×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Легендарен медик празнува 90 г., вижте невероятната му история


Легендарен медик празнува 90 г., вижте невероятната му история
Заедно с медицинската сестра Иванка Иванова, в Карнобат д-р Иван Маринов е имал по 5-6 операции на сливици дневно
04 Ноември 2020, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В края на месеца д-р Иван Маринов ще празнува и Диамантена сватба със съпругата си Златка

На 4 ноември д-р Иван Маринов навършва 90 години. В продължение на четвърт век той завежда кабинет „Уши, нос, гърло“ в карнобатската болница, пише karnobat-voice.com Той е и най-възрастният медик в общината, който до ден днешен обича с цялото си сърце професията си.

Казва, че ако пак трябва да избира с какво да се занимава – ще избере медицината, специалност „Уши, нос, гърло“ и разбира се – да работи именно в Карнобат и да се грижи за неговите граждани. Гостувам му, по повод празника. Докторът ме посрещна с усмивка, позволи ми да надникна в неговия живот, да се докосна до професията, до семейството му и до най-съкровените му спомени.

Питам го за началото, подканвам го да ми разкаже за живота си, а той с мъдрост казва:“Тя, дълга история…“.

Със състуденти във ВМИ София

Роден е в село Завет, прогимназия завършва в Люляково, а в Карнобат гимназията. Следват три години /1950-1953г./ в Медицински техникум в Стара Загора. „След техникума работих четири години на границата като фелдшер, в Момчилград. Кандидатствах и ме приеха във ВМИ-София. Като завършихме с баба Златка/съпругата на доктора е зъболекарката д-р Златка Маринова/ отидохме в село Съединение, като участъкови лекари. Тогава, така беше, всеки трябва да отиде на село да работи. Там изкарахме четири години“.

Пред службата в Съединение

За времето в Съединение, д-р Маринов си спомня, че му се е налагало и да акушерства при ражданията. В онези години в селото има много раждания, които той води. По негово време са открити в селото родилен дом и зъболекарски кабинет.

Когато се овакантява място в Карнобат той кандидатства и е назначен на работа. В албумна на кабинет УНГ, който започва да се води през 1985г., се пази историята на кабинета, и е записано, че докторът започва работа на 6 април 1966 г.

Работи съвместно в кабинета с д-р Николай Халтъков, който е командирован от окръжна болница Бургас, за да обучава д-р Иван Маринов. Своята специалност д-р Маринов защитава през 1970 година.

Следват години, през които докторът помага на хиляди карнобатлии. „Имах много пациенти, все някой чакаше пред кабинета ми“, спомня си той.

За времето на неговата работа в кабинета, албумът на спомените, освен снимки, пази и написаното: „Д-р Маринов развива широка и качествена лечебна и профилактична дейност. Редица заболявания са сведени до минимум – хронични отити, хронични ларингити, алергия на горните дихателни пътища, професионално увреждане на слуха. През 1968 година, за нуждите на кабинета, се разкрива отделен аудиологичен кабинет, с което се слага началото на една нужда за профилактично изследване на слуха на работниците по предприятията и заводите. Широко застъпена е и оперативната дейност – тонзилектомии, аденотомии, фиброми,полипи, девиацио. За своята работа д-р Маринов е много пъти награждаван, а през 1984г. е удостоен от Министерството на народното здраве със званието „Отличник на МНЗ“.

Дори и след пенсионирането си д-р Маринов помага на пациентите си в своя частен кабинет. Винаги се отзовава, когато е имало нужда да замества своя наследник в кабинета д-р Георги Колев.

По време на своята практика е направил 2430 операции, за които разказва болничният журнал. Заедно със сестрата Иванка Иванова са имали по 5-6 операции на сливици дневно, като оперативният ден е бил всяка сряда от седмицата. В статистиката не са описани случаите, когато се налага да се вади чуждо тяло от ухото или носа на пациент. За тези моменти, докторът си спомня с усмивка и разказва за странните предмети, които му се е налагало да отстранява от ушния канал на пациент или от нослето на малчуган, дори и по спешност. През всичките години, тъй като е само един лекар с такава специалност, е бил на денонощно разположение.

Спомня си, че в онези години, има период, в който масово се вадят сливиците. „Един ден имах 12 операции. Сега се чудя, честно да ви кажа: Брей, какъв кураж съм имал. И трите сливици наведнъж съм вадил. Всички, които съм оперирал са доволни, не са се оплакали. Толкова е опасна нашата специалност. Не помня да съм имал страх, бил съм уверен в себе си. С д-р Владев, даже ходихме да оперираме в Свети Влас сливици. Лекувал съм и много абсцеси на сливиците“.

И сега го търсят хората. На седмицата, по двама -трима ходят при него. Д-р Зл.Маринова се закача, че дори, ако се наложи и нея да прегледа, няма как. Още преди години докторът подарява всичките си инструменти на д-р Георги Колев. А д-р Маринова, като затваря кабинета си преди четири години, разделя своите между три приятелки -зъболекарки. Доволен е, че синът му е продължил по неговия път. „С жената го насочихме към медицината. Аз исках да стане „Уши, нос, гърло“, но той си пожела „Хирургия“. Голямата внучка също е лекар, малката ще става архитект, а внукът – още е малък, може да наследи професията на баба си, да стане зъболекар“. И ако сега трябва да решава с какво да се захване, д-р Маринов е категоричен: „Пак ще стана лекар, доволен съм от това, че съм избрал медицината“ и добавя: „Баща ми все ми говореше: Стани лекар. И в затвора да идеш, пак ще лекуваш. Няма да забравя тези думи. Казваше още: Ще станеш лекар, да помагаш на хората. Другите професии не са така стабилни, както истинския лекар“.

В трудовия си стаж д-р Иван Маринов има и шест месеца работа в Глазгоу, където е лекар на кораб през 1988г.

В онези години в Карнобат работят 44 лекари, само с ендокринолог не е разполагала болницата, но е идвал от Бургас специалист. Всички са били задружни, разбирали са се, уважавали са се. За сегашното здравеопазване казва, че е сложен проблем, свързан с парите. И докато обсъждаме темата, изведнъж д-р Маринов си спомни за своя единствен паричен рушвет. „Една баба, прегледах я, както си му е реда, излезе и гледам на бюрото ми 5 лв. Жената останала доволна и оставила пари. Веднага казвам: Сестро, догони я, да и дадеш 5-те лева. А тя си заминала и това е рушвета, който съм получавал. Благодарни пациенти са носили яйца, орехи, ябълки… Една ябълка ще донесе, ама човещина е“.

С тънкото си чувство за хумор докторът се шегува с факта, че през последните години слухът му отслабва и днес чува трудно. „Чувах като заек, дето казват, от 10 години постепенно ми намаля слухът- старческа склероза на слуховите нерви. И какво стана: Ушен лекар, пък не чува“.

Последен работен ден

От последния работен ден в болницата са минали много години, но д-р Иван Маринов все още сънува, че е в кабинета и лекува пациентите: „Много години са това, не се забравят“, мъдро отсича той. И си пожелава здраве, за да се радва на близките си, да се гледат с баба Златка, за която казва, че е била най-добрата зъболекарка. С нея, в края на месеца, те ще празнуват своята Диамантена сватба.

60 години в любов и разбирателство. А уважението на пациентите, които и днес, като го срещнат му благодарят, топлят душата му.


В категории: Карнобат


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
Стоян
05.11.2020 09:57:35
0
3
Поклон!!!
1.
RE-1
04.11.2020 21:28:34
0
60
Изключителни хора и специалисти. Изминали труден и интересен път през живота си.
Да са живи и здрави още много години. Заслужават го. Радвам се за тях.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори