×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как бащата на Доналд Тръмп направи богатството си


Ето как бащата на Доналд Тръмп направи богатството си
Фред Тръмп успява да предаде тайните на бизнеса с недвижими имоти на сина си Доналд, но не доживява да види как синът му изпълни Голямата американска мечта
06 Октомври 2020, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дядото на сегашния президент е германец и минава през златната треска, като основният му доход идва от алкохол и секс

 

Фредерик Тръмп имигрира в САЩ още преди да се роди. Той живее 93 години и през дългия си живот спечелва милиони долари, построява десетки хиляди къщи и отглежда трима сина. Преди да се сбъдне неговата голяма американска мечта, на него му липсва само едно - да стане президент. Но това направи неговият син. А първият американец в семейството беше баща му...

Фридрих и златната мина

Чиракът на бръснаря Фридрих Дръмпф пристига в САЩ от Германия на 16-годишна възраст през 1885 година. Получава американско гражданство, и става Фредерик Тръмп. Установява се в Сиатъл и отваря малък ресторант. След това втори. След това купува парцел.

През 1896 г. в северозападната част на Канада, на територията на Юкон, в района на река Клондайк, са открити златни находища. Първите златотърсачи се завръщаха обратно вкъщи с огромни суми пари, донасяйки до $100 000 от Клондайк (това са повече от $3 млн. в съвременни пари).

Тръмп се заразява от златната треска, продава всичко, което притежава, и се насочва към Канада. Пътуването до Клондайк му отнема няколко седмици. Колко трудно е било това е описано в книгите на Джек Лондон. Един от участъците на пътя, минаващ през прохода Уайт, получава прозвището „Пътеката на мъртвите коне“, и там загиват около 3 000 души.

Тръмп не започва да промива златния пясък в реката. Вместо това той решава да „промие“ джобовете на златотърсачите. Отначало, заедно със своя партньор Ърнест Левин, той отворя „ресторант“ по маршрута на златотърсачите - една палатка, която можела да побере до шест души наведнъж, а конското месо е основното ястие в менюто.

След това партньорите построяват двуетажна дървена къща в Бенет и отварят сериозно заведение, най-доброто в града - ресторант Arctic. Менюто включва риба, дивеч, месо от елен - карибу, агнешко месо, заешко месо, дори пресни плодове. Фред Тръмп работи в ресторанта си като готвач, сервитьор и бияч. Но основният доход за него и неговия партньор идва не от храната, а от алкохола и секса. В същата сграда с ресторанта има хотел - "самостоятелни стаи за дами и партита". В допълнение към леглото, в стаите винаги е имало и везни, ако клиентът предпочете да заплати със златен пясък.

След три години в Юкон Тръмп се завръща в родния си град Калщат като заможен човек. Спестяванията му възлизат на 80 000 германски марки (повече от $500 000 в съвременни пари). Той се жени за своята съседка Елизабет Крист. Но по време на отсъствието на Тръмп от Германия там е приет закон, според който имигрантите от Америка на възраст за призоваване в армията са признавани за бегълци от призовките. И според този закон Фредерик Тръмп е депортиран. 

Заедно с бременната му съпруга и едногодишната им дъщеря Елизабет те тръгват за чужбина. Семейството пристига в Ню Йорк на 1 юли 1905 г. Второто дете на Тръмп се ражда на 11 октомври 1905 година. Дават му името на бащата - Фредерик, но у дома го наричат просто Фред. През 1907 г. се ражда още един син - Джон Джордж.

Фредерик-старши си намира работа като управител на хотел и бавно започва да купува недвижими имоти в района на Куинс.

Всичко започна с кубчета

Като дете Фред-младши си играел само с кубчета и строял къщи от тях. Започва да печели първите си самостоятелни пари на десетгодишна възраст — работи като като разносвач в месарница.

През 1918 година 12-годишният Фред се разхожда по авеню Джамейка в Куинс с 49-годишния си баща. "Мисля, че съм болен", каза внезапно баща му. Когато двамата Фред се прибират вкъщи, старият Фред ляга и не стана повече. Той става жертва на първата вълна на пандемията от испански грип.

Състоянието на семейството (двуетажна къща в Куинс, пет парцела, ценни книжа, спестявания, доходи от продадени ипотекирани недвижими имоти) се оценява по това време на $345 000 (около $6 млн. в съвременни пари).

Инфлацията от 1919-1920 г. изяжда част от спестяванията. Но Елизабет Тръмп се оказва сръчна бизнесдама. Тя наема изпълнител, който да построи къщи на петте свободни и пустеещи парцела и ги продава с ипотека.

Фред става най-възрастният мъж в семейството. Винаги е мечтал да стане строител. Майка му го увещава да завърши училище, но той предпочита да учи други предмети. Три пъти седмично Фред посещава вечерни курсове по дърводелство и чертане, организирани от Асоциацията на младите християни. Изкарва и задочни курсове по кореспонденция за водопроводчик, зидар, електротехник. И в същото време намира време да спечели допълнителни пари: варосва бордюри, доставя вестници и хранителни стоки, носи голф стиковете на играчите в голф клуба.

Първият му опит в строителството е изграждането на гараж за неговия съсед. По-късно Фред признава, че това не „беше най-добрият гараж“, но младежът иска да продължи и да създаде по-нататък нещо от дърво, тухли и цимент.

След като завършва училище, Фред намира първата си работа като „помощник кон“ на строителна площадка. При лошо време, в киша и лед, конете не могат да доставят материали до строителната площадка. Тогава те са заменени от силни млади момчета. За тази работа Фред получава  $11 на седмица (приблизително  $166 в съвременни пари). Тогава той успява да си намери работа като дърводелец.

През 1923 г., когато е на 18, майка му регистрира компанията Elizabeth Trump & Son. До 21-годишна възраст той е смятан за непълнолетен, и затова Елизабет подписва всички парични документи. Тя предоставя на сина си първия заем за строителство. Още не завършил първата си къща, той я продава и с получените пари започна да строи втора. И така нататък. До 1926 г. той успява да продаде 20 къщи.

От обикновени къщи - от $7000 до $7500, той се преориентира към имения в английски и колониален стил с пет спални и четири бани, които успява да продаде за $30 000.

През 1929 г. фондовата борса рухва и започва Голямата депресия.

Фред Тръмп се оттегля временно от жилищното строителство и отворя магазин на самообслужване, един от първите в Ню Йорк  Trump Market. Управлявайки магазина, Тръмп си мечтае да се върне към любимото си занимание - недвижимите имоти. Но трябва да се изчака правилната възможност.

Крахът на корпорация Lehrenkrauss

Ню Йорк, Бруклин, Cadman Plaza East, 271-301, стая 727. На този адрес, на 15 януари 1934 г., започва процесът по несъстоятелност на J. Lehrenkrauss Corporation. Повече от 3000 измамени вложители идват в съда. Залата може да побере само 300 души.

Корпорацията на J. Lehrenkrauss в Бруклин е наречена „къщата Lehrenkrauss“. J. е Юлиус, имигрант от Германия, който регистрира през 1878 г. бюро, в което продава билети за параходите от Европа на други немски имигранти, които искат да доведат семействата си в Ню Йорк.

След това Юлиус започва бизнес с парични преводи, банкиране, застраховане, ипотеки. По време на бума на фондовия пазар през 20-те години фирмата продава "жилищни сертификати" с номинална стойност от $1000 или повече. От сметката на събраните пари се издават ипотечни заеми, а притежателите на сертификати получават чек по пощата на първия ден от всеки месец. С пететажна централа и пет офиса в Ню Йорк, 40 000 редовни клиенти, ипотечно портфолио на стойност $30 млн. в ерата на Голямата депресия къща Lehrenkrauss изглежда като последния остров на спокойствието.

Но всичко се срива за миг. На 1 декември 1933 г. притежателите на сертификати не получават своите чекове. Тогава се оказа, че компанията е в несъстоятелност, и то от дълго време, а собственикът наскоро се е  опитал да спаси ситуацията чрез измамни сделки с ценни книжа и фалшифициране на финансовите отчети.

Във фалита на къща Lehrenkrauss 28-годишният Фред Тръмп вижда възможност за големите пари.

Подразделението на корпорация J. Lehrenkrauss & Sons, което се е занимава с управлението на недвижими имоти, е под ипотека и щеше да бъде изложено на търг, а получените пари щяха да бъдат изпратени за плащанията на кредиторите. Ценен актив на компанията е списъкът на ипотечните клиенти, чиито жилища, в случай на неплащане, могат да бъдат изложени на търг на ниска цена. И собственикът на тези списъци би узнал първи за това.

Докато тече процесът, Тръмп се среща с арбитражните ръководители. Преди фалита на фирмата това подразделение се оценява на $26 млн. До март 1934 г. оценката вече е спаднала до $ 6 млн.

Тръмп изпраща официално писмо с намерение да наддава. В писмо на официалната бланка на компанията Trump Construction Corporation, собственикът на хранителния магазин заявява, че има дългогодишен опит с ипотечните недвижими имоти.

Търгът започва на 12 март. Офертата на Тръмп е класирана на трето място по отношение на предлаганата сума. Но той успява да се договори с друг претендент, Уилям Дем, за да обединят своите сили. Новата им обща оферта печели. Фред Тръмп се завръща към любимия си строителен бизнес от детството.

Успешният предприемач ''Хенри Форд на жилищното строителство''

На 10 ноември 1935 г. Фред Тръмп представя на обществеността образец от нов дом, който струва само  $3990 (около $75 000 в съвременни пари). Цената е около половината от средната за пазара. Всички 78 къщи, построени от неговата компания Trump Holding Company, са продадени за 20 дни.

В събота, на 11 януари 1936 г., той се жени за скоро пристигналата  имигрантка Мери Ан Маклауд. Сватбата е в хотел Carlyle в Ню Йорк, след което младоженците отиват на меден месец в Атлантик Сити. Бизнесът заема толкова много място в живота на Фред Тръмп, че той съкращава медения си месец до медена седмица и се връща в бизнеса.

Преуспяващият бизнесмен присъства на всякакви събития в клуба Madison, място за поддръжниците на Демократическата партия, особено на благотворителни вечери и набирането на средства, и щедро дарява пари като придобива полезни контакти. Членовете на клуба го наричат Фреди. Един от неговите приятели от клуба е директорът на Федералната жилищна администрация (Federal Housing Administration, FHA), Томи Грейс.

Благодарение на приятелите си от клуба, през 1936 г., Фреди успява да получи парцел за ново строителство и рекорден заем от $750 000 за изграждането на 450 къщи. На строителната площадка работят 400 души от различни националности, но всички са с бяла кожа. Тръмп идва на строителната площадка всяка сутрин в седем и половина. Познава всички строителни специалности и ако забележи, че някой работи лошо, му демонстрира как да свърши същата работа по-добре и по-бързо.

Приятелството му с FHA става все по-силно с всяка година. През 1938 г. той получава нов държавен заем за $1 милион.

От 1935 до 1950 г. компанията на Тръмп посторява около 2500 къщи, които започват да се наричат „къщите на Тръмп“. Мащабът на строителството позволява на Тръмп да купува строителни материали на едро с цел да намали цените, което води до намаляване на строителните разходи.

През юли 1938 г. Brooklyn Daily Eagle нарича преуспяващия предприемач „Хенри Форд на жилищното строителство“. Може би той сам си е измислил този прякор. Фред Тръмп обръща много внимание на рекламата. Неговата компания разпространява голям брой рекламни материали. Един ден  над увеселителния парк на Кони Айлънд са пуснати балони. Към конеца на всеки балон са прикрепени купони за отстъпка от $50 за дом от $4990. След като разбира, че вестниците често имат „дупки“ на страницата, които се пълнят с кратки новини, Тръмп започва да бомбардира редакцията с доклади за продажби, пазарни прогнози и коментари по всякакви теми: от семейния живот до вътрешната политика.

По време на Втората световна война Тръмп построява жилища за работници в отбраната - разбира се по финансирана от правителството програма. След края на войната той построява жилища по държавната програма за спешно осигуряване на  жилища за ветерани. От 1941 до 1944 г. той няма нито един почивен ден.

През юли 1947 г. неговият стар приятел Томи Грейс одобрява новия проект на Тръмп - жилищния комплекс Shore Haven. В него има 32 шестетажни сгради с асансьори и общо 1344 апартамента - от двустайни апартаменти, отдавани под наем за $60 на месец до петстайните апартаменти, отдавани под наем за $110 на месец (в съвременни пари - от $700 до $1300). Жителите също могат да наемат и топли гаражи.

През 1951 г. Тръмп завършва още по-големия комплекс Beach Haven с 1860 апартамента. Част от него е даден под наем на образователния отдел срещу символичната такса от $1 на година.Там има детска градина и основно училище за жителите. Всяка къща има топъл подземен гараж, обществени перални със сушилни за дрехи в мазето. На територията има и търговски център.

Работейки и по двата проекта, Тръмп, който се нарича „най-големият предприемач на недвижими имоти в Бруклин“ в редовните статии във вестниците, непрекъснато се движи между строителните площадки и сградата на FHA.

Изпълнението на проекти от този мащаб е невъзможно без помощта не само на държавните служители, но и на организираната престъпност. Мафиозът Уилям Томасело е подизпълнител на фирмата на Тръмп и винаги може да помогне с финансиране.

На Тръмп обаче му се налага да вземе зетя на Томасело като помощник бригадир. Цялата му работа се състои в това да вика по зидарите: "Още хоросан!"

През 1953 г. Конгреса на САЩ започва разследване на програмата за жилища на FHA за семейства със средни и ниски доходи. По време на разследването се оказва, че предприемачите, работещи по тази програма, са завишили стойността за поне 1410 от 1700 проекта, като са получили допълнителни печалби в размер на над $110 млн. и са оставили тези пари за себе си. От тази сума около $4 млн. отиват в джоба на Фред Тръмп.

Проектите на Тръмп и другите предприемачи, които са завишили цената на своята работа, са "покровителствани" от служителя на FHA Клайд Пауъл. Разследващите откриват сума в неговата банкова сметка, която надвишава неговата заплата за целия му период на работа със $138 000. Пауъл не може да обясни произхода на тези пари и е осъден на една година затвор.

Фред Тръмп дава показания пред комисията на Конгреса. Той възмутено отрича обвинението за кражба на $4 млн. от данъкоплатците: „Това изобщо не е вярно, боли ме. Единственото нещо, което ме прави щастлив, е, че това не е вярно". Да, в банковата сметка има $4 млн., но той не ги вади от там и не ги харчи за себе си.

Срещу него е повдигнато още едно обвинение - за изтеглянето на $1,4 млн. от сметките, за Shore Haven, под прикритието на дивиденти. Подобно на други предприемачи, изправени пред такива обвинения, той обяснява изплащането на дивиденти като премия за икономията на разходи и компенсация за финансовия риск.

След изслушването срещу Тръмп не са повдигнати нови обвинения, но FHA спира да работи с него.

Последният и най-голям проект за развитие, предприет от Фред Тръмп, е изграждането на Trump Village, жилищен комплекс от седем 23-етажни сгради (3700 апартамента) и търговски център. Проектът е завършен през 1964 г. и струва с $5 млн по-малко от първоначално предвидената цена от $55 млн. Но в хода на работата, след като са построени две от седемте къщи, Тръмп осъзнава, че задачата е твърде голяма само за него, и се обръща към един от водещите предприемачи на недвижими имоти в Ню Йорк - HRH Corporation. Фред Тръмп прави пари от Trump Village (той получава $3,8 млн., а HRH - $1 млн.), защото комплексът носи неговото име, но не може безотговорно да се твърди, че той го е построил.

През същата 1964 г. Фред Тръмп сключва сделка за изкупуването на жилищния комплекс Swifton Village за $5,75 млн., който е продаден по съдебен ред, след като предишните му собственици не са могли да изплатят ипотечния дълг. Партньор в тази сделка е синът на Фред, -Доналд Тръмп. За сина му това е първата сделка в живота му, но далеч не последната милионна. Започва неговото време.

Наследството

През октомври 2018 г. The New York Times публикува специално разследване за това как парите, спечелени от Фред Тръмп, преминават към неговите деца. Журналистите проведоха многобройни интервюта с бившите служители на Тръмп и разгледаха над 100 000 страници документи (данъчни доклади, резултати от одити, счетоводни книги).

Докато се кандидатира за президент, Доналд Тръмп заяви, че не е получил почти никаква финансова помощ от баща си и е станал милиардер сам. Разследване на The New York Times отрече това твърдение.

Фред и съпругата му Мери успяват да преведат над $1 милиард на децата си, избягвайки данъците за дарение и наследство, който в техния случай би бил 55%, тоест над $550 млн., а децата са платили данък в размер на $52,2 млн.

Парите са прехвърляни по различни начини. През 1976 г. Фред Тръмп създава доверителни фондове за петте си деца, като инвестира по $1 млн. във всяко и допълнително увеличава сумата. Той изплаща на сина си Доналд заплата като негов подчинен управител на недвижимите имоти, банкер, консултант, собственик на жилища. Когато данъците са изплатени, собствеността на Тръмп е силно занижена.

На 22 ноември 1997 г., година и половина преди смъртта на Фред Тръмп, по-голямата част от неговите недвижими имоти вече са „дарени“ на децата. Оценката на дарението е занижена и възлиза на $41,4 млн. Това позволява да се намали размерът на данъка върху дарението.

На 4 май 2004 г. Доналд Тръмп,  неговия брат и сестрите му продават „дарението“. Дялът на Доналд от продажбата е бил $177,3 млн. И империята за недвижимите имоти, която Фред Тръмп построява, престана да съществува.

Правилата на Фред Тръмп

- Обичай това, което правиш, и само ти можеш да се научиш да вършиш работата си наистина добре.

- Направи го, направи го до края, направи го както трябва и си тръгвай.

- Други хора обичат да играят голф, а аз обичам да купувам апартаменти.

- Научи всичко, което можеш, за това, което правиш.

- Дадох на Доналд пълна свобода на действие, а той има страхотна визия за перспективите и всичко, до което се докосне, се превръща в злато. Доналд е най-умният човек, когото познавам.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
2
Коментара по темата
2.
Американска мечта
07.10.2020 10:49:38
0
3
Дядото на Тръмп, някой си Дръмпф, отворил ресторант на „Пътеката на мъртвите коне“, в която предлагал конско месо... Един вид евтинджос месо от "пътеката" препродавал на гладните люде, за да им "промие джобовете", както се пише в статията...
1.
хахахахаха
07.10.2020 07:45:59
0
12
Фредерик Тръмп имигрира в САЩ още преди да се роди.

Стигнах до този шедьовър и реших да не се измъчвам повече
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори