×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цанко - момчето с несломимия дух, което накара света да говори за Бургас


Цанко - момчето с несломимия дух, което накара света да говори за Бургас
Събитието се превърна в истински празник за Бургас, от години не бе имало толкова емоционална спортна вечер
22 Август 2020, Събота, 22:31 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Бургазлията постигна върхово в историята на плуването в басейн постижение, измина 50,6 км за 12 часа

Той е амбициозен, дисциплиниран. Той е бургазлията с най-лъчезарната усмивка. Момчето, което постави Бургас в световната спортна карта. 

Той е Цанко Цанков. На 33 години. И днес за втори път постави рекорд. Световен. Който вероятно няма да бъде подобрен години наред. И ще бъде вписан в книгата с рекордите на Гинес. 

Цанко преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване в 50-метров басейн. Стартът бе даден в 07:30 ч. и приключи в 19:30 ч. За плувното шоу в басей "Флора" дойдоха десетки бургазлии, за да станат част от историческото събитие. Сред официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, заместникът му по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, зам-министърът на спорта Стоян Антонов, председателят на Постоянната комисия по спорт в Общинския съвет на Бургас Йордан Георгиев и др. През целия ден те бяха в открития плувен комплекс, за да подкрепят Цанко в опита му за подобряване на 22-годишен световен рекорд, който бе поставен от словенеца Мартин Стрел. За 12 часа в 50-метров басейн Стрел преплува 41 200 м. 

Бургаският спортист не само постигна целта си, но и я задмина. При това много от очакваното време. Цанко подобри рекорда на словенеца с 2 ч. и 12 минути. А за 12 часа измина във водата 50 600 м.  Нещо невиждано до този момент. Той нямаше право дори да се обляга на стените на басейна.

Вижте видео от финала на историческото плуване на Цанко Цанков
 

Изключително вълнуващи бяха първите минути на Цанко след поставения рекорд. Още във водата той първо се обърна към публиката и й благодари за оказаната подкрепа. От години в Бургас не бе имало толкова емоционална спортна вечер. Радостта от постигнатото се усещаше у всеки човек. Един човек бе накарал хиляди други да се чувстват горди. Че са бургазлии. Че са българи. В година на пандемия, на тежка политическа криза страната ни имаше нужда точно от тази емоция. 

Той успя! Бургаската гордост Цанко направи на пух и прах световен рекорд
 

Първите минути след 12-часовия плувен маратон бяха изключително радостни

Постигнах много по-добър резултат, отколкото бях планирал, а мисля, че това се дължи на подкрепата от публиката“, заяви минути след излизането си от водата плувецът. След това 33-годишният спортист попадна в прегръдката на майка си, която го очакваше с вълнение. Втори го поздрави кметът Димитър Николов.

Събитието бе голям празник и за децата, които практикуват плуване. В различни етапи от предизвикателството до него плуваха малчугани от бургаските клубове. На тях Цанко даде изключителен пример, който ще накара да обичат спорта още повече. 

"Посвещавам рекорда на всички деца, които подкрепят плуването, защото те са бъдещето на нашия спорт и на нашето общество. Смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него от първо лице, нещо, което се случва изключително рядко. Шанс в живота на човек е да види това", каза още той. 

Гордата майка Кармен Цанкова посрещна сина си с прегръдка и насълзени от щастие очи

По време на тържествената церемония Цанко изтъкна, че Бургас е градът с най-добра плувна инфраструктура. Именно заради това в бъдеще ще имаме още много шампиони в плуването, категоричен бе той. 
За успеха си спортистът получи почетен знак на Бургас от кмета Димитър Николов. Николов не скри емоцията си от успеха, но добави, че очаква нови постижения от талантливия плувец. 

"Бургас влезе в световните медии като град на световните рекорди благодарение на нашия герой Цанко Цанков. Това е изключителен резултат, нямащ аналог в плувния спорт. Благодаря на всички жители и гости на града както и на малките бъдещи шампиони които станаха част от днешното постижение“, заяви още Николов. 

През миналата година Цанко стана първият човек, все още единствен, който преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Разстоянието от над 44 км той измина за 14 ч. и 19 минути. При изключително тежки условия. 

Попитан каква ще е следващата цел, Цанко отговори: "Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година".

Дали ще са големи или малки - не е от значение. Едно обаче е сигурно - той ще ги преследва и ще ги постигне. Защото е с несломим дух.




В категории: Спорт


16
Коментара по темата
16.
БУРГАС
23.08.2020 21:08:44
1
2
Добре е че кмета е там.НО ЗА ЕДНИ бургазлий е бащица за други мащеха-примери безброй.
15.
Усвояващите
23.08.2020 20:53:59
3
0
Важно е че чичо кмет е там!
14.
do Пенчо Кубадински
23.08.2020 19:48:14
2
3
a kakvo napravi Yoan s darzhavnite pari? Sega nqmashe da ima Canko s rekord i novina pod koqto da pishesh chugunena tikvo.
13.
Пенчо Кубадински
23.08.2020 18:59:05
3
4
Браво! Жалко, че тоз до не може да му вземе рекорда, иначе би го взел. Тука някви коментари направил басейна хахах с държавна пара го е направил полвината за него полвината за басейна. Отсреща срещу басейна в новата сграда цял етаж имат някой хора от снимката.
12.
daldjadla
23.08.2020 17:53:24
4
8
На всички злобари ще кажа Димитър Николов е най-подходящия човек, който стои до него! Забравихте че басейна в който Цанко прави рекорда беше станал лайняна дупка със зелени локви жаби и комари по времето на любимия ви Йоан подкрепен от БСП. Толкоз за вас тъпаци, а на героя едно голямо Благодаря от мен и повече да ни радват такива новини. А не да се търси как да тръснем 2-3 капки отрова във всичко бургаско и българско с което може да се горедеем.
11.
Бс
23.08.2020 12:32:49
2
5
Браво на момчето! Най-накрая нещо положително за града ни. А този до него, дето го е поздравил втори и си прави пиар на чужд гръб....ами напълно е излишен.
10.
Теодор
23.08.2020 09:42:52
0
18
Браво на момчето. Повод за голяма гордост!!!
9.
Питанка
23.08.2020 08:50:04
2
21
Защо всеки път трябва всички политически мижитурки трябва да се пъчат до хора постижнали нещо? Да отиват да се пъчат пред беззаконието в Росенец и там да ги снимат
8.
Жаклин
23.08.2020 08:27:49
1
16
Достоен българин!
Пожелавам здраве!
7.
Иван
23.08.2020 07:12:57
0
28
Браво момче.
6.
:)
23.08.2020 01:16:30
0
28
Браво!
Наистина железен!!!
5.
Цола Драгойчева
22.08.2020 23:59:24
5
25
Браво на момчето ама до него тоз дето седи не трябваше да е той. Колко хотела направи захар изчезна и т. Н
4.
Бургас
22.08.2020 23:56:42
1
32
Браво момче!
3.
Гочето
22.08.2020 23:50:47
3
31
Браво и честито на Цанко Цанков! Дано дълго време да радва бургазлии, да е гордост и пример за следващите поколения спортисти!
Но той не е първия и единствен бургазлия поставял световни рекорди и вписван в Книгата на Гинес. Флагманци малко да се поровят в архивите и в един от следващите броеве да направят достояние всички световни рекорди поставени от бургазлии. Не само тези постигнати при царуването на настоящия кмет.
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!
22.08.2020 23:42:29
1
47
Е това е нещо друго, не като тъпите, дървени мъстии от Кики бийч и "богатите " наркомани и боклуци в по долната статия
1.
Я
22.08.2020 23:15:16
0
58
Каква е тая воля? Наистина много голям
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори