×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бойчев поиска законодателни ограничения за Euronet - Ананиев обяви, че с БНБ обсъждат мерки


Бойчев поиска законодателни ограничения за Euronet - Ананиев обяви, че с БНБ обсъждат мерки
28 са АТМ-устройствата на Euronet у нас, стана ясно по време на обсъждането на казуса в парламента
Тема в развитие
виж още
скрий
18 Септември 2020, Петък, 12:18 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нарушения при АТМ-устройствата обаче не са установени, те оперирали на база европейски регламент

28 АТМ устройства на Euronet има в България към края на юни 2020 г. Това обяви министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата Димитър Бойчев по реда на парламентарния контрол.

Проблемът с високите такси, които се събират от тези „банкомати“, съществувал не само у нас, но и в други държави от Европейския съюз – най-вече тези, които са извън Еврозоната.

Бойчев изрази удовлетворение, че министърът се е заел „толкова насериозно“ с въпроса.

„Имахме такъв проблем и с чейндж-бюрата. Знам, че това касае международна регулация, но все пак ние трябва да обърнем внимание на това нещо, защото наистина няма как да позволим на една фирма да се облагодетелства върху един цял отрасъл. Тази фирма повлиява много негативно на туризма. Аз съм готов, а и моите колеги – ще подкрепим, ако трябва, и законодателна инициатива. Подайте ни някакви текстове, но наистина да намерим разрешение на този въпрос", призова бургаският депутат от ГЕРБ. 

Кирил Ананиев заяви от своя страна: „По данни на БНБ към края на месец юни 2020 г. на територията на Република България дружеството „Юронет сървисис“ ЕООД оперира общо с 28 броя терминални устройства АТМ. По-големият брой устройства са разположени в морските курорти, като има малък брой устройства в град София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.

Считаме, че на този етап е целесъобразно да се повиши контролът върху изпълнението на изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи. Министерството на финансите и БНБ обсъждат възможността и целесъобразността на допълнителни мерки на национално ниво с оглед точното прилагане на изискванията на Регламента.“

От отговора на Ананиев стана ясно, че към момента нарушения не са открити. Работата на устройствата на Euronet била базирана на европейски норми.

Според министъра, отговорността за проверка на сигнали при оплаквания в случая е на Комисията за защита на потребителите. 

Министерството на финансите (МФ) не контролирало АТМ-устройствата, затова оттам се обърнали към Българската народна банка (БНБ). 

"Извършването на дейност като оператор на АТМ и обмяната на валутата при теглене на пари в брой чрез АТМ сами по себе си не попадат в обхвата на регулация по Закона за платежните услуги и платежните системи. Съответно за извършването на тази дейност не е необходим лиценз, освен ако съответното лице не предоставя и друга платежна услуга", заяви Кирил Ананиев. 

Председателстващият заседанието Валери Симеонов прекъсна отговора на Ананиев, като му направи забележка, че той не е съобразен с правилника на Народното събрание. 

"Той ви определя 3 минути за отговор. Дотука бяха зададени три въпроса - аз не успях да чуя отговор на нито един от тях", възропта Симеонов. 

След изразеното становище на Димитър Бойчев, Кирил Ананиев се възползва от правото си на дуплика и продължи да чете подготвения му отговор. 

"През март 2019 г. бе приет Регламент ЕС/2019/518, който влезе в сила от април 2020 г. и въвежда определени изисквания по отношение таксите за превалутиране в допълнение на изискванията за прозрачност по Закона за платежните услуги и платежните системи. Регламентът е с пряка приложимост и за нарушение на неговите изисквания, изискванията на закона предвиждат глоби и имуществени санкции. Съгласно него актовете за установяване на нарушения се съставят от лица, оправомощени от подуправителя на БНБ, ръководещ направление "Банково". Наказателните постановления се издават от подуправителя или от оправомощено от него лице", добави финансовият министър. 

Затова от МФ се обърнали към БНБ относно проверките на "Юронет сървисис". 

"Съгласно получения отговор, през 2019 г. от страна на БНБ е извършена проверка по повод сигнали, свързани с дейността на дружеството, в която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, посочени в чл. 50 и 54 от Закона, са изпълнени", каза още Кирил Ананиев. 

Дружеството предоставило като доказателство снимки от екрана на терминално устройство. На тях се виждала сумата на операцията в левове, сумата в другата валута, приложимият обменен курс, както и общата сума на разходите за превалутиране, изразена като процентна надбавка. 

На клиента се предоставяла възможност да приеме или да откаже операцията. 

"След 19 април 2020 г. - датата на влизане в сила на разпоредбите на Регламента, не е извършена друга проверка на дружеството относно спазване изискванията за предварително уведомяване на клиентите за разходите за превалутиране, но според получения от БНБ отговор, предоставената предварителна информация на клиентите отговаря и на тези изисквания и остава същата като установената при проверката през 2019-а", обясни още финансовият министър. 

Валери Симеонов отново прекъсна Ананиев с обяснение, че му е изтекло времето. Финансовият министър пък отвърна, че няма как да даде отговори, преди да разясни какво е българското и европейското законодателство. 

Председателстващият пленарното заседание в крайна сметка прикани Ананиев да предостави пълния отговор в писмен вид на Димитър Бойчев. 

Министърът и бургаският депутат пък след това се оттеглиха заедно за допълнителни разяснения в кулоарите на парламента. 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус 22/10/2020, Четвъртък 18:10 1
12
Коментара по темата
12.
до 10
18.09.2020 13:51:26
0
2
Могат да искат и хиляда ограничение реално няма. Това не ти е доставка на ток или вода. Това е частен бизнес с такса за услуга.
11.
до 15
18.09.2020 13:51:18
0
2
Могат да искат и хиляда ограничение реално няма. Това не ти е доставка на ток или вода. Това е частен бизнес с такса за услуга.
10.
до 5
18.09.2020 13:49:36
0
2
Много ясно, че като не могат да докажат че имат разход над 10 стотинки на транзакция няма да могат да искат 10-100лв за транзакция, ако има кой да ги следи и пляска през ръцете
9.
Генади Шавльов
18.09.2020 13:33:26
0
7
Бойчев да се замисли защо тройка кюфтета по морето е 18 лв и защо банките изтеглиха банкоматите си от курортите, та оставиха толкова място на други.
8.
Rob Petroff
18.09.2020 13:21:50
0
4
Б@_ тоз сайт... Постингите ми ту не се постват, ту се постват!
Я да пробвам мултипостинг...
7.
Rob Petroff
18.09.2020 13:19:16
0
5
Rob Ivanoff, аз внасям 200лв. в една кооперативна банка и ми вземат 1лв. такса! Влизам да внеса моите пари в моята сметка. Това е 0,5%. Лихвата на сметката ми е точно 0,00%. Най-високата лихва която дават е 0,025% на месец, това при едногодишен депозит!!!
6.
Rob Petroff
18.09.2020 13:13:38
1
3
До Rob Ivanoff, аз внасям 200лв. в една кооперативна банка и веднага ми вземат 1лв. че внасям пари в банка по моя си сметка!!! В момента една "държавна спестовна каса" дава точно 0,00% лихва по безсрочните си влогове.
5.
до 4
18.09.2020 12:45:50
0
2
Разхода за една транзакции не е нещо което се контролира. Попринцип ако има такава е за печалба или плащане към платежен процесор. Така е в цял свят.
4.
Има си начини
18.09.2020 12:40:03
1
2
Нека накарат операторите да докажат разхода за една транзакция и да има регулация в сектора.
3.
до 1
18.09.2020 12:37:09
1
3
Всичко е законно според нашият и европейският закон. Обичам да ми е всичко точно колкото и всеки друг, но законите и регулациите не са за сметка на личната отговорност. Това е просто. А всяка друга наредба ще усложнява и нормалните банкомати. Най-вероятно.
2.
До Иванов
18.09.2020 12:34:54
0
1
Ползвай дебитна карта или ако имаш мерак за кредит ипотечен или друг в бъдеще, кредитна. Това е положението.
1.
Действайте! Много говорите, а нищо не правите
18.09.2020 12:26:05
2
6
Наистина трябва да се забранят тези банкомати, но Бойчев какво ни разиграва театро и се прави на активен политик, все едно не са си направили сценария на говоренето предварително. В този парламент се симулира дейност само. Вместо празни приказки трябва повече действие и воля за справяне с проблемите. Въпросният господин го играе манекен и си прави PR, но не ми прилича на политик някак си
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас

Община Бургас заделя най-много средства от бюджет си за образованието и науката

Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус

Имaм cимптoми, нo cъcтoяниeтo ми e дoбpo. Πpизoвaвaм cвилeнгpaдчaни дa cпaзвaт мepĸитe, каза Карчев

 

Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава

Много пъти съм участвал на избори, но никъде не съм забелязал някой да контролира вота, казва първият „независим“ депутат в 44-ото НС

Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария

Общността ни там получавала по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от нас

Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България

Ако искаме да останем отворени, трябва да научим и клиентите да спазват мерките, каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов

Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето? Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето?

Близо 7 000 привърженици на Доган от цялата страна дойдоха и напълниха именно този участък от частния път към сарая

Три патрулки заклещиха дрогиран шофьор в бургаския жк „Славейков“ Три патрулки заклещиха дрогиран шофьор в бургаския жк „Славейков“

Черното Ауди със затъмнени прозорци се е движело рисково в локалното платно на ул. „Проф. Яким Якимов"

Извънредно: Камион рухна от Аспаруховия мост във Варна Извънредно: Камион рухна от Аспаруховия мост във Варна

Още няма информация за състоянието на шофьора. Изясняват се и причините за инцидента

Павел Бошнаков се отказа от „Нефтохимик“, феновете на крачка да придобият 100 % от клуба Павел Бошнаков се отказа от „Нефтохимик“, феновете на крачка да придобият 100 % от клуба

Бизнесменът дарява безвъзмездно и безусловно и своите акции

 

Почина известният писател и сценарист Александър Томов Почина известният писател и сценарист Александър Томов

Той е издъхнал на 76-годишна възраст

Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя

Белобрадият старец е написал дълго послание на малчуганите

В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19 В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19

В относителни стойности прирастът от два дни насам се задържа на ниво 1,1 процента, според данни на щаба

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Проф. Тодор Кантарджиев Проф. Тодор Кантарджиев Само луд човек може да работи с такива вируси без да носи маска! Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори