×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец с лесна победа над Карнобат с 3:0, ще зимува на върха
  • Созопол победи Нефтохимик като гост с 1:0
  • Детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме и грижата за децата до 9-годишна възраст на медиците
  • S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
  • Ден, след като беше погребан, Диего Марадона може би ще бъде изваден от гроба заради дело за бащинство
  • Ще празнуваме Никулден онлайн
  • 175 са новите случаи на коронавирус в Бургаско
НА ЖИВО

Кметът на Созопол с отчет за първата си година: По-стабилна Община и покриване на дълговете на Рейзи


Кметът на Созопол с отчет за първата си година: По-стабилна Община и покриване на дълговете на Рейзи
Все още финансовото състояние не е цветущо, но пътят, по който се движим, е правилен, категоричен е Тихомир Янакиев
10 Ноември 2020, Вторник, 15:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

За първи път е регистриран голям ръст от общински дейности, които до миналата година бяха губещи и прехвърлени в частни ръце

Новият кмет на община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет за първата година от управлението си. Не е тайна, че той наследи милиони дългове от бившия управник Панайот Рейзи. Още по време на предизборната си кампания Янакиев се ангажира пред избирателите си, че първото нещо, което ще направи, след което встъпи в длъжност, е да стабилизира финансовото състояние на Общината. Въпреки че годината бе изключително трудна заради коронакризата, Тихомир Янакиев успя да покрие част от дълговете и да изправи на крака администрацията.

При направения финансов одит излезе наяве действителното състояние на Общината, а именно 3,5 млн. лв. просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги; 1,8 млн. лв. задължения към РИОСВ за отчисления по чл.64 от Закона за управление на отпадъците; 22 млн. лв. дългосрочен кредит към ЦКБ.

„Или иначе казано, завещанието, което новото ръководство наследи и трябва да разплати, възлезе в размер на 27 300 000 лв.“, посочва Янакиев в отчета си. 

След анализ на всяко едно задължение екипът на новия кмет предприе редица мерки за постигане на финансовата стабилизация на Общината. Една от тях бе преструктурирането на администрацията, за да се намалят разходите.

Извършена е ревизия на всички сключени договори за външни услуги по отношение стойност, срокове, изпълнение по компетентност и по този начин драстично са намалени разходите.

„След приключване на финансовата 2019 година отново се установи, че Община Созопол е с нарушени финансови показатели и се наложи да бъде актуализирана процедурата по нейното оздравяване. Бе разработен план за финансово оздравяване, одобрен от Министерството на финансите, и ни бе отпуснат безлихвен заем в размер на 2 960 000 лв.“, казва още кметът, 

Средствата са използвани за разплащане на просрочените от предходния мандат задължения към контрагенти, а останалите са разплатени от собствения бюджет след предприети икономии.

„Разбира се, това никак не означава, че Общината вече е в цветущо състояние, но смея да твърдя, че то е стабилизирано и пътя, по който се движим е правилен“, категоричен е Тихомир Янакиев. 

В отчета се посочва още:

„Извършили сме плащания в размер на половин млн. лв. и по дългосрочния кредит (100 000 лв. през 2019г и 400 000 лв. през 2020г.), като задължението към момента е 21 500 000 лв. Във връзка с Covid кризата, успяхме да разсрочим заема като текущите 4 вноски преместихме в последната година от кредита. Със сумите, с които трябваше да бъде погасен той, разплатихме стари задължения, възникнали от 2015г., към РИОСВ в размер на 400 000 лв. Икономиите, които реализирахме ни позволиха, през настоящата година да разплатим със собствени средства задължения към РИОСВ в размер на 821 097 лева“.

Сред задълженията прави впечатление сумата от 78 хил. лв. На фона на останалите дългове може да се каже, че е нищо. Но фрапиращото е, че те са за помощи за новородено, които някои родители са чакали от 2017 г. На практика те са ги получили не когато рожбата им се появила на бял свят, а след като навършила 3 години. В крайна сметка обаче парите вече са по сметките им.

Много средства в общинския бюджет през първата година от мандата на Тихомир Янакиев влязоха от общински дейности, които до миналата година бяха губещи и бяха прехвърлени в частни ръце. До болка познат е примерът с паркингите. 

През лятото на 2019 г. паркингите бяха работени чрез публично-частно партньорство. Отчетените приходи бяха 26 171 лв., като печалбата за Общината бе само около 16 000 лв. Отделно са събрани още 47 476 лв. от бариерата на стария град.

За 2020 година приходите от паркингите са в пъти повече. 

„През пролетта на 2020 г. направихме инвестиции в размер на около 130 000 лв. с цел увеличаване капацитета на паркингите и инсталиране на интелигентна система за контрол на достъпа. Придобихме и един нов паркинг - този на ул. „Вихрен”. Предвид факта, че подземният паркинг на стадиона и паркингът до Художествената галерия работеха в режим на платени паркоместа, а на паркингите на ул. „Вихрен” и покрай рибарския кей имаше места за локално паркиране, т.е. без тези паркоместа, приходът на Община Созопол е в размер на 299 104 лева. Тези приходи ни позволиха да покрием не само оперативните разходи, но и всички направени инвестиционни разходи, и то още през първата година. Приходите от платените абонаменти са в размер 239 628 лв. или с 52 788 лв. повече в сравнение с 2019 г. Приходите от паяка са 10 пъти повече от миналата година, но там срещнахме доста трудности при осигуряване спазването на Закона за движение по пътищата и местната наредба, тъй като се оказа, че присъствието на полицай в репатриращия автомобил е незаконно.

Взехме решение за следващия сезон да бъде сформирано общинско звено, което ще се грижи за обществения ред, ще бъде закупен и общински репатриращ автомобил“, подчертава кметът в отчета си. 
През тази една година бяха реализирани и редица други проекти – както инфраструктури, така и културни и социални. 

За първи път жителите на средновековния Созопол имаха възможност да усетят коледната атмосфера по улиците. Общината закупи дървени къщички, които бяха монтирани на площада в Стария град. Там се проведе коледният базар, а всичко това създаде неповторим празничен дух. 

През годината бяха поставени нови осветителни тела по населените места, с което бе увеличен броят на осветените улици. Почистени бяха силно замърсените дерета в с. Зидарово, ремонт бе извършен в Кметство Вършило.
Друг ангажимент от предизборните обещания на Тихомир Янакиев бе създаването на Обществени съвети в населените места. Така хората подпомагат дейността на кмета и поставят въпроси и предлагат решения по обществени значими проблеми. Именно Общественият съвет стои зад организацията на най-голямото пролетно почистване като цяло у нас. Созополчани се обединиха и направиха морския град още по-приветлив за посрещане на туристи. Боядисаха се пейки, парапети, ел. табла, извозиха се с години стояли строителни материали и камъни, почистиха се пътни знаци, информационни табели, треви, съвсем наскоро, отново съвместно Община и Обществен съвет, пък бе почистен гробищния парк.

„Изключително съм благодарен на всички, които бяха част от „Ние сме Созопол“ и съм убеден, че тази инициатива ще стане традиционна“, категоричен е Тихомир Янакиев и допълва: „Старая се да бъда максимално близо до всеки жител на общината и да удовлетворя очакванията за ефективност, прозрачност и контрол“. Точно поради тази причина не само в приемните дни се среща с жителите на цялата община, а го прави при всяка една възможност. 

През първата година от управлението Общината стартира и инфраструктурни проекти и реконструкции на обекти с привлечени инвестиции от европейски фондове, Държавен бюджет, програми по трансгранично сътрудничество, дарения за над 7 000 000 лв. Започнаха ремонти на важни пътни артерии, предстоят и още много такива. Реализираха се и проекти по образователната инфраструктура. 

ПОДРОБНОСТИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ОТЧЕТА

За съжаление коронакризата възпрепятства много действия на Община Созопол. Въпреки това администрацията работи по новата визия на града. 

„Погрижихме се правилното разполагане на търговските обекти и ползването на тротоарното право през лятото, така че да кореспондират с облика на града и да не затрудняват движението на пешеходци. Друг трън в очите – т.нар. „весела уличка” също следва да придобие по-приятен облик. Вече са премахнати обектите, които бяха разположени на уличното плато и тротоара, тепърва предстои рехабилитация на тротоарните части“, се посочва още в отчета. 
 


В категории: Созопол


Крисия бяга в чужбина
Крисия бяга в чужбина 29/11/2020, Неделя 15:30 0
Азис в паника!
Азис в паника! 29/11/2020, Неделя 15:05 0
12
Коментара по темата
12.
*********
21.11.2020 20:48:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
васко
12.11.2020 08:37:54
1
4
При бюджет около 25 милиона направеното е нищо и полвина. Къде са парите на данакопладците при положение че плащаме най високите данаци и такси за страната.
10.
до 8
11.11.2020 20:26:32
0
4
Кво намекваш че Кметчето се е превърнало в счетоводитвл на Рейзи.
9.
до 8
11.11.2020 20:26:14
1
3
Кво намекваш че Кметчето се е превърнало в счетоводитвл на Рейзи.
8.
ей, ала бала
11.11.2020 15:23:00
1
1
Ти ли му ги плати кражбите на Пинчо, че плямпаш за бездействие бе келеш?
7.
ала бала
10.11.2020 19:46:03
5
8
Отчет за бездействието и безхаберието
6.
Созопол
10.11.2020 17:54:07
0
19
Време е вече кмете, да махнеш и кадрите на Рейзи. Можеш да почнеш с политическата проститутка Бардуков и после да ги подкараш наред. Нови хора, неопетнени, назначени от теб. Нова администрация назначена с конкурс. Проверка на легитимноста на дипломите им. Че много фалшиви дипломи има в тази община.
5.
до 1
10.11.2020 17:31:58
5
10
Ама Рейзи от години не живее в Созопол а в Несебър ! В Созопол идваше докато беше Кмет до касата на Общината. Ама овцете го харесваха и дори обичаха, защото им даваша де папкат от откраднатото. Бойко Борисов и Панайот Рейзи са си лика прилика !
4.
Бойко борисов
10.11.2020 16:13:55
5
10
Добре се отчиташе рейзи.млъкнете.жив и здрав да е
3.
Хохо
10.11.2020 16:05:31
2
16
Рейзи е измамник но хората са го проклели.урод мръсен.
2.
.....
10.11.2020 15:47:22
0
24
Ако бяхме нормална държава с нормално правосъдие, Рейзи отдавна щеше да е на топло, при Бай Ставри.
1.
Бадарака
10.11.2020 15:28:07
4
31
Не знам как Рейзито има мутра (лице) да се движи в Созопол и да гледа хората в очите.
След толкова лъжи, кражби, мошеничества, интриги... този човек трябваше да лежи в затвора поне минимум за 15 години докато Созопол го забрави.
Рейзи, взимай си партакешите и бягай надалеч от Созопол. Тук вече работа нямаш, кражбите приключиха...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Деница Сачева: Очакваме ръст на безработицата, но не катастрофално Деница Сачева: Очакваме ръст на безработицата, но не катастрофално

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, сподели министърът на труда и социалната политика

Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си Ракът да избягва грубите думи, а Лъвът да е честен с любимата и да сподели тревогите си

Хороскоп за деня – 29 ноември 2020, неделя

6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги 6 признака, че сте срещнали някой, който ще остане в живота ви завинаги

Ето кои са те:

Ето кои се окичиха с титлите Мис и Мистър Бургас 2020 Ето кои се окичиха с титлите Мис и Мистър Бургас 2020

Бляскавото събитие тази година се проведе в механа "Домино", заради Ковид мерките обаче публика нямаше 

8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг 8 причини, поради които мразите „другата жена“ повече от изневеряващия си съпруг

Твърде трудно е да приемете, че той ви е предал

3 зодии, които биха оцелели на самотен остров 3 зодии, които биха оцелели на самотен остров

Ето ги 

Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап Ще си оближите пръстите, толкова е вкусен този азербайджански люля кебап

Вижте рецептата

Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си? Промяна в общинска наредба създаде смут. Ще обърне ли Бургас гръб на артистите си?

Промените в правилника за съфинансиране на културните проекти създадоха напрежение сред творческата общност в Бургас

 

 

Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха Черноморец приключи полусезона с класика, ще зимува на върха

Акулите се справиха с лекота с ОФК Карнобат

 

Помните ли режима на тока и водата през 80-те Помните ли режима на тока и водата през 80-те

Правеха се някакви графици, въртяха се кварталите с различен часови режим, уж за да е по-справедливо, но така или иначе си беше тъмно и студено

 

Как Израел промени кривата на кронавируса? Как Израел промени кривата на кронавируса?

Румяна Бъчварова коментира наложения локдаун

Четири години от самолетната катастрофа с футболния Чапекоензе Четири години от самолетната катастрофа с футболния Чапекоензе

Бразилия почете паметта на загиналите

Кола-бомба уби най-малко 30 души в Афганистан Кола-бомба уби най-малко 30 души в Афганистан

Атентатът е станал в град Газни

Почина Дейв Проуз – изиграл Дарт Вейдър в Междузвездни войни Почина Дейв Проуз – изиграл Дарт Вейдър в Междузвездни войни Бившият културист си отиде на 83 години Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене Теория на конспирацията: COVID-19 е проект, който цели да постави човечеството на колене

Зa мeн тaзи eпидeмия e eдин криминaлeн прoeкт, зaдвижeн oт cвeтoвнитe eлити. Цeлтa им: дa cъздaдaт eдин бeзбoжeн cвят, твърди Фанзага

 

 

Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници Вижте какво наследство остави Марадона на многобройните си наследници

Според повечето информации, в банковата му сметка има само 100 000 долара

 

В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области В Италия разхлабват противоепидемичните мерки в пет области

Решението, след като броят на хоспитализираните намалява

Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10 Светът плаче! Вижте емоционалното сбогуване на дъщерята на Марадона с големия №10

Винаги съм се страхувала от смъртта, но не и днес, защото знам, че това ще бъде мигът,  в който ще те видя и прегърна отново, написа Далма

 

Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания Доналд Тръмп загуби делото за изборите в щата Пенсилвания

Пенсилвания обяви официално Байдън за победител

Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи Стоичков: Господ направи най-хубавото за Марадона, като си го прибра да не се мъчи

Той ми е приятел и знае, че винаги ще остане в моето сърце, сподели Камата

Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Проф.Костадин АНГЕЛОВ, здравен министър Няма как да направим нови лекари, медицински сестри и санитари Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Срещу презервативите нямам нищо против, но когато си сложи и гумени ръкавици!
Виц на деня Виц на деня От всичката печатна продукция с най-голямо търсене са парите. Статус във фейсбук Статус във фейсбук В повечето езици определителният (неопределителен) член на думата се пише пред нея, само ние й го слагаме отзад.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори