×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министърът на туризма Марияна Николова ще се срещне днес с хотелиери от Царево, Приморско и Созопол
  • Италианската круизна компания Costa Crociere възобновява круизите си през септември
  • Има опасност от връщане на пълната карантина в Гърция
НА ЖИВО

Инспектор на РДНСК-Бургас въртял паралелен бизнес с фирма на майка си, която дори не фигурира в регистъра


Инспектор на РДНСК-Бургас въртял паралелен бизнес с фирма на майка си, която дори не фигурира в регистъра
Любомир Йорданов говори по темата "Алепу" в качеството му на синдикален лидер в ДНСК, оказва се обаче, че е бил освободен от работа преди 4 месеца поради много ниска оценка
14 Юли 2020, Вторник, 14:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Невзрачната строителна фирма била всъщност негова , печелела държавните поръчки за разрушаване на опасни постройки в Ченгене скеле две години

 

 

Директорът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев е внесъл в Окръжна прокуратура писмен доклад с копия от десетки приложения, които уличават старши инспектора от службата Любомир Йорданов в  корупция. Това става ясно и от съобщение в официалния сайт на ДНСК.

 Любомир Йорданов всъщност е бивш държавен служител в ДНСК, известенен  в обществените среди на Бургас като активист на ГЕРБ и като председател на синдиката на ДНСК.

Оказва се, че договорът му е прекратен на 12 февруари т.г. след извършени три проверки от директора на ДНСК арх.Иван Несторов. В мотивите за освобождаването на държавния служител изобщо не фигурират предадените в Окръжна прокуратура днес случаи на конфликт на интереси. Любомир Йорданов е бил освободен поради това, че през последните две години не е работил по близо стоте разпределени му преписки от регионалния директор.

"Потресени сме от мерзкото медийно поведение на този човек през последните дни, той продължава да се представя за наш служител с активна гражданска позиция и развиващ синдикална дейност. Пред телевизиите  настоява за обстойни нови проверки на строителните обекти в Алепу и т.нар. Догансарай в Отманли, като руши авторитета на институцията", казват колегите на Йорданов.

Любомир Йорданов започва работа в РДНСК-Бургас през 2012 г. като преди това е бил съдружник в няколко частни фирми. Прехвърля участието на името на майка си Маргарита Александрова. Една от тези фирми, която дори не е вписана в централния професионален регистър на строителите, печели непрекъснато малки държавни поръчки за премахване на незаконни сгради в Ченгене скеле - с пряко договаряне, като винаги, накрая, многократно надвишава заложения индикативен бюджет. Самият Любомир Йорданов по длъжностна харектеристика е трябвало да организира процедурите по тези поръчки. Той трябвало да разпраща покани до всички строителни фирми от Камарата на строителите, но такава са получавали освен фирмата на майка му Маргарита, само още няколко други, като те впоследствие винаги са се отказвали, от което се усещала фиктивността на процедурата. Фирмата-фаворитка на РДНСК-Бургас по събаряне на незаконни постройки в Ченгенето е регистрирана на домашния адрес в жилищния блок на Любомир Йорданов в жк "Меден рудник".

До писмения доклад на инж.Милен Ненчев до прокуратурата се стига, след като е започнало разпределянето на забатачените преписки между другите инспектори поради освобождаването на Йорданов през февруари т.г. Тогава се вижда, че нарушенията са вървели в периода 2012-2014, до назначаването на Ненчев за директор. Излиза, че с идването на Ненчев, Йорданов не е работил почти нищо в регионалната дирекция, което довежда до проверките и освобождаваето му.

От публикация в столично издание Флагман узна, че междувременно Любомир Йорданов е подал оставка и от ГЕРБ, обявявайки че това вече не е неговата партия.

Вижте какво пише в официалния сайт на ДНСК по случая:

Във връзка с медийни изявления от страна на г-н Любомир Йорданов - бивш служител на Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ - Бургас, в които същият се представя за „председател на Синдикалната организация /СО/ при Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/“ и твърди, че е освободен от работа в ДНСК „заради гражданската си позиция и синдикалната си дейност“, ДНСК прави следното опровержение:

Служебното правоотношение на ДНСК със служителя инж. Любомир Йорданов Йорданов, на длъжност старши инспектор в отдел „Строителен контрол“ при РДНСК - Бургас, е прекратено със заповед на началника на ДНСК, считано от 12.02.2020 г., на основание чл. 107, ал. 2 от ЗДСл, поради получена възможно най-ниската годишна оценка на изпълнението на длъжността.

Следва да се има предвид, че по образование г-н Любомир Йорданов е със специалност „Информатика и компютърни науки“, професионална квалификация - „информатик“, т.е. IT специалист, с оглед на което същият не е компетентен да взема отношение относно упражняваната от ДНСК контролна дейност по спазването на Закона за устройство на територията и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството.

В тази връзка ДНСК настоява да не бъде свързвана с изявленията на бившия си служител Любомир Йорданов относно проверки на строежи и др. Независимо, че ДНСК е прекратила служебното си правоотношение с Любомир Йорданов, същият продължава да се представя към настоящия момент за „председател на СО при ДНСК“, за което ДНСК е сезирала Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ и Федерацията на независимите строителни синдикати /ФНСС/. Съгласно чл. 22, ал.3 от Устава на ФНСС „при един работодател в сферата на строителството не може да се изгражда повече от една СО на Федерацията“, т. е. налице е императивно изискване членовете на СО да са на служба при работодателя по силата на валидно трудово или служебно правоотношение, като в случая това изискване по отношение на г-н Йорданов не е изпълнено. КНСБ е уведомена също така относно липсата на членска маса, организирана в синдикат при ДНСК.

Отделно от горното, началникът на РДНСК - Бургас е сезирал Окръжна прокуратура - Бургас и Главния прокурор на Република България, с искане за проверка на дейността на г-н Любомир Йорданов за периода, в който същият е бил държавен служител в системата на ДНСК, поради наличието на конфликт на интереси. След произнасяне на прокуратурата ДНСК ще предостави допълнителна информация по случая"

 

 

 


В категории: Темида


Флагман.БГ Очаква ни слънчев петък Очаква ни слънчев петък 14/08/2020, Петък 09:07 0
България Всички новини
Правителството е закъсняло с мерките срещу последиците от кризата с коронавируса? Правителството е закъсняло с мерките срещу последиците от кризата с коронавируса?

Според Васил Велев и Огнян Атанасов това е подсилило протестите в страната

Извънредно! Тежка верижна катастрофа на АМ "Тракия" затапи движението в посока Бургас Извънредно! Тежка верижна катастрофа на АМ "Тракия" затапи движението в посока Бургас

Сблъсъкът е станал на 93 км

Революционно откритие на български учени в битката срещу COVID-19 Революционно откритие на български учени в битката срещу COVID-19

Изследователи от Русе нанасят сребро и титан върху плат, за да пази от вируси, коронавируси и бактерии

Охранител на спортен комплекс удари 10-годишно дете край басейн в Бургас Охранител на спортен комплекс удари 10-годишно дете край басейн в Бургас

Служителят е подал молба за напускане 

Мистерия: Извънземен кораб се разбил на Марс? Мистерия: Извънземен кораб се разбил на Марс?

 Ufo Sighting Shotspot разпространи снимки на катастрофиралия НЛО

Полицаи атакуваха протестиращи пред Румънското посолство, вдигнаха палатките Полицаи атакуваха протестиращи пред Румънското посолство, вдигнаха палатките

Кръстовището вече е свободно за движение

Васил Божков се закани на Делян Пеевски - ще се разправям с теб лично! Васил Божков се закани на Делян Пеевски - ще се разправям с теб лично!

Укриващият се в Дубай бизнесмен обвинява Пеевски за новите изземвания на артефакти от офиса на "Нове холдинг"

Ден 36: Палатковите лагери заживяха свой живот Ден 36: Палатковите лагери заживяха свой живот

Осигурено е само трасе за полицейски коли и линейки

Мис България разхожда сандали за 2400 лева! Мис България разхожда сандали за 2400 лева!

Откъде пари, питат фенове

Маги Сидерова лъсна по дупе на сватба Маги Сидерова лъсна по дупе на сватба

Феновете я сринаха със земята

Ще снимат филм за живота на Уитни Хюстън Ще снимат филм за живота на Уитни Хюстън

Антъни МакКартън ще обедини усилията си за осъществяване на проекта с Клайв Дейвис

Башар Асад припадна в парламента Башар Асад припадна в парламента

Кръвното на сирийския президент паднало и той загубил съзнание

6% от населението на Англия с коронавирус 6% от населението на Англия с коронавирус

В проучването са участвали над 100 000 доброволци, които са тествани за антитела

Венецуела e с 4000% инфлация Венецуела e с 4000% инфлация

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78%

Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск

Продължават бунтовете след президентските избори в Беларус

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Защо си дошла тук?
- Да те прибера от кръчмата, пияницо...
- Взимай ме и се махай...
Виц на деня Виц на деня Професор към асистент:
- Колега, какво правихте с трите студентки в залата?
- Нищо?
- А защо чистачката ви гледа, с такова уважение?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Освен "Ахаа", "Мммм" и "OK", какви други заплахи знаят жените?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори