×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Шпионските очи на КАТ - как ни снимат по пътищата


Шпионските очи на КАТ - как ни снимат по пътищата
Преди 11 години КАТ започна д с 15 стационарни камери и 400 000 нарушители годишно. Сега разполага с около 230 системи и снима 1,5 млн, но какво от това?
25 Октомври 2020, Неделя, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нашата полиция седи с камерите в храстите и иска да лови диверсанти, а не монтира системите си на най-опасните участъци, където стават най-много злополуки

 

Войната по пътищата в България налага на враждуващите страни - полицаите и шофьорите, непрекъснато да се въоръжават с нови системи. Катаджиите купуват камери, а онези, които обичат високите скорости - антирадари и радардетектори.

И тази “игра” щеше да е много смешна и забавна, ако резултатът от нея не беше трагичен - страната ни държи едно от първите две места в Европейския съюз по брой на жертвите от катастрофи.

Защото нашата полиция седи с камерите в храстите и иска да лови диверсанти, а не монтира системите си на най-опасните участъци, където стават най-много злополуки. Не осветява и предупреждава със знаци километри преди опасното място, на което снима, за да накара всички да намалят, а камерата да засече само автомобила на истинския пътен хулиган, който не зачита правилата, може да няма книжка, да е пиян или дрогиран. Такива брутални шофьори трябва да гони, снима и глобява КАТ, пише вестник Труд.

Преди 11 години нашенската пътна полиция започна да снима с 15 стационарни камери по към 400 000 нарушители годишно. Сега разполага с около 230 различни системи и снима 1,5 млн. И какво от това? Не само, че не могат да си съберат и половината от глобите, не само, че не постигат никаква безопасност на движението, а и пълнят джобовете на някакви интернет търговци на уреди със съмнително азиатско качество. Наред с това в социалните мрежи се създават групи за съпротива, в които самите шофьори или корумпирани полицаи си съобщават местата на камерите и схемите на дежурствата.

Конспирацията трябва да спре, пътната полииция да започне да публикава всеки ден местата и часовете, на които снима, а информационнят знак Е 24, който беше премахнат от 9 юли 2017 г. да бъде върнат.

Впрочем - идеологът и моторът на премахването на този знак - бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, отдавна вече не е в парламента. Да се надяваме, че идва денят, в който всеки шофьор ще може да погледне право в шпионските очи на КАТ и да каже: “Ти знаеш ли, че имаш хубави очи?”

1. Стационарните камери на “Сименс”

 работят от 2009 г. у нас. Те са 15 и бяха купени за 1 млн. лева и досега са се изплатили над 100 пъти. Пълното име на видео радарната система е “Sitraffic ERS 400” и тя има възможностите да засича и денем, и нощем и двете посоки на движение. Принципът на измерване на скоростта е базиран върху Доплеровия ефект. Всички снимки се снабдяват в радарната установка с невидим разрушаващ се воден знак. В КАТ обработват данните само на снимки, чийто воден знак е валиден. Ако два или повече автомобила се намират в зоната за обработка на данни на първата снимка, то софтуерът сам прави контролно изчисление. Ако и чрез него не е възможно еднозначно определяне кой е нарушителят, резултатът от измерването задължително се отхвърля.

2. Системата MultaRadar SD580

 също е стационарна и е произведена в Швейцария. Камерите от нея са 8 и са на въоръжение от 2014 г. Системата следи до четири пътни ленти в едната посока и може ясно да определи в коя лента се движи превозното средство. Ако превозното средство не е ясно позиционирано в някоя лента в момента на измерване, системата показва междинно положение. Радарният сензор работи според принципа на Доплер, т. е. антената непрекъснато излъчва сигнал с известна честота и го прихваща след отразяването.

3. Стационарна видео-радарна система “SENSYS SSS Droplet RS240” 

е само една. Монтирана е в София на “Цариградско шосе”, където шофьорите трябва да намалят скоростта от 80 км/ч до 50 км/ч преди да стигнат на кръстовището на Орлов мост. Седи там от години и продължава да снима денонощно нарушители с 20 до 40 км/ч над ограничението. Радарът следи няколко пътни ленти едновременно на разстояние до 150 м в дълбочина. Скоростта се определя на база на Доплеров ефект, засича се на предварително зададена линия и се заснема снимков материал в случай на превишаването ѝ.

4. “3М Система за средна скорост” 

е със стационарни камери, британско производство. Работят на принципа за снимане на автомобила на 2 контролни точки на определен участък от пътя. Средната скорост се изчислява от “мозъка” на втората камера, която снима преминаващия автомобил и разделя разстоянието между двете контролни точки на измереното време. Формулата се знае от всеки третокласник - скоростта V е равна на пътя S, изминат за единица време Т (V=S:T). Системата работи от 2015 г. само на един от тунел от магистрала “Люлин”, но и дълго време беше изключена заради проблеми с поддръжката є. Полицията предвижда да я разшири с още две отсечки в Пловдив и на тунела Траянови врата на магистрала “Тракия”. Камерите могат да следят също за платена ТОЛ-такса и дали автомобила има застраховка “Гражданска отговорност”.

5. Мобилната система ТFR1-M 

е българска и се въведе масово през 2012 и 2013 година, когато 148 камери бяха монтирани в полицейските автомобили “Опел Астра”. Няколко години по-късно - през 2017 г., когато КАТ получи над 250 чисто нови патрулни автомобили “КИА”, стана ясно, че тези камери не могат да бъдат монтирани и да снимат от тях. В момента продължават да работят на доизживяване с опелите, като се правят опити за монтаж в “Шкода”, “Лада Нива”, “Грейт Уол” и други видове автомобили на полицията, но не се чуло да имат успех. Мобилните камери са много ефективни, защото чрез тях могат да се снима не само превишена скорост, а и много други опасни нарушения като неправилно изпреварване, отнемане на предимство, движение в насрещно платно или аварийна лента на магистрала и т. н.

6. “Толерантната” словашка система “SOITRON” 

също е мобилна и се монтира в патрулните коли “КИА”. Катаджиите имат 23 такива системи и характерното за тях е, че засичат само превишения с 25 км/ч на разрешената скорост - тоест, дава се голям толеранс на шофьора, преди да бъде заснет и глобен. Състои се от две камери монтирани отпред и отзад в колата и преносим компютър. Освен за скорост, снима за всякакви други нарушения, прави клипове и проверки за застраховка “Гражданска отговорност”.

7. Лазерните унгарски камери ARH CAM S1

 са стационарно-преносими от ново поколение, слагат се на тринога край пътя. Известни са като “барбекю”. КАТ има 28 такива и засега са най-мощното им оръжие. Специалния лазерен радардетектор за тези камери е много по-скъп от обикновените. Камерата записва всяко преминаващо превозно средство, регистрира неговата скорост и номер, обработва информацията и я праща в централна база данни, където се издава електронен фиш. Регистрира и други нарушения освен превишена скорост.

8. Руските “Кордон-М” са последният писък 

на катаджийската мода. Те също са стационарно преносими на триноги. В началото на октомври първите 6 от тях бяха пуснати да снимат по пътищата в областите София, Ловеч, Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Те снимат до 16 автомобила едновременно във всички ленти в двете посоки и са правени за големи “проспекти”, каквито има например в Москва. Те снимат целия поток и софтуерът им отделя онези номера на автомобили, които са в нарушение.

9. Камерите от уличното видеонаблюдение 

по кръстовищата и булевардите могат да се използват от КАТ, за да бъдат глобявани шофьорите. Добре развити мрежи има в София, Пловдив, Стара Загора и др., но системите не могат да засичат скорост. B столицата бяха монтирани 40 камери специално за контрол на движението в BUS лентите. Преди дни бе съобщено, че до края на октомври общинският Център за видеонаблюдение ще бъде свързан с КАТ-София и там ще се получава картина от над 200 камери.
Хинап – китайската червена фурма
Хинап – китайската червена фурма 23/11/2020, Понеделник 21:41 0
Вижте с кого заживя Азис
Вижте с кого заживя Азис 23/11/2020, Понеделник 21:20 1
5 ползи от говоренето сами
5 ползи от говоренето сами 23/11/2020, Понеделник 21:00 0
Учени: Стресът е заразен
Учени: Стресът е заразен 23/11/2020, Понеделник 19:00 0
4
Коментара по темата
4.
Скоро
25.10.2020 19:18:32
1
15
Продадох колата, така че куките да ме барат за дедовия.
3.
Кидер ага
25.10.2020 17:09:36
12
19
Спазвайте правилата и стига сте ревали бе. Ако тряя направете римейк на статията как новият шев на кат купува хартия.
2.
Полицай куров
25.10.2020 17:07:55
9
30
Българи бягайте от тая държава, един кур ще вземете само...
1.
Koko
25.10.2020 17:02:50
6
9
Карам си аз ладата със 100 и неми дреме нимога да хвана ковит с тая скорост доказано така трябва да е докато не преборим ковита кат да не пречат след като непомагат и до триногата с маски нали знаете.махайте камерите че хората са без книжки а автобусите са развъдник на вируси аман бе
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
19-годишната Марияна се качи след доза пико в Голфа си и ... 19-годишната Марияна се качи след доза пико в Голфа си и ...

Момичето е спипано да шофира след употреба на метамфетамин в кв. Сарафово

5 нереалистични очаквания, които съсипват брака или връзката ви 5 нереалистични очаквания, които съсипват брака или връзката ви

Те могат да попречат да щастието ни

Изпеченият престъпник Павел Страхилов пак се прояви - задигна 1400 лв. от камион, а после обра кондукторка от Б 11 Изпеченият престъпник Павел Страхилов пак се прояви - задигна 1400 лв. от камион, а после обра кондукторка от Б 11

23-годишният криминално проявен и осъждан е задържан за срок до 72 часа

СПА почивка през зимата: на какво да се насладите СПА почивка през зимата: на какво да се насладите

През декември ще можем да ви предложим още два басейна, чисто нови, за да ви бъде още по-просторно и приятно

Ямболията Антъни преби таксиджия и му отмъкна стотинките от моментиника Ямболията Антъни преби таксиджия и му отмъкна стотинките от моментиника

Мъжът задигнал 4,50 лева от оборота на таксиметровия шофьор

Пращат в затвора Рустам от Сливен, спипан с пико Пращат в затвора Рустам от Сливен, спипан с пико

Рустам Х. е криминално проявен, престъплението е извършено при условията на опасен рецидив

ФК "Черноморец 1919" отново е едноличен лидер ФК "Черноморец 1919" отново е едноличен лидер

Валентин Иванов се превърна в герой за акулите

 

Бърз антигенен тест за COVID-19 в ДКЦ „Бургасмед“ Бърз антигенен тест за COVID-19 в ДКЦ „Бургасмед“

Резултатът се получава в рамките на 30 минути

 

Само за месец: 85 смъртни случая заради К-19 в Бургас, 3935 заразени Само за месец: 85 смъртни случая заради К-19 в Бургас, 3935 заразени

Сред заболелите са 143 лекари и 139 учители

 

Здравният министър предложи тежки нови мерки: Затваряне на ресторанти, магазини, училища, ясли, спиране на спорта Здравният министър предложи тежки нови мерки: Затваряне на ресторанти, магазини, училища, ясли, спиране на спорта

Надеждата е да продължат 21 дни, след което да бъдат охлабени

Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Управляваният от Китай град досега успяваше да избегне широкообхватен епидемичен взрив ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници

Болници от повечето държави-членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Санкция е получила и съпругата на Илир Мета 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон

Алкохолът им свършил по време на сбирката

Очаквано: Англия затяга Covid мерките Очаквано: Англия затяга Covid мерките

Очаква се лидерът на консерваторите да очертае засилен, тристепенен режим по места

Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19 Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19

Градът въведе забрана за събирания и публични събития, местата за забавления, училищата и детските градини са временно затворени

Люис Хамилтън ще получи рицарско звание Люис Хамилтън ще получи рицарско звание

Името на пилота на Мерцедес вече е включено в списъка с граждани на Великобритания, които ще бъдат удостоени с рицарска титла на 28 декември

Паспорти за COVID-19 ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания Паспорти за COVID-19 ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания

Над 54 600 души са починали от коронавирус в страната, което е най-високият показател в Европа

Разкриха кой печели Фермата! Разкриха кой печели Фермата!

Винаги усмихната Ваня, станала популярна като Хепи Ванче и строителният работник Боби са двама от четиримата, които достигат до последната битка в шоуто

Акула разкъса човек в плитки води в Австралия Акула разкъса човек в плитки води в Австралия

Морският хищник е отхапал ръката и горната част на бедрото на жертвата

Живко Табаков Живко Табаков Прочетох някъде, че всички милионери стават в 5-6 часа сутринта
Мисля, че баба ми крие нещо от мен...
Виц на деня Виц на деня След разрешението на еднополовите бракове във Франция тримата мускетари изглеждат все по-подозрително. Виц на деня Виц на деня - Тате, запознайте се, това е приятелят ми - Никола.
- Чудесно! А ти кой си?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лъжи в особено крупни размери - ето я истината за живота.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори