц на деня Виц на деня - Какво ще се получи, ако се кръстоса блондинка с хъски?
- Или много тъпо куче или студоустойчива шматка.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Билетът за влак събужда много повече надежди
от лотарийния
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори