×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За пандемията от фалшивни новини и убиват ли маските децата*


За пандемията от фалшивни новини и убиват ли маските децата*
Световната здравна организация препоръчва носенето на маски в училищата и го определя за най-работещия начин за борба с пандемията
16 Септември 2020, Сряда, 07:51 ч.
Автор: Флагман.БГ

Милиони горят в отчаяно, несъзнавано желание коронавирусът да е зла измислица на Бил Гейтс и тлъста лъжа, целяща някакви хора да спечелят някакви пари

 

Повече от половин година живеем в реалността на Covid-19 и съпътстващите я изолация, тревожност, семейни драми, разводи, дистанционно обучение, фанатично търкане с дезинфектанти и световни скандали. Реалност, която не е слънчева и розова, но е реалност.

За разлика от други световни здравни кризи, през които човечеството е преминавало, тази е белязана от дълбоко отрицание на случващото се, присъщо на разглезения човек на 21 век. От дълбоката неспособност на днешните хора да приемат, че понякога гадните неща се случват, без някой непременно да е пряко отговорен за тях, се роди и Covid-конспирацията, която завзе внушителни територии.

„Маските са, за да мълчите, не за да ви пазят“ (светла му памет на Милен Цветков), „Ти вярваш ли в коронавируса?“, „Аре стига, побъркахте хората“, „То това си е грип просто“, „Ти виждал ли си някой болен от Covid?” ежедневно демонстрират колко упорито зациклят хората във фаза номер едно от приемането на лоша новина/тежка диагноза: отрицанието.

Милиони горят в отчаяно, несъзнавано желание коронавирусът да е зла измислица на Бил Гейтс и тлъста лъжа, целяща някакви хора да спечелят някакви пари. Това е съвсем обяснимо. Срещу "заговора" може да се борим с шумни революции, гръмки изявления в социалните мрежи и показни партита с масово хвърляне и късане на маски. Срещу болестите можем да се борим само донякъде, с неизвестен успех и по далеч не толкова забавен начин.

И все пак, тази седмица броят на случаите на Covid-19 в света надмина 29 милиона, а броят на смъртните случаи е над 925 хиляди. 925 хиляди души, починали от дихателна или полиорганна недостатъчност в болничните или собствените си легла. 925 хиляди погребения, които можеха да се случат години по-късно. Част от тях извършени служебно, без присъствие на близките, заради карантина. 

На фона на тези цифри протестите на родители, които искат „да виждат усмивката“ на децата си в училище, изглеждат бутафорни. Организаторите на протестите Милко Божанков и Лилия Божкова подемат рефрена на Атанас Мангъров - рицаря на бял кон, обслужващ позитивното мислене - и се позовават на неизвестни източници, според които "маските вредят, включително психически и емоционално на децата“.

Достатъчно е да припомним, че Божанков и Божкова са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и организатори на протестите срещу Закона за социалните услуги, за да стане ясно, че целите на кампаниите им нямат нищо общо с усмивките в междучасията, а това, което искат, не е адекватно.

Не е адекватно и синдикатите да предлагат 1000 лв. глоба за родители, които не си вземат болното дете от училище в рамките на час. Едва ли са много работещите хора, които могат да стоят в постоянен режим на готовност и да чакат учителите да им се обадят с тежката новина, че детето им е с 37,3 температура. Не е адекватно и децата да висят в нещо, наречено „изолатор“, и да подсмърчат под погледа на съучениците си. Онези, които все още носят дамгата от това да ти намерят въшки в клас, знаят за каква травма става въпрос. 

Неадекватно е да се коментира как дезинфектантите изсушават кожата, ако същите имат възможността да убият вирус, който иначе може да убие човек. Няма как и дистанционното обучение да продължи, а класните стаи да останат празни. За няколко месеца стана ясно, че нито родителите са достатъчно търпеливи, нито децата са достатъчно мотивирани и жадни за знания, нито учителите са достатъчно оправни и компетентни, за да може дистанционното обучение да проработи.

Невъзможно е животът да спре. Не може и да се жертва образованието на цяло поколение деца в името на евентуалната безопасност на възрастните им роднини и учителите. Но още повече не е допустимо и учители, и роднини да бъдат поставяни в риск от заразяване с потенциално смъртоносен вирус заради това, че някои родители смятат реалността за заговор.

Накратко: ситуацията не е ок. И до момента не са измислени по-добри начини за контрол на разпространението на вируси от дистанцията, дезинфекцията и маските. Махването с ръка и коментарите, че „така и така не можем да контролираме децата, по-добре въобще да не се въвеждат никакви мерки“ са отказ от минималната възможна лична отговорност.

А протестите, разхвърлящи в общественото пространство слогани от типа на „СЗО, децата на България не са за вас“, „Децата не са бесни песове“, „Маските убиват децата“, „Не се страхувай да дишаш“ пр., са в една плоскост с антиваксърските движения, наградите „Дарвин“ и всички други доказателства, че какъвто и забележителен прогрес да бележат цивилизацията, културата и извисяването на човешкия дух и интелект, тъпотията никога няма да умре.

*Текстът е на boulevardbulgaria.bg, заглавието е на Флагман.бг


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 4
13
Коментара по темата
13.
Реалист
16.09.2020 15:17:07
1
2
Гаранция че тази година с тези маски ще има най много болни от грипове и пневмонии деца!
Днес забелязах група ученици, около 5-6 клас, който вървяха, едното си изтърва маската, докато се наведе да я вземе другото я настъпа без да иска, после детето си взе маската от земята поизтупа я и я сложи на лицето си.
12.
Доктор ОхБоли
16.09.2020 13:16:51
2
3
Маската, дори най плътната, не спира преминаването на вируса. За да има ефект, трябва да е плътна по лицето и с филтър хващаш вируса. Останалото е само една люпилня на бактерии, намиращи там топла и влажна среда за развитие.
От друга страна, носенето дори на най - рехавата маска 15 минути дневно, намалява насищането на кръвта с кислород с 10 - 12 процента. Ако не знаете, четете и ще ви стане ясно. Да не се окаже, че след година ще се налага да си купувате индивидуални аспиратори. Особенно това се отнася, за яловото от коментар 9.
11.
*********
16.09.2020 11:42:48
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
minorGlitch
16.09.2020 10:53:23
2
2
ФалшивНи новини.

Само важното. Без дипломи.
9.
do vsi4ki izduhani roditeli
16.09.2020 10:42:30
8
5
va6ite deca sa nai golemiq razprostranitel na virusa, taka 4e zaduljitelno trqbva da nosqt maski, za ligavo pi6leme koeto ne iska da nosi maska da ima globa za roditelite mu pone 5000lv za da se nau4at
8.
Петър
16.09.2020 10:17:29
4
9
Не само, че не са нужни, но са и вредни!
Задължението понижи ли "заболеваемостта", 6-ти? Отговора е еднозначен, и не е нужно да си най-умен за да изразяваш съмнения породени от корупция в дадена Държава! За травмирането се допитай до психолог, а не до изразяващи мнения, които не искаш да разбереш.
4-ти,
Шапката не предпазва да не настинеш, както и маската не може да те предпази от даден вирус!
7.
Бай Дечо
16.09.2020 10:11:28
3
7
Един ден истината ще излезе на бял свят, винаги излиза!! И тогава авторът на този пасквил горе, ще гледа като насрано дете( без маска)!!
6.
Еййй,
16.09.2020 09:10:14
13
13
"Най-умните" сме! Цял свят ги носи ама ние не!! Запушвали устата....на кой и за какво запушватустата??? Изразявай си мнението където искаш-социални мрежи, youtube, частни тв, протести.. вместо да учите децата, че наистина са нужни им пълнитеглавите с глупости и после те порастват дървени философи като малограмотните си родители. И как ще се травмират децата, обяснете ми??
5.
Аз знам един сайт който се мисли за медия
16.09.2020 09:04:11
0
9
Флагман са топ сайт за фалшиви новини.
Особено когато трябва да съобщят за някоя катастрофа. По 5 редакции правят и пак нямат повече от 10% истина в статиите си
4.
хтввпххф
16.09.2020 08:59:40
3
6
Зависи как възприемаш нещо. Ако възприемаш маската като това да си сложиш шапката на главата зимата, за да не изтинеш или като нещо, което те пази да останеш здрав. Яко говорите на детето си, че маската му запушвала устата, естествено, че няма да исща да я носи. Но глоби за неносете на маски не трябва да има, особено за деца. Просто да им се обясни, че това са правилата.
3.
New world order
16.09.2020 08:35:26
6
15
Сзо е всичко друго но не и здравна организация, там лобитата за стотици милиарди са огромни. Маските дали помагат или пречат е спорно, но няма и значение, главния ефект е, че подтискат човека, карат го да се чувства зависим и покорен. А при децата още от ранна детска възраст ще е пагубно за самото им личностно оформяне. Роби и послушковци от малки! Аз който съм ерудиран и зрял човек, влязох без маска вчера в магазина и като се усетих чак се припотих от притеснение, почувствах вина едва ли не съм убил някой. Ето това е ефекта!
2.
Петър
16.09.2020 08:24:14
3
8
Деца на възраст под 5 години не трябва да се изискват да носят маски. Това се основава на безопасността и общия интерес на детето и способността да се използва подходящо маска с минимална помощ.

СЗО и УНИЦЕФ съветват решението за използване на маски за деца на възраст 6-11 години да се основава на следните фактори:

Дали има широко разпространение в района, където пребивава детето
Способността на детето безопасно и подходящо да използва маска
Достъп до маски, както и пране и подмяна на маски в определени условия (като училища и услуги за гледане на деца)
Адекватно наблюдение от възрастни и инструкции към детето как да се облича, сваля и безопасно да се носят маски
Потенциално въздействие на носенето на маска върху обучението и психосоциалното развитие след консултация с учители, родители / болногледачи и / или доставчици на медицински услуги
Специфични настройки и взаимодействия, които детето има с други хора, които са изложени на висок риск от развитие на сериозно заболяване, като например възрастните хора и тези с други основни здравословни състояния
СЗО и УНИЦЕФ съветват децата на 12 и повече години да носят маска при същите условия като възрастните, особено когато не могат да гарантират поне 1 метър разстояние от другите и в района има широко разпространение.
Та, кой разспространява фалшиви новини?
1.
Рочата
16.09.2020 08:02:31
5
21
Флегми, не се занимавайте с неща, които са далеч от обичайните ви статии, пишете как мерцедеса си удари бронята в несъществуващ стълб до Васил Априлов вчера....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво 33-годишна родилка почина, бебето й също е мъртво Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио – установява се мъртъв плод БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа БФС приключи с Цър-пър от "Ергенът", изгониха я, защото не върши никаква работа Тя е била секретарка на Борислав Попов ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори