×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До колко кръвната група влияе върху протичането на коронавируса?


17 Октомври 2020, Събота, 13:00 ч.
Автор: Dnes.bg

Медиците тръгват по нова важна следа в борбата срещу COVID-19

Доколко влияят кръвните групи на протичането на заболяването? Медиците тръгват по нова важна следа в борбата срещу коронавируса.

"Това е най-обикновен грип", повтарят привръжениците на тезата, че опасността от пандемията силно се преувеличава. И наистина, при част от заболелите Ковид-19 протича съвсем леко. Други обаче влизат в интензивното, нуждаят се от специална терапия и обдишване, а най-тежките случаи завършват дори с летален изход. Тези големи разлики особено затрудняват статистиката, която тъй и не може със сигурност да установи броя на заразените и броя на хората с действителен имунитет. Сивата зона е много обширна. Но сега две научни изследвания помогнаха за нейното поне частично овладяване.

Още през юни германски и норвежки учени установиха, че кръвната група може би има ключово значение за протичането на болестта COVID-19. Те изследвали 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването довело до спиране на дишането (някои от тези пациенти така и не успели да оцелеят). От тази група били взети ДНК-проби, които били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора. Резултатите бяха публикувани през юни в авторитетното списание New England Journal of Medicine.

Нулевата кръвна група е най-благоприятна

Учените констатират, че пациентите с кръвна група А (такива са 43 процента от хората) са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0 (41 на сто от населението). При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0.

Доколко тежестта на заболяването зависи от кръвната група?

От юни насам бяха проведени още няколко сходни проучвания, които потвърдиха изводите на германските и норвежките учени. На 14 октомври в специализираното издание Blood Advances излязоха резултатите от изследване, стигащо до същите изводи. Те бяха потвърдени и от поредица тестове, проведени в Медицинския университет в Грац, Австрия. А окончателното налагане на тези изводи би помогнало много при разработването на лекарствени терапии.

При различните заболявания е различно

Учените не за първи път установяват връзка между кръвната група и протичането на определено заболяване. При малария например е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А сред болните от чума най-големи шансове имат пациентите с кръвна група А.

Учените дълго време се съсредоточаваха единствено върху рисковите фактори у пациентите, заразени с коронавируса. Добре известно е, че особено застрашени са хората в напреднала възраст и с определени предшестващи заболявания. Много усилия бяха посветени на проучването дали пушачите например са по-застрашени от непушачите. Ето, че с новите резултати за предполагаемата връзка между кръвните групи и протичането на болестта, медиците тръгват по нова важна следа.


В категории: COVID-19


1
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
1
Коментара по темата
1.
по следите...
17.10.2020 13:12:02
0
7
Тръгнали по важна следа...след 10 месеца ..С всичките претенции за технологичен напредък стигащ до висотата та самоходни чехли , след преселението в нови светове и галактики , усвояване на ценности от Марс , създаване на робочовеци и прочее тъпотии дойде едно полуклетъчно и ни разказа играта та чак се тресем...Еми то от откриването на пеницилина досега значимо откритие в областта на медицината не е правено сигурно щото плащат здраво на Азис и Роналдо...е сега те да измислят ваксина...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори