×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коронавирусът вече има над 1000 мутации


02 Ноември 2020, Понеделник, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив

Горчивият опит със сегашната пандемия показва, че трябва да се влагат сериозни средства в медицина и научни изследвания

 

Проф. Радостина Александрова е завършила с отличие Биологическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски". Притежава магистърска и докторска степен по вирусология и е професор по “Морфология” в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН. Хоноруван преподавател е в БФ на СУ (от 1998 г. към Лаборатория ”Вирусология”, 2007 – 2014 г. - към катедра „Генетика”; от 2016 г. – към катедра «Биохимия») и Медицинския факултет (2011-2014 г.) на СУ «Св. Кл. Охридски», както и към Училището за докторанти на БАН (от 2012 г.)

 Автор и съавтор на повече 180 научни статии в национални и международни списания и сборници от конгреси и конференции, на повече от 500 участия в научни форуми, 4 глави от книги. Член на Съюза на учените в България и на Ръководството на Имунологичното дружество в България. Ръководител на докторанти и специализанти от България и чужбина. проф.Радостина Александрова дава интервю за колегите от вестник Монитор, което препечатваме във Флагман.бг.

- Проф. Александрова, на какво се дължи драстичният скок на заразени с COVID-19 напоследък? Можем ли да кажем, че вирусът е станал по-агресивен?

- В никакъв случай не бива да приписваме някакви свръхестествени свойства на вируса. SARS-CoV-2 предизвика пандемия, защото е нов за хората и срещу него нямаме изграден имунитет, не разполагаме и с ваксина. В същото време той се предава успешно от човек на човек и за момента няма как да му „противодействаме“ освен чрез прилагане на познатите ни ограничителни мерки, които няма как да бъдат 100% ефективни. Освен това навлязохме в есенно-зимния сезон - той е благоприятен за разпространението на респираторните вируси, които се предават по въздушно капков път, какъвто е и SARS-CoV-2.Отпуските и слънчевото лятно време останаха назад, сега прекарваме повече време в затворени помещения, а вирусът се предава от човек на човек при близък контакт – смята се, че 15 минути на разстояние по-малко от 1.5 метра до човек, който отделя вирус, са достатъчни за заразяване. Именно това поражда необходимостта от спазване на физическа дистанция и използване на предпазни средства. Смятам, че всички спазваме добра лична хигиена по принцип.

- Има ли все пак някакви мутации, какво се забелязва като тенденция от началото на пандемията досега?

- Новият коронавирус показва сравнително ниско ниво на възникване на мутации, два пъти по-ниско от това на грипния вирус, например. Въпреки това вече са описани над 1000 различни мутации, които се срещат с различна честота, някои от тях са по-чести в определени географски области. Специално внимание заслужава една мутация (D614G), която е възникнала в началото на годината и днес се открива в почти всеки SARS-CoV-2, изолиран от инфектиран човек. Все още не знаем със сигурност какво точно е значението й. Според някои учени, тя просто се е появила достатъчно рано в еволюцията на вируса и това е причината да е повсеместно разпространена. Тук е мястото да припомним, че огромната част от появяващите се във вирусите мутации всъщност са „неутрални“. Това не е случайно, тъй като клетките на животните и човека не са се променили съществено през последните хиляди и милиони години. И вирусите нямат интерес да бъдат прекалено изменчиви в такава стабилна среда. Освен ако не започнем да ги „притискаме“ чрез изграждания срещу тях имунен отговор, чрез прилагане на специфични антивирусни агенти. Но това е една отделна тема. Според други изследователи мутацията D614G е допринесла по някакъв начин за по-успешното предаване на вируса от човек на човек. Специалистите са единодушни, че тя по никакъв начин не е свързана с по-тежко протичане на болестта, по-дълъг престой в болница или по-голяма смъртностот COVID-19. Към момента няма научно потвърдена информация някои от познатите ни мутации или варианти на вируса да представляват по-голяма опасност за човешкото здраве.

- Какво да очакваме през зимата с понижаването на температурите, ще има ли промяна в циркулацията му?

- Вирусите се чувстват добре при ниски температури. Смята се, че студеното и сухо време е особено подходящо за разпространението на SARS-CoV-2. Вирусът се излъчва от инфектирани хора във влажни капчици, които те отделят при дишане, говор, пеене, кихане и кашляне. Сухото време спомага за „изсъхването“ на вируса, в резултат той „олеква“, може да измине по-големи разстояния и да се задържи по-дълго време във въздуха. Студеното и сухо време затруднява и защитната реакция на нашия организъм – например, кръвта се отдръпва от носната лигавица, а в нея се съдържат клетки и фактори на имунната система, появяват се микроранички, които улесняват навлизането на вируса. Неслучайно епидемиите със SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2 набраха скорост съответно през ноември 2002 г. и декември 2019 – това са най-студените месеци в Китай, а точно през споменатите две години са били и най-сухите.

- Грешка ли беше според вас присъственото започване на учебната година и превърнаха ли се училищата в огнища на зараза?

- Всички очаквахме с надежда присъственото започване на учебната година. Наблюденията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показаха, че в Европейския съюз повторното отваряне на училищата през пролетта на 2020 г. не е било свързано със значително повишаване на нивото на предаване на заболяването в обществото. Отличник в това отношение е Дания. От друга страна, опитът в Израел от май 2020 г. демонстрира, че при липса на мерки за безопасност училищата могат да се превърнат в опасни огнища на инфекция.Трябва да се съобразяваме с конкретните реалности и да реагираме по най-добрия възможен начин. Няма готови рецепти и лесни решения.

- Британско проучване показа, че боледуващите без симптоми губят по-бързо антителата си, има ли основание такава хипотеза?

- Имунният отговор срещу SARS-CoV-2 продължава да бъде пъзел, в който много от парченцата липсват. Съобщено е за наличие на антитела поне 4 месеца след заразяване със SARS-CoV-2, усилено се проучва клетъчният имунен отговор. Появиха се съобщения, че съществува зависимост между тежестта на протичане на заболяването и продължителността на изградения имунен отговор срещу вируса. Но въпросите са повече от отговорите. Не знаем колко време ще продължи имунният отговор при хората, които вече са се срещнали с този вирус, не знаем какво ниво на имунитет ще ни предпази от следваща инфекция, и дали ще предотврати инфекцията въобще, или ще намали тежестта на клиничната картина. Установено е, че повторни инфекции с коронавирусите, които предизвикват обичайни настинки, не са рядкост и започват от 6ия месец след първоначалната инфекция, а максимумът им е една година след нея. Все още не е ясно какъв ще бъде сценарият при SARS-CoV-2.

- Много лекари очакват по-ниска заболеваемост при грипа тази зима заради предпазните мерки. Можем ли да очакваме това, при условие, че отново не достигнаха и противогрипните ваксини?

- Грипният сезон в Южното полукълбо току-що приключи и по мнението на специалистите е бил лек. СЗО също отбелязва, че циркулацията на грипни вируси е сравнително ниска за тази част на годината. Предполага се, че това се дължи на строгите мерки за ограничаване на COVID-19. Причината е, че SARS-CoV-2 и грипните вируси се разпространяват по един и същи начин. Тази година е особено важно да се предпазим от инфекция с грипен вирус, защото освен че ще си спестим неудобство и страдание в личен план, ще намалим натиска върху здравната система. Опитът, натрупан в началото на 2020 г. показа, че е възможно човек да се окаже заразен и с грипен вирус, и с новия коронавирус. Такива данни дойдоха от болници в Китай, в САЩ. Все още не е ясно колко голяма е вероятността това да се случи. Специалистите не изключват варианта двата вируса да си помагат, например при потискането на имунния отговор на инфектирания с тях човек.

- Основателно ли е да смятаме, че противогрипната ваксина създава по-висок имунитет и може да ни предпази до известна степен от COVID-19?

- Противогрипната ваксина изгражда имунитет срещу конкретния грипен вирус, срещу който е създадена. Според проучване, проведено с над 13 000 души (неваксинирани и ваксинирани с ваксина за грипен сезон 2019/2020 г.) е установено , че противогрипната ваксина не е повишила честотата на COVID-19, нито тежестта на клиничната картина. Това от една страна. От друга, появиха се съобщения (които все още не са официално публикувани), че при ваксинирани с противогрипна ваксина хора над 65-годишна възраст в САЩ и в Бразилия – две от най-силно засегнатите от пандемията държави, честотата на COVID-19 е била по-ниска, включително по-рядко се е стигало до лечение в болнично заведение, смъртността също е била по-малка. Най-общо, авторите допускат, че това може да се дължи на способността на противогрипната ваксина да повлияе върху общи клетъчни и молекулни механизми на имунната ни система. В момента е твърде рано да се прави такова заключение, тъй като проверката на подобна хипотеза изисква провеждане на целенасочени и задълбочени проучвания.

- Има ли проучване на колко години общо взето ставаме свидетели на подобни пандемии, има ли някаква цикличност тук?

- Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, но за щастие изключително рядко някой от тях е едновременно патогенен за хората и може да се предава успешно от човек на човек. Предизвиканите от грипни вируси пандемии възникват на 10-40 години, последната беше през 2009 г. (свинският грип), а предишните – през 1968 година (грипът Хонгконг) и 195 г. (Азиатският грип). От началото на този век се появиха три нови патогенни за човека коронавируси, третият предизвика пандемията COVID-19. Дали и кога ще се появи нов такъв коронавирус (или друг вирус) няма как да знаем. Но горчивият опит със сегашната пандемия показва, че трябва да се влагат сериозни средства в медицина и научни изследвания. Да се опитаме да проследим какво се случва в прилепите, които са потенциални работилници за нови вируси; има ли вируси, които буквално чукат на вратата, за да се прехвърлят при нас. И да се подготвим за тях. Да изследваме факторите, които допринасят за разпалването на огнищата и превръщането им в епидемии и пандемии. Да променим отношението си към природата.


В категории: COVID-19


3
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
3
Коментара по темата
3.
*********
03.11.2020 01:38:04
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Един грип
02.11.2020 12:32:20
0
2
И това е коронавирус, вече други грипове - няма , честито на печелившите които откват в болницата за да ги лекуват а то какво става накрая - много по зле
1.
От опит
02.11.2020 12:25:17
1
3
Миналата година пипнахме и двата грипа. Децата ги "донесоха" от училище и се изпозаразихме всички подред.
Да спрат да ни обясняват, че училищата били "сигурни". Никога не са били. Особено в България.
Ние сме по-скоро като Израел, а не като Дания, така че да затварят и прогимназиалните ученици, докато е време. Даже вече са закъснели.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори