×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Созопол с отчет за първата си година: По-стабилна Община и покриване на дълговете на Рейзи


Кметът на Созопол с отчет за първата си година: По-стабилна Община и покриване на дълговете на Рейзи
Все още финансовото състояние не е цветущо, но пътят, по който се движим, е правилен, категоричен е Тихомир Янакиев
10 Ноември 2020, Вторник, 15:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

За първи път е регистриран голям ръст от общински дейности, които до миналата година бяха губещи и прехвърлени в частни ръце

Новият кмет на община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет за първата година от управлението си. Не е тайна, че той наследи милиони дългове от бившия управник Панайот Рейзи. Още по време на предизборната си кампания Янакиев се ангажира пред избирателите си, че първото нещо, което ще направи, след което встъпи в длъжност, е да стабилизира финансовото състояние на Общината. Въпреки че годината бе изключително трудна заради коронакризата, Тихомир Янакиев успя да покрие част от дълговете и да изправи на крака администрацията.

При направения финансов одит излезе наяве действителното състояние на Общината, а именно 3,5 млн. лв. просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги; 1,8 млн. лв. задължения към РИОСВ за отчисления по чл.64 от Закона за управление на отпадъците; 22 млн. лв. дългосрочен кредит към ЦКБ.

„Или иначе казано, завещанието, което новото ръководство наследи и трябва да разплати, възлезе в размер на 27 300 000 лв.“, посочва Янакиев в отчета си. 

След анализ на всяко едно задължение екипът на новия кмет предприе редица мерки за постигане на финансовата стабилизация на Общината. Една от тях бе преструктурирането на администрацията, за да се намалят разходите.

Извършена е ревизия на всички сключени договори за външни услуги по отношение стойност, срокове, изпълнение по компетентност и по този начин драстично са намалени разходите.

„След приключване на финансовата 2019 година отново се установи, че Община Созопол е с нарушени финансови показатели и се наложи да бъде актуализирана процедурата по нейното оздравяване. Бе разработен план за финансово оздравяване, одобрен от Министерството на финансите, и ни бе отпуснат безлихвен заем в размер на 2 960 000 лв.“, казва още кметът, 

Средствата са използвани за разплащане на просрочените от предходния мандат задължения към контрагенти, а останалите са разплатени от собствения бюджет след предприети икономии.

„Разбира се, това никак не означава, че Общината вече е в цветущо състояние, но смея да твърдя, че то е стабилизирано и пътя, по който се движим е правилен“, категоричен е Тихомир Янакиев. 

В отчета се посочва още:

„Извършили сме плащания в размер на половин млн. лв. и по дългосрочния кредит (100 000 лв. през 2019г и 400 000 лв. през 2020г.), като задължението към момента е 21 500 000 лв. Във връзка с Covid кризата, успяхме да разсрочим заема като текущите 4 вноски преместихме в последната година от кредита. Със сумите, с които трябваше да бъде погасен той, разплатихме стари задължения, възникнали от 2015г., към РИОСВ в размер на 400 000 лв. Икономиите, които реализирахме ни позволиха, през настоящата година да разплатим със собствени средства задължения към РИОСВ в размер на 821 097 лева“.

Сред задълженията прави впечатление сумата от 78 хил. лв. На фона на останалите дългове може да се каже, че е нищо. Но фрапиращото е, че те са за помощи за новородено, които някои родители са чакали от 2017 г. На практика те са ги получили не когато рожбата им се появила на бял свят, а след като навършила 3 години. В крайна сметка обаче парите вече са по сметките им.

Много средства в общинския бюджет през първата година от мандата на Тихомир Янакиев влязоха от общински дейности, които до миналата година бяха губещи и бяха прехвърлени в частни ръце. До болка познат е примерът с паркингите. 

През лятото на 2019 г. паркингите бяха работени чрез публично-частно партньорство. Отчетените приходи бяха 26 171 лв., като печалбата за Общината бе само около 16 000 лв. Отделно са събрани още 47 476 лв. от бариерата на стария град.

За 2020 година приходите от паркингите са в пъти повече. 

„През пролетта на 2020 г. направихме инвестиции в размер на около 130 000 лв. с цел увеличаване капацитета на паркингите и инсталиране на интелигентна система за контрол на достъпа. Придобихме и един нов паркинг - този на ул. „Вихрен”. Предвид факта, че подземният паркинг на стадиона и паркингът до Художествената галерия работеха в режим на платени паркоместа, а на паркингите на ул. „Вихрен” и покрай рибарския кей имаше места за локално паркиране, т.е. без тези паркоместа, приходът на Община Созопол е в размер на 299 104 лева. Тези приходи ни позволиха да покрием не само оперативните разходи, но и всички направени инвестиционни разходи, и то още през първата година. Приходите от платените абонаменти са в размер 239 628 лв. или с 52 788 лв. повече в сравнение с 2019 г. Приходите от паяка са 10 пъти повече от миналата година, но там срещнахме доста трудности при осигуряване спазването на Закона за движение по пътищата и местната наредба, тъй като се оказа, че присъствието на полицай в репатриращия автомобил е незаконно.

Взехме решение за следващия сезон да бъде сформирано общинско звено, което ще се грижи за обществения ред, ще бъде закупен и общински репатриращ автомобил“, подчертава кметът в отчета си. 
През тази една година бяха реализирани и редица други проекти – както инфраструктури, така и културни и социални. 

За първи път жителите на средновековния Созопол имаха възможност да усетят коледната атмосфера по улиците. Общината закупи дървени къщички, които бяха монтирани на площада в Стария град. Там се проведе коледният базар, а всичко това създаде неповторим празничен дух. 

През годината бяха поставени нови осветителни тела по населените места, с което бе увеличен броят на осветените улици. Почистени бяха силно замърсените дерета в с. Зидарово, ремонт бе извършен в Кметство Вършило.
Друг ангажимент от предизборните обещания на Тихомир Янакиев бе създаването на Обществени съвети в населените места. Така хората подпомагат дейността на кмета и поставят въпроси и предлагат решения по обществени значими проблеми. Именно Общественият съвет стои зад организацията на най-голямото пролетно почистване като цяло у нас. Созополчани се обединиха и направиха морския град още по-приветлив за посрещане на туристи. Боядисаха се пейки, парапети, ел. табла, извозиха се с години стояли строителни материали и камъни, почистиха се пътни знаци, информационни табели, треви, съвсем наскоро, отново съвместно Община и Обществен съвет, пък бе почистен гробищния парк.

„Изключително съм благодарен на всички, които бяха част от „Ние сме Созопол“ и съм убеден, че тази инициатива ще стане традиционна“, категоричен е Тихомир Янакиев и допълва: „Старая се да бъда максимално близо до всеки жител на общината и да удовлетворя очакванията за ефективност, прозрачност и контрол“. Точно поради тази причина не само в приемните дни се среща с жителите на цялата община, а го прави при всяка една възможност. 

През първата година от управлението Общината стартира и инфраструктурни проекти и реконструкции на обекти с привлечени инвестиции от европейски фондове, Държавен бюджет, програми по трансгранично сътрудничество, дарения за над 7 000 000 лв. Започнаха ремонти на важни пътни артерии, предстоят и още много такива. Реализираха се и проекти по образователната инфраструктура. 

ПОДРОБНОСТИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ОТЧЕТА

За съжаление коронакризата възпрепятства много действия на Община Созопол. Въпреки това администрацията работи по новата визия на града. 

„Погрижихме се правилното разполагане на търговските обекти и ползването на тротоарното право през лятото, така че да кореспондират с облика на града и да не затрудняват движението на пешеходци. Друг трън в очите – т.нар. „весела уличка” също следва да придобие по-приятен облик. Вече са премахнати обектите, които бяха разположени на уличното плато и тротоара, тепърва предстои рехабилитация на тротоарните части“, се посочва още в отчета. 
 


В категории: Созопол


12
Коментара по темата
12.
*********
21.11.2020 20:48:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
васко
12.11.2020 08:37:54
1
4
При бюджет около 25 милиона направеното е нищо и полвина. Къде са парите на данакопладците при положение че плащаме най високите данаци и такси за страната.
10.
до 8
11.11.2020 20:26:32
0
4
Кво намекваш че Кметчето се е превърнало в счетоводитвл на Рейзи.
9.
до 8
11.11.2020 20:26:14
1
3
Кво намекваш че Кметчето се е превърнало в счетоводитвл на Рейзи.
8.
ей, ала бала
11.11.2020 15:23:00
1
1
Ти ли му ги плати кражбите на Пинчо, че плямпаш за бездействие бе келеш?
7.
ала бала
10.11.2020 19:46:03
5
8
Отчет за бездействието и безхаберието
6.
Созопол
10.11.2020 17:54:07
0
19
Време е вече кмете, да махнеш и кадрите на Рейзи. Можеш да почнеш с политическата проститутка Бардуков и после да ги подкараш наред. Нови хора, неопетнени, назначени от теб. Нова администрация назначена с конкурс. Проверка на легитимноста на дипломите им. Че много фалшиви дипломи има в тази община.
5.
до 1
10.11.2020 17:31:58
5
10
Ама Рейзи от години не живее в Созопол а в Несебър ! В Созопол идваше докато беше Кмет до касата на Общината. Ама овцете го харесваха и дори обичаха, защото им даваша де папкат от откраднатото. Бойко Борисов и Панайот Рейзи са си лика прилика !
4.
Бойко борисов
10.11.2020 16:13:55
5
10
Добре се отчиташе рейзи.млъкнете.жив и здрав да е
3.
Хохо
10.11.2020 16:05:31
2
16
Рейзи е измамник но хората са го проклели.урод мръсен.
2.
.....
10.11.2020 15:47:22
0
24
Ако бяхме нормална държава с нормално правосъдие, Рейзи отдавна щеше да е на топло, при Бай Ставри.
1.
Бадарака
10.11.2020 15:28:07
4
31
Не знам как Рейзито има мутра (лице) да се движи в Созопол и да гледа хората в очите.
След толкова лъжи, кражби, мошеничества, интриги... този човек трябваше да лежи в затвора поне минимум за 15 години докато Созопол го забрави.
Рейзи, взимай си партакешите и бягай надалеч от Созопол. Тук вече работа нямаш, кражбите приключиха...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола" Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Известният бегач смята да покори и трите етапа в престижното състезание в остров Мадейра и да се завърне с много медали за България Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Пратениците на организацията ще присъстват на презентация с участието на деца от спортните клубове в града Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Първата имунизация ще е 6 седмици след раждането Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Вижте програмата Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Времето за реакция огнеборците е много ограничено и всяка минута е от значение, но не и ако дадена улица е блокирана от джигит Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Журналистът Петър Волгин със сигурност е основното острие на Възраждане на предстоящия вот Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Иън Гелдър влезе в образа на Кеван Ланистър още в първия сезон на "Игра на тронове" След въздушния Шенген: 6 деца са били изведени извън страната без съгласието на другия родител След въздушния Шенген: 6 деца са били изведени извън страната без съгласието на другия родител Съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство
Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели
Люба КУЛЕЗИЧ Люба КУЛЕЗИЧ Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори